από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 

Η κρίση ως άλλοθι

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Σε κάθε νέα κρίση η Ελλάδα αναθαρρεύει. Σε κάθε νέο κύμα πανικού που χτυπά την ευρωζώνη μοιάζει να βγαίνουμε από την εθνική μας μοναξιά και να λέμε: «Να, βλέπετε, δεν είμαστε οι μόνοι. Το πρόβλημα είναι γενικότερο». Κι όσο πληθαίνουν τα υποψήφια θύματα των «κερδοσκόπων», τόσο ελπίζουμε σε μια συνολική λύση που θα καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Όχι άδικα. Ακόμα και μετά το τελευταίο πακέτο των μέτρων, η λύση του ελληνικού προβλήματος στηρίζεται σε υποθέσεις που όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν είναι ρεαλιστικές. Για παράδειγμα, οι αποκρατικοποιήσεις. Ακόμα και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, τα ποσά που έχουν προϋπολογιστεί δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν, τουλάχιστον μέσα στα χρονικά όρια που έχουν μπει. Κι ύστερα, είναι η ύφεση. Που αποδείχτηκε πολύ σοβαρότερη από τις αρχικές προβλέψεις και πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις από την διαρροή κεφαλαίων και την πιστωτική ασφυξία που ακολούθησε.

Σε αυτές τις συνθήκες, η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί στο μέλλον και νέο πακέτο βοήθειας. Κι έχει, γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, συμφέρον να επιζητά τη θεσμοθέτηση σταθερών και αποτελεσματικών κανόνων για την βοήθεια των κρατών μελών της Ευρωζώνης που έχουν πρόβλημα π.χ. με το περίφημο Ευρωομόλογο ή με την δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας να αγοράζει ομόλογα- το χρέος δηλαδή των προβληματικών κρατών -στη δευτερογενή αγορά.

Ας μη παρασυρόμαστε όμως από αυτές τις συζητήσεις, ούτε βέβαια από τις κωμικές αντιπαραθέσεις των κομμάτων για το ποιος είχε πρώτος την ιδέα μιας τέτοιας λύσης. Γιατί το πραγματικό και μακροπρόθεσμο πρόβλημα μας δεν είναι το χρέος αλλά οι όροι που το δημιούργησαν. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να αγοράσουμε χρόνο ώστε να πραγματοποιήσουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Ακόμα και αν μας χάριζαν όλο το χρέος αύριο το πρωί, όμως, τις ίδιες ακριβώς αλλαγές θα έπρεπε να κάνουμε.

Γιατί βέβαια, το πρόβλημά μας είναι στην πραγματική οικονομία- πώς το παραγωγικό μας μοντέλο θα ανταποκριθεί στο σημερινό επίπεδο ζωής μας.

Αυτή τη συζήτηση, δυστυχώς, αρνούμαστε επίμονα να την κάνουμε.Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (20)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Μια ανάλυση για την Ιρλανδία.. II | 10/08/2011 01:55
  Κατάρα αυτό μπορεί να είναι για όλη την αντιπολίτευση που στηρίχθηκε στην λογική μνημόνιο=καταστροφή αλλά και στην συμπολίτευση στου συντεχνιακού δήθεν σοσιαλισμού ή του αναχρονιστικού σοσιαλισμού. Για την πλειοψηφία των πολιτών όμως είναι μια ελπίδα. Για την κυβέρνηση είναι ένας τρόπος πίεσης να κινηθεί αποτελεσματικά διάφανα και θαρραλέα αλλά και ταυτόχρονα να βρει την υποστήριξη που έχει ανάγκη. Δεν είναι κακό λοιπόν τα ΜΜΕ να παρουσιάσουν όλα αυτά και να συμβάλουν θετικά σαν διαμορφωτές της κοινής γνώμης με ουσιαστική δημοσιογραφία και όχι με γενικές αναλύσεις επί αναλύσεων για θέματα που όλοι γνωρίζουμε. Την μακαριότητα του λαϊκισμού αυτές οι αναλύσεις την τρέφουν.. ρεαλιστικές αναλύσεις με στοιχεία και μάλιστα συγκριτικά την πνίγουν. Και για να γίνω απόλυτα ξεκάθαρος. Δεν εννοώ ένα αρθράκι, αλλά μια έρευνα διεισδυτική σε μια συνέχεια ημερών.
  dimitris
  απάντηση00
   
