από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 
 

Υπάρχουν και δίκαιοι φόροι!

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Στη δεκαετία του ΄50, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην πατρίδα δηλαδή του ανόθευτου καπιταλισμού, ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής εισοδήματος ήταν 90%. Δεν διαβάσατε λάθος, ενενήντα τοις εκατό και μάλιστα με Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, τον Ντ. Αϊζενχάουερ.

«Παραδόξως»- αν τουλάχιστον πάρουμε τοις μετρητοίς την οικονομική παραφιλολογία των καναλιών- το σύστημα δεν κατέρρευσε. Το αντίθετο. Ηταν η χρυσή περίοδος της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας και για χρόνια πολλά κανείς σχεδόν δεν είχε διαμαρτυρηθεί για αυτούς τους φόρους στους πλούσιους. Ούτε οι ίδιοι οι πλούσιοι.

Στην Ελλάδα ωστόσο φαίνεται ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά. Με το που μπήκε η έκτακτη εισφορά ανακαλύψαμε ότι η οικονομία οδηγείται σε ασφυξία! Εχουμε ξεπεράσει τα όρια αντοχής μας, λένε, και με βαθυστόχαστες αναλύσεις εξηγούν γιατί τελικώς η αύξηση των φόρων θα γίνει μπούμερανγκ επιτείνοντας την ύφεση. Αλλά δεν είναι αυτή ολόκληρη η εικόνα.

Προφανώς η λιτότητα πονάει και σε κανέναν δεν αρέσει να πληρώνει φόρους. Το δίλημμα όμως δεν είναι μεταξύ φόρων και μη φόρων αλλά αύξησης των φόρων ή κοψίματος των δαπανών. Και μερικές φορές το να περιορίζεις τις δαπάνες μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση. Αν για παράδειγμα έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ της εισφοράς του 4% και του κλεισίματος ενός- ακόμη και άχρηστου- οργανισμού που θα οδηγήσει όμως στην ανεργία εργαζομένους, τότε όχι μόνο ηθικά αλλά και οικονομικά συμφέρει το πρώτο. Γιατί βέβαια στις σημερινές συνθήκες της κρίσης τα 4.000 ευρώ πρόσθετος φόρος που θα πληρώσει ένας με εισόδημα 100.000 ευρώ πιθανότατα δεν θα ξοδεύονταν- αν δεν θα πήγαιναν δηλαδή σε μια κατάθεση στο εξωτερικό. Αντιθέτως ο μισθός του υπαλλήλου που απολύεται φεύγει απευθείας από την κατανάλωση ενώ προκαλεί και πρόσθετες δαπάνες στο Δημόσιο λόγω του επιδόματος της ανεργίας.

Οταν μια οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, με άλλα λόγια, σαν γενική αρχή είναι συνήθως προτιμότερο να αυξάνεις τους φόρους από το να μειώνεις τις δαπάνες. Ιδίως αν οι φόροι λειτουργούν αναδιανεμητικά υπέρ των ασθενεστέρων. Και ασφαλώς θα υπάρχουν πολλοί με υψηλά εισοδήματα που κατανοούν ότι η εναλλακτική λύση- να κοπούν κι άλλο οι κοινωνικές δαπάνες- μπορεί να είναι πολύ πιο άδικη και να προσθέσει ακόμη μεγαλύτερα βάρη σε ανθρώπους με πολύ μικρότερες αντοχές.

