Επαναστατική Κυβέρνηση 31ης Ιουλίου

Τον Ιούνιο του 2012 η Επαναστατική Κυβέρνηση του Μίκη Θεοδωράκη θα βρίσκεται 11 µήνες στην εξουσία. Η «Σπίθα» είχε πάρει ποσοστό 25% στις έκτακτες εκλογές του Ιουλίου 2010, που προκηρύχθηκαν επειδή η Ελλάδα δεν πήρε τελικά από την τρόικα την 5η δόση του δανείου των 110 δισεκατοµµυρίων. Στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα είχε καταψηφιστεί, τα µέτρα για το 2011 είχαν απορριφθεί, η Μέρκελ επέµενε να υπάρξει «διολίσθηση» των οµολόγων, ο Τρισέ να µην υπάρξει «πιστωτικό επεισόδιο», ο Σαρκοζί απαιτούσε «ήπια αναδιάρθρωση» στο µπόι του περίπου, ο Μπερλουσκόνι προτιµούσε το κούρεµα και βάψιµο κορακί του χρέους, ο Μπαρόζο ήταν αναφανδόν υπέρ της «επιλεκτικής χρεοκοπίας», ο Ροµπάι υπέρ της «αναδιαµόρφωσης», ο Γιούνκερ δεν συµφωνούσε µε τους προηγούµενους και επέσειε τις απειλητικές επιστολές που είχε λάβει από Ελληνες, ο Ρεν επέµενε ότι δεν υπήρχε διαφορά ανάµεσα στις προτάσεις και υπήρχε βάση για απόφαση, οι Πολωνοί φώναζαν «διώξτε τους σχισµατικούς Ελληνες από την Ευρώπη να ησυχάσουµε», οι Φινλανδοί ήθελαν να υποθηκευθεί η Ιλιάδα, οι Ισπανοί ζητούσαν εµβόλιο για να µη µεταδοθεί η επιδηµία, οι Ιρλανδοί δεν εκπροσωπήθηκαν γιατί είχαν αποφασίσει να µεταναστεύσουν και οι εναποµείναντες στις ΗΠΑ, οι Σλοβάκοι επέµεναν πως είναι καιρός να ενωθούν Ελληνες και Τσέχοι σε ενιαίο κράτος, οι Κύπριοι µας έδωσαν 12 ψήφους νοµίζοντας ότι πρόκειται για τη Γιουροβίζιον _ τελικά απόφαση δεν υπήρξε, τα δισεκατοµµύρια δεν δόθηκαν εγκαίρως, η χώρα κήρυξε στάση πληρωµών, η κυβέρνηση παραιτήθηκε, προκηρύχθηκαν εκλογές για την Κυριακή 31 Ιουλίου.

Η «Σπίθα» του Μίκη Θεοδωράκη έλαβε, όπως είπαµε, 25%. Η «Στάχτη» του Λάκη Λαζόπουλου 22%, τα «Αποκαΐδια» του Απόστολου Γκλέτσου 20%, το «Αδελφάτο» των αδελφών Ψωµιάδη 18%, το ΚΚΕ 17% που το είχε καηµό από το 1980, ο Συνασπισµός 12%, η Νέα ∆ηµοκρατία 10% _ τα υπόλοιπα, διάφορα άλλα κόµµατα. Οπως σε όλες τις ώριµες δηµοκρατίες, η συµµετοχή στις εκλογές ήταν 20%.

* Το ΠΑΣΟΚ δεν συµµετείχε στις εκλογές γιατί δεν είχαν τελειώσει οι συζητήσεις στο Εθνικό Συµβούλιο για το αν θα σουβλίσουν, θα παλουκώσουν ή θα γδάρουν ζωντανό τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Για τον Γιώργο Παπανδρέου τα πράγµατα ήσαν ευκολότερα: µε διαδικασίες open. gov αποφασίστηκε να παραδοθεί για σοσιαλιστική αναµόρφωση στον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, σε συνεργασία µε το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-∆ΕΗ. Εκτοτε η τύχη του αγνοείται.

