από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 
 

Η κρίση στην Ευρώπη είναι κρίση εθνικής κυριαρχίας

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

TO BHMA - THE PROJECT SYNDICATE

Τελικά η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ δέχτηκε να λάβει μία νέα μορφή η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.). Τώρα περισσότερο από ποτέ, η Ε.Ε. πρέπει να επιτύχει μεγαλύτερη σταθερότητα, μεταφορά κεφαλαίων από χώρα σε χώρα, καθώς και επίδειξη αλληλεγγύης προκειμένου το σχέδιο αυτό να αποτρέψει την ευρωπαϊκή κατάρρευση υπό το βάρος της συνεχιζόμενης χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα η Μέρκελ πολεμούσε με νύχια και με δόντια αυτό το καινούργιο σχέδιο της Ε.Ε., διότι γνώριζε ότι δεν είναι καθόλου δημοφιλές στη Γερμανία και, συνεπώς, επικίνδυνο για τις εκλογικές της φιλοδοξίες. Ήθελε μεν να υπερασπιστεί το ευρώ, αλλά όχι και να πληρώσει το τίμημα για αυτή την υπεράσπιση. Χάρη στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αυτό το όνειρο σβήνει εδώ.

Οι αγορές έστειλαν τελεσίγραφο στην Ευρώπη: ή θα προωθήσει περισσότερο την οικονομική και χρηματοπιστωτική ενοποίηση σε ομοσπονδιακή βάση, ή θα αντιμετωπίσει την κατάρρευση του ευρώ και μαζί της Ενωσης. Την τελευταία στιγμή η Μέρκελ έκανε τη λογική επιλογή.

Αν οι αρχηγοί κρατών και οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. είχαν λάβει την ίδια απόφαση πριν από ένα χρόνο, η κρίση του ευρώ δεν θα είχε κλιμακωθεί σε τέτοιο βαθμό, το συνολικό κόστος θα ήταν χαμηλότερο και όλοι θα είχαν δικαίως επαινέσει τους ευρωπαίους ηγέτες για έναν ιστορικό άθλο. Αλλά, όπως είπα, η Μέρκελ δεν τόλμησε τότε να δράσει.

Ετσι, η συμφωνία που επετεύχθη στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής θα έχει μεγαλύτερο πολιτικό και οικονομικό κόστος. Παρά το διπλασιασμό της χρηματικής βοήθειας και τη μείωση των επιτοκίων, η συμφωνία δε θα ανακόψει ούτε την κρίση χρέους στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ούτε την υπαρξιακή κρίση της ίδιας της Ε.Ε.

Παρόλα αυτά η Ευρώπη απέφυγε την κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος και ο γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, δικαιώθηκε για τα εγκωμιαστικά του σχόλια για τη δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου». Αυτή η τολμηρή κίνηση, όμως, είχε τεράστιες πολιτικές συνέπειες, τις οποίες όλοι οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν, επειδή η εγκαθίδρυση μιας ευρωπαϊκής, οικονομικής διακυβέρνησης μέσω αυτού του ταμείου αποτελεί πολιτική επανάσταση τριών σταδίων από την πλευρά της Ε.Ε.

Πρώτον, η Ένωση δύο ταχυτήτων που προέκυψε μετά τους πρώτους γύρους της επιμήκυνσης θα χωριστεί σε εμπροσθοφυλακή (το Eurogroup) και οπισθοφυλακή (τα υπόλοιπα από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε.). Αυτός ο επίσημος διαχωρισμός θα αλλάξει ριζικά την εσωτερική διάρθρωση της Ε.Ε. Υπό την ασπίδα της διευρυμένης Ε.Ε., οι παλιές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη γερμανική και τη γαλλική ηγεσία της πάλαι ποτέ Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (Ε.Ο.Κ.) και ανάμεσα στη βρετανική και τη σκανδιναβική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (Ε.Ζ.Ε.Σ.) επανεμφανίζονται. Από εδώ και πέρα, τα κράτη του ευρώ θα καθορίζουν περισσότερο από ποτέ τη μοίρα της Ε.Ε., λόγω των κοινών συμφερόντων τους.

