* Tι πλήγμα αυτό που δέχτηκε στα καλά καθούμενα ο ήλιος του ΠαΣοΚ, o οποίος έμεινε χωρίς μουσική υπόκρουση! Βγήκε, βλέπετε, η κόρη του Μάνου Λοΐζου Μυρσίνη και απαγόρευσε στο κυβερνών κόμμα να χρησιμοποιεί στις συγκεντρώσεις του το τραγούδι του πατέρα της «Καλημέρα ήλιε», επισημαίνοντας: «Το τραγούδι αυτό καλημερίζει τον Hλιο, την ελπίδα, την αλληλεγγύη και την προσμονή ενός ολόκληρου λαού για δημοκρατία και ελευθερία. Εσείς όμως είστε υπεύθυνοι για την πιο βαθιά, πνευματική, αξιακή, ηθική και πολιτισμική, καταχνιά που θα μπορούσε να έχει ποτέ αυτός ο τόπος». Τους τα είχε μαζεμένα…

* Κατόπιν τούτου προτείνω στους «πράσινους» να αντικαταστήσουν το απαγορευμένο άσμα με το τραγούδι του Σταύρου Ξαρχάκου «Tου ήλιου σβήστηκε το φως», το οποίο στην παρούσα κατάσταση είναι ό,τι πιο ταιριαστό και για τον τόπο και για την πολιτική ζωή του… Για όλους μας.

* «Του ήλιου σβήστηκε το φως» και στην Κίνα, σε ό,τι αφορά τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος, όπως καταγγέλλουν οι ακτιβιστές, μόνο σεβασμός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός της χώρας Γουέν Ζιαμπάο καλεί τους Ευρωπαίους να σεβαστούν «την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τις ανεξάρτητες επιλογές του κινεζικού λαού». Αν στις ανεξάρτητες επιλογές του κινεζικού λαού περιλαμβάνεται και ο εγκλεισμός στις φυλακές εκείνων που διαφωνούν με το υπάρχον καθεστώς, αυτό δεν το διευκρίνισε.

* Περί τις 40.000 δολάρια έδωσε Κύπριος για να αποκτήσει μια τσάντα της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ σε δημοπρασία του οίκου Christie’s! Κι εγώ που νόμιζα ότι οι Louis Vuitton τσάντες των μερικών εκατοντάδων (έστω, των 2.000-3.000) δολαρίων ήταν ό,τι πιο ακριβό κυκλοφορούσε στην αγορά… (Είμαι πάντως πολύ περίεργη να μάθω τι θα το κάνει τώρα ο εκ Κύπρου πλειοδότης το απόκτημά του.)

***

Κύριε διευθυντά.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος (στο σκίτσο) έσυρε για άλλη μία φορά τον χορό του στείρου εθνικισμού χαρακτηρίζοντας ντροπή για την Ελλάδα την ανέγερση υπερμεγέθους (και εξαιρετικά κακόγουστου) αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Σκόπια και ζητώντας να απαντήσουμε. Την ίδια στιγμή, όπως διάβασα, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης πιέζεται να τοποθετήσει άγαλμα του στρατηλάτη σε κεντρική γειτονιά της Αθήνας, ώστε να μην υπολειπόμαστε των… άσπονδων γειτόνων σε πατριωτικό μεγαλείο. Κάποιοι επενδύουν για άλλη μία φορά το μέλλον μας στα σύμβολα, ατενίζοντας τα μάρμαρα που συμβολίζουν το προ αιώνων ένδοξο παρελθόν και μη μπορώντας να κατανοήσουν την τραγωδία του μαρμαρωμένου και κατακεκαυμένου δάσους που λέγεται σύγχρονη Ελλάδα. Κυρίως μη μπορώντας να καταλάβουν ότι το ποιοι ήμασταν κάποτε και το ποιοι είμαστε σήμερα δεν θα το αποδείξουμε στήνοντας ανδριάντες μεγαλύτερους από τους ανδριάντες των σφετεριστών της ιστορίας μας, αλλά λειτουργώντας επιτέλους με πολιτική σοβαρότητα και ευθύνη.

Μετά τιμής

Πανδώρα