Κάποτε σε ένα κήπο μια κερασιά ξεράθηκε.

Εκείνος που τη φύτεψε προμήνεψε πως είναι κακό σημάδι. Και το κακό τον βρήκε την ίδια χρονιά.

Ο λαός διαισθητικά αξιολογεί τα σημάδια. Οπως οι πρόγονοί μας αξιολογούσαν τους οιωνούς και πίστευαν τους οιωνοσκόπους.

Στους καιρούς μας δεν υπάρχουν τέτοιοι. Όμως τα σημάδια είναι πολλά και φανερώνουν τα μελλούμενα.

Εκεί που όλοι περιμέναμε να κλείσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα για την πέμπτη δόση και τη χρηματοδότηση του 2012 και του 2013 τα πράγματα σκάλωσαν και πάλι.

Ο επενδυτικός οίκος Moody’s μας άδειασε ακόμη μια φορά, παραμονές κρίσιμων αποφάσεων και επιλογών, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι πάει την Παρασκευή στις Βρυξέλλες να δει τον Γιούνκερ και οι πληροφορίες από την Αθήνα λένε ότι οι διαβουλεύσεις κόλλησαν ξανά, ότι συμφωνία δεν επέρχεται, οι υπουργοί δεν σηκώνουν το βάρος και η πλατεία βράζει, απειλεί τους πάντες και τα πάντα.

Ο Γιώργος κάλεσε τον Αποστόλη να μάθει πόσο κοντά είμαστε στο χείλος του γκρεμού, ο Αντώνης χορεύει λεβέντικα νομίζοντας ότι τα λεφτά θα έλθουν, ο Καρατζαφέρης κλονίσθηκε από τις εκδηλώσεις των οπαδών της »σπίθας», ο Αλέξης θέλει εκλογές, η Αλέκα θορυβήθηκε επειδή οι αγανακτισμένοι την προσπέρασαν, η Ντόρα έμεινε στην απέξω και τα παιδιά της αυτονομίας τα έχουν »παίξει»στο κάτω διάζωμα επειδή στο πάνω παίζουν ο Άνθιμος και οι χρυσαυγίτες.

Κακά τα ψέματα εδώ και καιρό παίζεται στη χώρα φθηνό παιγνίδι από πρόσωπα μικρά, ανήμπορα και δεσμευμένα, από δυνάμεις χωρίς επεξεργασίες, χωρίς γνώση, που επί τριάντα χρόνια ορίζονται από μικροσκοπούς και μικρουποθέσεις.

Από παίκτες που δεν κατανοούν τις συνθήκες, ούτε το περιβάλλον, εγχώριο και διεθνές.

Και παρ’ ότι έφθασαν τη χώρα στην άκρη του γκρεμού πάλι με τα ίδια παλεύουν, δεν έχουν μάτια να δουν δυό μέτρα παραπέρα.

Η χθεσινή ανακοίνωση των Moody’s φανερώνει ότι πλησιάζουμε και πάλι στο κρίσιμο σημείο, μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, πολύ κοντά στη διάλυση.

Έστω την υστάτη ώρα ας γίνει κάτι να αλλάξει τη ροή των γεγονότων.

Αν τώρα ο Γιώργος δεν ξεπεράσει τον εαυτό του, αν ο Αντώνης δεν υπερβεί τα τραύματα του 1992 και οι υπόλοιποι δεν θυσιάζουν κάτι από τις μωρό – φιλοδοξίες τους η κερασιά θα ξεραθεί και ο κήπος θα αγριέψει.

akarakousis@dolnet.gr