από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

Αρχαία Σκουριά

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 


Σε ένα παλιό επαρχιακό γραφικό Κολέγιο της ανατολικής Αγγλίας, στο Κέιμπριτζ, πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές για την εκλογή του νέου πρύτανη. Ο προηγούμενος, ο Δούκας του Εδιμβούργου, παραιτήθηκε και το αρμόδιο σώμα του πανεπιστημίου πρότεινε να καταλάβει τη θέση του ο Λόρδος Σεϊνσμπουρι της ομώνυμης αλυσίδας.

Αγγλία όμως είναι αυτή με τις αρχαϊκές παραδόσεις της κι έτσι, όπως έχει δικαίωμα με βάση το καταστατικό του πανεπιστημίου, ένας τοπικός μπακάλης ασιατικής καταγωγής, ο Αμπντούλ Αρέιν, αυτοπροτάθηκε και αυτός ως υποψήφιος. Για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 50 θα διεξαχθούν πραγματικές εκλογές για το ποιος θα αναλάβει να εκπροσωπήσει το πανεπιστήμιο.

Είναι αλήθεια πώς η θέση του πρύτανη είναι περισσότερο διακοσμητική. Την πραγματική διαχείριση την αναλαμβάνει ο αντιπρύτανης ο οποίος εκλέγεται για μια επταετία. Πάλι όμως προφανώς λόγω κάποιας αρχαϊκής παραδοξότητας ο αντιπρύτανης δεν μπορεί να κατέχει οποιαδήποτε διοικητική ή ακαδημαϊκή θέση στο Κολέγιο. Έτσι ο σημερινός κάτοχος της θέσης ήταν καθηγητής σε άλλο πανεπιστήμιο, στο Ιμπίριαλ. Όσο για το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος, η πλειοψηφία αποτελείται από καθηγητές περιλαμβάνει όμως και εξωτερικά μέλη.

Φαίνεται πάντως πώς το έχει το όνομα. Γιατί σε ένα άλλο Κέιμπριτζ, στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, στο τοπικό κολέγιο, ακολουθούν το ίδιο ή και περισσότερο παράλογες διαδικασίες. Εκεί λοιπόν τον πρύτανη, που τον λένε πρόεδρο, τον εκλέγει ένα συμβούλιο το οποίο -άκουσον άκουσον- αποτελείται από ισόβια μέλη που διορίστηκαν σε παρελθόντα χρόνο. Έκτοτε όποιος εκ των μελών αποχωρεί, είτε παραιτούμενος είτε γιατί το μοιραίον φυγείν αδύνατον, αντικαθίσταται δια ψηφοφορίας μεταξύ των υπολοίπων! Η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν μετέχει στην εκλογή του προέδρου ούτε συμβουλευτικά!

Δεν τελειώσαμε όμως. Ούτε στο συμβούλιο -που έχει τον απεχθή τίτλο ''corporation" και θα μπορούσε να μεταφραστεί ως εταιρεία- μετέχει κάποιο μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας του Χάρβαρντ- έτσι ονομάζεται το πανεπιστήμιο. Το ίδιο δε συμβαίνει σε όλα σχεδόν τα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Δεν μου είναι απολύτως σαφές πάνω σε ποια λογική στηρίζονται αυτές οι διαδικασίες. Πιθανώς στο ότι όταν ο διοικών εκλέγεται απευθείας από τους διοικούμενους τότε αναπτύσσονται σχέσεις διαπλοκής. Άλλωστε τον καιρό που ιδρύθηκαν αυτά τα κολέγια ήταν σαφές και αυτονόητο ότι στόχος τους ήταν να υπηρετήσουν το γενικό καλό -όπως το εννοούσαν τότε. Η τοπική κοινωνία λοιπόν είχε κάθε δικαίωμα να τα ελέγχει.

