από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
 
 

Ελληνική Δημοκρατία και Εμιράτο του Κατάρ

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 


Στην ανακοίνωση των Alpha Bank και Eurobank EFG για τη συγχώνευσή τους διάβασα ότι «το σχήμα διαθέτει ευρεία μετοχική βάση με πυλώνες τρεις κύριους μετόχους που εκπροσωπούν την οικογένεια Κωστόπουλου, την οικογένεια Λάτση και η [sic] Paramount Services Holding Limited … εταιρεία που εκπροσωπεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα της πιο εξέχουσας οικογένειας στο Κατάρ». Η πρόταση είναι εμφανώς ασύντακτη αλλά το θέμα δεν είναι αυτό: σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου η Paramount είναι θυγατρική του Qatar Ιnvestment Αuthority, η οποία μπορεί να ελέγχεται από την «πλέον εξέχουσα οικογένεια» του Κατάρ, την βασιλική, αλλά ανήκει στο κράτος του Κατάρ, πρόκειται για sovereign fund, κατά την χρηματοπιστωτική διάλεκτο.

Διάβασα επίσης στα ρεπορτάζ ότι η Paramount θα κατέχει το 20% το μετοχικού κεφαλαίου. Διάβασα ακόμη ότι η κίνηση των δύο τραπεζών έγινε για να αποφύγουν την κρατικοποίησή τους διότι αν προσέφευγαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για κεφαλαιακή ενίσχυση αυτή θα δινόταν με αντάλλαγμα μετοχές, ήτοι το ελληνικό κράτος θα γινόταν μέτοχος των τραπεζών.

Διαπιστώνω ότι, αντί της Ελληνικής Δημοκρατίας, συνεταίρος στις τράπεζες έγινε το Εμιράτο του Κατάρ. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες της συμφωνίας, υποθέτω όμως ότι οι βασικοί μέτοχοι των δύο τραπεζών έκριναν ότι τους συμφέρει να συνεταιριστούν με το Κατάρ και όχι με την Ελλάδα _ έστω και αν το αντίτιμο είναι κακά ελληνικά στα κείμενά τους.

Αλλά μπορεί και να μην καταλαβαίνω κάτι περισσότερο βαθύ για τη συμφωνία, αυτό που προφανώς καταλαβαίνουν οι πολιτικοί μας, με πρώτον-πρώτον τον Αντώνη Σαμαρα, και τους κάνει να πανηγυρίζουν για το ότι Alpha και Eurobank προτίμησαν το κράτος που ελέγχει κληρονομικά η οικογένεια του Εμίρη Χαμάντ ιμπν Χαλίφα αλ Θανί και όχι το κράτος που ελέγχουν (λίγο-πολύ, κληρονομικά) οι ίδιοι.

Psychoyos@tovima.gr


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (7)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ναι μεν αλλα | 30/08/2011 13:02
  Σωστο το ερωτημα που θετει το αρθρο αλλα μηπως ο,τι πιανει το ελληνικο δημοσιο γινεται σταχτη και μπουλμπερη, ενω ο,τι πιανει το Καταρ γινεται χρυσαφι; Και ελεγχουν η πρεπει να ελεγχουν τα κομματα το δημοσιο;
  Σπυρος
  απάντηση50
   
   
  Κάτι τρέχει με το Κατάρ... | 30/08/2011 11:04
  και τους παρατρεχάμενούς του!!! Για να βγαίνουν σιγά σιγά όλα στη φόρα - καιρός είναι πια!!!
  μίζα
  απάντηση15
   
   
  Ελεύθερη αγορά | 30/08/2011 10:06
  Γιατί μας πείραξε που οι δύο ιδιωτικές τράπεζες, ουσιαστικά, πουλήθηκαν , σε ξένο επενδυτικό σχήμα και όχι να κρατικοποιηθούν ;; επειδή είναι Αραβες και όχι Ευρωπαίοι , όπως έγινε με την Εμπορική και την Γενική , που ήταν κάτω από κρατικό έλεγχο με τεράστιες ζημιές ;; Γιατί το Ελληνικό είναι έτοιμοι ν α το παραχωρήσουν στο ίδιο Fund και είναι μεμπτό, αυτό που έγινε.
  Παληός
  απάντηση210
   
   
  Υπάρχει όμως διαφορά | 30/08/2011 09:40
  Προφανώς, ο φόβος των Τραπεζιτών είναι η εμπλοκή με το κράτος, όπως και του τελευταίου πολίτη στη ταλαίπωρη χώρα μας. Ποιός δεν έχει την σαδο-μαζοχιστική εμπειρία των σχέσεων με τον καρκίνο αυτόν που λέγεται κρατικός δεινόσαυρος; Η μεγάλη αποτυχία και αυτής της κυβέρνησης είναι αυτή και η αδυναμία ή ο φόβος να μεταρρυθμιστεί αυτό ακριβώς το χάος. Ενώ ο κ. Εμίρης το έχει καταλάβει και δουλεύει με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια. Και με αυτούς τους όρους θα ενταχθεί στο σχήμα.
  Dio
  απάντηση160
   
   
  Τρισκατάρ..... | 30/08/2011 08:27
  Έτσι είναι Δημητράκη. Άλλος φεύγει προς Κατάρ και εμείς μένουμε με την κατάρα και τους τρισκατάρατους......
  Dimitris Nertis
  απάντηση161
   
   
  ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΔΑ | 30/08/2011 07:58
  Το Κατάρ προσπάθησε να επενδύσει στο Ελληνικό κράτος (Ελληνικό-Αστακός) την εποχή που χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ επενδύσεις. Αν δεν ήταν οι Λάτσης αλλά κυρίως ο Κωστόπουλος φυσικά με την ανικανότητα των πολιτικών δεν θα γινόταν τίποτα. Μας κακοπέφτουν τα λεφτά τους και μάλιστα σαν επένδυση όχι σαν ξεπούλημα.
  ΚΣ
  απάντηση252
   
   
  Όταν ακούς πολλά κεράσια κλπ. | 30/08/2011 07:57
  Πρέπει σιγά - σιγά να το χωνέψουμε.. σήμερα είναι το Κατάρ αυρίο μπορεί να πουλήσει το μερίδιο σε Τούρκους επενδυτές (βλέπε Hohtiff) οι εταιρείες που ανοίγονται στο χρηματιστήριο και δέχονται τα συνεταιριλίκια θα το υποστούν. Αρνητική εντύπωση μου έκαναν οι μανατζερ - αλεπούδες που τραύλιζαν διάφορα. Χωρίς ξεκάθαρο συγκροτημένο - αναλυτικό λόγο, δεν έχω καλά προαισθήματα, ιδιαιτέρως όταν βλέπω όλες αυτές τις νυφίτσες να παριστάνουν τις ευτυχισμένες.
  PardaloKatsiki
  απάντηση128