από metereologos.gr
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
 
 

Μία πρόταση για το δημόσιο χρέος

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Το κείμενο που ακολουθεί είναι μια συνεισφορά στην συζήτηση για το δημόσιο χρέος. Ήδη, συζητείται η έκδοση νέων ομολόγων που θα έχουν ως εγγύηση περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου. Ωστόσο θεωρώ πως και αυτό το βήμα δεν επαρκεί, και πως θα πρέπει να πάψουμε να θεωρούμε ταμπού την καθαρή πώληση δημοσίων εκτάσεων, αντί για υβριδικές λύσεις τόπου επιφανείας.

Υπενθυμίζω πως η πώληση γης ακόμα και με μετάβαση εθνικής κυριαρχίας, (που δεν αλλάζει βέβαια με απλή πώληση σε ιδιώτες) ήταν κάτι αυτονόητο τον 19ο αιώνα.Το 1803 οι ΗΠΑ αγόρασαν την Λουϊζιάνα, το 1819 την Φλώριδα και το 1848 (συμφωνία Guadelupe – Hidalgo) την Καλιφόρνια, αντί 15 εκ. δολλαρίων, όλες από τους Ισπανούς. Το 1867 αγόρασαν την Αλάσκα από την Ρωσία, αντί 7,2 εκ. δολλαρίων (2 σεντς το στρέμμα!). το 1878 η Οθωμανική αυτοκρατορία παραχώρησε την Κύπρο στην Μ. Βρετανία με αντάλλαγμα την προστασία της από τις επεκτατικές βλέψεις της Ρωσίας. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις δεν έχουμε μόνο πώληση κρατικής γης (δηλαδή απλά αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος) αλλά αλλαγή εθνικής κυριαρχίας.

Στον 21ο αιώνα, η πώληση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου είναι επίσης πολύ συνηθισμένη και αυτονόητη σε παγκόσμιο επίπεδο: Η κομμουνιστική Κίνα ανακοίνωσε φέτος την πώληση 1200! νησιών της, η Πολιτεία της Καλιφόρνια (που αντιμετωπίζει επίσης πρόβλημα δημοσίου χρέους και δεν μπορεί να αυξήσει την φορολογία λόγω της περίφημης πρωτοβουλίας 13 που την εμποδίζει) πουλά πολλά ακίνητα του δημοσίου, ενώ σε τεύχος του Economist του Μαρτίου 2011 το γαλλικό κράτος διαφήμιζε την πώληση πύργου στην περιοχή του Παρισιού, ενώ όπως δημοσίευσε «το Βήμα», πολλές ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς καν να έχουν δημοσιονομικό πρόβλημα, όπως η Φινλανδία, πουλούν νησιά τους.

            Ως τάξη μεγέθους, αν π.χ. η Ελλάδα τιτλοποιούσε π.χ. 1 εκ. στρέμματα δημοσίων εκτάσεων ακόμα και στην πολύ χαμηλή μέση τιμή των 10.000 € το στρέμμα, το συνολικό ποσό της τιτλοποίησης θα ήταν 10 δισ., πολύ περισσότερο από τα 7 δισ. της αξίας συμμετοχής του δημοσίου σε όλες τις επιχειρήσεις.

            Οι δανειστές που θα λάμβαναν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία ως αποπληρωμή τμήματος του χρέους προφανώς θα τα τιτλοποιούσαν και θα τα διάθεταν στην αγορά. Αν θέλαμε ως χώρα, θα μπορούσαμε ακόμα και να προβλέπαμε μελλοντική επαναγορά αυτών των εκτάσεων σε προσυμφωνημένες τιμές. (κάτι σαν first option).

            (Η συνολική έκταση της Ελλάδας είναι 132.500 τ.χλμ. ή 132,5 εκ. στρέμματα. Αν και η ακριβής έκταση που ανήκει στο δημόσιο δεν είναι γνωστή, είναι πάντως πολλαπλάσια του 1 εκ. στρεμμάτων).

            Η πρότασή μου έτσι έχει δυο βήματα: Το πρώτο είναι η πώληση περιουσίας πάνω από 50 δισ. με γρήγορους ρυθμούς μέχρι το τέλος του 2012. Αν πετύχει, θα μπορούσε να μας οδηγήσει στις ανοιχτές αγορές το 2013, αντί για την λύση του ESM.

