Γράφω αυτό το άρθρο για να υπερασπιστώ τον Ρούπερτ Μέρντοκ. Ο λόγος είναι ότι βλέπω τους πάντες να μιλούν για το σκάνδαλο των υποκλοπών σαν να είναι ένα φαινόμενο που περιορίζεται στη Νews Ιnternational- λες και δεν υπήρχαν άλλοι συνένοχοι στο βρετανικό κατεστημένο.

Διευκρινίζω: Πρώτον, οι υποκλοπές σαφώς και είναι απαράδεκτες και παράνομες. Δεύτερον, το Fox Νews προβάλλει την πιο ακραία δεξιά δημαγωγία μεταμφιεσμένη σε ειδήσεις και έχει συνεισφέρει σημαντικά στην πόλωση της αμερικανικής πολιτικής και στην περαιτέρω παράλυση της Ουάσιγκτον. Τρίτον, διαφωνώ με τον Μέρντοκ σε μια σειρά θεμάτων, από την κλιματική αλλαγή ως τη Μέση Ανατολή.

Ο λόγος όμως που ακόμη θαυμάζω αυτόν τον άνθρωπο είναι η προφανής αποστροφή του προς τις ελίτ και τις καθεστηκυίες δυνάμεις. Η αγάπη του για τη δημοσιογραφία χωρίς περιορισμούς είναι ένας από τους λόγους που ο Τύπος της Βρετανίας είναι τόσο επιθετικός.

Από το 1969 έδειξε αφοσίωση στους ανθρώπους που τον στήριξαν, και έριξε χρήματα σε σημαντικές εφημερίδες όπως οι «Τimes», που διαφορετικά θα είχαν εξαφανιστεί.

Το δεύτερο στοιχείο που θαυμάζω είναι η ριψοκίνδυνη αποφασιστικότητά του, καθώς ο κόσμος των media μεταμορφώθηκε με την παγκοσμιοποίηση και την ψηφιοποίηση. Αυτή η ικανότητά του να βλέπει πίσω από τα γεγονότα τον οδήγησε να τεθεί επικεφαλής μιας εταιρείας με ετήσια εισοδήματα 33 δισ. δολαρίων.

Σήμερα βέβαια ο Μέρντοκ βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Προφανώς θα πρέπει να θυσιάσει την Μπρουκς. Οι πολιτικοί τους οποίους στήριξε τώρα τον στηλιτεύουν. Ο Ντέιβιντ Κάμερον ντροπιάστηκε. Ο Μέρντοκ και ο γιος του είναι και οι δύο μπλεγμένοι. Εγώ όμως στοιχηματίζω ότι θα θριαμβεύσουν. Οταν ρώτησα τον Μέρντοκ το μυστικό της τηλεόρασης, μου είπε: «Θάψε τα μυστικά σου». Αυτός ο άνθρωπος είναι μια δύναμη της φύσης και οι συνεχείς καινοτομίες του έχουν κάνει καλό στα media και οδηγούν σε έναν πιο ανοιχτό κόσμο.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