   
  Μια ανάλυση για την Ιρλανδία.. | 10/08/2011 01:53
  Κύριε Καψή εκτιμώ ιδιαίτερα την αρθογραφία σας. Έχει βάθος και είναι εύστοχη. Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Γιατί δεν κάνετε μια αναλυτική παρουσίαση του προβλήματος, της αντιμετώπισης αλλά και της παρούσας κατάστασης όπως και της προοπτικής για το μέλλον της Ιρλανδίας? Και δεν αναφέρομαι σε εσάς προσωπικά αλλά στην ιστοσελίδα του ΒΗΜΑΤΟΣ. Αν δεν κάνω λάθος η Ιρλανδία είναι πολύ πιθανό να γυρίσει σε ανάπτυξη σύντομα και να βγει στις αγορές το 12. Επίσης το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και για την Πορτογαλία η οποία βρίσκεται στον αντίποδα πλάι πλάι με την Ελλάδα. Και όταν λέω παρουσίαση εννοώ μια δημοσιογραφική έρευνα με στοιχεία . Με απόψεις οικονομολόγων έγκριτων, με αναλύσεις, με απόψεις πολιτικών κομμάτων, με παρουσίαση της κοινωνικής κατάστασης στις χώρες αυτές. Ρεαλιστικά και χωρίς μελοδραματισμούς. Με νούμερα για τα επιτόκια με τις αποτυχίες και της αποτυχίες των πολιτικών που εφαρμόζουν οι χώρες αυτές.. Ξέρεται κε Καψή, άρθρα σαν αυτά που διαβάζω πολλές φορές στο ΒΗΜΑ και στον τύπο γενικότερα θα μπορούσα να γράψω πολύ εύκολα κι εγώ.. για τη διαφθορά για τη δημόσια διοίκηση, για τις συντεχνίες, αναλύσεις βασισμένες στα ίδια και στα ίδια που ακούμε από οικονομικούς αναλυτές κλπ.. Ούτε προσφέρουν ούτε βοηθάνε πια αυτά πουθενά. Μια ανάλυση σαν αυτή που σας προτείνω αν μη τι άλλο θα διαφώτιζε τους αναγνώστες και θα έβαζε ένα φρένο στους λαϊκισμούς των κομμάτων. Μόνο μια ανάλυση θα μου πείτε? Πιστεύω ναι.. Γιατί θα μας πει για τους όρους δανεισμού θα μας πει γιατί η Ιρλανδία πάει καλά, θα μας πει για τη στάση των συνδικαλιστών σε άλλες χώρες και για το αν εφαρμόζουν ή έχουν εφαρμόσει εκβιασμούς , θα μας πει πολλά.. Και ξέρετε και κάτι? Δεν είναι κατάρα που το μνημόνιο στην Ιρλανδία αποδίδει καρπούς. Το μνημόνιο δεν είναι τέλειο.. αλλά οδήγησε κάπου. Και αν οι Ιρλανδοί πάρουν αυτά που πήραμε εμείς στις 21 θα ορθοποδήσουν πολύ σύντομα.
  dimitris55384
  απάντηση00
   
   
  Γερμανοέλληνας. | 10/08/2011 00:46
  Ο Μαλούχος άν θέλει νά γλυτώσει τό Αουσβιτς καί τό άστρο νά γράψει 1000 φορές τήν φράση arbeit macht frei καί νά τήν παραδώσει στήν διεύθυνση μέχρι αύριο τό απόγευμα.
  Τάκης.Χ.
  απάντηση10
   