Οι εποχές φυσικά έχουν αλλάξει. Η αυτοτέλεια των πανεπιστημίων είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή. Πριν αποφασίσουν όμως να προχωρήσουν σε δραστικά μέτρα και να κλείσουν τα πανεπιστήμια οι ακαδημαϊκοί μας δάσκαλοι θα ήταν καλό να συνεξετάσουν τη διεθνή εμπειρία. Δικαίωμα τους να διαφωνούν η ζωή έχει δείξει ωστόσο ότι αυτές οι διαδικασίες που τόσο λοιδορούν δεν έκαναν και τόσο κακό στα ιδρύματα που τις υιοθέτησαν. Μάλλον -θα πρέπει να παραδεχθούν- το αντίθετο!


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (25)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ουσιαστική μεταρρύθμιση ? | 25/08/2011 09:15
  το συγκριτικό πλεονέκτημα της Κορέας εντοπίζεται στην στην παραγωγή μικροτσίπ και αυτικινήτων. οριν απο 40 χρόνια τα πράγματα ήταν διαφορετικά. το συγκριτικό πλεονέκτημα της Κορέας ήταν το ρύζι. η κυβέρνηση της χώρας όμως αποφάσισε να κάνει μια μεταρύθμιση, επένδυσε στην παιδεία την έρευνα και την τεχνολογία με στόχο να μετασχγηματίσει το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας,τα κατάφερε και βελτίωσε το βιοτικό επίπεδο της κοινωνίας της. Η διαδικασία εκλογής του πρύτανη,του προέδρου του διευθύνοντα συμβούλου του πανεπιστημίου ή η διαγραφή των αιωνίων και η κατάργηση του ασύλου -όπως λειτουργεί-, σίγουρα είναι θετικά, δεν ήταν όμως αυτά που άλλαξαν ή βελτίωσαν το επίπεδο σπουδών.
  manos
  απάντηση00
   
   
  Οι "κανόνες μας" ως εξαίρεση... | 25/08/2011 01:02
  Προς ΘΝΣ ("Οι εξαιρέσεις ως κανόνας"): Εσεις ξερετε κανενα Πανεπιστήμιο στον κόσμο που η διοίκησή του εκλέγεται με βαση τον συσχετισμό δυνάμεων των ...φοιτητικών παραταξεων(!) ή κανένα άλλο στο οποίο ενα διδακτικο εξάμηνο διεκπεραιώνεται σε 2-3 εβδομάδες λόγω π.χ. καταλήψεων και μετα απο συναίνεση ΔΕΠ και φοιτητών? Αν το "δικο μας σύστημα" ειναι τόσο αποδοτικό γιατί άραγε δεν έχει υιοθετηθεί από τις χιλιάδες πανεπιστημίων ανά τον κόσμο? Μήπως περιμένουν την προτροπή σας?
  Dr.Mirabilis
  απάντηση30
   
   
  Προς σχολαστικό | 24/08/2011 19:42
  Πουθενά ούτε στο άρθρο αλλά κυρίως ούτε στο νόμο δεν μιλάει κανείς για πρύτανη μάνατζερ. Αντιθέτως το να είναι ακαδημαϊκός αποτελεί απαραίτητο όρο για την εκλογή του.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση20
   
   
   