Δεν είναι όλοι οι φόροι καλοί βέβαια. Οι φόροι στην κατανάλωση είναι άδικοι. Κι αν ένας ελεύθερος επαγγελματίας που έχει πράγματι εισόδημα 10.000 ευρώ υποχρεώνεται να πληρώσει 200 ευρώ επιπλέον φόρο, τότε ακόμη και αυτό το μικρό σχετικά ποσό δείχνει άδικο. Από την άλλη πλευρά βέβαια όταν περισσότεροι από 500.000 επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ τότε υπάρχει θέμα. Είμαστε μια κοινωνία εθισμένη στη φοροδιαφυγή. Κι ό,τι και αν λέμε η τρόικα έχει πάψει να μας πιστεύει. Πρώτα- μας λένε- συλλάβετε τους φοροφυγάδες και μετά συζητάμε μείωση των φόρων. Θα υπακούσουμε λοιπόν στις εντολές τους; Εμείς αποφασίζουμε. Αν θέλουμε να μείνουμε στο ευρώ όμως δεν έχουμε πολλά περιθώρια επιλογών. Αναπτυξιακές ενέσεις μπορεί και πρέπει να διεκδικηθούν. Η αντιμετώπιση των ελλειμμάτων όμως- το να σταματήσουμε δηλαδή να χρειαζόμαστε κάθε χρόνο και νέα δάνεια για να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις στο Δημόσιο- είναι προϋπόθεση μη διαπραγματεύσιμη. Αυτό άλλωστε υποτίθεται ότι ζητάμε και εμείς:

να σταθούμε ισότιμα στην ευρωζώνη. Μόνο που δεν δείχνουμε να το καταλαβαίνουμε. Και μοιάζει να έχουμε παραιτηθεί σαν τους συγκλητικούς του Καβάφη περιμένοντας τους βαρβάρους να νομοθετήσουν για μας. Και ας μην υπάρχουν...

kapsis@dolnet.gr


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (76)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  πρεπει να βρούμε ισορροπίες | 28/06/2011 23:21
  Για να προχωρήσουμε δομώντας σωστά αυτή την φορά την κοινωνία μας (λαμβάνοντας υπόψη μας τα λάθη του παρελθόντος) θα πρέπει να μην αποκλείσουμε καμία κοινωνική ομάδα από την νέα Ελλάδα. Επομένως ακραίοι χαρακτηρισμοί καλό θα είναι να λείπουν από τον λεξιλόγιο μας. Θέλοντας να δείξω τους τομείς της νεότερης Ελλάδας που πρέπει να υπάρξουν διορθώσεις, παραθέτω τα παρακάτω : 1) το ένα εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν λιγότερα από 10000 το χρόνο ούτε όσο ένας συνταξιούχος των 800 € 2) ο δημόσιος τομέας παρουσιάζει προβλήματα αποτελεσματικότητας ενώ το κόστος ορισμένων υπηρεσιών του δεν ανταποκρίνεται με τις παροχές τους 3) ο ιδιωτικός τομέας προσπαθούσε να μεγιστοποιήσει το κέρδος του μέσω εισφοροδιαφυγής, μη πληρωμής των αναλογούντων φόρων καθώς και με την σύναψη συμβάσεων με το δημόσιο 4) το χρηματιστήριο και οι επιδοτήσεις από την ΕΕ αντί να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της χώρας έγιναν μοχλοί άντλησης κεφαλαίων με προσωπικά οφέλη για κάποιους χωρίς να συμβάλουν στο γενικότερο κακό 5) θεσμοί όπως η δικαιοσύνη, αστυνομία, στρατός δεν στάθηκαν στο ύψος τους με αποτέλεσμα σε όλα τα άλλα προβλήματα να προστεθούν και η έλλειψη ασφάλειας, ατιμωρησία καθώς και ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών που δύσκολα τώρα είναι διαχειρήσιμος. ¨Όλοι οι Έλληνες ανήκουμε σε μία ή περισσότερες από τις παραπάνω κατηγορίες στις οποίες θα πρέπει να γίνουν διορθώσεις, όποιοι από εμάς νομίζουμε ότι δεν πρέπει να αλλάξουμε κάνουμε σοβαρό λάθος εκτός και αν έχουμε βρει την λύση στην δημιουργία εξιλαστήριων θυμάτων αλλά για πόσο ακόμα δεν γνωρίζουμε.
  tim
  απάντηση00
   
