από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 
 

Ωριµη οργή, έκρηξη πολιτικής

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 


Η συρρικνωµένη (και καθηµερινά συρρικνούµενη) «δηµοκρατία», ο κοινοβουλευτισµός που δεν βουλεύεται αλλά βολεµένος επικυρώνει αδιαφανώς προειληµµένες αποφάσεις σε κατάφορη παραβίαση της λαϊκής εντολής (και κάθε έννοιας δικαιοσύνης), αγωνιά για την πάνδηµη έκρηξη αγανάκτησης και απελπισµένα ζητεί «συναίνεση» στο συντελούµενο ανοσιούργηµα. Ενα από τα επιχειρήµατα που επιστρατεύει είναι ότι, ως αντιληπτική συνθήκη, η «αγανάκτηση» είναι διαλυτική και επικίνδυνη: ότι δεν εποικοδοµεί αλλά καταστρέφει. Πρόκειται για γενικόλογη επίκληση που, αν όµως παραµείνει (και στις περιστάσεις δεν µπορεί παρά να παραµείνει) απροσδιόριστη, δεναποτελεί παρά υποβολιµαία κενότητα: µια εµπρόθετη παραχάραξη του περιεχοµένου της λαϊκής έκρηξης που βιώνουµε στις πλατείες, στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς. ∆ειλοί, µοιραίοι κι άβουλοι αντάµα , προβεβληµένοι πολιτικοί και επίσηµα ΜΜΕ αρχίζουν όλο και πιο πολύ, όλο και πιο συχνά, να υπαινίσσονται πως η ενεργοποίηση του δήµου απειλεί τη δηµοκρατία!

Ολα αυτά όµως δεν αποτελούν έκπληξη. Ζωτική και αγωνιώδης επιδίωξη του κυρίαρχου σκεπτικού είναι η αλλοίωση του χαρακτήρα του κινήµατος των πλατειών. Από την αρχική, δήθεν καλοδεχούµενη, δεξίωσή του ως τεκµήριο απολίτικης «εθνικής αφύπνισης», περνούµε έτσι γοργά στο γνώριµο δόγµα του άνοµου και παραβατικού πλήθους, του όχλου «χωρίς αιτήµατα»: την αγαπηµένη επωδό κάθε απονοµιµοποιηµένης εξουσίας απέναντι στις έλλογες διεκδικητικές συλλογικότητες, απέναντι στα ώριµα τέκνα της ανάγκης και της οργής...

Πρέπει λοιπόν να τονιστεί: το κίνηµα των πλατειών ούτε απολίτικο είναι ούτε, πολύ περισσότερο, παραβατικό. Ως γνήσιο κίνηµα ανυπακοής, ρήξης και δηµιουργίας συνιστά πραγµατική έκρηξη πολιτικής µε αιτήµατα και θεσµικές παρακαταθήκες στις οποίες καλά θα έκαναν να µαθητεύσουν οι ατσαλάκωτοι βουλευτές και οιπερισπούδαστοι σύµβουλοί τους.

Οσο και αν οι τελευταίοι κάνουν πως δεν το ακούν, το «δεν πουλάµε, δεν χρωστάµε» (άρα: δεν πληρώνουµε ) και ηχηρά ακούγεται και είναι αρκούντως σαφές. Ως πυκνό σύνθηµα αποτίµησης των αιτίων και των συνεπειών της κρίσης, δεν απορρίπτει µόνο το µνηµόνιο ή κάποιες επιµέρους διαδικαστικές αβελτηρίες, αλλά το σύνολο των οικονοµικώνκοινωνικών λειτουργιών που, αν και προκάλεσαν την κρίση, τώρα ανερυθρίαστα διατείνονται πως την αντιµετωπίζουν – µε αδιαπραγµάτευτο κριτήριο και κίνητρο τη διασφάλιση της κερδοφορίας των τραπεζών. Τι κι αν αυτό προϋποθέτει διάλυση των εργασιακών σχέσεων, εκποίηση κοινωνικών αγαθών στην άπληστη και ατελέσφορη ιδιωτική επιχειρηµατικότητα και τη συνολική διάλυση του κοινωνικού ιστού; Προέχουν τα κέρδη των χορηγών.

