Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός χρόνου με αναστολή για παράβαση καθήκοντος, τέθηκε σε αργία όπως επιβάλλει ο νόμος, αλλά δεν πτοείται: «Δεν πρόκειται να φύγω από την Περιφέρεια. … Από εδώ μόνον ο λαός μπορεί να με διώξει. Ο λαός με έστειλε πριν έξι μήνες, κανείς δεν μπορεί να έρθει να με πάρει από εδώ».

Ήτοι ο κ. Ψωμιάδης θέτει εαυτόν υπεράνω νόμων και δικαστηρίων και θα λειτουργεί ως Επίτροπος του εαυτού του στην Περιφέρεια, καίτοι την παρέδωσε στον αδελφό του Διονύσιο Ψωμιάδη, ορίζοντας τον αναπληρωτή περιφερειάρχη. Το ότι ο Παναγιώτης θέλει να είναι και ο ίδιος στα γραφεία της Περιφέρειας δείχνει δυσπιστία απέναντι στον Διονύσιο: δεν τον θεωρεί ικανό να εξυπηρετήσει τα οικογενειακά συμφέροντα _ και αυτό μάλλον οφείλεται στο ότι δεν είναι δίδυμοι, όπως οι περίφημοι αδελφοί Καζίνσκι που κυβερνούσαν με απόλυτη σύμπνοια και αδελφική αγάπη την Πολωνία ο ένας ως πρόεδρος και ο άλλος ως πρωθυπουργός ώσπου να τους χωρίσει οριστικά ο θάνατος του ενός σε πτώση αεροπλάνου.

Υπενθυμίζω ότι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης καταδικάστηκε (και πρωτόδικα και στο Εφετείο) επειδή μείωσε από 95.000 σε 5.000 πρόστιμο που είχε επιβληθεί σε βενζινοπώλη, στέλεχος της ΝΔ στο νομό Θεσσαλονίκης, ο οποίος αποχρωμάτιζε πετρέλαιο θέρμανσης και το πωλούσε ως πετρέλαιο κίνησης, σε διπλάσια δηλαδή τιμή, κερδίζοντας από τη διαφορά των φόρων. Έκλεβε και τους πελάτες του και το δημόσιο ταμείο που το γεμίζουν σήμερα τα δάνεια της τρόικας.

Υπενθυμίζω επίσης ότι ο Αντώνης Σαμαράς λίγο πριν τις εκλογές είχε απειλήσει με άρση της στήριξης της Νέας Δημοκρατίας στον συνδυασμό Ψωμιάδη αν ο τελευταίος δεν απέσυρε τον Διονύσιο από υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη. Ο Παναγιώτης υποχώρησε, η Νέα Δημοκρατία θριαμβολογούσε για την αποφασιστικότητα του αρχηγού της στη μάχη κατά της οικογενειοκρατίας, ο Γιώργος Καρατζαφέρης απέσυρε την υποστήριξη του ΛΑΟΣ από τον Παναγιώτη κατηγορώντας τον ότι «κατέβασε τα παντελόνια του» απέναντι στην απειλή Σαμαρά. Όμως μετά την εκλογική του νίκη, ο Παναγιώτης έβαλε άλλα παντελόνια, ανδροπρεπέστερα, ορίζοντας τον Διονύσιο, που είχε εκλεγεί περιφερειακός σύμβουλος, κάτι παραπάνω από αντιπεριφειάρχη: αναπληρωτή περιφερειάρχη.

Λογικό ήταν επομένως ο κ. Καρατζαφέρης να ενθουσιαστεί με τα Καινούργια Ρούχα του Περιφερειάρχη και να του συμπαρασταθεί όταν καταδικάστηκε από το Εφετείο, έστω και με το παράλογο επιχείρημα ότι: «Οι αποφάσεις των δικαστηρίων βγαίνουν εν ονόματι του ελληνικού λαού. Ο κ. Ψωμιάδης με την εντολή του ελληνικού λαού είναι περιφερειάρχης. Προφανώς υπάρχει μία σύγχυση». Υποθέτω η ίδια σύγχυση θα υπάρχει (στο μυαλό του κ. Καρατζαφέρη) αν παραπεμφθεί σε δίκη και καταδικαστεί ο Άκης Τσοχατζόπουλος, αφού με εντολή του ελληνικού λαού είχε διατελέσει υπουργός.

Αλλά και η Νέα Δημοκρατία στήριξε τον Παναγιώτη θεωρώντας την καταδίκη του άδικη και την αργία παράνομη, ενώ υποτάχθηκε και στο νταηλίκι της επιλογή του Διονυσίου ως αναπληρωτή και διαδόχου με τη δικαιολογία ότι «ο αδερφός του πλέον είναι εκλεγμένος και μάλιστα πρώτος».. Ήτοι αποδέχεται το καρατζαφέρειο εφεύρημα ότι η ψήφος είναι σπόγγος και η κάλπη λουτρό εξαγνισμού _ μία και μόνη για όλη την πολυκατοικία, για όλο το συγκρότημα πολυκατοικιών, μονοκατοικιών, σουπερμάρκετ και παραγκών του πολιτικού συστήματος· ίσως αυτό εξηγεί τα προβλήματα καθαριότητας που γνωρίζουμε όλοι. Ίσως αυτό εξηγεί γιατί ΝΔ-ΛΑΟΣ βλέπουν τον περιφερειάρχη ντυμένο με καινούργια παντελόνια, ενώ εμείς τον βλέπουμε απλώς σκατωμένο _ όπως είπε και ο Στρος Καν πριν πληρώσει άσχημα τη μανία του για καθαριότητα και καθημερινό μπάνιο, δικαιώνοντας τους εχθρούς του μνημονίου: καλύτερα χώρα σκατωμένη, παρά «παστρικιά» για τα λεφτά των ξένων. Πρέπει να προστατεύσουμε την κοπρολαγνεία μας.

Δεν θα είναι μόνο στο γραφείο του καθημερινά για να επιτροπεύει τα συμφέροντά του ο Παναγιώτης Ψωμιάδης: «Δήλωσε, επίσης, ότι θα συνεχίσει να μιλά για τα προβλήματα της κοινωνίας, κατά του μνημονίου, για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, για τη Μακεδονία». Πρωτίστως, υποθέτω, θα καταφέρεται κατά των μισητών «επιτρόπων» που θα υπηρετούν τα συμφέροντα των δανειστών μας ελέγχοντας τον κρατικό μηχανισμό. Θα ενθουσιάζεται η πελατεία του, βέβαιη ότι ο πάτρονάς της θα συνεχίσει να την προστατεύει με αντάλλαγμα την ψήφο _ αυτό έλειπε, να έρθει η ξένη επιτροπική ακρίδα, να πάρει τη μπουκιά από το στόμα της ντόπιας.

Η κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά ότι θα υπάρχουν ξένοι επίτροποι _ θα ανεχθεί να λειτουργούν ως επίτροποι έλληνες καθαιρεμένοι πολιτικοί; Όλοι οι υπόλοιποι, κόμματα και μέντια, που ξιφουλκούν κατά των υποτιθέμενων επιτρόπων, θα ανεχθούν την ύπαρξη του πραγματικού; Και δεν φθάνει μόνο να απαγορευθεί στον Παναγιώτη να κατοικοεδρεύει στα γραφεία της Περιφέρειας και να επιτροπεύει: αν τα κόμματα το θέλουν, σίγουρα τους είναι εύκολο να κινήσουν διαδικασίες αντικατάστασης και του Διονυσίου. Θα το κάνουν; Το ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο μνημόνιο ΠαΣοΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΡΡΙΖΑ δεν τα εμποδίζει να συμφωνήσουν σε θέματα στοιχειώδους πολιτικής αξιοπρέπειας _ εκτός αν ως αξιοπρέπεια νοείται μόνο η διακομματική συμφωνία για την αποκατάσταση συγγενών και φίλων ως υπαλλήλων της Βουλής.

Διανύουμε τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας μας από το 1974. Αν οι πολιτικές δυναστείες και οι αυλές τους, μικρές και μεγάλες, τοπικές και εθνικές, νοιάζονται μόνο για τη σωτηρία των κεκτημένων τους και τη διαιώνισή τους dans la merde, θα βουλιάζουμε όλο και βαθύτερα σε αυτά. Μόνη ελπίδα, ότι ίσως η γενικευμένη αηδία μας βοηθήσει να αποφύγουμε τον άθλιο από ασφυξία θάνατο.

Psychoyos@tovima.gr