από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 

Μονόδρομος η συνεννόηση των κομμάτων

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Είναι γεγονός ότι ο κόσμος ολόκληρος ζει και κινείται, σήμερα, χωρίς την ακτινοβολία μεγάλων ιδεών και προσωπικοτήτων. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει και την Ελλάδα, όπου οι βαθιές ανατροπές στον χώρο της οικονομίας συνέβαλαν αποφασιστικά στην υποβάθμιση κάθε ιδεολογίας, κάθε σοβαρής ανάλυσης και κάθε οράματος. Αυτά πρέπει να αναζητήσουμε και πάλι.

Η τρέχουσα πολιτική εμφανίζεται αδύναμη να υπερβεί τα γεγονότα και να καταστεί ο μοχλός αντιμετώπισης των σημερινών αδιεξόδων. Η εξουσία έχει χάσει τον προσανατολισμό της, ενώ εμφανίζεται ανίκανη να κατανοήσει τις λαϊκές αντιδράσεις και τα προβλήματα της κοινωνίας, η οποία έχει περιπέσει σε βαθιά κατάθλιψη. Σε μια τόσο βαριά ατμόσφαιρα απαιτείται η πολιτική να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πει αλήθεια- και μόνον αλήθεια - στον λαό και ν΄ αναζητήσει νέους τρόπους διεξόδου για το παρόν και το μέλλον. Για να επιτευχθεί όμως η αλλαγή αυτή απαιτείται μια γενικότερη πολιτική συνεννόηση, η οποία οφείλει να υπερβεί τη δομική αντιπαράθεση των κομμάτων. Δεν βρισκόμαστε στην εποχή του ΄80, με τις συνεχείς κομματικές αντιπαραθέσεις και τις συλλογικές αυταπάτες. Οι καιροί απαιτούν την αποτελεσματική προσέγγιση των προβλημάτων με ένα πνεύμα που θα σφραγίζεται από μια συμφιλιωτική και οραματική δυναμική. Με ιδιαίτερη έμφαση:

α) Στην ανάλυση των σύγχρονων κοινωνιών. Ως τις αρχές του 21ου αιώνα ο χώρος της κοινωνίας ήταν συγκεκριμένος. Οι κοινωνικές διαστρωματώσεις και οι επιδιώξεις τους (συγκρούσεις- συναινέσεις) ήταν φανερές (εργοδότες- εργαζόμενοισυνδικάτα κ.λπ.). Η διαπάλη αυτή εκφραζόταν μέσα από τα κόμματα, τα οποία είχαν συγκεκριμένα προγράμματα και στόχους. Σήμερα όμως το κοινωνικό πεδίο αλλάζει. Από τη μια πλευρά βρίσκεται το απροσδιόριστο- αλλά κυρίαρχο- χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο με τους μεγάλους τραπεζικούς επενδυτικούς οργανισμούς, και από την άλλη οι απροστάτευτοι πολίτες. Γιατί τα κράτη έχουν ήδη υποταχθεί σε μεγάλο βαθμό σε αυτές τις δυνάμεις της χρηματιστηριακής αγοράς και των διαβόητων «οίκων αξιολόγησης». Ποια είναι, συνεπώς, η σημερινή κοινωνία; Ποιος εναντίον ποιου και πού θα συγκρουσθεί ή θα διεκδικήσει; Σε ποιο δηλαδή κοινωνικό πεδίο; Εύλογα ο λαός αισθάνεται ανίσχυρος και απροστάτευτος. Σε αυτό όμως το φαινόμενο δεν φταίνε οι πολιτικοί. Ισως φταίνε γιατί κατασκεύασαν φαινόμενα «Φρανκενστάιν» ή γιατί χρησιμοποίησαν ως βάση της πολιτικής τους τον λαϊκισμό και τις υποσχέσεις. Οι ιστορικές ωστόσο συγκυρίες εκδικούνται.

β) Στην αναβάθμιση των θεσμών της πολιτικής και των θεσμών της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στις καλύτερες παραδόσεις της.