   
  Εταιρία "Ελλάς ΑΕ" | 09/08/2011 22:55
  Ας υποθέσουμε ότι το διοικητικό συμβούλιο κάποιας εταιρίας ανακοινώνει ξαφνικά προς τους μετόχους: "Η διαχείριση που κάναμε τόσα χρόνια ήταν λάθος και μας έφερε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Υποσχόμαστε να αλλάξουμε τακτική και ίσως να σώσουμε την εταιρία μας μετά 10-20 χρόνια". Άραγε υπάρχει περίπτωση οι μέτοχοι να αποδεχτούν τη συνέχιση της διαχείρισης από τους ίδιους που προκάλεσαν τη ζημιά?
  ΘΝΣ
  απάντηση20
   
   
  οπως εχει πει ο warren buffet | 09/08/2011 14:26
  "όταν η παλίρροια κατεβαίνει φαινεται ποιοι δεν φορούν βρακι" τι σημασια εχει το γιατι μας πιασανε? το θεμα ειναι πως ειμαστε ξεβρακωτοι. ολα τα αλλα ειναι εκτος θεματος...
  ufff...
  απάντηση21
   
   
  ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ -ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ | 09/08/2011 11:59
  Πρέπει το συντομότερο [ απο τις αρχές του 2010 έπρεπε] να περάσουμε σε ισοσκελισμένο-πλεονασματικό πρωτογενή ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ. Με όποιο κόστος. Ομως το κόστος δεν θα διανεμηθεί οριζόντια ούτε αναλογικά . Αλλά κλιμακωτά αναλογικά αρχίζοντας τα εισπρακτικά μέτρα απο ΠΑΝΩ. Πόσοι έχουν ετήσιο εισόδημα (πχ) πάνω απο 10εκ ; Εστω 2000 άτομα .Εκτατη εισφορά 10%. Πάνω απο 1εκ 6% ,πάνω απο 0,5 εκ 4% με πάτο τα 30χιλ και 1%. Ετσι και σαφώς θα φθάσουμε σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό! Και με κίνητρο : Προπλυλώστε τώρα τους μελλοντικούς 2-5-10 ετών φόρους με έκπτωση 10-20% Οι φόροι είναι αναποτελεσματικοί και άδικοι [έτσι όπως μπαίνουν] και οδηγούν στην ,ανατροφοδοτούμενη , ΥΦΕΣΗ . Πιστεύω πως το να σου κόψουνε σήμερα 50 ευρώ απο το μισθό σου και 50 του χρόνου είναι "καλύτερα" ΤΩΡΑ 100€ . Ναι πονάει αλλά δίνει άλλη εντύπωση σε όλους ,ντόπιους και ξένους! Για τους άνεργους που σέβομαι βαθειά . Κάντε ότι έκανα εγώ αμέσως μετά το δίπλωμά μου : Ξεκίνησα Φροντιστήρια χωρίς όριο : Ο πρώτος μαθητής πλήρωνε 19δρ/ώρα ! και αν είσαι καλός θα εκτιμηθεί ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΑΓΟΡΑ".
  ΔΙΟΝΥΣΗΣ
  απάντηση120
   
   
   
