από metereologos.gr
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
 
 

Πιστοποιητικό θανάτου;

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Τις τεχνικές λεπτομέρειες μπορεί να μην τις καταλάβουμε ποτέ. Το επιτόκιο του 8%, όμως, με το οποίο πρότειναν να μας δανείσουν οι Γάλλοι, δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να καταλάβει ότι θα μας οδηγήσει στη χρεοκοπία.

Σίγουρα το έχει καταλάβει πια και η κυβέρνηση. Και όσο και αν το γαλλικό σχέδιο φαίνεται ότι ναυαγεί, η μεγάλη «μάχη» τις επόμενες εβδομάδες θα δοθεί για τους όρους της βοήθειας προς την Ελλάδα. Είμαστε σε θέση να διαπραγματευτούμε; Πολλοί, δικαιολογημένα, αμφιβάλλουν. Με την πλάτη στον τοίχο και με τον κίνδυνο του ξαφνικού θανάτου, δίνουμε την εντύπωση ότι είμαστε έτοιμοι να πάρουμε ό,τι μας δώσουν. Αυτή τη φορά ωστόσο τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν διαφορετικά. Πρώτον, γιατί η κυβέρνηση αισθάνεται ότι το δικό της μέρος της «συμφωνίας» το τήρησε και μάλιστα με μεγάλο πολιτικό κόστος. Και δεύτερον, γιατί κατανοεί ότι αν δεν υπάρξει κάποιας μορφής χαλάρωση, αν δεν αλλάξει το κλίμα, τότε το τέλος θα έρθει έτσι κι αλλιώς, με το πολιτικό σύστημα να καταρρέει και την ελληνική κοινωνία να εκρήγνυται. Δάνειο ζητάμε, όχι πιστοποιητικό θανάτου.

Ενδεχομένως να το καταλαβαίνουν και οι Ευρωπαίοι. Το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί με τους οίκους αξιολόγησης, η υποβάθμιση της Πορτογαλίας και ο κίνδυνος να ξεφύγουν από τον έλεγχο οι εξελίξεις, βάζουν όλο και πιο επιτακτικά στο τραπέζι την ανάγκη μιας συνολικής και αποτελεσματικής λύσης. Μιας λύσης που δεν θα είναι υπό διαρκή αμφισβήτηση, αλλά θα καλμάρει τις αγορές και θα πείθει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να διατηρηθούν το ευρώ και η ευρωζώνη με τη σημερινή τους μορφή.

Με αυτή την έννοια, οι διαβόητοι οίκοι αξιολόγησης μπορεί και να επιτελούν θετικό έργο. Απορρίπτουν τις πιρουέτες Μέρκελ και Σαρκοζί- που έχουν μόνο στόχο τα εκλογικά τους ακροατήριακαι απαιτούν να αποκτήσει η Ευρώπη στιβαρή και σοβαρή πολιτική καθοδήγηση.

Ποια μπορεί να είναι η τελική λύση κανένας δεν το γνωρίζει. Είναι σαφές όμως ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει επαρκή και φτηνή χρηματοδότηση- ο αμερικανός οικονομολόγος Τζ. Σαχς μίλησε για επιτόκιο 3%- και ταυτόχρονα απελευθέρωση πόρων για επενδύσεις.

Εστω λοιπόν ότι παίρνουμε τα λεφτά και με καλούς όρους - ενδεχόμενο ακόμη αβέβαιο. Σωθήκαμε; Πολλοί, όχι άδικα, θα συνεχίσουν να αμφιβάλλουν. Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε μια έρευνα από ένα ευρωπαϊκό think tank, το οποίο συνέκρινε τις περιπτώσεις της Αργεντινής με την Ελλάδα θέτοντας το ερώτημα αν η χώρα μας θα μπορέσει να αποφύγει τη χρεοκοπία. Το συμπέρασμά του μπορεί να συμπυκνωθεί σε δύο λέξεις: πολύ δύσκολα.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον φυσικά βρίσκεται στην ανάλυση. Από πλευράς οικονομικών δεικτών η Ελλάδα είναι σε χειρότερη κατάσταση. Εχουμε πολύ μεγαλύτερο χρέος σε σχέση με την Αργεντινή του 2001 και μεγαλύτερα ελλείμματα τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στο εξωτερικό ισοζύγιο. Παρ΄ όλα αυτά αντέχουμε και το μυστικό βρίσκεται στις τράπεζες.

