ΤΟ ΒΗΜΑ – THE NEW YORK TIMES

Αυτές τις μέρες στην πενθούσα Νορβηγία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο λέγονται και γράφονται πολλά σχετικά με τον Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ. Διάφοροι σκιαγραφούν το προφίλ του, σκαλίζουν το παρελθόν του, περιεργάζονται την προσωπική ιστοσελίδα του. Η παγκόσμια κοινότητα αναζητεί τους λόγους του μακελειού – και πιθανώς την «αθώωση» ή την «ενοχοποίηση» του δράστη -, όχι σε κάποιο δικαστήριο, αλλά στην ψυχή τους την ίδια.

Φαίνεται ότι ο ακροδεξιός Νορβηγός και «Χριστιανός», όπως δήλωνε στο προφίλ του σε γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ήξερε πολύ καλά τι έκανε, όσον αφορά την προβολή που θα είχε η μαζική δολοφονία που επιχείρησε. Αρνείται να δηλώσει «αθώος ή ένοχος» και επιμένει ότι το μακελειό «ήταν αναγκαίο».

Ο 32χρονος άνδρας χαρακτηρίζεται ως «μοναχικός». Ίσως αυτή είναι η εύκολη απάντηση για την συμπεριφορά του Νορβηγού. Φαίνεται ότι ήταν το «παιδί της μαμάς», ζούσε αποκομμένος από τον πατέρα του και ήταν εθισμένος σε βίαια βιντεοπαιχνίδια. Μπορεί να ζούσε απομονωμένος, χωρίς ταίρι, περηφανεύεται όμως για τις κατακτήσεις του. Φρόντιζε φυσικά να καλλιεργεί το μίσος εναντίον των «πιστών» του Ισλάμ.

Γεωργός στο επάγγελμα, εκ πρώτης όψεως δεν είχε προβεί τελευταία σε ύποπτες αγορές, που να μαρτυρούσαν τα σχέδιά του. Σύμφωνα με τον έμπορο που του πώλησε τα λιπάσματα, «είχε αγοράσει οκτώ τόνους λιπασμάτων, μια κανονική ποσότητα για ένα αγρότη». Κανείς δεν μπορούσε δηλαδή να σκεφτεί ότι το λίπασμα αυτό δεν θα χρησιμοποιούταν ποτέ στα χωράφια του Νορβηγού, αλλά ότι ο τελευταίος θα απομόνωνε τη νιτρική αμμωνία προκειμένου να φτιάξει τα αυτοσχέδια εκρηκτικά του.

Δεν ήταν μάλιστα και τόσο κρυφές οι ενέργειές του, αφού στην ιστοσελίδα του είχε αναρτήσει την φράση: «ΜΠΑΜ! Η έκρηξη στέφθηκε από επιτυχία.»

Ο τρόπος που έδρασε ο Νορβηγός ομοιάζει με το περιστατικό του Ιανουαρίου του 2011 στην Τουσόν της Αριζόνα, όταν ο Τζάρεντ Λόουνερ ( «μοναχικός» και αυτός, τι ειρωνεία…) πυροβόλησε 19 άτομα, ανάμεσά τους και την Δημοκρατική Γκαμπριέλ Γκίφορντ. Ο νεαρός δήλωνε περίτρανα «Πάρτε πίσω την Αμερική», υπονοώντας φυσικά την «υποδούλωση» της χώρας του από μουσουλμάνους μετανάστες.

Ανάλογα έδρασε και ο Μπρέιβικ. Τον περασμένο Ιούνιο είχε συντάξει το μανιφέστο του, το οποίο ανήρτησε στο Διαδίκτυο. Δεν μιλάμε για κάποιον «ερασιτέχνη», αφού το μανιφέστο είναι ένα κείμενο 1500 σελίδων!

Πιστός στις αντιλήψεις του εν είδη εξομολόγησης δήλωνε: «Προσευχήθηκα για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό σήμερα. Εξήγησα στον Θεό ότι, αν δεν θέλει η Μαρξιστική-Ισλαμική συμμαχία και η βέβαιη Ισλαμική κατάληψη της Ευρώπης να εξαφανίσει τελείως την Ευρωπαϊκή Χριστιανοσύνη μέσα στα επόμενα εκατό χρόνια, τότε πρέπει να επιβεβαιώσει ότι οι πολεμιστές Του, οι οποίοι πολεμούν για την διατήρηση της Ευρωπαϊκής Χριστιανοσύνης, θα κυριαρχήσουν».

Ο 32χρονος δεν ήταν ούτε μοναχικός ούτε ψυχοπαθής, αφού η βία που τον κυρίευσε απορρέει από λόγους όπως η οικονομική ύφεση της Ευρώπης, οι αυξανόμενοι δείκτες ανεργίας, τα οποία ακροδεξιοί πολιτικοί αποδίδουν στο μεταναστευτικό ρεύμα, προκειμένου να αποδυθούν των ευθυνών τους για την κακή πολιτική πρακτική.

Τα ποσοστά των ακροδεξιών κομμάτων αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο την τελευταία δεκαετία, αφού η εύκολη απάντηση στα προβλήματα της ανεργίας είναι φυσικά ότι «φταίει ο μετανάστης».

Η παρόμοια με της Αλ Κάιντα τακτική του «παίρνω ένα όπλο και σκοτώνω όσους περισσότερους μπορώ» δεν είναι η λύση του προβλήματος.

Ο Μπρέιβικ ήταν μέλος των «Ιπποτών του Ναού», ένα στρατιωτικό χριστιανικό τάγμα, με στόχο να βοηθήσει την Χριστιανοσύνη να κυριεύσει έναντι του γειτονικού Ισλάμ. Το 2002 συμμετείχε μάλιστα, όπως ισχυρίζεται, στην επανίδρυση του τάγματος, το οποίο είχε διασπαστεί περί το 1300.

Για τους ομοϊδεάτες του νεαρού, οι μετανάστες ευθύνονται για την οικονομική ύφεση και τα συναφή προβλήματα. Αυτοί, ως αποδιοπομπαίος τράγος πολύ συχνά στην ιστορία των κρατών, συνιστούν θύματα ρατσισμού και κοινωνικού αποκλεισμού.

Τώρα οι Αρχές φοβούνται για μελλοντικές ανάλογες επιθέσεις και σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Η μισαλλοδοξία έχει αποδειχτεί και στο παρελθόν κακός σύμβουλος για την ανθρωπότητα.