  Ελλαδα:χωρα χωρις-παραγωγικη -ταυτοτητα... | 09/08/2011 11:09
  Ειμαι ενας απο τους πολλους,θελω να πιστευω Ελληνες -60-αρης πλεον-που εζησε σε ενα πολυ καλο επιπεδο ζωης επι πολλα χρονια.Σημερα αφου τα οικονομικα μου πλεον δεν το επιτρεπουν εχω μπει σε αλλο βιοτικο επιπεδο,αλλα τουλαχιστον εχω την δυνατοτητα να συγκρινω αυτο που ειχα και το εχασα και αυτο που θα ζησω απο δω και περα.Λογω των σπουδων μου και λογω της επαγγελματικης ιστοριας μου αφου πριν 30 χρονια ξεκιναγα μια καριερα εμπορου και βιοτεχνη-με πολλη επιτυχια για μεγαλο διαστημα- στον χωρο της Κλωστουφαντουργιας γεματος ορμη,φιλοδοξια,ονειρα ,υψηλους στοχους.Ολοι γυρω μου,φιλοι,γνωστοι,συναδελφοι,ζουσαν λιγο-πολυ το δικο τους οραμα.Ηταν μια κατασταση γονιμη,προκλητικη και πολλα υποσχομενη.Σημερα αυτη η εικονα δεν υπαρχει ...Ολα τα εργοστασια-κλωστηρια ,υφαντηρια,πλεκτηρια,βαφεια,τυπωτηρια,βιοτεχνιες κα-,εχουν εξαφανισθει και αναρωτιεμαι: πως ενας ολοκληρος κλαδος εξαφανισθηκε... Αυτο βεβαια ειναι ενα παραδειγμα για το πως η Ελλαδα απαξιωσε το παραγωγικο της δυναμικο και αυτη τη στιγμη ψαχνουμε εναγωνιως την ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.Δυστυχως,και το λεω ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ,δεν εχουμε ως χωρα παραγωγικη ταυτοτητα διοτι ΠΟΤΕ οι πολιτικοι μας δεν καθισαν να συμφωνησουν τι μας συμφερει να παραγουμε-τα συγκριτικα μας πλεονεκτηματα δηλαδη-και να οργανωσουμε με ορθολογικο τροπο το παραγωγικο δυναμικο της χωρας. Τωρα πλεον,αφου επι χρονια "ζουσαμε με δανεικα",και αφου ξεκοκκαλισαμε καμμια 100 δις Ευρω κοινοτικων πορων χωρις καμμια αναπτυξιακη λογικη,ειμαστε παλι στην αφετηρια και ψαχνουμε ως χωρα προς τα που να κινηθουμε.... Φταιει το πολιτικο συστημα και τα παρακλαδια του(πχ.συνδικαλισμος) αλλα ΜΗΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΜΑΣΤΕ!!!-εμεις ο καθε ΑΠΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ φταιει πανω απο ολους!!!!!
  Χρ.Δ
  απάντηση161
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Eιναι τόσο δύσκολο να καταλάβουν κάποιο ότι τέρμα τα δανεικά? | 09/08/2011 11:02
  Ετσι ακριβώς... μια κοινωνία που κινείται στο πεδίο της οικονομίας από το ρουσφέτι, από τις λουλουδούδες, τα νυκτερινά κέντρα, τις εισαγωγές αυτοκινήτων και άλλων αγαθών, τα μαγαζιά και μαγαζάκια σε κάθε στενό και γειτονιά, τις συντεχνίες παντός είδους, την αναξιοκρατία, τη φοροδιαφυγή μικρών τε και μεγάλων επαγγελματιών, το μπαχτσίσι, το μαύρο χρήμα, το... ας σταματήσω εδώ, αυτη η κοινωνία της παραγωγικής ανεπάρκειας, δεν έχει καμμία μα καμμία προοπτική. Τα δανεικά τέλειωσαν κ. Τσίπρα, κ. Παπαρήγα, κ. Σαμαρά και λοιποί...
  Ph.J
  απάντηση214
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΟΘΙ | 09/08/2011 10:22