  Μετάφραση | 24/08/2011 17:17
  Εταιρεία από λεξικό Μπαμπινίώτη : "ομάδα προσώπων που έχουν κοινούς στόχους και συνεργάζονται για την πραγματοποίησή τους"-π.χ.εταιρεία θεατρικών συγγραφέων. Με αυτή την έννοια -και όχι τον νομικό όρο- το corporation μεταφράζεται ως εταιρεία.
  ΠΚ
  απάντηση20
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Η ΓΚΙΛΟΤΙΝΑ ΣΤΗΘΗΚΕ... Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ή ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΘΑ ΓΟΝΑΤΙΣΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΗΣ??? | 24/08/2011 13:39
  Οι προγραφές άρχισαν. Και οι αδίστακτοί δήμιοι που παραμένουν γαντζωμένοι στην κυβερνητική εξουσία, έστησαν ήδη τη βιομηχανία έκδοσης των αποφάσεων σε θανατική καταδίκη ολόκληρης της Ελληνικής κοινωνίας. του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Τα σημειώματα των έκτακτων φοροδικείων άρχισαν πλέον να καταφθάνουν απειλητικά στην κάθε ελληνική οικογένεια. Αυτή τη φορά στοχοποιείται και το τελευταίο ίχνος της ελπίδας μας. Στοχοποιείται η ζωή μας. Το μέλλον μας. Είσαι επαγγελματίας??? Μας είναι αδιάφορο το πόσα νοίκια χρωστάς στον ιδιοκτήτη σου. Πρέπει να πληρώσεις. Να πληρώσεις για τη «σωτηρία» της πατρίδας. Να πληρώσεις για το προνομιακό σου δικαίωμα να είσαι ο μαλάκας της παρέας που πάντα θα σε βρίσκουμε και μόνιμα θα σε πηδάμε για την αφέλειά σου να μας εμπιστευθείς όταν σου τάζαμε καλύτερες μέρες. Έχεις αυτοκίνητο??? Μας είναι αδιάφορο αν ακόμη το χρωστάς στον τραπεζικό νταβατζή που καθημερινά σε εκβιάζει τηλεφωνικά για την καθυστέρηση καταβολής της δόσης τσαλαπατώντας κάθε ίχνος της προσωπικής σου αξιοπρέπειας. Πρέπει να πληρώσεις. Να πληρώσεις για την αφέλεια σου να εμπιστευθείς ένα κράτος ανυπόληπτο που σε ενθάρρυνε να φεσωθείς για να το αποκτήσεις. Να πληρώσεις για την πατρίδα μας που την καταρράκωσες ανεχόμενος δεκαετίες ολόκληρες τα πολιτικά λαμόγια να υποκρίνονται ότι την κυβερνούν... Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ>>> http://ellinikoforum.blogspot.com/2011/08/blog-post_3903.html
  Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
  απάντηση093
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες | 24/08/2011 11:53
  Για το Καίμπριτζ τής Μασαχουσετης λίγα πράγματα ξερω. Γιά το άλλο όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι και οι μισές αλήθειες παραπλανούν. Το διοικητικό συμβούλιο έχει σήμερα 3 φοιτητές και 4 εξωτικούς στα 23 μέλη. Μέχρι το 2008 οι εξωτικοί ήταν 2 στα 21 μέλη. Στην Οξφόρδη οι εξωτικοί είναι 4 στα 25 μέλη. Η θέση τού Πρύτανη είναι απλώς συμβολική και εκλέγεται από την "Γερουσία" (Senat), δηλαδή τα μέλη τού "Οίκου τών αντιπροσώπων" (Regent House, μέλη του είναι το σύνολο τού κυρίου και βοηθητικού διδακτικού προσωπικού, οι ΕΜΥ και οι μηχανογράφοι), και τους αποφοίτους τού Πανεπιστημίου. Η θέση του αντιπρύτανι (εκλέγεται από το Regent House, μετά από πρόταση του διοικητικού συμβουλιου) έγινε πλήρους απασχόλησης το 1989. Ο Σιρ Νταϊβιντ Ουιλιαμς και ο Σιρ Αλεκ Μπραιρς προέρχονταν από το Καίμπριτζ. Η Ντεϊμ Αλισον Ριτσαρντ (Κολλέγιο Νιουναμ) ήταν Καθηγήτρια Φυσικής Ανθρωπολογίας και, εν συνεχεία, Πρύτανις του Γεϊλ, πριν επιστρέψει στην αλμα ματερ. Ο Σιρ Λεσζεκ Μπορυσιεβιτς (που και αυτός είχε ξεκινήσει την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία στο Καιμπριτζ, πριν περάσει, γιά