Δυστυχώς όμως οι βάσεις για μια ειλικρινή συνεννόηση και συμφιλίωση δεν έχουν διαφανεί στον ορίζοντα, παρ΄ όλο που συνομολογείται απ΄ όλους- μέσα κι έξω από την Ελλάδα- ότι είναι η μοναδική λύση απέναντι στην πολύπλευρη κρίση που περνάει η χώρα μας. Το κλίμα μανιχαϊσμού και μισαλλοδοξίας των περασμένων δεκαετιών δεν έχει εκλείψει ακόμη, ενώ η άσκηση της εξουσίας συντελείται από κλειστά κυκλώματα αφανών κέντρων. Ετσι, τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται, με αποτέλεσμα να διογκώνεται η λαϊκή δυσφορία, η οποία συχνά, πλέον, εκδηλώνεται με βίαιους, χυδαίους και αντιδημοκρατικούς τρόπους εναντίον των πολιτικών. Οι επιθέσεις αυτές εξυπηρετούν, τελικά, αντίθετους των επιδιωκόμενων σκοπούς και οδηγούν τη χώρα σε μια κατάσταση εμφύλιου σπαραγμού. Βαθαίνουν και δεν λύνουν τα αδιέξοδα.

Δυστυχώς, η πολύπλευρη κρίση συνδέθηκε τελευταία στη χώρα μας με δύο νέα, εξίσου δυσμενή συμπτώματα: από τη δημιουργία ενός απολιτικού κλίματος στον λαό, που έπαψε να σκέπτεται και να ενεργεί ως πολίτης, ενώ ένα μέρος αυτού αδιαφορεί τελείως για την πολιτική και τη συμμετοχή του στα κοινά και ενεργεί ως «χουλιγκάνος» των γηπέδων. Το δεύτερο αποτέλεσμα της πολιτικής κρίσης είναι η πλήρης υποβάθμιση των θεσμών της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, όπως και του έργου και της προσωπικότητας όλων των πολιτικών συλλήβδην. Η γενίκευση αυτή είναι και άδικη και αυθαίρετη. Η απαξία της πολιτικής και των πολιτικών οδηγεί και συμπαρασύρει τον λαό σε εύκολους και γενικότερους αφορισμούς και σε ανάρμοστες συμπεριφορές, που επιτείνουν το πρόβλημα και το καθιστούν οξύτερο και αδιέξοδο. Γιατί οι λύσεις μόνο μέσα από την πολιτική και τους θεσμούς της μπορούν να δοθούν.

Οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να κατανοήσουν το αυτονόητο: ότι τα σημερινά αδιέξοδα για να ξεπεραστούν έχουν ανάγκη από την οικοδόμηση ενός ουσιαστικού πεδίου εθνικής συνεννόησης του κομματικού συστήματος και σωστής καθοδήγησης του λαού μας. Η πρότασή μου όμως για εθνική συνεννόηση προβάλλει σήμερα ιδιαίτερα επιτακτική και λόγω της πλήρους ανατροπής στο κοινωνικό πεδίο.

Απαιτείται, συνεπώς, να βρεθεί ο «νέος κοινωνικός τόπος» των αγώνων, η «νέα κοινωνία», και να εντοπισθεί ο «νέος εχθρός». Μέσα σ΄ αυτή τη «νέα κοινωνία» θα προσδιοριστούν και τα νέα λαϊκά αιτήματα και δικαιώματα, τα οποία θα αγωνιστούν να στηρίξουν πολίτες και πολιτικοί. Ο λαός, συνεπώς, οφείλει να αντιληφθεί και να εντοπίσει τον «πραγματικό εχθρό», ο οποίος δεν είναι οι πολιτικοί αλλά τα διεθνή συμφέροντα και κέντρα εξουσίας. Γιατί οι εκλεγμένοι πολιτικοί- όσο οξύμωρο και αν ακούγεται αυτό σήμερα, στην εποχή των αφορισμών και της γλώσσας του λαϊκισμού - ήταν και παραμένουν η μόνη κοινωνική ομάδα που θα μπορούσε να τον στηρίξει στα αδιέξοδά του και συγχρόνως να είναι υπόλογη λογοδότης απέναντί του. Αυτό μάς διδάσκει η Ιστορία διαχρονικά.