Σαφής είναι όµως και η πρόκληση της πραγµατικής δηµοκρατίας που το κίνηµα αρχίζει να ψηλαφεί στις καθηµερινές λαϊκές συνελεύσεις του, στον αντίποδα των ανυπόληπτων διαδικασιών της συρρικνωµένης δηµοκρατίας της διαφθοράς.

Σε αντίθεση µε τους βουλευτές, το κίνηµα βουλεύεται: συζητεί διεξοδικά και στη συνέχεια αποφασίζει. Είναι µια απόπειρα σύζευξης νοµοθετικών και ελεγχόµενων εκτελεστικών λειτουργιών που, µε όλες τουςτις προκαταρκτικέςκαι πραγµατικές ατέλειες (η αντιµετώπιση των οποίων συνιστά ύψιστοκαθήκον για τους κινηµατικούς δρώντες), είναι για τις µεταπολεµικές γενιές απολύτως πρωτόγνωρες. Στην έµπρακτη βίωσήτους βρίσκονται ηµεσοµακροπρόθεσµη παρακαταθήκη και η µεγάλη ελπίδα που κυοφορεί το κίνηµα.

Στην Ελλάδα και διεθνώς η δηµοκρατία δεν είναι δυνατόν να επιβιώσει χωρίς να διευρυνθεί και να βαθύνει, χωρίς να γίνει πραγµατική: µε πολιτικό περιεχόµενο και λειτουργίες που, απέναντι στη σηµερινή φαύλη αδιαφάνεια της µαζικής καταστροφής πλούτου και ανθρώπων προκειµένου να διαφυλαχθούν προνόµια και τοκογλυφικές κερδοφορίες, θα επιτρέπουν στις κοινωνίες να παράγουν και να διαχειρίζονται οι ίδιες, δηµοκρατικά, τον πλούτο τους. Αλλιώς ελλοχεύει η βαρβαρότητα που µπροστά στα µάτια µας, άλλωστε, εξυφαίνεται µε ιλιγγιώδεις ρυθµούς. Σε αντίθεση µε ό,τι υποστηρίζεται, η καλύτερη εγγύηση για την αποτροπή της ζοφερής αυτής προοπτικής είναι η κλιµάκωση της λαϊκής ενεργοποίησης συνδυαστικά µε το βάθεµα της κινηµατικής δηµοκρατίας. Αυτό αφορά όσες και όσους καταλαβαίνουν και ενεργά µετέχουν στο κίνηµα. Είναι δική τους υπόθεση πια...

Ο κ. Σεραφείµ Ι. Σεφεριάδης είναι επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Επιστήµης στο Πάντειο Πανεπιστήµιο, Life Member στο Πανεπιστήµιο του Cambridge.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (7)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Djkazaz | 14/06/2011 01:13
  Νομίζω ότι οι άλλοι σχολιαστές το ήπαν καλά αλλά νίωθω την ανάγκη να το πω και εγώ. Μαγικές της πλατέιας σόλο ένα χρεοκωπημένο κατεστημένο (συμπεριλαμβάνω τους ακαδημαικούς μάγκες κ. Σεφεριάδη) δε μας χρειάζονται. Μας χρειάζονται λύσεις ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και λογικές και Κατά προτίμηση από ανθρώπους διατεθιμένους να βάλουν πλάτη. Ελάτε στην Ελλάδα (και εγώ έζησα έξω αλλά γύρισα), βάλτε το κεφάλι σας (και τις αποδοχές) και το μέλλον σας στον τορβά ωστέ να μην ξέρετε πως θα ζήσετε τα παιδιά σας και πήρε μας ΜΕΤΆ τις ουτοπικές ατάκες περί δεν πληρώνω, κέρδη τραπεζιτών κλπ. Αλήθεια, διαβάζετε ειδήσεις από την Ελλάδα; Γιατί οι περισσότερες τράπεζες γράφουν ζημειές, όχι κέρδη - υποθέτω το να δώσετε ακριβείς πληροφόρηση έρχετε δεύτερο στο να κάνετε το μάγκας με τις δικές μας πλάτες...
  Djkazaz
  απάντηση65
   
   
  epanastasi | 13/06/2011 20:08
  kales oi epanastaseis kai ta frou frou, sti theoria alla hreiazounte kai hrimata gia na diorisei olous tous ellines sto dimosio afou ola tha ginoun kratika.apo pou tha ta parei ta hrimata mipos apo to dnt oi apo tin pleon kapitalistiki kina kai rosia.mou fenetai se merikous ehoun parei ta miala poli aera .anti na dosoun lyseis se avto to dieftharmeno kommatokratiko systima theloun na egathrizisoun ena neo.opos einai oi kathigytes etsi einai kai ta panepistimia stin ellada,halia.
  teo
  απάντηση25
   
   
  @ bludicka | 12/06/2011 17:50
  Να γίνει επανάσταση αλά Ρωσία δεν γίνεται γιατί δεν το επιτρέπει το διεθνές περιβάλλον. Μη φοβάσαι λοιπόν. Επίσης όταν έγινε η Επανάσταση στη Ρωσία ήταν σωτηρία γιά τους ανθρώπους της εποχής εκείνης που επί Τσάρου κυριολεκτικά λιμονοκτούσαν εξαθλιωμένοι. Στη συνέχεια, όπως κάθε επανάσταση, έδειξε τα ελαττώματά της. Την στιγμή που έγινε όμως, ορθώς έγινε.
  νδγ
  απάντηση43
   
   
  Εξαιρετική η ανάλυσή σας, κε Σεφεριάδη... | 12/06/2011 14:07
  γιατί το σύνθημα "δεν πουλάμε, δεν χρωστάμε, δεν πληρώνουμε" -από μόνο του- ακούγεται διαλυτικό. Εσείς, όμως, το στηρίζετε με πολύ σωστά επιχειρήματα. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι το κίνημα των πλατειών δεν ούτε ούτε απολίτικο, ούτε παραβατικό. Και ελπίζω, όσοι το φοβούνται, να μην εξωθήσουν τα πράγματα στην παραβατικότητα.
  !!!
  απάντηση43
   
   
  Πέστο απλά | 12/06/2011 11:36
  Τι χρειαζόταν όλη αυτή ην ακατάσχετη γενικολογη αοριστία περι συλλογικών διεκδικητικών κινημάτων ανυπακοής ? Πεστο περιληπτικά . Δε χρωστάω δεν πληρώνω. και μη με εκβιάζετε ..γιατι αυτοκτονώ. .Αυτό είναι και κατανοητό απο την πλατεία και εφόδιο αναζήτησης του κατάλληλου πανεπιστημίου του εξωτερικου για μόρφωση ή και εξεύρεση εργασίας
  vaggelisp
  απάντηση16
   
   
  orimi orgi | 12/06/2011 11:20
  ne symfono, o mons fovos mu ine, avti tin orgi min tin ekmetalevti kapios lykos me guna apo arnaki, ke echume meta mia epanastasi typu Rossias i Kambodscha. Meta tha erthun oi symachoi na mas sosun ke echume Afganistan!
  bludicka
  απάντηση32
   
   
  Ο Αγγλος Σεφεριάδης | 12/06/2011 09:15
  Ο κ. Σεφεριάδης ζη στην αγγλία ,κατοικεί και εργάζεται εκεί, πληρώνεραι στην Αγγλία ,γράφει αυτά πού γράφει για την Ελλάδα, αλλά θα ήθελα να μου εξηγήση πως θα ζήσω εγώ με το 1/3 της σύνταξής μου σε δραχμές ,αν εφαρμόσουμε το δεν πουλάμε ,δεν χρωστάμε ,αρα δεν πληρώνουμε.Και εδώ μαγκιά ελληνική σε περισπούδαστο ύφος.
  pan
  απάντηση66