Στην Αργεντινή η κρίση ξέσπασε όταν ο κόσμος άρχισε να αποσύρει μαζικά τις καταθέσεις του. Στην Ελλάδα όμως αυτό δεν έγινε ακριβώς, διότι είμαστε μέλος της ευρωζώνης και οι τράπεζες εξασφαλίζουν ρευστό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ως πότε όμως; Πόσο μπορεί να αντέξει η οικονομία σε συνθήκες εσωτερικής πολιορκίας; «Ο ελληνικός λαός», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, «μοιάζει αποφασισμένος να σπρώξει τη χώρα στη χειρότερη από όλες τις επιλογές, μια άτακτη χρεοκοπία».

Γιατί βέβαια αντιμετωπίσαμε τη συναίνεση σαν ένα παιχνίδι για εσωτερική πολιτική κατανάλωση. Δεν θέλουμε να καταλάβουμε ότι ζούμε ριζικά διαφορετικές συνθήκες. Οτι η συναίνεση και γενικότερα η στάση μας απέναντι στην κρίση αποτελεί αυτοδύναμη και ίσως την πιο σημαντική παράμετρο για το πώς θα προχωρήσουμε. Και ότι εν πάση περιπτώσει είναι υποκριτικό να θρηνούμε για την απώλεια της εθνικής μας ανεξαρτησίας, όταν εμείς οι ίδιοι δεν θέλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

kapsis@dolnet.gr


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (22)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Επιφυλάξεις | 12/07/2011 11:14
  Απορώ με την ευκολία που αναπαράγετε απόψεις όπως "η κυβέρνηση αισθάνεται ότι το δικό της μέρος της «συμφωνίας» το τήρησε". Ουσιαστικό άνοιγμα των επαγγελμάτων δεν υπήρξε, απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δε πραγματοποιήθηκε, ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις ακόμη τις περιμένουμε. Ενδεικτικό της απροθυμίας της κυβέρνησης να τα βάλει με το πελατειακό της κατεστημένο είναι πως ενώ δεσμευθήκαμε να μειώσουμε το δημόσιο τομέα, περιορισθήκαμε σε μια απογραφή και, στη συνέχεια μέσω των μετατάξεων τον εμπλουτίσαμε και με προσωπικό από την Ολυμπιακή και τον ΟΣΕ. Η κυβέρνηση δικαιούται να καλλιεργεί όσες αυταπάτες θέλει, αλλά ευτυχώς ή δυστυχώς οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν είναι τόσο ευήθεις.
  Α_Κ
  απάντηση40
   
   
  Κι ομως πεθανε.. | 11/07/2011 19:48
  Αυτό θέλουμε να καταλάβετε κύριε Καψή.. Οτι οι συνθήκες άλλαξαν.. Ζητάτε όλοι να βάλουν πλάτη(Ευρώπη, Ελληνες πολίτες) για να διατηρηθούν οι πολιτικοί μας στην θέση τους. Θέλετε χρήματα από την Ευρώπη, μικρά επιτόκια από τους δανειστές, θυσίες από τους πολίτες μέχρι δουλοπρέπειας με μόνο σκοπό την συντήρηση του ίδιου πολιτικού δυναμικού.. Βλέπετε κανέναν να ιδρώνει το αυτί του..? Ξεκαβαλίστε και δείτε την νεα πραγματικότητα..
  GS
  απάντηση51
   