Ρούβλια, γουάν, δραχµές

Τα τέσσερα πρώτα κόµµατα συνεργάστηκαν, ο Θεοδωράκης ανέλαβε πρωθυπουργός και κοµισάριος Πολιτισµού, ο Λαζόπουλος αντιπρόεδρος και λαϊκός επίτροπος Αµυνας και Πολιτισµού, ο Γκλέτσος β’ αντιπρόεδρος και καπετάνιος ∆ηµοσίων Εργων και Πολιτισµού, ο Ψωµιάδης γ’ αντιπρόεδρος, αρµατολός Βορείου Ελλάδος και Πολιτισµού, µε ειδικές αρµοδιότητες στα θέµατα καυσίµων. Ο Μίκης Θεοδωράκης ανέλαβε και το υπουργείο Εθνικής Οικονοµίας ως ειδικότερος όλων, αφού το βασικότερο βιβλίο του είναι «Το Χρέος», όπου είχε αναλύσει όλα όσα πρέπει να γίνουν όταν όλοι οι άλλοι κοιµούνταν.

* Πρώτη ενέργεια της Επαναστατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας ήταν να αλλάξει ο εθνικός ύµνος: ο ντεµοντέ των Σολωµού – Μάντζαρου αντικαταστάθηκε από τον σύγχρονο των Θεοδωράκη – Ελύτη: «Ενα το χελιδόνι/ κι η άνοιξη ακριβή/ για να γίνει πρωθυπουργός ο Μίκης/ θέλει δουλειά πολλή…» _ αλλαγή που υπερψήφισε και η Νέα ∆ηµοκρατία λόγω των ιδιαίτερων πνευµατικών σχέσεων του Αντώνη Σαµαρά µε τον Οδυσσέα Ελύτη.

* ∆εύτερη ενέργεια της Επαναστατικής Κυβέρνησης της 31ης Ιουλίου ήταν να καταργήσει όλους τους νόµους που είχαν ψηφιστεί για την εφαρµογή του µνηµονίου, µε αναδροµική εφαρµογή: επιστράφηκαν η 13η και η 14η σύνταξη, τα επιδόµατα και δώρα που είχαν κοπεί από τους υπαλλήλους, ανακλήθηκαν απολύσεις και µετατάξεις, επαναπροσλήφθηκαν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που είχαν απολυθεί, άνοιξαν τα µαγαζιά που είχαν κλείσει, ανασυστάθηκαν οι επιχειρήσεις που είχαν διακόψει τη λειτουργία τους, επιστράφηκαν όλες οι έκτακτες εισφορές _ και φυσικά όχι απλώς µειώθηκε, καταργήθηκε εντελώς ο ΦΠΑ.

Οι συντάξεις καταβάλλονταν σε ρούβλια, οι µισθοί των δηµοσίων υπαλλήλων σε γουάν, από τα δάνεια που είχε συνάψει µε Ρωσία και Κίνα η νέα κυβέρνηση· οι ιδιώτες πληρώνονταν σε δραχµές που τύπωνε ο Χολαργός. Οι σχέσεις ανταλλαγής µεταξύ των τριών νοµισµάτων ορίζονταν µε απόφαση του νέου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Αυτιά κάθε ∆ευτέρα πρωί.

* Τρίτη ενέργεια της Επαναστατικής Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας, µε πρωτοβουλία του αρµατολού Βορείου Ελλάδος, ήταν να επιβληθεί πειθαρχική ποινή στον δήµαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη να τραγουδήσει όλα τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη στην πλατεία Αριστοτέλους, α καπέλα και από στήθους. Για κάθε λάθος που έκανε, κατέβαινε στην Αθήνα και φιλούσε το χέρι του πρωθυπουργού, υπό την επίβλεψη του Ψωµιάδη που καταµετρούσε τα χειροφιλήµατα ώστε να αντιστοιχούν ακριβώς µε τα λάθη.

Ζάππεια και Χρέη

Σε ένδειξη εθνικής οµοψυχίας, το αρχικό οικονοµικό κυβερνητικό πρόγραµµα τον Αύγουστο του 2011 ήταν το «Ζάππειο 3», που είχε εν τω µεταξύ επεξεργαστεί ο Αντώνης Σαµαράς αφού διάβασε επιµελώς «Το Χρέος». Η θριαµβευτική του επιτυχία οδήγησε στον εµπλουτισµό του µε το «Ζάππειο 4» τον Σεπτέµβριο, το «Ζάππειο 5» τον Οκτώβριο _ αλλά από τον Ιανουάριο, επειδή είχαν πια φθάσει στο «Ζάππειο 7» και οι υπουργοί Πολιτισµού της κυβέρνησης άρχισαν να µπερδεύονται µε τόσο µεγάλους αριθµούς, άλλαξε ο τρόπος αρίθµησης σε «Ζάππειο Α’», «Ζάππειο Β’» κτλ., όπως οι ραψωδίες της Ιλιάδας που ήθελαν να µας πάρουν οι Φινλανδοί.

