Πιθανώς ο κ. Θ. Πάγκαλος να αμόλησε τα περί δημοκρατίας του 1981 κατά λάθος. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι έχει το ακαταλόγιστο και ότι ο πρωθυπουργός τον διόρισε ξανά Αντικυβερνήτη για να μην ακούει τη γκρίνια του. Πιθανώς η εμπρηστική δήλωση να ήταν προμελετημένη. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να προβληματιστούμε επειδή ένα κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης αδυνατεί να καταλάβει την κρισιμότητα της κατάστασης. Δεν είναι ώρα να τρωγόμαστε ούτε για τη χούντα ούτε για τον εμφύλιο ούτε για τη δολοφονία του Καποδίστρια. Οι παρούσες συνθήκες απαιτούν αυτοσυγκράτηση και ένα μίνιμουμ κοσμιότητας για να γίνεται διάλογος με πολύ συγκεκριμένο θέμα. Στην περίπτωση που ο κ. Πάγκαλος ανέβηκε στο βήμα της Βουλής με σκοπό να διαλύσει τη συζήτηση με ένα τόσο φτηνό κόλπο, σημαίνει ότι είναι εντελώς ακατάλληλος για το ρόλο του.

Ο Αντικυβερνήτης μοιάζει να τρέφεται από τις κόντρες. Στην πρώτη περίοδο πρωθυπουργίας του Παπανδρέου Γ΄ επιδόθηκε στο σφυροκόπημα του κομμουνιστικού κόμματος, κακοποιώντας την Ιστορία και αποδίδοντας προθέσεις που ο ίδιος είχε επινοήσει. Κατόπιν αποφάσισε να διαβάλλει τον ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπει στελέχη της αριστεράς πίσω από κάθε βίαιο επεισόδιο, στις πορείες, στις γειτονιές, στην αλλοδαπή. Καταγγέλλει διαρκώς ότι το 4,6% είναι υπεύθυνο για όλες τις παρεκτροπές. Επέμεινε στο ίδιο μοτίβο ακόμη κι όταν οπαδός του ΛΑΟΣ τον διέψευδε και ανέλαβε ευθύνη για το γιαούρτωμα στη χασαποταβέρνα στα Καλύβια. Η εμμονή του κ. Πάγκαλου με τον ΣΥΡΙΖΑ προδίδει ότι έχει απολέσει την ευθυκρισία που είχε ως πολιτικός και βλέπει παντού τον ίσκιο του της αριστεράς και των φανταστικών εχθρών του.

Δεν ξέρουμε αν θα προσπερνούσαμε την επιθετικότητα του κ. Πάγκαλου αν ταυτόχρονα επιδείκνυε έργο. Σε κάθε περίπτωση είναι ενοχλητικό να κάνει τόση φασαρία κάποιος που δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε επί δυο κρίσιμα χρόνια. Υποτίθεται θα αξιολογούσε το έργο των υπουργών και θα συντόνιζε τις δράσεις τους. Πότε ήταν η τελευταία φορά που συνέταξε ελέγχους προόδου και διαγωγής των υπουργών; Μήπως ήταν και η πρώτη, εκείνη που είχε τύχει μεγάλης δημοσιότητας; Υποτίθεται ότι θα έκλεινε όλους τους παρασιτικούς οργανισμούς για τους οποίους τόσα πολλά ακούσαμε. Στην αρχή διακινήθηκαν λίστες με οργανισμούς χαραμοφάηδων (περί τους 13.000), δόθηκε έμφαση στο κόστος που αναίτια επωμίζονται οι φορολογούμενοι, ψηφίστηκε και το νομοσχέδιο για τη συγχώνευση οργανισμών αλλά από πράξεις τίποτε. Πριν λίγες ημέρες ο κ. Πάγκαλος απείλησε από τηλεοράσεως ότι θα κλείσει 40 οργανισμούς που δεν έστειλαν στοιχεία που τους ζήτησε. Υπογραμμίζουμε το «θα». Κουβέντα να γίνεται.

Ο κ. Πάγκαλος είναι ηθελημένα προσβλητικός προς πάσα κατεύθυνση: προς τη Νέα Δημοκρατία και τους ψηφοφόρους της, προς το σύνολο των «κοπριτών» του δημοσίου, προς τους υποστηρικτές των αριστερών κομμάτων. Μόνο προβλήματα δημιουργεί και δουλειά δεν κάνει. Γιατί άραγε τον κρατά ο πρωθυπουργός σε μια τόσο τιμητική θέση;