Μόνο θλίψη και περισυλλογή- ακόμη και σε μερίδα φανατικών οπαδών που βλέπουν και κρίνουν τα πράγματα με τη λογική «η ομαδάρα (μας) να κερδίζει και να παίρνει τίτλους και όλα τα άλλα να πάνε να γ…»- προκαλούν δύο διαφορετικές «ποδοσφαιρικές λίστες» που διαβάσαμε πρόσφατα. Κοινός παρονομαστής η μη αξιοποίηση από τους ελληνικούς συλλόγους των νεαρών ελλήνων ποδοσφαιριστών.

Η πρώτη λίστα αφορά τη 18άδα των παικτών της Εθνική Νέων U-19 (γεννημένοι μετά την 1.1.1992) στην τελική φάση του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ολοι τους ανήκουν σε ομάδες της Σούπερ Λίγκας (Ολυμπιακός 6, Παναθηναϊκός 4, Πανιώνιος και Αστέρας Τρίπολης από 2 και από έναν ΠΑΟΚ, Αρης και Εργοτέλης) ενώ Τριπολιτσιώτης ήταν μέχρι πρότινος και ο Κώστας Φορτούνης (Καϊζερσλάουτερν). Κι όμως, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι γνωστοί ακόμη και στους οπαδούς που εντρυφούν καθημερινά στα της ομαδάρας τους…

Γιατί; Μα επειδή απλούστατα οι νεαροί δεν παίρνουν χρόνο συμμετοχής στους συλλόγους τους! Και η εξήγηση; Προφανής και αυτή, διά στόματος του ομοσπονδιακού τεχνικού της Εθνικής Νέων Λεωνίδα Βόκολου: «Ερχονται τόσο εύκολα στην Ελλάδα καραβιές ξένων παικτών αμφιβόλου ποιότητος,σε σημείο που ισοπεδώνουμε τα δικά μας παιδιά…Αυτή η δίχως λογική ξενομανία φράζει τον δρόμο σε δικούς μας παίκτες που έχουν πραγματικά σπουδαίο ταλέντο» («Το Βήμα» 17/7).

Η δεύτερη λίστα αφορά το ξεσκαρτάρισμα του Ερνέστο Βαλβέρδε στο ρόστερ του Ολυμπιακού. Στην πρώτη 12άδα που είδε την… κόκκινη κάρτα του ισπανού προπονητή φιγουράρουν τα ονόματα επτά νεαρών Ελλήνων (σε παρένθεση η ηλικία και η θέση που αγωνίζονται): ΚώσταςΜήτρογλου (23- σέντερ φορ), Γιάννης Παπαδόπουλος (22 – αμυντικός χαφ), Γιώργος Κατσικογιάννης (23- αμυντικός μέσος), Νίκος Παπαδόπουλος (21- τερματοφύλακας), Αρης Σοϊλέδης (21- μεσοεπιθετικός), Ανδρέας Βασιλόγιαννης (21- μέσος) και Γιώργος Νικλητσιώτης (20- μεσοεπιθετικός). Σημειωτέον ότι οι τελευταίοι πέντε προέρχονται από τις Ακαδημίες του Ολυμπιακού.

Η διαπίστωση και η ένσταση για τον «αφελληνισμό» του πρωταθλήματος Α΄ Εθνικής δεν γίνονται ασφαλώς από κάποιο ξενοφοβικό σύνδρομο ή ρατσιστική προκατάληψη σε βάρος των αλλοδαπών ποδοσφαιριστών (και των άλλων ξένων επαγγελματιών αθλητών) οι οποίοι έχουν και αυτοί το δικαίωμα στην εργασία και εκτός της χώρας τους. Ούτε, για να μην παρεξηγούμαστε, όσοι τάσσονται υπέρ της τόνωσης της εθνικής ταυτότητας των πρωταθλημάτων το κάνουν ορμώμενοι από χυδαία, αφελή (και ευτελή) ελατήρια εθνικιστικού τύπου των διάφορων Ελληναράδων…

Οσα προαναφέρθηκαν αποτελούν μια οικτρή διάψευση σε βαρύγδουπες δηλώσεις-εξαγγελίες, όπως εκείνο το ανέκδοτο που (μας) αφηγήθηκαν το 2004 ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ Ντέμης Νικολαΐδης και οι συνεργάτες του, μιλώντας για τη δημιουργία σε μια πενταετία ομάδας με ελληνικό κορμό και μάλιστα εν ενεργεία διεθνών!.. Ανάλογες «ελληνοποιήσεις» έχουν τάξει κατά καιρούς και μεγαλοπαράγοντες του Τριφυλλιού, ενώ πιο πρόσφατο είναι το «όνειρο» του μεγαλομετόχου της πειραϊκής ΠΑΕ Βαγγέλη Μαρινάκη «να υπάρχουν τουλάχιστον επτά έλληνες ποδοσφαιριστές στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού»!..

Αντ΄ αυτού, ο Ολυμπιακός- και ελέω Βαλβέρδε- έχει μόνο δύο «ενδεκαδάτους» Ελληνες: τον 25χρονο πολυσύνθετο αμυντικό Βασίλη Τοροσίδη (ή τον 25χρονο Γιάννη Μανιάτη αν τελικά ο «Τόρο» δεν μείνει στον Πειραιά) και τον 26χρονο στόπερ ΑβραάμΠαπαδόπουλο . Πάλι καλά που ο κολλημένος με τα «δικά του παιδιά» ισπανός τεχνικός κρατά στο ερυθρόλευκο ρόστερ τον 21χρονο μεσοεπιθετικό Γιάννη Φετφατζίδη και τον 19χρονο αμυντικό Γιάννη Ποτουρίδη.

Το πρόβλημα με τους προερχόμενους από τις Ακαδημίες νεαρούς είναι διπλό. Εν προκειμένω για τον Ολυμπιακό, δύσκολα ωριμάζουν στις εγκαταστάσεις του Ρέντη παίζοντας σε ένα υποβαθμισμένο πρωτάθλημα, όπως είναι το πανελλήνιο νέων (U-20), ενώ στη Β΄ Εθνική που στέλνονται δανεικοί για να αποκτήσουν εμπειρίες, δύσκολα θα εξελιχθούν αγωνιστικά. Με αυτή τη λογική η πειραϊκή ΠΑΕ έφτασε να πληρώνει 44 επαγγελματικά συμβόλαια αλλά να δυσκολεύεται να αξιοποιήσει τις Ακαδημίες.

Οσο για το αν μπορούν οι νεαροί έλληνες παίκτες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Σούπερ Λίγκας, η απάντηση πάλι από τον ειδικότερο ημών κόουτς Βόκολο: «Ασφαλώς και μπορούν, αρκεί να μην περιμένουμε από αυτούς να κάνουν τη διαφορά με το “καλημέρα”,να πάρουν τις ομάδες στις πλάτες τους.Πρέπει να υπάρχει υπομονή,στήριξη, αλλά και ένα καλό σχέδιο». Συμπέρασμα: Σχεδόν σε όλους τους συλλόγους η μαγιά για «ελληνοκεντρική» ομάδα υπάρχει. Η βούληση των αφεντικών των ΠΑΕ και κατ΄ επέκταση το «καλό σχέδιο» είναι αυτά που λείπουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