Ο κ. Σωτήρης Χατζηγάκης είναι πρώην υπουργός- βουλευτής της ΝΔ.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (9)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Υποκρισία για την κρίση της πολιτικής... | 16/08/2011 15:00
  Δεν είναι υποκριτικό να μιλάνε για την κρίση της πολιτικής στελέχη κομμάτων που με την κυβερνητική πολιτική τους φροντίζουν τα ίδια να απαξιώνουν τους θεσμούς;Έλεος...
  ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ
  απάντηση01
   
   
  synsnesi den ine to idio me synenoisi | 16/08/2011 09:48
  O makiaveli to iche katalavi idi. Alios krini o laos apo kato tus chirismus ton kyvernonton ke alios symperiferete kapios ek tu lau, ama ftasi sto axioma na kyvernisi. Xafnika ginete idios san tus prokatochus tu i ke chiroteros. Oso gia ta komata stin Elada, den echun diachronika katalavi, oti gia na synenoithun i dyo plevres, prepi i kathe mia na kani ena vima pros tin ali, ke na aferesi apo tis apetisis pros tin ali plevra 50%. I synenesi proapeti tin synenoisi. Dystychos avti i proergasia prepi prota na gini stin vasi ton psyfoforon, ke avto vevea proapeti tolmi apo tus politikus, ke ochi monon! To vasiko ine ilikrinia! Gia avto simera kanis den tus pistevi. Ochi epidi kanun lathi_ anthropi ine oli kanun lathi, ala epidi den lene ston kosmo tin alithia-Pote!
  bludicka
  απάντηση01
   
   
  Θα μας τρελάνουν εντελώς;;;!!! | 15/08/2011 13:20
  Βγαίνει η ΝΔ -η οποία ΔΕΝ κυβέρνησε ποτέ!- για να στηρίξει τους απροστάτευτους πολίτες και να κατακεραυνώσει το κεφάλαιο!!! Ευτυχώς που δεν "τσιμπάμε" πια με κανέναν τους (ελπίζω, δηλαδή...) ΥΓ. Όλα τα κόμματα λαικίζουν ασύστολα προσπαθώντας να μαζέψουν ψήφους. Αν δεν βρούμε τη χαμένη μεταξύ μας αλληλεγγύη, μου φαίνεται ότι δεν μας σώζει τίποτα πια!
  ξεφτίλα σκέτη...
  απάντηση11
   
   
  ΛΟΓΙΑ-ΛΟΓΙΑ | 15/08/2011 10:31
  ΚΑΛΑ ολα αυτά , αλλά στην εφαρμογή τους τα χαλάμε. ΕΙΜΑΣΤΕ θεωρητικολογούντες , μη αποφασίζοντες και ελαστικοι στους νόμους που οι ιδιοι ψηφίζουμε. ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ειναι χαρακτηριστικα των νεοελλήνων....που δυστυχως ΔΕΝ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ πολιτισμο και ηθος ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΤΕΡΕΩΜΑ.
  nikos
  απάντηση00
   
   
  αντε να εμπιστευτεις πολιτικο σημερα | 14/08/2011 15:30
  αυτα να τα διαβαζει ο κ. Σαμαρας που το παιζει με ανε νδωτο στη συναινεση και κακεκτυπο του Αντρεα στις δηλωςεις
  νεες ιδεες απο το παρελθον
  απάντηση81
   
   
  ..φερε πισω τα λεφτα πρωτα.... | 14/08/2011 09:42
  Καλα,πες μας τωρα,τι θα κανεις,που η ΕΕ,μας ζηταει πισω με προστιμο,τα λεφτα που εδωσες στους κολλητους σου τους αγροτες,(τα 500 εκατομμυρια δηλαδη),και μετα ξαναελα με τον κηδεμονα σου.
  Theodore
  απάντηση131
   
   
   
  απαντηση στο αρθρο | 14/08/2011 09:07
  Γιατι κυριε μου κλεινεις το δρομο και δεν με αφηνεις να παω στη δουλεια μου;Γιατι δεν εχω πετρελαιο για το τρακτερ.Γιατι δεν εχεις πετρελαιο;Γιατι εφαγα τα λεφτα μου με τη διμετρη.Κι εγω πως θα παω στη δουλεια μου;Θα περιμενεις μεχρι αυριο το πρωι,να πεταχτω μεχρι την Αγροτικη ,να δω αν μπηκαν τα λεφτα στο λογαριασμο μου και μετα εισαι ελευθερος φιλαρα!!!
  Μ.Γ.
  απάντηση160
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων