Συμπληρώθηκαν 24 χρόνια από την ιστορική κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 1987 από την Εθνική ομάδα μπάσκετ. Μια κατάκτηση ορόσημο που αποτέλεσε την απαρχή των χρυσών χρόνων που ακολούθησαν στο άθλημα της Καλαθοσφαίρισης τόσο σε συλλογικό όσο και εθνικό επίπεδο.
Σπουδαίοι παίκτες από το ΝΒΑ, το Κολεγιακό Πρωτάθλημα της Αμερικής, την Ευρώπη στελεχώνουν τις ομάδες μας στο ελληνικό πρωτάθλημα, καλοί προπονητές, μεγάλα μπάτζετ, υψηλότατη τηλεθέαση, γεμάτα γήπεδα, καινούργιες θέσεις εργασίας, πολυσέλιδες αναφορές των αθλητικών εφημερίδων στην καινούργια στρογγυλή _ αλλά χρώματος πορτοκαλί _ μπάλα, συνθέτουν την όμορφη επανάσταση του μπάσκετ στην Ελλάδα με το ελληνικό πρωτάθλημα να καθίσταται πολύ ισχυρό και με μεγάλο ανταγωνισμό μεταξύ των ομάδων για μια τουλάχιστον 20ετία.
Τι, όμως, από όλα τα προηγούμενα είδαμε φέτος στο δύσμοιρο πρωτάθλημα του ΕΣΑΚΕ και τι θα δούμε το 2012; Η απάντηση είναι εύκολη και χωρίς υπεκφυγές: ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ… Επιχειρώντας να εξηγήσουμε τη σημασία της φράσης αξίζει να αναφέρουμε τα εξής:
1. Τα σημεία των καιρών (η χιλιοειπωμένη ελεγχόμενη πτώχευση της… Ελλαδίτσας μας) οδηγεί όχι μόνο σε περιορισμένους προϋπολογισμούς όλων των ομάδων που θα συμμετέχουν στο νέο Πρωτάθλημα, αλλά σίγουρα και σε μη εγγυημένους.
2. Δεν γνωρίζουμε ακόμη τις 14 ομάδες που θα συμμετάσχουν στην αφετηρία του Πρωταθλήματος (Εκκρεμεί η απόφαση του ΑΣΕΑΔ για τις ΚΑΕ ΑΕΚ και ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ).
3. Πάνω από τις μισές ομάδες θα ανακοινώσουν τον προπονητή τους αρχές Ιουλίου και βλέπουμε…
4. Αγώνες κεκλεισμένων θυρών με το… καλημέρα της νέας σεζόν (ΠΑΟ, ΠΑΟΚ, Αρης).
5. Ελάχιστοι είναι οι παίκτες που έχουν αυτή την στιγμή συμβόλαιο σε ομάδα.
6. Άγνωστη η τηλεοπτική στέγη του πρωταθλήματος.
7. Αναγκαστική η φυγή αξιόλογων ελλήνων παικτών και προπονητών στο εξωτερικό, εκεί όπου πληρώνεσαι για αυτό πού προσφέρεις και αλλά πολλά, για να μην καταντήσουμε γραφικοί και μίζεροι, ταυτόσημοι δηλαδή με την εποχή που ζούμε.
Τί μας επιφυλάσσει, λοιπόν, για τού χρόνου το δύσμοιρο μπασκετάκι εντός των συνόρων; Μα φυσικά τις δύο μεγάλες ομάδες του κέντρου να μονομαχούν ξανά για τους τίτλους και τις υπόλοιπες να κρύβονται στη μιζέρια τους με ελάχιστες εξαιρέσεις και φυσικά θέαμα μέσα στις τέσσερις γραμμές μάλλον χειρότερο από το φετινό!

Και τώρα ένα μήνυμα ελπιδοφόρο: ΤΟΛΜΗ και ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ στη νέα γενιά που φαίνεται ότι σήμανε η ώρα της.

* Ο κ. Νίκος Π. Λινάρδος είναι προπονητής μπάσκετ και ως παίκτης αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική Ελλάδας το 1987.