Δεύτερον, το ταμείο και η ενιαία οικονομική διακυβέρνηση θα προωθεί μια ευρωπαϊκή, ομοσπονδιακή λύση εις βάρος της κυριαρχίας των κρατών-μελών. Για παράδειγμα, οι εθνικές νομοθεσίες και οι προϋπολογισμοί θα υπόκεινται σε ένα ευρωπαϊκό εποπτικό σώμα.

Τέλος, είναι επόμενο ότι στο μέλλον η Μέρκελ και ο Σαρκοζί θα πρέπει να αγωνιστούν περισσότερο από ποτέ για την επανεκλογή τους, αφού σήμερα οι εκλογικές πλειοψηφίες στις χώρες τους είναι πιο αβέβαιες από ποτέ.

Η ουσιαστική ενοποίηση, με τις περαιτέρω μεταφορές εξουσιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα είναι αναπόφευκτη προκειμένου να επιβιώσει το ευρωπαϊκό νόμισμα. Αυτό το ιστορικό βήμα μπορεί να γίνει μόνο μέσω της δημοκρατικής πολιτικής, όχι παρασκηνιακά.

Για να αντέξει η ευρωζώνη, είναι απαραίτητο οι περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες να αποδεχτούν το ευρώ ως το νόμισμά τους. Δεν πρόκειται για τεχνοκρατικό ζήτημα, αλλά για ζήτημα βαθιά πολιτικό και δημοκρατικό. Ως εκ τούτου, το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η εξασφάλιση του ισχυρού ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων σε αυτή τη διαδικασία.

Στη Γερμανία, υπήρξε ευρεία συναίνεση όσον αφορά τη σταθερότητα της Ένωσης άλλα όχι όσον αφορά τη μεταφορά κεφαλαίων και ευθύνης, ιδιαίτερα από τους ψηφοφόρους της Μέρκελ. Στο εξής οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αγωνίζονται για να κερδίζουν εκλογικές πλειοψηφίες, οι οποίες θα στηρίζουν το ευρώ. Αυτό είναι καλό γιατί μόνο έτσι θα επιτευχθεί αξιόπιστη δημοκρατική συναίνεση για το μέλλον της Ευρώπης. Η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να παρουσιάσουν με ξεκάθαρο τρόπο τις πολιτικές τους και να παλέψουν για την περαιτέρω ενοποίηση και το ενιαίο νόμισμα.

Το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα θα καθορίσει την τύχη τους και τη συνέχεια της θητείας τους. Το αν θα τα καταφέρουν κάθε άλλο παρά σίγουρο είναι, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης. Αλλά αν δεν προσπαθήσουν καν, η ήττα τους - και η ήττα της Ευρώπης -, είναι δεδομένη.

*Ο κ. Γιόσκα Φίσερ, ηγετικό στέλεχος του γερμανικού Κόμματος των Πρασίνων επί περίπου 20 έτη, διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και αντικαγκελάριος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας από το 1998 ως το 2005.


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (5)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Τι να πουμε τι ? | 03/08/2011 18:22
  Σημαντική προβληματική . Ειναι η μονη λύση επίπονη και αμφιλεγόμενη για ορισμενες χώρες που λογω οικονομικής ισχύος θα κληθουν να αναλάβουν και μεγαλύτερες ευθύνες στη ευρώπη των μεταφορών επιχορηγήσεων στις αδύνατες .Το έχει πει και πριν λίγες ημερες και ο Σοίμπλε ....έξοδος απο ευρώ ή απώλεια (δημοσιονομικής )κυριαρχίας . Με ποιους θα τα συζητήσουν στην ελλάδα ?με τον Τσιπρα ,Σαμαρά ή τον .βοηθό του τον ..Θύμιο ή με τους πρωτεργάτες των μαϊμού επιδομάτων ?
  vp
  απάντηση30
   