* Το σηµαντικότερο πρόβληµα που αντιµετώπισε η κυβέρνηση τους πρώτους µήνες της λειτουργίας της ήταν η κατανοµή αρµοδιοτήτων των τεσσάρων υπουργών Πολιτισµού. Τότε αποφάσισε «να λύσει τη σιωπή του» ο Καραµανλής ο Μικρός, που είχε και αυτός διατελέσει υπουργός Πολιτισµού. Προτείνει να αναλάβει ο Θεοδωράκης τη µελοποίηση στίχων του Λαζόπουλου που θα τους τραγουδά ο Ψωµιάδης, ενώ ο Γκλέτσος θα απαγγέλλει τα αφηγηµατικά κοµµάτια, όπως ο Κατράκης στο Αξιον Εστί. Ολοι ενθουσιάζονται µε την ιδέα και ο Καραµανλής επιστρέφει στη σιωπή του.

* Κάποιο πρόβληµα υπήρξε µε τον εφοδιασµό της χώρας σε πετρέλαιο γιατί οι προµηθευτές απαιτούσαν πληρωµή σε δολάρια ή ευρώ που δεν υπήρχαν, το οποίο λύθηκε γρήγορα: στο πλαίσιο της εθνικής επαναστατικής οµοψυχίας µεσολάβησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Τσάβες (τον γνώριζε από την εποχή που διαπραγµατευόταν την παραχώρηση πετρελαίου στον ∆ήµο Καισαριανής) και η Βενεζουέλα άρχισε να στέλνει δεξαµενόπλοια µε πετρέλαιο _ που γύριζαν πίσω φορτωµένα µετανάστες (επιλέγονται κατά προτίµηση µεταξύ αυτών που δεν είχαν ψηφίσει στις εκλογές) για να δουλέψουν σε πετρελαιοπηγές, να εξοφλείται το πετρέλαιο.

Οταν έφυγε η πρώτη φουρνιά µεταναστών, ο Μίκης εκφώνησε συγκινητικό λόγο όπου τους καλούσε να θυµούνται τον καλό εργάτη Σταχάνοφ που και εκείνος τα είχε δώσει όλα για την οικοδόµηση της επαναστατικής Ρωσίας.

* Σε αναγνώριση της ισότιµης αυτής ανταλλαγής, η Βενεζουέλα µετονοµάζεται από Μπολιβοριανή ∆ηµοκρατία της Βενεζουέλας σε Ωραία σαν τον Ελληνα Γκλέτσο ∆ηµοκρατία της Βενεζουέλας.

Κακή ανάµνηση που σβήνει

* Φυσικά, η µετανάστευση είναι στην πραγµατικότητα εκπαίδευση διότι οι βενεζουελάνοι µηχανικοί ψάχνουν να βρουν πετρέλαιο στη στεριά, στα χωρικά ύδατα, στην υφαλοκρηπίδα, στις ΑΟΖ και στο FIR Αθηνών _ το πετρέλαιο που ξέρουµε ότι υπάρχει και τόσα χρόνια οι ιµπεριαλιστικές εταιρείες το κρύβουν για να µας καταδυναστεύουν.

* Η ανεργία έχει πλήρως εκµηδενιστεί διότι όσοι δεν µεταναστεύουν στις πετρελαιοπηγές µετέχουν στις αµεσοδηµοκρατικές διαδικασίες των πλατειών και παίρνουν µεροκάµατο, όπως συνέβαινε και µε την Εκκλησία του ∆ήµου στην αρχαία Αθήνα.

Οσοι τραγουδούν τραγούδια του Μίκη για να εµψυχώνουν το ακροατήριο ή χρησιµοποιούν ατάκες του Λαζόπουλου στις παρεµβάσεις τους, παίρνουν διπλό µεροκάµατο.