   
  Πιστοποιητικό αλλαγής! | 11/07/2011 19:17
  Καλό ξύπνημα από τον εφιάλτη τόσων χρόνων με ΕΦΙΑΛΤΕΣ για παρέα! Τώρα να αναλάβουμε ευθύνες αν βέβαια μάθαμε το μάθημα μας, την ψήφο σου και την υπογραφή σου να προσέχεις πού τις βάζεις! Όταν ανέμελοι ψηφίζαμε αχρηστους και δεν κάναμε έλεγχο ή δεν ζητούσαμε εξηγήσεις είμαστε συνυπεύθυνοι, όταν τρώγανε με χρυσά κουτάλια κι εμείς από δίπλα ένα κοκκαλάκι, να προσέχαμε, όταν διόριζαν με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να είναι Δ Υ (ακόμα και οι ΠΑΠΑΔΕΣ είναι ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ) σε μια χώρα με πολιτική αλλαλούμ, με αρχηγούς αλλαλούμ, με πρώτο θέμα τι και πόσα θα τσεπώσω - ΙΔΟΥ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - ΟΧΙ ΜΑΖΙ ΔΕ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ αλλά τους το επιτρέψαμε και τώρα εμείς θα πληρώσουμε γιατί αυτοί τα ακούμπησαν ήδη στην ΕΛΒΕΤΙΑ και ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ ΚΑΙ ΛΟΝΔΙΝΑ. Να γιατί ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ούτε για τα μάτια! Ενας λόγος είναι μας θεωρούν του χεριού τους, και δεύτερος σου λεει ένας λαος που ως τώρα δεν μιλούσε ούτε και τώρα θα μιλήσει. Η ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ Η ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ.
  Μυρμιγκοεκτροφέας
  απάντηση30
   
   
   
  LISI | 11/07/2011 16:10
  Na forologithi to kefaleo, 1.5% to hrono: ohi epi ton isodimaton, alla epi tis sinolikis periousias kathe forologoumenou. Etsi kani H Elvetia. I mihanografisi ton katikion ke i forlogikes dilosis dihnoun tin htimatiki periousis kathenos, ke oi trapezes apo to AFM gnorizoun posa ehi kathe forologoumenos. Loipon, na apagorefti exodos kefaleon sto exoteriko,ke na forologithoun oli H plousii me 1.5% epi tis sinolikis periousias tous kathe hrono.
  Sofos Ikonomologos
  απάντηση791
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ατοπίες. | 11/07/2011 01:53
  Συνδιαζετε εδω εκθεσεις και εκτιμησεις αλλων φορεων, και λετε διαφορα χωρις αποπειρα συνειρμου, η συνεχεια σκεψης. Και καταλήγετε στο συμπερασμα οτι εν αντιθεση με την κριση της Αργεντινης που προκληθηκε απο μαζικες αποσυρσεις, στην Ελλαδα η έλλειψη συναινεσης θα φερει το ιδιο αποτελεσμα. Επιτελους, ποτε θα σταματησει η φιλοκυβερνητικη αρθρογραφια; Σε καμμια περιπτωση δεν δικαιολογειται ο καθε υπερλαικιστης πολιτικος, και ειδικα ο Σαμαρας, αλλα δεν μπορει να γινεται ο αποδιοπομπαιος τραγος για ολα. Η κυβερνηση ακομη και υστερα απο τοσους μηνες καθυστερησης, ακομη δεν εχει δειξει την αποφασιστικοτητα που χρειαζεται για να πραξει εργο. Ο λαος απαιτει τα ιδια που απαιτουσε εδω και χρονια. Διαφανεια, σοβαρη αξιολογηση και αξιοκρατια στον δημοσιο τομεα, περικοπη των συντεχνιακων κεκτημενων, ΔΕΚΟ, παταξη της ατιμωρησιας, της φοροδιαφυγης, .... και, και, και ... εχει μαλλιασει η γλωσσα μας να τα λεμε. Αν θελετε να βοηθησετε αρχιστε να κρινετε αυστηρα την καθε κυβερνηση. Ειναι το πιο πατριωτικο πραγμα που μπορειτε να κανετε. Δυστυχως, ο παλιος τροπος σκεψης ζει και βασιλευει. Όπως γραφετε: "Δεν θέλουμε να καταλάβουμε ότι ζούμε ριζικά διαφορετικές συνθήκες." Θα προσθέσω "και συνεχιζουμε να κανουμε το ιδιο που καναμε και να περιμενουμε να αλλαξουν οι αλλοι για να φτιαξουν τα πραγματα.
  Νίκος Ζ.
  απάντηση110
   
   
  Mercy... | 10/07/2011 20:18
  Autoi pou mas eferan ws edw, twra mas kybernane kai anazhtoun lyseis, pou frontisan mes thn anikanothta tous na mhn yparxoun.Poios na diapragmateutei ti? Oi misoi einai hli8ioi kai osoi gnwrizoun, frontizoun na epwfelh8oun gia tous eaftous tous. As mas lyph8ei o 8eos giati kai emeis telika me autous pou eklegame (gia eksyphrethseis polloi apo mas), ta 8elame kai ta pa8ame ... Y.G.Sygnwmi gia ta greeklish, alla exw texniko provlima.
  Ondine
  απάντηση965
   
