Ο Ολυμπιακός του Βαγγέλη Μαρινάκη – ο μόνος που διαθέτει ρευστό για να κινηθεί στο μεταγραφικό παζάρι- λέγεται ότι βάζει 2,5- 3 εκατ. ευρώ οροφή δαπάνης για τον φερόμενο ως υπ΄ αριθμόν ένα στόχο, τον κολομβιανό χαφ Κάρλος Σάντσες . Την ίδια στιγμή στην Αγγλία όχι μια από τις κατά τεκμήριον μεγάλες ομάδες αλλά η Γουλβς (έμεινε στην Πρέμιερ Λιγκ μόλις την τελευταία αγωνιστική) έκανε μεταγραφή 6,5 εκατ. ευρώ! Μάλιστα δεν μιλάμε για κάποιον πρωτοκλασάτο των αγγλικών γηπέδων αλλά για τον 24χρονο μέσο Τζέιμι Ο΄Χάρα, ο οποίος αποκτήθηκε από την Τότεναμ στην οποία δεν «χώραγε» και έτσι δόθηκε δανεικός σε Τσέστερφιλντ, Πόρτσμουθ και τελευταία στους «Λύκους», που τελικά τον αγόρασαν.

Γιατί όμως να πάμε στην προηγμένη ποδοσφαιρικά Αγγλία που διαθέτει πλειάδα ισχυρών ομάδων σε αγωνιστικό αλλά και σε οικονομικόεμπορικό επίπεδο, όταν η διαφορά στα καθ΄ ημάς μεταγραφικά δρώμενα κάνει μπαμ συγκριτικά με τη γειτονική Τουρκία; Εκεί όπου η ανάπτυξη της χώρας έχει σπάσει τα κοντέρ και συνεπώς δεν θα μπορούσε να μην εκτιναχθεί και το ποδόσφαιρο. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η επιχείρηση της Γαλατάσαραϊ να ανακτήσει τα εγχώρια σκήπτρα. Αφού έπεισε τον προπονητή-τοτέμ του τουρκικού ποδοσφαίρου Φατίχ Τερίμ να επιστρέψει στην ομάδα με την οποία γνώρισε τη μεγαλύτερη επιτυχία του σε συλλογικό επίπεδο (κατάκτηση Κυπέλλου UΕFΑ το 2000), προσπαθεί να γεμίσει το ρόστερ της με αστέρες παγκόσμιας ακτινοβολίας.

Μια ματιά στα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου αρκεί για να καταλάβει κανείς πόσο ψηλά στοχεύει η Γαλατά. Μπήκε (μαζί με τη Μίλαν) στη διεκδίκηση από την Τσέλσι του διεθνούς φορ της Ακτής Ελεφαντοστού Ντιντιέ Ντρογκμπά, προσφέροντάς του αυτοκρατορικό συμβόλαιο πάνω από 5 εκατ. ευρώ ετησίως. Εβαλε στο στόχαστρο τον Ουρουγουανό Ντιέγκο Φορλάν και τον Ισπανό Χοσέ Αντόνιο Ρέγες της Ατλέτικο Μαδρίτης, ενώ κατέθεσε πρόταση περίπου 6 εκατ. ευρώ για τον γκανέζο διεθνή αμυντικό μέσο της Ιντερ Σάλεϊ Μουντάρι.

Στον τουρκικό και στον ελληνικό Τύπο γράφτηκε περί πρότασης 6 εκατ. ευρώ για τον γάλλο στράικερ Τζιμπρίλ Σισέ και 3 εκατ. ευρώ για τον σουηδό στόπερ Ούλοφ Μέλμπεργκ , ενώ στη λίστα με τους υποψήφιους επιθετικούς για τη Γαλατά μπήκε και ο βραζιλιάνος διεθνής φορ της Σεβίλλης Λουίς Φαμπιάνο, και για τη θέση του κεντρικού μεσοεπιθετικού ο αργεντινός διεθνής άσος της Μπενφίκα Πάμπλο Αϊμάρ, για την απόκτηση του οποίου η τουρκική ομάδα πρόσφερε 5 εκατ. ευρώ. Οσο οι ηχηρές μεταγραφές επιθετικών εξακολουθούν να βρίσκονται σε στάδιο διαπραγματεύσεων (είτε φυσικά και της απλής φημολογίας, διότι οι ιστορίες μεταγραφικής τρέλας δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των ελληνικών αθλητικών ΜΜΕ), η Γαλατάσαραϊ εξασφάλισε την υπογραφή του ουρουγουανού διεθνούς γκολκίπερ Φερνάντο Μουσλέρα (αντί 6,75 εκατ. ευρώ στη Λάτσιο) και του τσέχου διεθνούς αμυντικού Τόμας Ουιφαλούσι (αντί 2 εκατ. ευρώ στην Ατλέτικο Μαδρίτης), δείχνοντας ότι δεν μένει μόνο στα (πρωτοσέλιδα) λόγια…

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί- δείγμα και αυτό της εποχής των παχιών αγελάδων που διάγει ο τουρκικός σύλλογος- ότι η Γαλατάσαραϊ διαθέτει δικό της νέο, υπερσύγχρονο γήπεδο. Η χωρητικότητας 53.000 θεατών «Τουρκ Τέλεκομ Αρένα» στην Κωνσταντινούπολη εγκαινιάστηκε τον περασμένο Ιανουάριο και από τον Μάρτιο… κατέκτησε τον τίτλο του πιο θορυβώδους γηπέδου στον πλανήτη, καθώς οι οπαδοί των «Λιονταριών του Βοσπόρου» απέδωσαν 131,76 ντεσιμπέλ σε μια στιγμή του ντέρμπι με τη Φενέρμπαχτσε. Παρεμπιπτόντως, ας μην ξεχνάμε ότι η Φενέρ ήταν αυτή που προσέλκυσε- με το αζημίωτο φυσικά- παλαιότερα τον πρώην άσο της Ρεάλ Ρομπέρτο Κάρλος, ενώ η Μπεσίκτας τους Γκούτι (Ρεάλ) και Κουαρέσμα (Ιντερ)…

Ακολουθώντας την αναπτυξιακή εκτόξευση της Τουρκίας, οι παράγοντες των ομάδων θεωρούν ότι δεν στήνουν το σκηνικό της ποδοσφαιρικής επιτυχίας σε μια… φούσκα, αλλά σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που διέπει την ανοδική πορεία ολόκληρης της χώρας. Το αν είναι υγιές και βιώσιμο προφανώς θα αποδειχθεί στο μέλλον. Επί του παρόντος, και εν συγκρίσει προς τα ημέτερα ποδοσφαιρικά μαγαζιά, το βέβαιο είναι ότι οι μεγάλες τουρκικές ομάδες μοιάζουν με σουπερμάρκετ… Υπάρχουν φυσικά και οι βίοι παράλληλοι όσον αφορά τα τεράστια σκάνδαλα με τα στημένα ματς στο ποδόσφαιρο και των δύο χωρών. Αυτό όμως είναι ένα άλλο θέμα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