Τα μάθατε τα νέα από την Κίνα; Η μεγάλη είδηση στο Διαδίκτυο, λέει, είναι μια φωτογραφία του αμερικανού πρεσβευτή στο Πεκίνο ο οποίος αγοράζει καφέ μόνος του κρατώντας από το χέρι την τετράχρονη κόρη του στο αεροδρόμιο του Σιάτλ.

Αναμεταδόθηκε από δεκάδες χιλιάδες χρήστες και προκάλεσε χιλιάδες σχόλια από τους έκπληκτους, μαθαίνουμε, Κινέζους οι οποίοι δεν έχουν συνηθίσει τέτοια απλότητα από τους δικούς τους αξιωματούχους. Σοφέρ, φρουρά και μια ιδιωτική ζωή γεμάτη προνόμια μακριά από το πλήθος είναι τα χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής της δικής τους νομενκλατούρας.

Το μαοϊκό σύνθημα «να υπηρετείς τον λαό» έχει ξεχαστεί από τα στελέχη του κόμματος, υποστηρίζουν οι επικριτές του. Αλλά βέβαια παραμένει ερώτημα αν ποτέ το υπηρέτησαν. Οταν ήμασταν μικροί, μαθαίναμε ότι ο Μάο κατάφερε τουλάχιστον να θρέψει μια χώρα που μετά τον πόλεμο ήταν στα όρια της εξαθλίωσης. Σήμερα βέβαια ξέρουμε ότι το «μεγάλο άλμα προς τα εμπρός» κόστισε εκατομμύρια ζωές από την πείνα και τις κακουχίες.

Είναι Παράδεισος οι ΗΠΑ; Οχι βέβαια. Και αν έκαναν τον κόπο να παρακολουθήσουν όχι έναν δημόσιο λειτουργό αλλά για παράδειγμα μια φίρμα της σόουμπιζ ή έναν πρόεδρο πολυεθνικής, μπορεί να ανακάλυπταν ότι άλλη είναι η «νομενκλατούρα» της Αμερικής και όχι οι δημόσιοι λειτουργοί. Μια νομενκλατούρα μάλιστα που γίνεται όλο και πλουσιότερη την ώρα που εκατομμύρια άλλοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να παραμένουν στάσιμα ή και να υποχωρούν.

Αυτό ωστόσο καθόλου δεν αναιρεί την τεράστια σημασία των δημοκρατικών παραδόσεων και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Μια χώρα που είναι ικανή για τις χειρότερες επεμβάσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει ταυτόχρονα μια εντυπωσιακή ικανότητα να στέκεται αυτοκριτικά και κατά καιρούς να καθαρίζει τα του οίκου της παραμερίζοντας πολιτικά και οικονομικά κατεστημένα.

Και επειδή σύντομα το θέμα θα μας απασχολήσει με τα περί ευθύνης υπουργών στη _ νέα _ συνταγματική αναθεώρηση είναι ίσως σκόπιμο να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους. Ποιο είναι αυτό; Μα ότι δεν υπάρχει καμία ειδική ποινική διαδικασία ούτε για τους υπουργούς ούτε βέβαια για τους βουλευτές. Κάποιοι μπορεί να επιχειρήσουν να κάνουν κατάχρηση. Καιρός όμως είναι οι πολιτικοί μας να δείξουν εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Οπως όλοι μας, θέλοντας και μη!