   
  Μηδαμηνα περιθώρια υπέρβασης | 10/07/2011 18:29
  Σωστή η ανάλυση . Αυτο ομως που φοβάμαι ειναι οτι οι αδαεις ή αυτοι που τους εκμεταλεύονται πολιτικά για ψηφουλάκια και ΜΜΕ, (συμπεριλαμβανομένου ΜΕΓΑ) για τηλεθέαση έχουν πετύχει να διαπερνα τη χώρα το δήθεν επιχείρημα , που διατυπώνεται με το πονηρο χαμόγελο του έλληνα ότι έλα μωρέ δεν θα μας αφήσουν .γιατί... και ο κάθε ένας δίνει την εκδοχή του . Περιμένεις κ. Καψή κάποιο πολιτικο να υπερβει τη μιζέρια αυτή και να πάει κοντρα στο ρεύμα ? Εγω το αποκλείω τώρα πια. ..
  vp
  απάντηση79
   
   
  Ερωτηση. | 10/07/2011 17:47
  "Και ότι εν πάση περιπτώσει είναι υποκριτικό να θρηνούμε για την απώλεια της εθνικής μας ανεξαρτησίας, όταν εμείς οι ίδιοι δεν θέλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας" Αυτο ακουγεται λιγο σαν να την εχουμε ηδη χασει. Μοιαζει λιγο με το "Μαζι τα φαγαμε" η κανω λαθος ??? Δεν νομιζω οτι "Μαζι Υπογραψαμε" αντισυνταγματικες συμφωνιες για παραχωριση εθνικης κυριαρχιας γιατι θα μας ειχε και εμας μεσα η μυνηση του Αντωνιου. Επιβεβαιωνετε τον Αντωνιου ???. Παρακαλω διευκρινιστε.
  Γιωργος
  απάντηση3411
   
   
  Τί είχες Γιάννη; Τί είχα πάντα! Μα ως πότε; | 10/07/2011 17:23
  Μετά την κήρυξη της επανάστασης του 1821, ήδη το 1823 και για δύο χρόνια ο αγώνας κατά των Τούρκων μετατράπηκε σε εμφύλιο σπαραγμό. Σύγκρουση διαφορετικών συμφερόντων: πολιτικοί και προύχοντες εναντίον στρατιωτικών, αντικυβερνητικοί πελοποννήσιοι κόντρα στους φιλοκυβερνητικούς ρουμελιώτες, φιλοάγγλοι εναντίον φιλογάλλων και φιλορώσων αργότερα. Ολιγωρίες της κυβέρνησης Κουντουριώτη με καταστροφικά αποτελέσματα και αποκορύφωση την πτώση του Μεσολογγίου, μηχανορραφίες των Φαναριωτών, τα αγγλικά δάνεια που σπαταλήθηκαν, τα ελαττωματικά πλοία που παραγγέλθηκαν στην Αγγλία και στην Αμερική από τα οποία δεν παραδόθηκαν ούτε τα μισά, κι άλλα κι άλλα τόσα. Και μετά το διάστημα 1921-1922, αυτοκαταστροφική πολιτική με φρικτά αποτελέσματα. Κι αργότερα, μετά το έπος του 1940 και την εθνική αντίσταση, ξανά ο εμφύλιος, οι εξορίες, τα κυνηγητά. Στην Ελλάδα είναι σαν να ζει κανείς παγιδευμένος μέσα στον κακό του εαυτό σε συλλογικό επίπεδο. Κι όλα αυτά τις πιο κρίσιμες για το έθνος στιγμές. Τότε ακριβώς που κρίνεται το μέλλον μας, τότε ο καθένας μας βυθισμένος στο στενό προσωπικό του πρόβλημα, αστοχεί και μαζί όλο το έθνος αστοχεί. Κι ύστερα θρηνούμε τις χαμένες ευκαιρίες, τις χαμένες πόλεις, τις χαμένες ζωές. Έρμαια του εγωιστικού εαυτού μας, των κακών συνηθειών μας, της αδυναμίας μας, της βαριεστημάρας, του μικροσυμφέροντός μας. Έτσι και τώρα, με δυνάμεις διασπασμένες, με ηγεσίες που δεν αίρονται στο ύψος των περιστάσεων, αιώνιοι Επιμηθείς και ποτέ Προμηθείς, δύστροποι ουραγοί των εξελίξεων, συρόμαστε απρόθυμα προς μία "λύση" που δεν επιλέξαμε, τις συνέπειες της οποίας αδυνατούμε ακόμη και να φανταστούμε. Κι όμως, θα μπορούσαμε, αν είχαμε τη δύναμη να το συλλάβουμε και να το θελήσουμε συλλογικά, ναι, θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα "θαύμα" νέο μετά από τόσους αιώνες. Η Ελλάδα μπορεί να είναι ξανά ένα κομψοτέχνημα του νεώτερου ευρωπαϊκού πολιτισμού, αρκεί να ορίσει εκ νέου τον εαυτό της, την ταυτότητά της, το πρόσωπό της. Δεν είναι εύκολο, είναι όμως εφικτό και είναι στα μέτρα μας.
  Όλγα
  απάντηση242
   
   
  H υπομονή έχει τα όριά της." we've done our part- do yours!" | 10/07/2011 16:00
  To πιο πάνω, κύριο πολιτικό θέμα της εφημερίδας σας, νομίζω απαντά ακριβώς στο ερώτημά σας... Από ότι φαίνεται λοιπόν, ευτυχώς κανείς δεν ειναι διατεθειμένος να υπογράψει συμβόλαιο θανάτου, και αν στριμωχθεί και πολύ -πολύ όμως- καλό θα είνα να το πληρώσουν ακριβά και οι εκτελεστές του...
  Ph.J
  απάντηση211
   
   
  ΘΕΜΑ ΕΥΘΥΝΗΣ | 10/07/2011 15:58
  Κυριε Καψη, Κατω απο ιδανικες συνθηκες, σε αποστειρρωμενο περιβαλλον ερευνητικου εργαστηριου, πιστευω οτι δυσκολα καποιος θα διαφωνουσε με την αναλυση σας. Αλλα, δυστυχως, η κοινωνια μας δεν λειτουργει εντος εργαστηριου. Εαν η ευθυνη της κυβερνησης για τους χειρισμους της, τη χαλαροτητα, τους περιορισμενους οριζοντες του οικονομικου της επιτελειου και την εν γενει αμφισημια της και ελλειψη συγκεκριμενης πολιτικης βουλησης στο προ του ανασχηματισμου της διαστημα ειναι αναμφιβολα μεγαλη, πολυ μεγαλυτερες πιστευω ειναι, και πριν και τωρα, οι ευθυνες ολης της αντιπολιτευσης και κυριως της λεγομενης "μειζονος" που δυστυχως πολιτευεται ξεκαθαρα στοχευοντας στην δια της πτωχευσεως της χωρας φθορα και πτωση της κυβερνησης και την συνακολουθη αναληψη της εξουσιας απο την ιδια (την ΝΔ). Περα απο τις πελωριες ευθυνες της ΝΔ για τα τραγικα αποτελεσματα της κυβερνητικης θητειας της, πιστευουν τωρα οι αφρονες που συναποτελουν την ηγεσια της και την ηγετικη ομαδα της οτι θα εχει μεινει Χωρα και κοινωνια για να κυβερνησουν μετα απο μια παταγωδη πτωχευση. Η, πιστευουν οτι η ΕΕ δεν θα μας αφησει να πτωχευσουμε ουτως η αλλως? Δειχνουν, με την πολιτικη τους, οτι μαλλον αυτο πιστευουν, αρα, μεσα στην αφροσυνη τους, το παιζουν ως "τζαμπα μαγκες", αδιαφορωντας παντελως για το ναυαγιο (πτωχευση) και το πελωριο κοστος που θα κληθουμε να πληρωσουμε στους ναυαγιαιρετες μας για τη διασωση μας. Φυσικα, μεγα μερος της ευθυνης εχει ο ιδιος ο λαος, ολοι εμεις, και για τις επιλογες μας, και για τη εν γενει σταση μας με την οποια επιβραβευουμε η σιωπηρα ανεχομαστε λανθασμενες πολιτικες και αφρονες και επικινδυνους πολιτικους. Εν τελει, ας ευχηθουμε, οτι η κυβερνηση θα αρθει στο υψος των περιστασεων και θα πραξει τα δεοντα, με σωστο μιγμα οικονομικης πολιτικης, χωρις παλινωδιες, με ακλονητη βουληση, ταχυρυθμα (η δουλεια μιας εβδομαδας να γινεται σε μια ημερα, οπως ειπε ο Πρωθυπουργος και ελπιζω να το πιστευει τελικα) και αποφασιστικα και χωρις αναλγησια προς ευπαθεις ομαδες (συνταξιουχοι).
  Γ.Κ.Γ.
  απάντηση164
   
   
  Ή είμαστε μια οικογένεια.... | 10/07/2011 13:20
  Αν οι οικονομικά ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης δεν δεχτούν ότι το χρέος των άλλων αδύνατων οικονομικά χωρών της Ευρωζώνης εινα και δικό τους χρέος και αν οι αδυνατες χώρες δεν εκχωρίσουν την οικονομική τους δαχείριση σε ένα κοινό υπουργείο οικονομικών της Ευρωζώνης, οι αγορές δε θα ησυχάσουν. "Αν δε στοιχειώσετε άνθρωπο, γιοφύρι δε στεριώνει".
  α.κ.
  απάντηση1229
   
   
   
  Πρωτογενές πλεόνασμα τώρα | 10/07/2011 13:14
  Τα προτεινόμενα επιτόκια δεν είναι υψηλά, απλώς είναι ο μόνος τρόπος για να μην καταγραφεί η επιμίκυνση ως πιστωτικό γεγονός. Το πολύ άσχημο όμως είναι ότι ο δημόσιος τομέας μας συνεχίζει να κοστίζει πάρα πολύ και η λειτουργία του να παράγει νέα πρωτογενή ελλείμματα (με συνέπεια την ανάγκη για νέο δανεισμό). Έτσι, σε αντίθεση με τον παραλογισμό των αριστερών κομμάτων (αυτά είναι που κυρίως κοροϊδεύουν τον κόσμο και πρέπει να καταγγελθούν από την κοινή λογική) που υπερασπίζονται τα ελλείμματα, τα ελλείμματα του δημοσίου (και επομένως τη συνεχιζόμενη εξάρτηση από τραπεζικό δανεισμό), ΠΡΕΠΕΙ να επιδιωχθεί άμεσα η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος (π.χ. άμεσο κλείσιμο όλων των άχρηστων δημ. οργανισμών και υπηρεσιών) ώστε να μειωθεί η ανάγκη για νέο δανεισμό.
  Αναγνώστης
  απάντηση245
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ακύρωση πιστοποιητικού εγκεφ. θανάτου | 10/07/2011 12:32
  Το κατάλαβες μόνος σου ή στο ..κατάλαβαν; Τι σου έκαναν;
  Θανάσης
  απάντηση515
   
   
  ΦΛΗΝΑΦΗΜΑΤΑ | 10/07/2011 12:17
  ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΥΜΠΙΠΤΟΥΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΣΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΟΤΑΤΗ ΑΥΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΜΟΝΟΟΥΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ.ΕΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΝΟΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.Η ΕΥΘΥΝΗ ΒΑΡΥΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΝ κ.ΣΑΜΑΡΑ ΠΟΥ ΕΠΙΔΕΙΧΝΕΤΑΙ ΩΣ Ο ΜΟΝΟΣ ΚΑΤΕΧΩΝ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ.ΑΛΛΩΣ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΞΕΙ ΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΕΣ ΤΑΞΕΙΣ,ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙ ΤΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ.
  ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ
  απάντηση338
   
   
   
  Θάνατος;! | 10/07/2011 10:48
  Σε τι ακριβώς να συναινέσει ο ελληνικός λαός κ. Καψή; Στη διάλυση της ελληνικής κοινωνίας; Στο ξεπούλημα όσο όσο της δημόσιας περιουσίας; Στη φτώχεια που το μεσοπρόθεσμο σύντομα θα γενικεύσει; Ο ελληνικός λαός δεν έχει αυτοκτονικές τάσεις. Μη μεταφέρετε τι λένε think tank αγνώστου ηθικής και μάλλον γνωστών στοχεύσεων.
  Γιάννης Α.
  απάντηση11353
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Διαπραγμάτευση | 10/07/2011 08:09
  Η Ελλάδα δέν διαπραγματεύεται,επειδή οι πολιτικοί της,είναι εμμισθοι υπάλληλοι τών δανειστών μας.
  ΣΠΥΡΟΣ
  απάντηση10543