λίγο, από το ΕΣΥ, ως Θεράπων (Consultant) στο Χαμερσμιθ, είναι ανοσολόγος με τεράστιο ερευνητικό έργο. Με δυό λόγια δεν πρόκειται γιά "μανατζερς", αλλά γιά επιστήμονες που, αν η θέση τού αντιπρύτανι δεν ήταν πλήρους απασχόλησης, θα μετεκαλούντο πρωτίστως ως καθηγητές, ενώ εδώ η καραμέλα που πιπιλάν οι υπερασπιστές του νομοσχεδίου είναι ότι πρέπει να επιλεγούν εξωτικοί διότι καλός επιστήμονας δεν σημαίνει καλός μάνατζερ. Μάνατζερ μία φορά έκαμε το λάθος να επιλέξει η Οξφόρδη. Αυτός βάλθηκε να "μεταρρυθμισει" το πανεπιστήμιο, περίπου στις γραμμές που προτείνονται και εδώ. Έφυγε κακήν κακώς, αφού πρώτα είχε στρέψει τους πάντες εναντίον του.
  σχολαστικός
  απάντηση136
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Οι κουτόφραγκοι! | 24/08/2011 11:27
  Μα, κε. Καψή, δεν γνωρίζετε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι οι γνωστοί σε όλους εμάς τους Έλληνες κουτόφραγκοι; Τι κάθεστε τώρα και μας λέτε για πανεπιστήμια σαν το Χάρβαρντ και το Κέμπριτζ κ.τ.ό., αυτά δεν είναι πανεπιστήμια, είναι ... Τα δικά μας είναι πανεπιστήμια με όλη τη σημασία της λέξης. Και οι πρυτάνεις μας είναι οι σωστοί και σοφοί διοικητές των ΑΕιδρυμάτων μας. Απόδειξη: ο πρώην πρύτανης του Παν. Ιωαννίνων, ο αξιότιμος κ. Γεροθανάσης, είχε επανειλημμένα δηλώσει πως το πανεπιστήμιό του βρισκόταν κάπου ανάμεσα στο Χάρβαρντ και το Κέμπριτζ. Συνεπώς, γιατί να αλλάξει ένα τέτοιο πανεπιστήμιο; Δεν υπάρχει κανένας λόγος. Τα ίδια λίγο πολύ διακηρύσσουν και οι υπόλοιποι πτωρινοί πρυτάνεις των ΑΕιδρυμάτων μας. Βλέπετε την ελληνική νοοτροπία και μπορείτε να εξηγήσετε τα πάντα. Ελλάς το μεγαλείο σου! Όσο για δημοκρατικές διαδικασίες, τι γνωρίζουν οι Αμερικάνοι από τέτοια; Μια χώρα με σύνταγμα μόλις 200 περίπου ετών, ενώ εμείς έχουμε μακρά και λαμπρή ιστορία... κι αυτό νομιμοποιεί τις ευαισθησίες μας σε τέτοια θέματα... Έτσι, λοιπόν, εδώ ο πρύτανης πρέπει να εκλέγεται από το παραταξιακό φοιτητομάνι, που ξέρουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον τι συμφέρει το πανεπιστήμιο. Εάν προσθέσεις Τσίπρα, Αλέκα και όλους τους υπόλοιπους αρχικομματάρχες (με ή χωρίς αλυσσίδες και καδρόνια στους δρόμους να τρομοκρατούν τον κοσμάκη, αλήθεια μήπως θυμάται κανείς ποιος τα έκανε αυτά τη δεκαετία του '80, μου φαίνεται πως ήταν κάποια πρωτοπαλίκαρα τότε του Αβέροφ που τώρα αναρριχήθηκαν στην κορφή της ΝΔ!...), συμπληρώνεται το παζλ της κατάντιας μας. Μην ανησυχείτε όμως, όταν οι κουτόφραγκοι θα μας παρακαλούν να τους δώσουμε λίγη από τη δημοκρατία μας, εμείς ξέρουμε τι θα κάνουμε: Αυτός ο τόπος είναι δικός μας και κανείς δεν θα τον πάρει... Έτσι και με τα ΑΕιδρύματά μας: είναι ιδιοκτησία των διατελεσάντων, διατελούντων και διατελεσόντων(;) πρυτάνεων. Άλλωστε αυτό επιτάσσει η δημοκρατική μας παράδοση... Γι' αυτό, μη στενοχωριέστε, όλα είναι εντάξει και στη θέση τους...
  Εμείς οι έξυπνοι!
  απάντηση2273
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Οι εξαιρέσεις ως κανόνας | 24/08/2011 10:59
  Αν τα δύο (2) παραδείγματα τρόπου ακαδημαϊκής διοίκησης που αναφέρετε είναι τόσο αποδοτικά, γιατί άραγε δεν έχουν υιοθετηθεί από τις χιλιάδες πανεπιστημίων ανά τον κόσμο? Μήπως περιμένουν την προτροπή σας?
  ΘΝΣ
  απάντηση5131
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Cambridge Duke Edinburgh | 24/08/2011 10:17
  2011
  Ανώνυμος / η
  απάντηση15
   