  Από τη μια συμφέρει που έχουν κρίση περισσότερες χώρες προκειμένου να δημιουργηθούν σταθερές θεσμικές εξασφαλίσεις,από την άλλη όμως η γενίκευση της κρίσης στενεύει τα περιθώρια παροχών βοήθειας σε μας ,αφού περισσότερες χώρες θα έχουν ανάγκη δανείων και εγγυήσεων.Συνεπώς,το συμπέρασμα του άρθρου καθίσταται ακόμη πιο ουσιαστικό και θα πρέπει όσοι από το πολιτικό προσωπικό ενδιαφέρονται περι αυτού να εντείνουν τις προσπάθειες ,ώστε να διορθωθούν οι λάθος στοχεύσεις κατά των εισοδημάτων του αδύναμου(και συνήθως μη εκπροσωπούμενου συνδικαλιστικά και πολιτικά) τμήματος του πληθυσμού και να ασκήσουν πολιτικές κατά των ισχυρών (όπως οι 14.000 μεγαλοοφειλέτες που χρωστούν τα 36 δισ από τα 41 συνολικά των οφειλομένων φόρων) , υπέρ της ριζικής αλλαγή στην εκπαίδευση,υπέρ της στήριξης στο μεγαλύτερο προϊόν μας,που λέγεται τουρισμός κ.λ.π.Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ,πράγματι,είναι η επανάπαυση,η δικαιολογία ότι τα ίδια συμβαίνουν παντού.Αν πέσουμε σε αυτή την παγίδα ,τότε σε δύο -τρία χρόνια που οι άλλοι θα ξεφεύγουν από την κρίση ,πάλι εμείς θα κλαψουρίζουμε ,πάλι θα ζητάμε νέα πακέτα,πάλι θα είμαστε δακτυλοδεικτούμενοι,πάλι θα αναβιώσει ο λάϊκισμός και ,ίσως, αυτόκλητοι σωτήρες.Πρέπει να αντιληφθούμε οτι δεν είμαστε Αγγλία,δεν είμαστε Γαλλία,Ιταλία ή Ισπανία.Είμαστε μικρή χώρα με μεγάλες όμως δυνατότητες και ένα λαό που ξέρει να μεγαλουργεί.Οι ηγέτες του (από την Αριστερά μέχρι τη Δεξιά) ας σταθούν επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων.
  Μ.Γαντζίας
  απάντηση193
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ΤΟ ΒΗΜΑ | 09/08/2011 10:09
  Αγαπητέ κύριε Διευθυντά του Βήματος, το σημερινο δημοσίευμα του συνεργάτη σας κυρ.Μαλούχου Γεωργίου και η Αναφορά και το Αισχρό υπονοούμενο για στρατιωτική στολή και μουστάκι για την Καγκελάριο της φίλης Συμμάχου Χώρας Γερμανίας είναι εντελώς απαράδεκτο ,οφείλω σαν φορολογούμενος πολίτης και Θιγόμενος λόγου του ότι είμαι Ελληνογερμανός και κατοικος Γερμανιας να καταγγείλω την συκοφαντία στην Γερμανική Καγκελαρία και στον υπεύθυνο του γραφείου τύπου όπως φυσικά και την Γερμανική Πρεσβεία στην Ελλάδα. Υ.Γ.Τα στοιχεια μου είναι στην διάθεση της εφημερίδας σας.
  Ελληνογερμανός.
  απάντηση3110
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΤΟ ΑΛΛΟΘΙ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ | 09/08/2011 08:47
  Με την νέα ( γενικευμένη) κρίση,δεν ξέρω αν πρέπει να αναθαρρεύουμε,σαν χώρα, ή να είμαστε πιο επιφυλακτικοί.Υπάρχει το ενδεχόμενο,κράτη - μέλη να αρνηθούν,(λογω αδυναμίας ή σκοπιμότητας),τη συμμετοχή τους στο νέο πακέτο βοήθειας της χώρας μας,που συμφωνήθηκε στις 21 Ιουλίου.Και αν χρειαστεί αργότερα και νέο πακετο,(το πιθανότερο),τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο.Εκτός και αν η Ε.Ε ,αποφασίσει να θεσμοθετήσει κανόνες και μέτρα,όπως γράφετε,που όχι μόνο θα λύνουν,αλλά θα αποτρέπουν προβλήματα σαν τα σημερινά.Για κάτι τέτοιο όμως,ποιος μπορεί να ελπίζει,ότι σύντομα θα συμβεί?Η έως τώρα "πολιτεία" της Ευρωπαικής διοίκησης,"διαβεβαιώνει" για ακριβώς το αντίθετο : βραδυπορεία,αναποφασιστικότητα,μισές λύσεις,εθνικές στρατηγικές.Η (κάποια),λύση για τα καθ` ημάς,θα ήταν η αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου, η εξάλλειψη των αιτιών που δημιούργησαν αυτό το τερατώδες χρέος,και κυρίως,η ριζική αλλαγή της νοοτροπίας μας.Αλλά και για αυτά ποιος μπορεί να αισιοδοξεί και να πιστεύει ότι θα συμβούν?Τα πρόσφατα γεγονότα,(ταξιτζήδες),διαβεβαιώνουν για το,ακριβώς, αντίθετο.
  Χρ.Δ.Γκολφινόπουλος
  απάντηση261