   
  λαθος! | 03/08/2011 17:08
  Συγγνώμη, αλλά από τη σκοπιά ενός ανθρώπου που εργάζεται και πληρώνει φόρους στη Γερμανία ο Γιοσκα Φισσερ ειναι λάθος !! Ο γερμανός φορολογούμενος θα προτιμήσει ένα τέλος με τρόμο ( aka επιστροφή στο μάρκο) παρά ένα τρόμο χωρίς τέλος (aka ευρωομολόγο, και οικονομική ενοποίηση της ΕΕ). Πώς θα γίνει αυτή η δημοσιονομική ένωση? Πως θα πεισθούν τα κράτη να δέχονται ελεγχο απο τις βρυξέλλες για κάθε πολιτική τους δηλαδή να παραχωρήσουν εθνική κυριαρχία? Η δημιοσιονομική ενωση θα είναι μια παρά φύσιν ένωση, αν δεν υπάρχει και πολιτική ένωση! Δηλαδή θα πρέπει να γίνονται πανευρωπαικές εκλογές και να ψηφίζουμε πανευρωπαική κυβέρνηση που θα ελεγχει όλα τα θέματα. Από την άλλη και η πολιτική ένωση είναι αδιανόητη, και θα είναι εντελώς δυσλειτουργική, γιατί κάθε χώρα έχει αναγκη διαφορετικων πολιτικών και δεν μπορει να υπάρξει one-size fits all. Ολες αυτές οι πολιτικο-οικονομικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των χωρών-κρατιδίων της ΕΕ για τη διανομή της πιτας, θα είναι αυτό που στην αρχή χαρακτήρισα τρόμος χωρίς τέλος!!!! Και απο τη σκοπια ενός νυφάλιου Γερμανού (οχι φυσικά του μουρλο-πρασινο Γιοσκα Φισσερ) είναι προτιμότερη η επιστροφή στο Μαρκο, με όποιο κόστος, παρα αυτή η ασταθής και αφυσικη ένωση.
  ntinos
  απάντηση13
   
   
  ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑΔΕΣ | 03/08/2011 12:19
  Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΒΥΣΣΑΛΕΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΟΥ ΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ(ΚΥΡΙΩΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΓΑΛΛΟΥΣ) ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΓΧΩΡΙΟΥΣ (ΦΘΗΝΕΣ ΑΠΟΜΙΜΗΣΕΙΣ) ΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ "ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ" ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΆΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ JOSCHKA FISCHER. YΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ ΠΡΑΣΙΝΩΝ,ΑΛΛΑ ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΔΕΧΤΗΚΑΝ.ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ¨"ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ" ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΧΤΟΥΝ ΣΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΠΥΡΗΝΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ,ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΕΚΤΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ "ΠΡΑΣΙΝΟΙ" ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣ.ΠΩΣ ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΟΥΝ ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΟΣ CON BENDITT KAI ENOΣ JOSCHKA FISCHER ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΩΣΤΗΡΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ,ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΦΙΛΟΤΙΜΑ ΕΧΩ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ.ΙΣΩΣ ΓΙΑΤΙ Ο ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΒΑΘΕΙΑ ΡΙΖΩΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΠΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟ DNA ΜΑΣ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΟΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ.
  π.καλ
  απάντηση92
   
   
  pathetic | 03/08/2011 09:24
  Fischer, Joschka: Gnwstos proskynimenos pou xaxnika "eide to fws" kai to paizei twra meta Xriston profitis.
  Hung
  απάντηση28
   
   
  ΦΙΣΕΡ | 03/08/2011 07:45
  Όνειρα θερινής νυκτός.... Άλλα σχέδια έχει το γερμανικό ηγετικό κατεστημένο!
  Ανώνυμος / η
  απάντηση24