* Εν τω µεταξύ η Ευρώπη έχει πέσει σε βαθιά κρίση διότι, όπως όλοι περιµέναµε, η χρεοκοπία είχε χειρότερες επιπτώσεις γι’ αυτούς παρά για την Ελλάδα του Μίκη. Οι δύο µεγάλοι υπεύθυνοι, ο Τρισέ και η Μέρκελ, οργανώνουν δηµόσια κοινή τελετουργική αυτοκτονία, ο Σόιµπλε πεθαίνει από µαρασµό _ και φυσικά η Λαγκάρντ δεν εκλέγεται στο ∆ΝΤ, ο υπέρβαρος Μεξικανός συνθλίβει τη λεπτεπίλεπτη Παριζιάνα χάρη στη στήριξη του Τσάβες, του Μίκη και των λοιπών επαναστατικών δυνάµεων.

* Τον Ιούνιο του 2012 όλη η Ελλάδα ετοιµάζεται να γιορτάσει την επέτειο της 31ης Ιουλίου, ηµέρα που θα τιµάται ως Ηµέρα της Επαναστατικής Αρετής των Ελλήνων. Οι υπουργοί Πολιτισµού εργάζονται ακατάπαυστα για την παρουσίαση επικού έργου που θα εκτελεστεί στην πλατεία Συντάγµατος και θα αναπαρασταθεί σε γιγαντοοθόνες σε όλη την ευτυχισµένη χώρα.

Τον Ιούνιο του 2012 η άθλια Ελλάδα της Μεταπολίτευσης αποτελεί απλώς κακή ανάµνηση που όσο γρηγορότερα τη σβήσουµε τόσο το καλύτερο για όλους.

Γραμματοκιβώτιο



O Μίκης διαµαρτύρεται γιατί ο κ. Μπουτάρης «τον στέλνει στον Καραµανλή» (εκεί που είναι ο ανδριάντας του) για να µιλήσει.Πώς αλλάζουν οι καιροί… Αυτός που κάποτε έστελνε, µε το «Καραµανλής ή τανκς», µαζικά τον κόσµο στον Καραµανλή, να διαµαρτύρεται τώρα που του το κάνει άλλος!

Θεόδωρος Μάνος, Πάτρα


*
**

Θυµάµαι, κάπου το 1990, το θέµα στην Εκθεση των τότε Πανελλήνιων Εξετάσεων ήταν «Ευρωπαϊκή Ενωση καιΠαγκοσµιοποίηση» (όπου, φυσικά, κυριαρχούσαν τα νοήµατα: «κατάργηση των συνόρων», «αδελφοσύνη», «η γη όλη ένα χωριό», «νέες ευκαιρίες εργασίας» κ.λπ.). Μόνο που τότε όχι µόνο εµείς ως µαθητές, αλλά ούτε και οι καθηγητές µας είχαν καταλάβειακριβώς περί τίνος επρόκειτο. Γιατί χωρίς γνώση και συνειδητοποίηση των όρων της αγοράς, ποιος να φανταζόταν ότι αυτό σήµαινε:«∆ικαιοσύνη = ακριβή, πουλήστε. Στάτους κβο = καλό, αγοράστε». Κι όχι µόνο αυτό, αλλά νοµίζω πως τώρα ίσαίσα έχουµε αρχίσει να ανοίγουµε τα µάτια µας (µε καθυστέρηση αιώνα…).

Γ. Α. Β., @velivasaki.gr

***

Ο ΓΑΠ ταλαιπωρείτους υπουργούς σε µαραθώνιο συµβούλιο. Ο Καρατζαφέρης και ο Σαµαράς διαγκωνίζονται για το ποιος είναι ο Θεµιστοκλής και τι έπραξε στη Σαλαµίνα. Η Αριστερά οµφαλοσκοπεί αναζητώντας τι ακριβώς ήθελε να πει ο Μαρξ σε κάτι κείµενά του πριν το 1840. Με όλα αυτά τα σύγχρονα και επίκαιρα, το opengov µας µάρανε!

Ο Εκ Ξάνθης 8

***

Μήπως το µούντζωµα προς τη Βουλή πρέπει να αλλάξει και να γίνει µια προς τα εµπρός, τη Βουλή, µια προς τα πίσω, το πρόσωπο εκείνου που µουντζώνει; Και αυτός κάποιον από τους 300 δεν ψήφισε;


Νικόλαος εκ Βόλου

***

Ανιστόρητος αυτός ο Μπουτάρης. Σε κάποιον που χρηµάτισε υπουργός του Μητσοτάκη, σε κάποιον που αισθανόταν «θωρηκτό στη λίµνη των Ιωαννίνων» παραχωρεί ολόκληρο τονΘερµαϊκό Κόλπο (και ένα κουβαδάκι για να παίζει στην παραλία).

Δηµήτριος Τσεχίας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