Η ξαφνική απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει επιπλέον εισφορά στα εισοδήματα μισθωτών και επαγγελματιών για την προηγούμενη και τις επόμενες χρονιές είναι παράλογη και άδικη και πρέπει επειγόντως να ανακληθεί. Αντί να εντοπίζει φοροφυγάδες και να τους βάζει να πληρώνουν, προκαλεί τέτοια οργή σε όσους ήδη πληρώνουν φόρους που από τώρα μηχανεύονται τρόπους να μη δηλώνουν και αυτοί τα εισοδήματά τους. Ετσι τελικά ούτε επιπλέον έσοδα θα εισπράξει το κράτος, όπως συνέβη και με τις περυσινές αυξήσεις του ΦΠΑ που απλώς έκαναν πλουσιότερους όσους τον διακρατούσαν και δεν τον απέδιδαν.

Αν μια έκτακτη εισφορά είναι όντως αναπόφευκτη, τότε ένας πιο δίκαιος και αποτελεσματικός τρόπος είναι να επιβληθεί με βάση το σπίτι όπου μένει κάποιος, είτε δικό του είτε με ενοίκιο. Το σπίτι αποτελεί μακράν το πιο αντιπροσωπευτικό στοιχείο της πραγματικής οικονομικής κατάστασης του ατόμου. Από την αρχαία Ρώμη ως τη σημερινή Καλκούτα, όποιος έχει φανερά ή κρυφά εισοδήματα διαλέγει να μένει και σε ανάλογης αξίας σπίτι. Η εισφορά κατοικίας διοικητικά είναι πολύ απλή, γιατί όλα τα στοιχεία είναι καταγεγραμμένα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και ο συσχετισμός με τις αξίες περιοχών μπορεί να γίνει αμέσως. Επίσης είναι πανεύκολο για την κυβέρνηση να κάνει συνάμα και κοινωνική πολιτική, αυξάνοντας τον συντελεστή εισφοράς για το Κολωνάκι και τη Μύκονο και μικραίνοντάς τον για τη Φυλή και την Ικαρία. Ετσι θα πληρώσουν όλοι όσοι μένουν στην Ελλάδα, από ξένους ποδοσφαιριστές και αυθαίρετες βίλες ως φοροφυγάδες της νύχτας και λαθρεμπόρους πετρελαίου.

Το ίδιο σύστημα καταγραφής κατοικιών από τη ΔΕΗ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιστρέφεται με κοινωνικά και χωροταξικά κριτήρια ο επιπλέον φόρος του πετρελαίου θέρμανσης όταν εξισωθεί με το πετρέλαιο κίνησης. Δυστυχώς και αυτό αναβλήθηκε για άλλη μια φορά, με αποτέλεσμα οι διακινητές παράνομων καυσίμων να έχουν διπλό λόγο να πανηγυρίζουν: ούτε θα τους πιάσουν, ούτε θα τους πιάσει η έκτακτη εισφορά.

Ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης είναι πρώην υπουργός Οικονομίας.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