από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Η υποχώρηση της δημοκρατίας

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεσμεύθηκε ότι θα κρατήσει σχεδόν μηδενικά τα επιτόκια ως το 2013. Αυτό σημαίνει ότι όποιος κρατά ρευστό στις τράπεζες είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα χάσει. Και όμως ακόμη και αυτό το μέτρο δεν κάνει τους Αμερικανούς να ξοδέψουν.

Πρόκειται για μια «παράλογη» οικονομική συμπεριφορά, που βέβαια εξηγείται από την ανασφάλεια και την έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και στους πολιτικούς που μήνες τώρα δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και του χρέους. Δεν είναι τυχαίο ότι, όπως στην Ευρώπη, έτσι και στις ΗΠΑ τον πρώτο ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τον έχει πάρει ο κεντρικός τραπεζίτης.

Στην Ευρώπη, βέβαια, τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας με κανέναν τρόπο δεν δικαιολογούν την κρίση των αγορών. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη έχει αναλογικά ένα από τα μικρότερα χρέη ως ποσοστό του ΑΕΠ. Δέχεται όμως την επίθεση των επενδυτών ακριβώς γιατί οι ηγέτες αδυνατούν να επεξεργαστούν μια συνολική και μακροπρόθεσμη λύση για τους «αδύνατους κρίκους». Ο καθένας από τους μεγάλους _ και κυρίως η Μέρκελ _ κινείται με ορίζοντα τους εκλογείς του και μόνο την ώρα που τρίζει ολόκληρο το οικοδόμημα της ευρωζώνης.

Οσο για την Ελλάδα είναι προφανές ότι υφίσταται τις συνέπειες της λιτότητας. Εξίσου ή και περισσότερο σοβαρές ωστόσο είναι οι επιπτώσεις από την έλλειψη εμπιστοσύνης, που έχει σαν αποτέλεσμα μια άνευ προηγουμένου διαρροή κεφαλαίων η οποία βάζει σε κίνδυνο την επιβίωση τραπεζών και επιχειρήσεων. Και εδώ στην καρδιά του προβλήματος βρίσκεται η ανικανότητα των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων να ομονοήσουν έστω και σε ένα γενικό πλαίσιο μέτρων. Μέσα σε συνθήκες πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής όμως είναι δύσκολο να πετύχει οποιοδήποτε πρόγραμμα σωτηρίας.

Κανένας δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι τα οικονομικά προβλήματα καθαυτά δεν είναι σοβαρά. Αλλωστε και μόνο η δυναμική είσοδος των ανερχόμενων οικονομιών στο διεθνές εμπόριο θα ήταν αρκετή για επώδυνες αλλαγές στον δυτικό κόσμο. Τα μεγαλύτερα προβλήματα ωστόσο είναι τα πολιτικά _ η αδυναμία να προσαρμοστούμε στα νέα πραγματικά δεδομένα, που εκδηλώνεται με την υποχώρηση της πολιτικής και την ανάδειξη των αγορών ως ρυθμιστών των εξελίξεων.

Την τελευταία φορά που είχε εμφανιστεί το ίδιο φαινόμενο, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, η δημοκρατία αμφισβητήθηκε με τον πιο βίαιο τρόπο. Μένει να φανεί αν έχουμε βάλει μυαλό!


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (7)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΡΩΣΣΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ | 13/08/2011 23:25
  Κε ΚΑΨΗ, ΑΝ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ΤΗΕΛΑΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΚΥΒΕΡΝΙΣΕΙΣ ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΑΝΙΚΑΝΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ, ΣΩΣΤΟΣ. οΤΑΝ ΟΜΟΣ ΑΝΑΚΑΤΕΨΑΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΑ ΚΑΝΑΤΕ ΡΩΣΣΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ. ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΙΜΑ ΕΙΝΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΤΗΣ ΕΒΡΟΠΗΣ. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΕΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΙΟΤΙ ΦΟΒΑΤΕ ΑΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΕΡΓΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΣ ΑΞΕΙΟΛΟΓΙΣΕΙΣ ΟΙΚΩΝ ΚΛΠ. ΣΤΗΝ ΕΒΡΟΠΗ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΙΝΕ ΑΝΝΥΣΟΡΟΠΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΕΙΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ.
  bill k.
  απάντηση00
   
   
  Το πρόβλημα λέγεται : Παγκοσμιοποίηση | 13/08/2011 19:41
  Το πρόβλημα λέγεται : Παγκοσμιοποίηση . Αυτό είναι όλο. Οι κυβερνήσεις υπέκυψαν στους κερδοσκόπους και δέχτηκαν να διαλύσουν τις οικονομίες τους για να κερδίσουν αυτοί. Οι κερδοσκόποι σήμερα μπροστά στις αδύνατες κυβερνήσεις απειλούν να τις διώξουν και να αγοράσουν τις χώρες τους κιόλας. Αν σταματήσει η αιμορραγία μέσω της φτιαχτής παγκοσμιοποίησης μόνο τότε θα γλυτώσουμε τελικά , τι άλλο , τον πόλεμο ! Δεν μπορεί να υπάρχει ένα υπερ-εργοστάσιο μόνο σε όλο τον κόσμο που λέγεται Κίνα και η μοίρα όλων να καταντήσουμε Κινέζοι .... στην εποχή του Μάο. Το πρόβλημα ήταν ορατό απ το 2002 αλλά οι 'ηγέτες-παιδάκια' που έχουμε , ακριβώς επειδή δεν είναι ηγέτες υπέκυψαν , νομίζοντας ότι θα μπορούσαν να ελέγξουν το τελικό αποτέλεσμα. Αν ξεσπάσει αυτή η κρίση , να είστε σίγουροι ότι οι κυβερνήσεις είναι αυτές που θα αλλάξουν ριζικά στο μέλλον .
  Γιάννης Μ
  απάντηση00
   
