Ο κ. Ηλίας Μόσιαλος είναι καθηγητής Πανεπιστηµίου στο LSE του Λονδίνου, έχει σπουδάσει ιατρική και έχει ειδικευτεί στα όσα αφορούν την οργάνωση και τη διαχείριση των συστηµάτων υγείας. Τον έφερε ο Γιώργος Παπανδρέου κοντά του, τον διόρισε βουλευτή επικρατείας, του ανέθεσε για ένα διάστηµα το ΙΣΤΑΜΕ, ένα πασοκικό ίδρυµα ερευνών, και τον θέλησε και στην κυβέρνηση. Στο τοµέα της υγείας; Οχι: του ανέθεσε καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου και ταυτόχρονα την «επίβλεψη» των δηµόσιων µέσων ενηµέρωσης που για µεγάλο διάστηµα είχαν αφεθεί στη τύχη τους. ∆ηλαδή στον κ. Γερουλάνο.

Ως κυβερνητικός εκπρόσωπος ο καθηγητής Μόσιαλος φέρνει γύρα τα κανάλια και φαίνεται αποτελεσµατικός. Είναι ευτυχώς αξιοπρεπής, διαβασµένος και διαφορετικός από τον θρασύ (και χωρίς φόντα) εκπρόσωπο του Α. Σαµαρά που όµως κατάφερε να δηµιουργήσει (όπως ο αρχηγός του όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και µε τα ίδια µέσα;) έναν δηµοσιογραφικό κύκλο αναπαραγωγής παραπολιτικών και φηµών.

Ανατέθηκε όµως στον κ. Μόσιαλο και το έργο εξυγίανσης των δηµόσιων µέσων ενηµέρωσης που δεν είναι νοσοκοµεία και απαιτούν άλλες γνώσεις. Κυρίως της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού Πρακτορείου. Αφησε να διαδοθούν διάφορα τρελά για ενοποίηση ΕΡΤ και ΑΠΕ, κακολόγησε την ΕΡΤ για την ιστοσελίδα της µιλώντας στον ΣΚΑΪ όπου ένας από τους διευθυντές του είναι ο πρώην Γενικός της ΕΡΤ κ. Παναγόπουλος της απίστευτης µοιρασιάς αποδοχών στους επίλεκτους νεοδηµοκράτες συνεργάτες του. ∆εν µάθαµε αν συνεργάστηκαν κιόλας.

Πάντως στις κυβερνητικές προθέσεις είναι µια πιο µικρή ΕΡΤ. Καλό αυτό ή κακό; ∆ύσκολη η απάντηση: η ΕΡΤ είναι λένε στην Αγία Παρασκευή κερδοφόρα πλέον αλλά ως προς τις δοµές, το προσωπικό και τη ροή των προγραµµάτων συµβολίζει το χάος. Είναι θέµα υπουργού αυτό ή σωστής διοίκησής της; Ολοι όσοι τη διοικούν διορίστηκαν από κυβερνήσεις! Είναι θέµα υπουργού οι ειδήσεις και τα προγράµµατα; Αν, ναι, ας επανέλθουµε στις ηρωικές εποχές της «Ζαλοκώστα» που επί δικτατορίας και δηµοκρατίας αποφάσιζε τα πάντα, ακόµα και έκτακτες µεταδόσεις ποδοσφαιρικών αγώνων για να µην πάνε πολλοί στη διαδήλωση της επετείου του Πολυτεχνείου…

Αντίθετα και δυστυχώς, γιατί υπάρχουν και πιο δηµοκρατικές λύσεις, είναι πάντα σήµερα κυβερνητικό θέµα η επιλογή ηγεσιών για τα δηµόσια µέσα ενηµέρωσης αλλά η επιλογή αυτή θα έπρεπε να είναι αυστηρή (σηµείωση: δεν είµαι… υποψήφιος!) και να τη συνοδεύει σύµβαση στόχων και έργου. Τουλάχιστον για να υπάρχει σε µια τηλεόραση και κάποιος πολιτισµός και ουσιαστική ενηµέρωση και στη µετάδοση των ειδήσεων (ΑΠΕ) µια δηµοκρατική δεοντολογία. Χωρίς χειραφετηµένη ΕΡΤ και χειραφετηµένο ΑΠΕ αυτό δεν θα γίνει.

somerit@otenet.gr
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