Εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα και ταχύτητα ασυνήθιστη για πολιτικό επέδειξε ο κ. Παντελής Οικονόμου από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, και μάλιστα προτού ακόμη ορκιστεί. Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών «κατέβασε» αστραπιαία από την επίσημη ιστοσελίδα του όλα τα πολιτικά κείμενα και τις τοποθετήσεις του τα οποία περιείχαν εμπρηστικές φράσεις όπως η βαρύγδουπη «Το μνημόνιο πέθανε» ή η ηρωική «οι οίκοι αξιολόγησης είναι συμμορίες που επηρεάζουν τη διεθνή αγορά». Αόρατη έγινε και η περίφημη επιστολή Οικονόμου προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι στην οποία τον καλούσε να αλλάξει το μνημόνιο. Συμπέρασμα; Ο αιρετικός σοσιαλιστής πολιτικός «κατάπιε» αμέσως τις αιρετικές θέσεις του για να γίνει διάδοχος του κ. Δ. Κουσελά. Και εις ανώτερα.

***

Πώς έχασε ο κ. Ι. Διαμαντίδης το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων ενώ έσπευσε πρώτος την Πέμπτη να ανασύρει το φάντασμα της αποστασίας του ΄65 για να αποτρέψει όσους ήθελαν να αυτομολήσουν εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ; Η εξήγηση είναι ότι είχε «κοπεί» προ πολλού όταν προέβη σε αρνητικές δηλώσεις για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ. Οπως χαιρέκακα υπογράμμισε είρων υπουργός, δεν μπορεί σε μια κυβέρνηση όπου θυσιάζονται οι «κηπουροί» να μένουν αμετακίνητοι οι «σερβιτόροι».

***

Στα ονόματα προς υπουργοποίηση ήταν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Πρωτόπαπας αλλά «κόπηκε» την τελευταία στιγμή από τον Πρωθυπουργό. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο έκριναν ότι με την Κοινοβουλευτική Ομάδα να «μπάζει νερά» έπρεπε η τριάς, δηλαδή ο κ. Π. Ευθυμίου , ο κ. Πρωτόπαπας και η κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη, να μείνει σταθερή.

***

Oι πρωτότυπες ιδέες ποτέ δεν έλειψαν από το επιτελείο του Πρωθυπουργού. Οι επιτελείς, ίσως σε μια κρίση γενναιοδωρίας, ίσως ως μια συμβολική πράξη μεταμέλειας, προσκάλεσαν τους υπουργούς που αποπέμφθηκαν, και συγκεκριμένα τους κκ. Δ. Δρούτσα και Σπ. Κουβέλη και τις κυρίες Λούκα Κατσέλη, Τίνα Μπιρμπίλη και Αννα Νταλάρα, να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου της νέας κυβέρνησης. Οι εν λόγω προφανώς εξέλαβαν την πρόσκληση ως κακόγουστο αστείο, ως πολιτικό σαδισμό ή απλώς ως ανάρμοστη συμπεριφορά και επέλεξαν μια εξίσου πρωτότυπη απάντηση: δεν πήγε κανείς.

***

Ανέκδοτο που ελέχθη μεταξύ κυνικών παρατηρητών των εξελίξεων. Ποιος είναι ο μοναδικός «κηπουρός» που επέζησε; Μα φυσικά ο κ. Δ. Δόλλης. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο υφυπουργός Εξωτερικών προφανώς ανταμείφθηκε για τη σταθερότητα στις απόψεις, την τόλμη στις αποφάσεις και την πολιτική του γενναιότητα. Είναι το μοναδικό μέλος της κυβέρνησης που εξακολουθεί να καπνίζει πούρα δημοσίως.

***

Δεν γνωρίζω αν θα υπάρξει μυστική συνάντηση με τον κ. Χ. Παμπούκη για το θέμα του Ελληνικού, αλλά ο βασιλιάς του Κατάρ εμίρης Χαμάντ μπιν Χαλιφά αλ Θανί βρίσκεται ήδη από την Παρασκευή στην Κέρκυρα καθώς επέλεξε για ένα ακόμη καλοκαίρι το νησί ως προορισμό ολιγοήμερων διακοπών. Προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας» με ιδιωτικό learjet, ενώ τα μέτρα ασφαλείας αυξήθηκαν αισθητά. Ο εμίρης συνοδευόταν από μία (και όχι περισσότερες) εκ των συζύγων του. Ισως ήθελε να στείλει ένα μήνυμα λιτότητας στον ελληνικό λαό. Ο εμίρης και η συνοδεία του κατευθύνθηκαν σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων, όπου θα μείνει σε σουίτα. Θα παραμείνει επτά ημέρες, ενώ θα γνωρίσει καλύτερα το νησί με σεμνές ημερήσιες «βαρκάδες» με ένα συνηθισμένο υπερπολυτελές γιοτ.

***

Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ είναι το πιο κρίσιμο εγχείρημα που αναλαμβάνει ο πρώην τσάρος της οικονομίας και νυν υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου. Για κάποιον άλλον πολιτικό αυτό θα ήταν μέρος των υποχρεώσεών του. Για τον κ. Παπακωνσταντίνου όμως είναι κρίσιμη ευθύνη καθώς θα βρεθεί αντιμέτωπος με «δικούς του ανθρώπους». Να θυμίσω ότι ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος πολιτεύεται στην Κοζάνη, αν και πληροφορίες τον φέρουν να έχει αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα στην Αθήνα στις επόμενες εκλογές. Ο κ. Παπακωνσταντίνου παραλαμβάνει από την κυρία Τίνα Μπιρμπίλη την «καυτή πατάτα» της ΔΕΗ και το εγχείρημα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

Ε τσι μέσα στους επόμενους μήνες καλείται να αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή για να διαθέσει μέσω του Χρηματιστηρίου το 17% των μετοχών της ΔΕΗ δίνοντας στους υποψήφιους αγοραστές ως κίνητρο την απόκτηση ακόμη και λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης. Αυτό το τελευταίο έχει προκαλέσει την αντίδραση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και των πρώην ψηφοφόρων του κ. Παπακωνσταντίνου στην Κοζάνη. Από ό,τι μαθαίνω, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ. Νίκος Φωτόπουλος δεν ικανοποιήθηκε από την αντικατάσταση της Τίνας. Τώρα είναι αναγκασμένος να διαπραγματευθεί με τον κ. Παπακωνσταντίνου και προετοιμάζεται για δυναμικές πρωτοβουλίες. Ολα αυτά εγγυώνται το εξής: αποκλείεται να πλήξουμε.

***

Για λίγες ώρες την Πέμπτη και ιδιαίτερα μετά τις διαδοχικές παραιτήσεις του κ. Γ. Φλωρίδη και του κ. Εκτ. Νασιώκα έμοιαζε σαν η κυβερνητική πλειοψηφία να ήταν έτοιμη να καταρρεύσει. Ο Πρωθυπουργός βρισκόταν σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις με ορισμένους πρωτοκλασάτους υπουργούς και στελέχη, όπως η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου , ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης και ο αντιπρόεδρος κ. Θ. Πάγκαλος, και κάποια στιγμή στη Βουλή δέχθηκε στο γραφείο του και συζήτησε με τον κ. Ευ. Βενιζέλο. «Τι έγινε μέσα;» ρώτησαν τον κ. Βενιζέλο οι δημοσιογράφοι κατά την έξοδό του. «Μου ζήτησε το χέρι μου» απάντησε ο νυν υπουργός Οικονομικών. Καλό είναι να υπάρχει χιούμορ, αφού είναι βέβαιον ότι θα χρειαστεί όχι μόνο στον κ. Βενιζέλο αλλά και σε όλους τους υπουργούς Οικονομικών της επόμενης εικοσαετίας…

***

Στη Νέα Δημοκρατία διαπιστώνουν «αλλαγή στάσης» των συντηρητικών ευρωπαίων ηγετών έναντι του κ. Αντ. Σαμαρά . Ο πρόεδρος της Κομισόν κ. Ζοζέ Μπαρόζο και ο επικεφαλής του ΕΛΚ κ. Β. Μαρτένς έδειξαν ικανοποίηση στις Βρυξέλλες από την είδηση ότι η ΝΔ δέχθηκε να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠαΣοΚ. «Δεν είναι μικρό βήμα, άσχετα αν δεν τα κατάφεραν αυτή τη φορά» λέγεται ότι είναι η φράση που συνοψίζει τη στάση τους. Ωστόσο οι παραπάνω εξακολουθούν να πιέζουν για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από την αξιωματική αντιπολίτευση και δεν προτίθενται να το κρύψουν από τον πρόεδρο της ΝΔ κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες εντός των επομένων ημερών.