   
   
  - | 24/08/2011 09:26
  Η μετάφραση σου corporation = εταιρεία δεν είναι σωστή. Εταιρεία = company. Μια εταιρεία μπορεί να είναι corporation, αλλά μια corporation δεν είναι αναγκαία και εταιρεία, όπως και στην περίπτωση του συμβουλίου του Χάρβαρντ.
  dio
  απάντηση232
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Η δύναμη της παράδοσης | 24/08/2011 08:59
  Και τα δύο παραδείγματα που αναφέρετε, κύριε Καψή, και άλλα αντίστοιχα που μπορεί να σκεφθεί κανείς δείχνουν τη δύναμη της παράδοσης και πως αυτή μπορεί να εξελίσσεται και να παρακολουθεί τα γεγονότα. Εμείς εδώ νομίζουμε ότι αρκει ν' αλλάξουμε τον νόμο και το' DNA 'του Πανεπιστημίου, όπως φαίνεται να είπε η Υπουργός, για να αποκτήσουμε καταπληκτικά Πανεπιστήμια. Ο 1268 φιλοδόξησε να αλλάξει τη φυσιογνωμία του Παν/μιου και εν πολλοίς την άλλαξε. Τώρα όλοι τον αναθεματίζουμε. Την ίδια φιλοδοξία έχει και ο τωρινός νόμος. Μήπως αντί να αλλάζουμε το DNA κάθε τόσο και λίγο θα έπρεπε να δούμε πως μπορεί να λειτουργήσει η παράδοση; Μακάρι να άλλαζαν όλα προς το καλύτερο με την αλλαγή των νόμων. Η πείρα έχει δείξει ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται και κάτι άλλο. Τα παραδείγματα που αναφέρετε δείχνουν τη σωστή κατεύθυνση, την οποία ούτε καν σκεφτόμαστε, ούτε σε σχέση με τα Παν/μια ούτε σε σχέση με άλλους οργανισμούς.
  Θέτις Νηρέως
  απάντηση423
   
   
   
  Αμετανοητοι ,κολλημενοι στο Χτες...... | 24/08/2011 07:55
  Δεν πειραζει κε Καψη ,οταν με τη σταση τους (αρνηση σε ολα )φτασουμε στο εσχατο σημειο(κανονικη και επισημη πτωχευση),θα παιζουν με τους φοιτητες ταβλι μετρωντας φραγκοδιφραγκα ,αναπολωντας" τα παλια καλα χρονια ".Δεν καταλαβαν οτι οταν θα αναγκαστουμε να παμε στη δραχμουλα ,δηλαδη στη δεκαετια του 50 θα φτιαχνουν τα καλυτερα πανεπιστημια και τα καλυτερα προγραμματα(στο μυαλο τους).
  Μ.Γ.
  απάντηση21611
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων