Ο Χρυσόστομος ( Μάκης ) Ψωμιάδης επικαλούμενος «πνευμονοπάθεια» και «αιμοπτύσεις» δεν προσέρχεται στα δικαστήρια όπου εκκρεμούν εναντίον του δύο αγωγές της ΠΑΕ ΑΕΚ για 44.361.139 ευρώ (από υπεξαιρέσεις, πλαστά τιμολόγια κ.λπ.). Ο «Μάκαρος»- όπως τον αποκαλούν στην ποδοσφαιρική πιάτσα- είναι ασύλληπτος (μέχρι προχθές τουλάχιστον) και για την επιχείρηση με τα στημένα ματς, ενώ την ίδια στιγμή (διά του υιού του Σταύρου ) επιχειρούσε το σάλτο που θα τον φέρει… Καβάλα στον Ηρακλή!..

Οι αθλητικές περιπέτειες του «Βig Μac» ξεκίνησαν το 1988, όταν έγινε αφεντικό στην μπασκετική ΑΕΚ, αποκτώντας μεταξύ άλλων τον Αμερικανό Ντάνι Βρέινς στον οποίο υποσχέθηκε συμβόλαιο 1,6 εκατ. δολαρίων. «Τη μοναδική φορά που πληρώθηκα ο Ψωμιάδης με πήγε σε ένα στενό και μου έδωσε μια υφασμάτινη τσάντα με μπανάνες από πάνω και από κάτω περίπου 200.000 δολάρια» διηγούνταν το 2002 ο Βρέινς έχοντας φύγει κρυφά από την Ελλάδα με διπλωματικό διαβατήριο!

Θρυλείται ακόμη ότι παράγοντας του Νέστορα Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε τον κύριο Μάκη προκειμένου να πληρωθεί την (ακάλυπτη) επιταγή για τη μεταγραφή του Κουντουράκη, αλλά ο «Μάκαρος» την τσαλάκωσε και την… έφαγε! Οσο για τον Ντέγιαν Λακίσεβιτς , τουέδωσε 10 εκατ. δρχ., αλλά όταν ο σέρβος μπασκετμπολίστας βγήκε από το κτίριο του την έπεσαν κάποιοι και με την απειλή όπλου τού τα πήραν όλα. Ο Λακίσεβιτς γύρισε στο γραφείο λέγοντας στον Ψωμιάδη ότι του άρπαξαν τα χρήματα, για να εισπράξει την απάντηση: «Εγώ πάντως σου τα έδωσα»!..

Ακολούθησε το ριφιφί των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στην ποδοσφαιρική ΑΕΚ την οποία ο Ψωμιάδης κατάφερε να βάλει στο χέρι το 2001 έχοντας στη διοικητική μαρκίζα της ΠΑΕ τους εξαδέλφους του Χαρίλαους. Από τα… επίκαιρα της εποχής η νυκτερινή εισβολή με φουσκωτούς στο σπίτι του Ντέμη Νικολαΐδη, όπως κατήγγειλε στην Αστυνομία ο τότε παίκτης της ΑΕΚ, ενώ νωρίτερα ο Ακης Ζήκος είδε το αυτοκίνητό του να πυρπολείται όταν αρνήθηκε να ανανεώσει το συμβόλαιό του!..

Το 2005 ο «Βig Μac» επανέκαμψε για να σώσει τον Ακράτητο και τον έστειλε με τεράστια χρέη στη Δ΄ Εθνική. Στο ημίχρονο αγώνα με τον Ιωνικό έδιωξε κλοτσηδόν τον ρουμάνο προπονητή Ιλιε Ντουμιτρέσκου που δεν έκανε τις αλλαγές που του υπέδειξε. Το 2007 ανέλαβε την Καβάλα στη Γ΄ Εθνική, την οποία μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να ανεβάσει στη Σούπερ Λίγκα, για να φθάσουμε στην τωρινή υπόθεση με τον Ηρακλή, ενώ στο παρά πέντε χάλασε τον περασμένο Νοέμβριο η επιχείρηση να κάνει πιο νέο τον… Νέο Πανιώνιο.

Πρωταθλητής λοιπόν ο «Μάκαρος» στην κούρσα των διαπρεπών «επενδυτών της μπάλας». Υπάρχουν όμως και άλλες «λαμπερές» περιπτώσεις περιφερόμενων παραγόντων (σε θέση προέδρου ΠΑΕ ή μεγαλομετόχου-αφεντικού χωρίς φανερό διοικητικό πόστο). Από μια πρόχειρη καταγραφή προκύπτουν 14 επαγγελματίες πρόεδροι (ή μεγαλομέτοχοι) που πέρασαν από τουλάχιστον δύο ομάδες. Τα πρωτεία κατέχει ο Αλέξης Κούγιας, καθώς στην ποδοσφαιρική «καριέρα» του έχει θητεύσει σε έξι ομάδες (Αρης Πετρούπολης, ΑΕΚ, Κόρινθος, ΠΑΣ Γιάννινα, Λαμία και τώρα Παναχαϊκή)! Από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει ο αεικίνητος Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος επί σειρά ετών ήταν αφεντικό στον Πανιώνιο και εσχάτως στον Ολυμπιακό Βόλου, ενώ προηγουμένως δεν στέριωσε στον Ηρακλή (ως κουμανταδόρος επί προεδρίας ΑντώνηΡέμου ) και δεν προχώρησε ο «γάμος» του με την Παναχαϊκή που μπορεί και να συγχωνευόταν με το Χαϊδάρι.

Αλλες περιπτώσεις είναι οι Στράτος Γιδόπουλος (ΑΕΚ, Νίκη Βόλου, ενώ διετέλεσε και αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ), Μιχάλης Τροχανάς (προεδρία σε ΑΕΚ και Αρη), Γιάννης Καρράς (στην ΑΕΚ μαζί με τον Δημήτρη Μελισσανίδη και πριν στην Προοδευτική), Πέτρος Θεοδωρίδης (Ηρακλής και Πανσερραϊκός), Σπύρος Καλογιάννης (Αθηναϊκός και Κέρκυρα). Ο Γιώργος Χριστοβασίλης, που πλέον είναι στον ΠΑΣ Γιάννινα, έχει περάσει και από τον Ηλυσιακό στον οποίο αφεντικό ήταν και ο νυν μεγαλομέτοχος της Λάρισας Κώστας Πηλαδάκης, ενώ διπλή παρουσία είχε και ο Σταύρος Παπαδόπουλος (σε Καλαμάτα και Απόλλωνα Καλαμαριάς).

Οι αδελφοί Θωμάς και Βίκτωρας Μητρόπουλος πέρασαν από την ηγεσία τόσο του Αιγάλεω όσο και των Χαϊδαρίου, Ηλυσιακού, ενώ ο Θωμάς διετέλεσε και μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός επί Κόκκαλη. Στο κλαμπ των καθαρά επαγγελματιών προέδρων-τεχνοκρατών- και όχι «επενδυτών»ανήκει ο Γιώργος Κιντής (πέρασε από ΑΕΚ και Πανιώνιο), ενώ ο Νικόλας Πατέρας πέρασε από τον Εθνικό και έγινε (δις) πρόεδρος στον πολυμετοχικό Παναθηναϊκό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