            Αν δεν πετύχει, το δεύτερο βήμα θα ήταν να γίνει συμφωνία με τους πιστωτές μας να πληρωθούν για μέρος του χρέους με παραχώρηση (πώληση) περιουσίας του δημοσίου. Αν π.χ. αυτό έφτανε τα 100 δισ. θα κατέβαζε το χρέος στα 250 δισ. (που είναι 100% του σημερινού ΑΕΠ, άρα διαχειρίσιμο) 100 δισ. αντιστοιχούν σε 30% μείωση του δημοσίου χρέους. Η λύση αυτή προσφέρει δυο πλεονεκτήματα: Η πληρωμή σε «είδος» των πιστωτών ενισχύει την αξιοπιστία (γιατί δεν πρόκειται για πλήρη χρεοκοπία ή κούρεμα) και μας επιτρέπει να ξαναβγούμε στις αγορές. Επιπλέον, οι πιστωτές που θα αποκτήσουν τα ελληνικά ακίνητα θα τα εκμεταλλευτούν με το καλύτερο δυνατό τρόπο, δημιουργώντας απασχόληση, εισοδήματα και ανάπτυξη, σε αντίθεση με το ελληνικό δημόσιο σήμερα. Για να είναι αντικειμενική και αποδεκτή η λύση αυτή, το ελληνικό κράτος μπορεί να αναθέσει την εκτίμηση της αξίας των ακινήτων σε διεθνής εξειδικευμένους οίκους.

            Τέλος δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες ως προς την καθαρή πώληση γης: Αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν ευνοϊκά οι πιστωτές μας (ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ) θα μας πιέσουν να πάμε σε καθαρές λύσεις πώλησης. Άλλωστε, δεν θα είναι κάτι που έτσι κι αλλιώς δεν κάνουν και τα ίδια τα άλλα κράτη της ΟΝΕ, όπως η Γαλλία κλπ. με τα παραδείγματα που ανάφερα πιο πάνω.

Ο Νίκος Κ. Κυριαζής είναι καθηγητής του Οικονομικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (7)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ | 12/07/2011 00:11
  Κύριε καθηγητά. Πριν από όλα και πριν από κάθε πρόταση πρέπει να μάθουμε από εσάς τους επαϊοντες πιό είναι το πραγματικό ύψος του Δημοσιου χρέους. Κεφάλαιο,τόκοι,πανοτόκια,υπερκοστολογήσεις δημοσίων εξοπλιστικών δαπανών, προμηθειών του Δημοσίου κ.τ.λ. και γενικά όπως αυτό λέγεται '" Λογιστικός Ελεγχος του Χρέους '" . Κάνετε πρώτα αυτό να ξέρουμε τι μας γίνεται και μετά ξεπουλάμε.
  Μηνάς
  απάντηση00
   
   
  Και μετά; | 09/07/2011 21:20
  Δηλώνω εξ αρχής ότι δυσκολεύομαι να δεχτώ την πώληση κρατικής περιουσίας με εξευτελιστικούς όρους, ιδίως όταν πρόκειται για γη που αποκτήθηκε με "την κόψη του σπαθιού την τρομερή", όπως ακόμα γράφει στον εθνικό μας ύμνο. Αλλά δέχομαι να αποβάλλω τα μικροαστικά αντανακλαστικά και τον ουτοπικό ρομαντισμό της ψυχούλας μου για να ακολουθήσω το συλλογισμό σας. Παρά ταύτα αδυνατώ να συλλάβω με τι έσοδα θα πορευτεί την επαύριο ένα κράτος που έχει πωλήσει τις πηγές εσόδων του. Πως θα διατηρηθεί το πολυπόθητο πρωτογενές πλεόνασμα; Μήπως με μείωση (σε σημείο αφανισμού) του κράτους; Δηλαδή σε μερικά χρόνια θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα, απλά θα έχουμε πουλήσει μερικά νησιά στο μεταξύ... Αλλά τι λέω, μπορούμε πάντα να ζητήσουμε από τα νιάτα μας να ξαναπολεμήσουν για να τα ξαναπάρουν...
  GDG
  απάντηση30
   
   
  Προς ΣΑΜΑΡΑΣ | 09/07/2011 20:25
  Συμφωνω με το διγραμμο σου εδω.
  Fotis Tsimboukakis,America.
  απάντηση20
   