***

Τουρνέ στην επαρχία ξεκίνησαν βουλευτές και στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας για να «κλείσουν» το συντομότερο τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται ο επικεφαλής Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Δ. Ζαφειριάδης και ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Ι. Οικονόμου. Για την ιστορία, ο πρώτος δεν αποκαλύπτει τις προθέσεις του, ενώ ο δεύτερος θα πολιτευθεί στην Αθήνα. Και ενώ στην Ελλάδα το κόμμα βρίσκεται σε προεκλογικό πυρετό, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη μεταβαίνει την Τρίτη στις Βρυξέλλες, όπου ο αγαπημένος της ευρωβουλευτής κ. Θ. Σκυλακάκης οργάνωσε ομιλία της στην κοινοβουλευτική ομάδα των ευρωπαίων Φιλελευθέρων.

***

Εκεί η Ντόρα θα καταθέσει μια «φιλελεύθερη πρόταση» για ένα «βιώσιμο χρέος» με αναπτυξιακά μέτρα τύπου Σχεδίου Μάρσαλ. Σε ό,τι αφορά την ταμπακιέρα του Μεσοπρόθεσμου δεν έχουμε νέα. «Θα δούμε τι αλλαγές θα γίνουν και τότε θα αποφασίσουμε αν θα το ψηφίσουμε» λένε στη Συμμαχία. Σε ελεύθερη μετάφραση: Δεν θα το ψηφίσουμε γιατί μπορεί να είμαστε φιλελεύθεροι αλλά δεν θέλουμε να έχουμε την εκλογική τύχη των Ταύρων και της Δράσης του Μάνου.

***

«Γεια σου, είμαι η Ρεγγίνα Βάρτζελη. Τηλεφώνησέ μου όταν μπορέσεις» έλεγε το γραπτό μήνυμα που έφθασε στο κινητό του κ. Ι. Δριβελέγκα στις 3 το πρωί της Παρασκευής. Ο βουλευτής στριφογύριζε στο κρεβάτι του γιατί δεν είχε ύπνο περιμένοντας μια «υφυπουργοποίηση». Αναστατώθηκε από τον ήχο και είδε το μήνυμα αμέσως, αλλά αντί να πετάξει τα σκεπάσματα και να αρχίσει τα «ζήτω» θύμωσε. Νόμισε ότι επρόκειτο περί φάρσας κάποιου συναδέλφου του που υποδυόταν την κυρία Βάρτζελη στέλνοντας μηνύματα από άγνωστο κινητό. Αλλαξε πλευρό και το σκέφτηκε περίπου για δύο ώρες. Μέχρι που αποφάσισε ότι μπορεί να μην ήταν φάρσα και σχημάτισε με επιφύλαξη τον αριθμό. «Καλημέρα» του είπε η κυρία Βάρτζελη. «Πας υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης». Κάπως έτσι γράφεται η ιστορία του τόπου. Ερώτημα: Γιατί η κυρία Βάρτζελη δεν τηλεφώνησε αμέσως παρά έστειλε SΜS; Στις τρεις το πρωί, όταν «έκλεισε» ο ανασχηματισμός, δίστασε να τηλεφωνήσει και διακριτική καθώς είναι ζήτησε με μηνύματα να της τηλεφωνήσουν οι «τυχεροί» όταν ξυπνήσουν. Γνωρίζει βέβαια ότι οι περισσότεροι υφυπουργοί θα συνεχίσουν να κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου στις νέες καρέκλες τους, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα, αφού το αξίωμα του υφυπουργού είναι (στην πλειονότητα των περιπτώσεων) εντελώς διακοσμητικό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