   
  Καμια σχεση | 27/06/2011 23:02
  Ποιους θεωρειτε ως πλουσιους στην Ελλαδα; Ενα ετησιο εισοδημα 100-150000 ευρω σε κατατασσει στους πλουσιους; Για να υπαρχουν πλουσιοι στην Ελλαδα πρεπει να υπαρχει επιχειρηματικοτητα. Οι πλουσιοι εχουν γινει πλουσιοι με μαυρο χρημα. Και 100% φορους να βαλεις φραγκο δε θα παρεις. Δημοσιοι Υπαλληλοι σε θεσεις "κλειδια" (πολεοδομια, εφορια κλπ κλπ) βγαζουν μαυρα περισσοτερα απο επιτυχημενους επιχειρηματιες και δε πληρωνουν φραγκο. Αντιθετα αυτοι που δηλωνουν τα εισοδηματα τους ειναι αυτοι που καλουνται ξανα και ξανα να πληρωσουν για τους φοροφυγαδες. Το παραδειγμα της Αμερικης ειναι λοιπον ακυρο απο πολλες αποψεις. Καλα κανει ο κοσμος και διαμαρτυρεται για τους φορους. Ο μοναδικος αποτελεσματικος τροπος να ελεγξει κανεις τη φοροδιαφυγη (σε καποιο βαθμο) στην Ελλαδα ειναι τα τεκμηρια. Να φορολογεισαι οχι με τα πενταροδιφραγκα που δηλωνεις αλλα με βαση το τεκμαρτο εισοδημα. ΜΕχρι στιγμης κανεις δε τολμησε ομως να βαλει τεκμηρια που να ανταποκρινονται στην πραγματικοτητα. Δηλαδη δεν ειναι δυνατον να εχεις Πορσε και ενα τεκμηριο 10000 ευρω οταν και 150000 ευρω το χρονο να βγαζει ο αλλος δε μπορει ουτε το σημα κυκλοφοριας να πληρωσει. Γιατι θα δωσει 80000 φορο και εκτακτες εισφορες και τελος επιτηδευματος και περαιωση που οσο πιο τιμιος εισαι τοσο πιο πολλα δινεις και απο τα 70 που θα μεινουν θα πρεπει να ταισει μια οικογενεια. Αμα δεν εχει δικο του σπιτι και παππουδες γιαγιαδες να κρατανε τα παιδια χαθηκε, δε περισσευει κολυμπηθροξυλο. Τι φορους θελουνε λοιπον; Βαλε κανενα σοβαρο τεκμηριο ωστε αυτοι που εχουν τα ακινητα, τα κινητα και τις πισινες να πληρωσουν για πρωτη φορα στη ζωη τους φορο. Αλλιως δε γινεται. Τιμια σε αυτη τη χωρα λεφτα δε βγαινουν. Μονο μαυρα. Ή τεκμηρια της προκοπης ή μια απο τα ιδια.
  Χρήστος Σεγκουνάς
  απάντηση21
   
   
  AΡΝΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΦΠΑ | 27/06/2011 21:09
  Κατ' αρχην συμφωνω με το αρθο σας <> Ακουστε ομως αυτο, κανεις δεν θελει να πληρωση τον ΦΠΑ γιατι θεωρει οτι μειωνεται το εισοδημα του επιπλεων κατα 23%. Αυτο εχει σαν αποτελεσμα α) να χανει το κρατος τον ΦΠΑ β) να χανει το κρατος τον φορο εισοδηματος απο εμενα που ειμαι ελευθερος επαγγελματιας που ειναι 40%. Πως μπορει να ανακαψει ετσι το κρατος .... Προσωπικα πιστευω πως πρεπει να επιλεξει τι θελει να χασει. Εγω αυτο κανω οταν διαπραγματευομαι δυο δουλειες ταυτοχρονα.
  ΑΝΔΡΕΑΣ
  απάντηση11
   
   
  Ο ΚΥΚΛΩΠΑΣ | 27/06/2011 19:58
  Αντί "ΠΑΤΟΥ στο βαρέλι" λοιπόν κ. Καψή μου, που έθεσε ως ΣΤΟΧΟ ο Αντιπρόεδρος και νέος Υπουργός Οικονομικών Evangelos Venizelos, "ΜΙΣΘΟΥΣ ΦΟΥΣΚΕΣ και ΠΡΟΝΟΜΙΑ" τροφοδοτούμενα με ΦΟΡΟΥΣ ΑΙΜΑΤΟΣ από έναν Αφυδατωμένο Λαό ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΚΑ ΥΠΟΘΗΚΕΣ του μέλλοντος της Πατρίδας μας για να τροφοδοτηθεί Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ. Κύριε Καψή μου... μήπως Η ΚΡΙΣΗ (που λένε ότι πλήττει τη ΧΩΡΑ ΜΑΣ) αφορά τη διπλανή ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΛΑΙΣΤΡΥΓΟΝΩΝ;;;
  Η ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ
  απάντηση20
   
   
  Μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα | 27/06/2011 19:10
  Μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα: το σύμπαν και η ανθρώπινη ηλιθιότητα. Και δεν είμαι σίγουρος για το σύμπαν. Albert Einstein
  mg
  απάντηση60
   
   
  Διαφωνω | 27/06/2011 18:34
  Διαφωνω κ. Καψή, όπως και θα διαφωνούσε ο οποιοσδήποτε γνωρίζει τρια πράγματα γύρω από τα οικονομικά. Μιλάτε για μια χώρα σε εποχή μεταπολεμική, με αφανταστα μεγαλύτερη δυσκολία κίνησης κεφαλαίων στο εξωτερικό, με μια οικονομία πόλύ πιο "κλειστή" υπό την έννοια ότι ο προστατευτισμός δεν αποτελούσε το ανάθεμα που αποτελεί σημερα και τέλος μία χώρα βιομηχανική, με τεράστιες εγχώριες παραγωγικές δυνάμεις. Η Ελλάδα σήμερα βιώνει το πρόβλημά της σε ένα περιβάλλον οικονομικής παγκοσμιοποίησης, με πλήρη ελευθερία διακίνησης κεφαλαίων, χωρίς σημαντική εγχώρια βιομηχανική παραγωγή και στηριγμένη κύρια στην παροχή υπηρεσιών, η οποία εύκολα μεταφέρεται γεωγραφικά Αυτό που ίσχυσε στην Αμερική το '50, όχι μόνο δε γίνεται στην Ελλάδα του '11 αλλά ούτε στην Αμερική του '11. Αυξηση της φορολογίας στο 90%, απλά θα σημάνει την ερήμωση της χώρας από όλες τις πηγές ιδιωτικού και εταιρικού κεφαλαίου και την καταδίκη της σε οικονομικό αφανισμό. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι έχουν ήδη πληρώσει αρκετά και η φορολογία στις επιχειρήσεις είναι ήδη υψηλότατη. Το κράτος έχει ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ προς εμάς να βρεί τα περίπου 85 δις παραοικονομίας και να τα φορολογήσει όπως τους αρμόζει. Αν φορολογηθεί η μαύρη οικονομία, η Ελλάδα δεν θα έχει έλλειμμα. Ταυτόχρονα πρέπει να τελειώσει η ποινικοποίηση του κέρδους και της επιχειρηματικότητας. Ο κόσμος θα είναι ευτυχέστερος όταν η χώρα έχει δουλειές για όλους. Και αυτό θα γίνει ΜΟΝΟ όταν ξένες επιχειρήσεις πειστούν ότι θα βγάλουν λεφτά στην Ελλάδα! Ας ρίξουμε και μία ματιά σε χώρες θαύματα όπως η Σιγκαπούρη που μέσα σε 40 χρόνια έγινε οικονομικός κολοσσός από λιμάνι της πλάκας. Η φορολογία στη Σιγκαπούρη κ. Καψή είναι 20%!
  Γιώργος
  απάντηση71
   
   
  Και ηθικά και οικονομικά επωφελές... | 27/06/2011 18:24
  Με όλον το σεβασμό, την ίδια άποψη υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης και τα αποτελέσματα τα βιώνουμε με το χειρότερο τρόπο σήμερα. Ένας άχρηστος δημόσιος οργανισμός όχι μόνο δεν προσφέρει κοινωφελές έργο στους πολίτες, απεναντίας αποτελεί εμπόδιο της ομαλής λειτουργίας του κράτους, λειτουργώντας ως παράδειγμα αναξιοκρατιάς, έλλειψης παραγωγικότητας και αβίαστου κέρδους. Οι εργαζόμενοι ενός τέτοιου οργανισμού θα πρέπει να αξιοποιούνται υποχρεωτικά σε θέσεις όπου υπάρχει ανάγκη για στελέχωση ή να δοκιμάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Η σημερινή κυβέρνηση έχει υποχρέωση να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη κάνοντας πιο δελεαστικές τις επενδυσεις και στηρίζοντας, μέσω των χρηματοδοτήσεων των τραπεζών, τις μικρομεσέες επιχειρήσεις. Δυστυχώς, έχει σπαταληθεί περισσότερο από ένας χρόνος με φοροεισπρακτικά μέτρα και με ημίμετρα σε σχέση με τη λειτουργία του κράτους. Ο κακώς εννοούμενος συνδικαλισμός έχει ριζωθεί για τα καλά και ουσιαστικά συνεχίζει να διοικεί τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Μην ξεχνάμε επίσης ότι το μεγαλύτερο τίμημα της κρίσης, την ανεργία, συνεχίζει και το πληρώνει εξ΄ολοκλήρου ο ιδιωτικός τομέας μαζί με τους ελέυθερους επαγγελματίες, την ίδια στιγμή όπου ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί η αύξηση ωραρίου σε 8 ώρες στη δημόσια διοίκηση.
  Kostas
  απάντηση50
   
   
  ΑΣΤΟΧΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ | 27/06/2011 18:18
  Αυτά περί χρημάτων που πηγαίνουν στην κατανάλωση είναι για παιδιά Δημοτικού. (αν και νομίζω ότι τουλάχιστον αυτά δύσκολα το ..χαύουν) Με την λογική αυτή να προσλάβει το κράτος τους 900.000 ανέργους για να πάνε και αυτά τα λεφτά στην ..κατανάλωση. Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει δραματικά το μέγεθος και σπατάλη του κράτους και να αλλάξει μοντέλο οικονομίας. Μη ψάχνετε μαγικά . Χρειάζεται το πιο απλό .
  Hlias
  απάντηση81
   
   
  Πείτε τα στους Γερμανούς | 27/06/2011 17:17
  Κύριε Καψή, τα όσα γράφετε περί ύφεσης δεν είναι παράλογα. Δεν αναφέρετε όμως ότι τα έξοδα αυτά δεν καλύπτονται από το ελληνικό κράτος αλλά από την Τρόικα. Νομίζω θα είχε μεγαλύτερη αξία το επιχείρημα σας αν το κάνατε έναντι των Γερμανών φορολογούμενων. Αυτοί πληρώνουν, ας αποφασίσουν κιόλας αν θέλουν να συντηρούν άχρηστους οργανισμούς με τα λεφτά τους.
  Γιώργος Μιχαλόπουλος
  απάντηση62
   
   
  ατυχης συγκριση | 27/06/2011 15:30
  Βασιζετε ενα ολοκληρο αρθρο στη συγκριση μιας παραμετρου χωρις να παρουσιαζετε και το υπολοιπο "οικοσυστημα" της Αμερικής του '50. Εαν το παρουσιαζατε θα ηταν εμφανης σε ολους η αστοχια της συγκρισης. Η Αμερική με την τεραστια στρατιωτικη δυναμη της εποχης, νικητης του 2ου Π.Π. με τον πατριωτισμο στα υψη, την προπαγανδα ακομα και μεσα απο τα καρτουν, με τον ψυχρο πολεμο σαν φοβητρο για το εργατικο δυναμικο της. Τις βιομηχανιες των νεων τεχνολογιων σε παραγωγικη εξαρση και την ανακαλυψη νεων καταναλωτικων αγαθων σε καθημερινη βαση. Τους διαθεσιμους πορους και την ανεξελεκτη εκτυπωση χρηματος. Να βρούμε και άλλα κοινα σημεία;
  Δημητρης
  απάντηση61
   
   
  Seating ducks.. | 27/06/2011 14:40
  Δεν είναι έτσι ακριβως.. Υπάρχουν και οικονομικές θεωρίες (με πετυχημένες υλοποιήσεις) που είπαν "μειώστε τους φόρους να αυξηθεί η εισοδηματική πολιτική". Αν ο άλλος δεί φόρο 2-3 % ε, θα θέλει να επενδύσει, ακόμη κι αν άλλοι παράγοντες (γραφειοκρατία, αστάθεια κλπ) είναι δυσανάλογα ασταθείς. Πως επιβιώνει η Κύπρος δηλαδή; Κι όσο για τον Αιζενχάουερ, ναι, το ποσοστό ήταν τεράστιο (91% για την ακρίβεια) αλλά μη ξεχνάτε ότι σε αυτή την περίοδο είχαν και 3 μίνι οικονομικά κραχ: Ιούλιος 1953 μέχρι Μάιο 1954, Αύγουστο 1957 μέχρι Απρίλιο 1958, και Απρίλιο 1960 μέχρι Φεβρουάριο 1961. Χρυσή εποχή μεν για την Αμερική, αλλά όχι για όλους τους Αμερικανούς... και τι συγκρίνουμε τώρα, μεταπολεμική Αμερική με σύγχρονη Ελλάδα;!!! Να πάνε πρώτα να πιάσουν τους κλέφτες, να κάνουν ΔΗΜΕΥΣΗ των περιουσιών τους, μετα να τους ΑΦΑΙΡΕΣΟΥΝ την ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ (ΔΕΝ λέγεσαι ¨Ελληνας μετά από τόση κλεψιά!) και μετά να ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ όλοι μαζί σε ενα πρόγραμμα. Οχι έρχεται ο Γιωργάκης, φόροι, έρχεται ο Κωστάκης, φόροι, έρχεται ο Αντωνάκης, φόροι !!! Και κομπιούτερς και κάμερες παντού! ΑΜΑΝ πια με τα φακελάκια και τα ραβασάκια, εκεί την χάνουμε τνν μπάλα και μετά την πληρώνει ο συνταξιούχος κι ο μισθωτός, αυτοί δηλαδή που .."φαίνονται" πιο πολύ! Seating ducks που θα έλεγαν κι οι Αμερικανοί...
  mN
  απάντηση51
   
   
  Συγχαρητήρια κ. Καψή | 27/06/2011 11:08
  Πολύ ενδιαφέρουσα άποψη. Να φορολογηθούν οι πολίτες για να πληρωθούν οι κηφήνες.Και γιατί όχι, να μη παραδώσουμε όλα μας τα υπάρχοντα ώστε να μην ξεβολευτεί κανένας δημ. υπάλληλος? Αυτό δεν είναι ακόμα πιό ηθικό? Κ. Καψή θέλω να μεσολαβήσετε (στο ΠΑΣΟΚ) ώστε να με προσλάβουν σε κάποιο άχρηστο οργανισμό για να κάθομαι και να πληρώνομαι.Τι λέτε, θα κάνετε κάτι για μένα? Εχω και΄γω ψυχή...
  tassos
  απάντηση161
   
   
  Shame on you Mr. Kapsi | 27/06/2011 10:54
  This is an outregaous statement Mr. Kapsi. Do you really advocate that we should be paying incompetent and unecessary civil servants so they can spend their "salary" money? I am one of those people (working in the private sector) who will have to pay euro 4,000 because the current government do not want to limit the public sector and lose votes. Let me reassure you that those 4,000 euros would be spent internally and probably would have much better use than the support of a lazy-civil-body. Now for every euro they steal from me (and believe me I will do my utmost not to give it) I will stop spending and equal amount - furthermore I will seriously think of moving whatever deposits I have abroad since I am absolutely convinced that this country is way down the road to hell. Lastly, it's your reasoning that drove us there to begin with.
  Erigo Nikitoglou
  απάντηση111
   
   
  Σαν γενική αρχή... | 27/06/2011 09:06
  ....στην ύφεση αυξάνεις τις δαπάνες και μειώνεις φορολογία και επιτόκια για να αναρθεμανθεί η οικονομία, όχι το ανάποδο....Εδώ που έχουμε φτάσει λοιπόν δεν υπάρχει γενική αρχή ούτε τέλος
  Ανώνυμος / η
  απάντηση10
   
   
  Ναι, υπάρχουν. Όπως και σοβαροί δημοσιογράφοι. Μόνο που αμφότερα είναι άσχετα με το συγκεκριμένο άρθρο. | 27/06/2011 06:56
  Οι σοφιστειακές συγκρίσεις με την μεταπολεμική ατμομηχανή της βιομηχανικής Αμερικανικής του Eisenhower καταρρίπτονται με επαρκή κρότο από προηγούμενους αναγνώστες. Αντιληφθήτε επιτέλους κ. Καψή ότι δουλειά σας είναι η δημοσιογραφία και όχι η διατεταγμένη υπηρέτηση των φαύλων.
  Σκεπτόμενος
  απάντηση142
   
   
  Απόδοτε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ | 27/06/2011 06:06
  Η ελεημοσύνη έχει δύο χαρακτηριστικά. Είναι προαιρετική και βραχυπρόθεσμη. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποτελέσει την βάση φορολογικής πολιτικής η οποία αντιθέτως είναι υποχρεωτική και μακροπρόθεσμη. “Ο έχων δυο χιτώνες να δίνει τον ένα” είναι τελείως διαφορετική προτροπή από το ο “μη έχων χιτώνα να εκλέγει σοσιαλιστική κυβέρνηση που θα φροντίζει όλοι να μην έχουν πάνω από έναν χιτώνα”.
  Ο κλεμμένος χιτώνας γίνεται σάβανο.
  απάντηση50
   
   
  στο Μελλον | 27/06/2011 03:47
  Θα ηθελα να ειναι απο καμμια μερια οταν θα τα διαβαζεις αυτα ρε Καψη μετα απο καμμια 10ρια χρονια και θα λες...τοσο τυφλος ειμουνα!!!!!!
  Παντελης Θαλασσινος
  απάντηση80
   
   
  kratos=ktnvos | 27/06/2011 02:46
  Dnladn ti 0elete va kavouv oi forologoumevoi, evvow autous pou exouv epixeirnseis kai polla lefta, va ta dwsouv stov ka0e mala... tou kratous pou dev 3erei pws va ta diaxeisristei kai 0a ta dwsei tous filous tous? Otav kapoios ftaixvei me aima mia epixeirnsn stnv Ellada, exei mndev bon0eia apo tnv kubervnsn, ekti0etai se kivduvous va bre0ei sto dromo giati etsi 0elouv oi trapezes pou n kubervnsn proskuvaei, kai meta 0a mou peis oti av ftusw aima kai ta kataferw 0a prepei va moirastw ta kerdn mou me tous apataiwves tou kratous, re dev pav sto diaolo, 0a ya3w va brw ka0e trupa gia va glutwsw estw kai eva eurw giati av bre0w se duskoln 0esn to kratos 0a me xesei. Dev mporei eva nln0io kratos va znta forous, as tosu parei apo opoious mporei, apo tous allous 0a parei (va mnv pw ti). Kai telos pavtwv, aei sto diaolo pia, me tous forous pou pairvei to kratos ka0e xrovo ti ekave gia tov ka0eva, apolutws tipota, ta moirase ta lefta se umeterous, p.x., podosfairo, etairies gia va diorgavwsei olumpiakous agwves, poios n Ougkavta!, re dev pate sto diaolo, forous dev plnrwvoume oute emeis pou exoume ta mesa va kruboume ta esoda alla kai seis pou dev exete tetoia mesa sav dnmosioi upallnloi mnv plnrwvete tipota, kai as sas xwsouv mesa, mexri va deite oti oi foroi dev pngaivouv stous filous tns kubervnsns pou gia paradeigma trofodwtouv ta vosokomeia me ulika. Gevikws xaistnkame gia tnv ka0e kubervnsn pou to movo ppou mporei va kavei eivai na katebazei tous mis0ous kai va au3avei tous forous. Katebase tous mis0ous mporeis, alla foro apo meva dev pairveis fragko, kai otav eidav oti dev pairvouv fragko katargnsav tios apodei3eis! ta ktnvoi!
  petros lenas
  απάντηση14
   
   
  ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΠΕΡΝΑΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ | 27/06/2011 01:42
  ΟΣΟ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΑΥΤΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΑΝΤΑΛΛΑΣΟΥΜΕ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ. ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΕΚΕΙ.ΤΕΤΟΙΑ ΣΤΑΝΗ ΤΕΤΟΙΟ ΤΥΡΙ ΘΑ ΒΓΑΖΕΙ.
  ΑΜΟΡΓΟΣ
  απάντηση20