   
  Με οποιο δασκαλο θα κατσεις..... | 09/07/2011 20:23
  Πολλα λαθη και ανακριβειες και σκεψεις εκτης δημοτικου απο καθηγητη "Πανεπιστημιου". 1. Η Λουιζιανα αγοραστηκε για 15 εκκ. απο τους Γαλλους. 2.Η καλιφορνια και το Νεο Μεξικο αξοραστηκαν ΑΠΟ το Μεξικο για 15 εκκ. συν 3.8 εκκ. χρεων και το Μεξικο "εριξε" μεσα και την κυριαρχια του Τεξας τζαμπα. 3. Το προποζισιον 13,του 78 στην Καλιφορνια περιοριζετε στην ωριοθετηση αυξησεων των φορων ακινητης περιουσιας α)των πριν-78 με < 2% τον χρονο,και β) των νεων αγορων με 1% τισ αγοραστικης αξιας και μαξιμουμ ετησια ανοδο 2%. Ο νομος Μελλο-Ρους μερικα χρονια αργοτερα περιορισσε αρκετα απο τα νομοθετηματα του 13,δια της πλαγιου. Η υφεση στην Καλιφορνια ειναι λογο εληψις αποδοσις αρκετου ΦΠΑ και λογο αναπροσαρμογης φορων ακινητης περιουσιας προς τα κατω,απο τις πολεις,πογω μειωσις αξιας. Οσο για τα νουμερα που βαζει στο χαρτι, πχ. 10,000 το στρεμμα ειναι πολυ ερασιτεχνικο. Εγω βρισκω παραγωγικη αγροτικη γη στην Ελλαδα για 1000 ευρω το στρεμμα και πανω. Ειναι δε κακιστη ιδεα. ΟΙ λυσεις ειναι απλες και οι ΤΡΕΙΣ. 1. Αναδιαρθρωση/κουρεμα του τοκου και/η του ποσου των ομολογων. 2. Η συνεχιση περικοπων στο Παχος του δημοσιου τομεα σε μισθους,προσωπικο και συνταξιοδοτικα δικαιωματα, και 3. ΕΝΤΙΜΟΠΟΙΙΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙς ΥΠΩΧΡΕΩΣΕΙς ΤΟΥς ΠΡΟΣ ΟΛΟΥς ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ,δηλαδη,ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ. Αν το τελευταιο δεν γινει ολα τα αλλα ειναι ΜΑΤΑΙΑ. κΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ. ΑΝΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΛΛΗΘΙΝΟ ΠΑΙΔΙΟ ΜΟΡΦΩΣΙΣ ΕΚΕΙ. Δειτε την Ιστορια οπως ειναι και οχι οπως μασ ΒΟΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΣΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ/ΤΕ.
  Fotis Tsimboukakis,California
  απάντηση62
   
   
  ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ | 09/07/2011 11:07
  Αγαπητε κυριε καθηγητα!προφανως ...........Η χωρα βρισκεται σε οικονομικη δινη θεση και οι αποψεις σας για ξεπουλημα της δημοσιας γης ,πραγματικα μας ειναι αχρηστες.Εννοειται πως η γη ,οι ΔΕΚΟ και αλλες ΑΕ του δημοσιου θα πουληθουν σε πολυ χαμηλη τιμη απο τι πραγματικα αξιζουν.Ειμαστε με το πιστολι στο κροταφο.Γι αυτο και πιστευω πως τα 50 δις που θελουν να φτασουν ,δεν προκειται ποτε να φτασουν στα χερια μας.Μην συγκρινεις την Ελλαδα των 10 εκατ. με την Κινα..ελεος δηλαδη...ειστε και καθηγητης ....Το ιδιο ΑΕΠ εχει η Ελλας με την Κινα???την ιδια οικονομια??? μαζεψου!!!(oχι τιποτα αλλο δημοσιευουν και την αποψη σου και την δικια μου οχι).
  mathitis tou ka8igiti apo do...
  απάντηση419
   
   
  Μπραβο | 09/07/2011 00:58
  Το πιο εμπεριστατωμενο αρθρο που εχω διαβασει τον τελευταιο χρονο.Δυστυχως ομως η κοινωνια μας ειναι εντελως ανωριμη σε τετοιου ειδους αναλυσεις.Κυριε καθηγητα πρωτο μελημα των πολιτικων,των δημοσιογραφων,οι οποιοι διαμορφωνουν και δυστυχως χειραγωγουν την κοινη γνωμη θα επρεπε να ειναι το πως θα εμπεδωσει ο πολιτης και ταυτοχρονα θα υποστηριξει αυτα που εσεις καταγραφεται στο αρθρο σας.Δεν μπορω να κατανοησω πιο ειναι το οφελος του απλου πολιτη που ωρυεται και αντιδρα στην καθε σκεψη πωλησης του καθε χωραφιου? Μηπως εχει εφευρεθει ο αναλογος γερανος να μεταφερθει το καθε πωληθεν ακινητο στη χωρα του αγοραστη?
  dimitris
  απάντηση185
   
   
  Κι ύστερα σου λένε... | 08/07/2011 23:55
  γιατί δεν πάει μπροστά η Ελλάδα. Αν τέτοιοι αρθρογράφοι είναι καθηγητές πανεπιστημίου τότε τι να περιμένει κανείς;
  Σαμαράς
  απάντηση819