   
  Εσείς πάντως όχι! | 13/08/2011 14:09
  Δεν ξέρω για τους Αμερικανούς και τους Γερμανούς, εσείς πάντως-οι υποστηρικτές της κυβερνητικής "πολιτικής"-δεν έχετε βάλει σίγουρα μυαλό!Ήσασταν και είστε υποστηρικτές των μεγαλύτερων δημαγωγών της Ευρώπης και προσπαθείτε να κάνετε και μαθήματα πολιτικής, υπευθυνότητας και δημοκρατίας στους άλλους! Εξαφανίστε από την Ελλάδα-κυρίως- και από τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο τα κόμματα των απανταχού κυρίων "λεφτά υπάρχουν" και θα δείτε αμέσως πόσο διαφορετική θα είναι η κατάσταση για όλους μας! Εκείνο που υποχωρεί, λοιπόν, με επώδυνο βέβαια τρόπο δεν είναι φυσικά η δημοκρατία αλλά η "δημοκρατία των απανταχού δημαγωγών"! Μη μου πείτε ότι δεν τους ξέρετε εσείς!
  Νίκος
  απάντηση42
   
   
  Τα του Καίσαρος... | 13/08/2011 11:53
  Μάλλον κάνετε λάθος αν νομίζετε πως η έλλειψη εμπιστοσύνης και η συνακόλουθη εκροή κεφαλαίων οφείλεται στην ανικανότητα των κομμάτων να ομονοήσουν. Γνώμη μου είναι πως πηγάζει από την ελαφρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει βασικές αρχές δικαίου. Για παράδειγμα, ήδη από το 2009 (όταν δε μπορούμε να κάνουμε λόγο για ζήτημα συναίνεσης) αποσύρθηκαν 40 δις από τις τράπεζες γιατί κάποιοι διέρρεαν πως θα άρουν το τραπεζικό απόρρητο. Τέτοια μέτρα, 'έκτακτες' (κατ' επίφαση) εισφορές, αυθαίρετες αυξήσεις σε αντικειμενικές αξίες και λεηλασία της ακίνητης περιουσίας, φήμες για φορολογία κεφαλαίου έχουν συνέπειες, που συχνά υπερβαίνουν τα όποια βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικά οφέλη. Και για το ζήτημα αυτό, αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση.
  A_K
  απάντηση1611
   
   
  ΗΠΑ... | 13/08/2011 11:16
  το 1929 ο χαμηλότερος μισθός σε σχέση με τον υψηλότερο ήταν 1 προς 9 .....σήμερα είναι 1 προς 40 δεν τρώγεται η κομματοκρατία σας δεν υπάρχει δημοκρατία....χωρίς ισονομία ......
  Σάκης
  απάντηση117
   
   
   
  ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ή ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΣ ΝΕΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ??? | 13/08/2011 11:07
  Όταν το ΠΑΣΟΚ θυμάται τον ακριτικό Ελληνισμό, τότε τα μαύρα σημαντήρια χτυπούν πένθιμα πάνω από την Ελλάδα. του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Αν πάρει κανείς τοις μετρητοίς τα δημοσιεύματα του τύπου για την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού εξωτερικών στην Ίμβρο, μέχρι που μπορεί ν αρχίσει και ν αναρωτιέται για την πιθανότητα μιας δραστικής μεταστροφής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, σε σημείο μάλιστα που θα έπρεπε οι τούρκοι ν αρχίσουν ν ανησυχούν για το απρόσκοπτο της πειρατικής τους πολιτικής στο Αιγαίο. Μόνο που αυτό το σενάριο είναι μπολιασμένο με αρκετή δόση εθνικής αξιοπρέπειας, και ως τέτοιο δε μπορεί να έχει υπόσταση ούτε ως όνειρο, όσο στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται ο θίασος του πράσινου ζεϊμπέκικου και της μαύρης φούντας. Ας δούμε όμως καλύτερα τι έχουν να μας πουν τα ίδια τα γεγονότα… Α. Στο περιβάλλον ποιών γεωπολιτικών δεδομένων πραγματοποιήθηκε αυτή η επίσκεψη??? Όλη την προηγούμενη περίοδο, η Θράκη είχε καταντήσει σουρωτήρι. Τούρκοι αξιωματούχοι μπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι. Πηγαίνουν όπου θέλουν… Δηλώνουν ότι θέλουν… Αναδεικνύουν ότι ζητήματα γουστάρουν… Στηρίζουν ευθέως και απροκάλυπτα τους ανθελληνικούς μηχανισμούς που καθοδηγεί απροκάλυπτα ο τούρκος πρόξενος… Και επιχειρούν να δημιουργήσουν σταδιακά ένα υπονομευτικό για την εδαφική μας ακεραιότητα κράτος εν κράτει, μέσα στην Ελληνική επικράτεια και κανείς δε μιλά... Όλη την προηγούμενη περίοδο, η Τουρκία μόνιμα και συστηματικά εγείρει θέμα τουρκικών μειονοτήτων στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου… Μιλά για καταπατημένα δικαιώματα… Ενισχύει τη δημιουργία υπονομευτικών θυλάκων στις περιοχές και το κάνει προκλητικά, απροκάλυπτα, επίσημα, και κανείς δε μιλά... Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ>>> http://ellinikoforum.blogspot.com/2011/08/blog-post_5280.html
  Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
  απάντηση1210
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων