Η φράση – κλειδί της εντυπωσιακής ομιλίας Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση, ήταν αυτή με την οποία τόνιζε ότι «υπάρχει πρόβλημα ηθικής ισορροπίας των μέτρων και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Όταν άκουσαν αυτή τη φράση οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανακουφίστηκαν. «Επιτέλους», είπαν, «ανέλαβε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ένας πολιτικός που αφουγκράζεται την κραυγή διαμαρτυρίας στις πλατείες και κατάλαβε αμέσως ποια μέτρα είναι άδικα και πρέπει να αντικατασταθούν».

Ο κ. Βενιζέλος μπορεί να προσπάθησε φιλότιμα να πείσει την Τρόικα, αλλά τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα, είναι σαφώς πιο επώδυνα από αυτά που είχε ανακοινώσει ο προκάτοχός του.

Στο εξής θα φορολογείται με 10% όποιος έχει μηνιαίο εισόδημα 570 ευρώ. Όποιος έχει μηνιαίο εισόδημα 1.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει κι έκτακτη εισφορά 2%, μια εισφορά που το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει και αντισυνταγματική!

Κι όταν ρωτήθηκε, πώς εξυπηρετείται η δέσμευσή του για αποκατάσταση της ηθικής ισορροπίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης στα νέα μέτρα, απάντησε κυνικά ότι αυτά τα θέματα απασχολούν εμάς, αλλά όχι και τους δανειστές μας!

Τι παραπάνω, ή τι λιγότερο λοιπόν έλεγε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και τον διέσυραν εντός και εκτός Βουλής;

Τουλάχιστον για να αθετήσει τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις του ο κ. Παπακωσταντίνου πέρασαν είκοσι μήνες. Ο κ. Βενιζέλος τις αθέτησε μέσα σε δύο ημέρες.

Εκεί που περιμέναμε λοιπόν να μας έλθει ο λογαριασμός φτηνότερα, μας ήλθε ακόμη ακριβότερα.

Απλώς ο Γ. Παπακωνσταντίνου μας τον σερβίριζε στο χέρι.

Ενώ ο Βενιζέλος τον σερβίρει με κορδέλα και σε χρυσό πιατάκι…