από metereologos.gr
Τετάρτη 23 Μαΐου 2018
 

Αφήστε τη δραχμή στην ησυχία της

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 Καθώς η δημοσιονομική κρίση εισέρχεται σε νέα δραματική φάση κάποιοι σκέπτονται ως λύση την επιστροφή στη δραχμή. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, σε συνδυασμό με μια «γενναία» υποτίμηση, θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας, με συνέπεια την ταχεία έξοδο από την ύφεση, επιστροφή σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και μείωση τόσο του δημοσιονομικού ελλείμματος όσο και του δημόσιου χρέους.

Η παραπάνω άποψη είναι λανθασμένη για τουλάχιστον έξι λόγους.

1. Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε απροσδιόριστες συνέπειες για τη ρευστότητα της ήδη δεινοπαθούσας ελληνικής οικονομίας καθώς θα επιτάχυνε την έξοδο των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Οι έλληνες καταθέτες, λόγω της προκαλούμενης μείωσης της αγοραστικής δύναμης της δραχμής έναντι του ευρώ (και των λοιπών νομισμάτων), θα έσπευδαν να αποσύρουν τις οικονομίες τους από τις ελληνικές τράπεζες αναζητώντας ασφάλεια στο εξωτερικό.

2. Συχνά αναφέρεται ότι πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, με μία ταυτόχρονη υποτίμηση του εθνικού της νομίσματος, θα ωφελούσε τα μέγιστα τις ελληνικές εξαγωγές καθώς η πλειοψηφία αυτών καταλήγει στην Ευρωζώνη. Σε αυτή την περίπτωση όμως, η υποτίμηση θα οδηγούσε σε περαιτέρω έκρηξη του εγχώριου πληθωρισμού και κατά συνέπεια σημαντική απώλεια στα όποια οφέλη της ανταγωνιστικότητας, πόσο μάλλον που ο πληθωρισμός σήμερα όχι μόνον υπερβαίνει τον μέσο όρο της Ευρωζώνης περισσότερο από μια ποσοστιαία μονάδα, αλλά και εξακολουθεί να εμφανίζει βραδεία αποκλιμάκωση σε πείσμα της συνεχιζόμενης ύφεσης.

3. Πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ενίσχυε τις προσδοκίες ανάλογης «τύχης» για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία τη στιγμή που τα ασφάλιστρα κινδύνου (credit default swaps) ήδη «δείχνουν» πιθανότητα χρεοκοπίας για τις χώρες αυτές της τάξης του 42%. Σε αυτή την περίπτωση, η πτώση του ίδιου του ευρώ θα ήταν μάλλον ανεξέλεγκτη εξουδετερώνοντας κατά συνέπεια τα όποια οφέλη από την υποτίμηση του εθνικού μας νομίσματος. Ηδη η Moody’s απειλεί ότι μια πιθανή χρεοκοπία θα οδηγήσει σε μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών που έχουν επενδύσει σε ομόλογα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

4. Η είσοδος στο ευρώ επέτρεψε τον χαμηλό δανεισμό, τόσο της Ελλάδας όσο και των λοιπών χωρών της περιφέρειας, σε συνθήκες οικονομικής σταθερότητας. Πράγματι, η διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ των 10ετών ελληνικών και των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων ήταν ιδιαίτερα χαμηλή την περίοδο 2001-2008, παρουσιάζοντας αυξητική τάση μόνο από το 2009 και μετά (υποβοηθούμενη από το μέγεθος των δημοσιονομικών μας ανισορροπιών).

5. Σημαντικό κομμάτι του χρέους είναι σε ευρώ. Πιθανή υποτίμηση συνεπάγεται και αύξηση του χρέους.

6. Οι υποστηρικτές της υποτίμησης λησμονούν ότι προηγούμενες υποτιμήσεις της δραχμής (15,5% το 1983 και 15% το 1985) κάθε άλλο παρά βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα.
Με άλλα λόγια, πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα οδηγούσε το ήδη απαγορευτικό κόστος δανεισμού σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, δυσκολεύοντας τα μέγιστα κάθε ελπίδα οικονομικής ανάκαμψης. Συνεπώς, η επιστροφή στη δραχμή δεν αποτελεί λύση, συνιστά καταστροφή.

* Ο κ. Κ. Μήλας είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο University of Keele και ο κ. Θ. Παναγιωτίδης είναι επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και επισκέπτης Research Fellow στο Hellenic Observatory του LSE.


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (4)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  οχι άλλη παραπληροφόρηση | 30/05/2011 12:59
  Είναι πλέον βέβαιο ότι τα ΜΜΕ ηθελημένα παραπληροφορούν και δυστυχώς κάνουν μεγάλο κακό στον τόπο και τους πολίτες. Αυτή η γελοιότητα με τα δημοσιεύματα περί επιστροφής στη δραχμή τι λόγο έχει να αναπαράγεται αφού τέτοιο θέμα δεν υφίσταται εκ των πραγμάτων? Τελικά η μη πληροφόρηση ίσως είναι καλύτερη της κακής πληροφόρησης.
  αγανακτισμένος αναγνώστης
  απάντηση120
   
   
  επιχειρήματα της μιας δραχμής | 30/05/2011 12:46
  Δηλαδή αν κατάλαβα καλά όσοι επιχειτηματολογούν υπέρ της επιστροφής στη δραχμή μας λένε ότι πρέπει να χάσουμε αιφνίδια τις καταθέσεις μας, ότι δεν πειράζει που δεν θα μπορούμε να εισάγουμε τίποτα (ωραίος τρόπος όχι να μειωθεί αλλά να μηδενιστεί το έλλειμα!), ότι δεν πειράζει που τα επιτόκια (και των δανειών που ήδη υπάρχουν φυσικά) θα εκτοξευτούν (πως άραγε θα αγοραστούν τα ακίνητα;), ότι τέλος δεν πειράζει που θα απομωνοθούμε τελείως από τον υπόλοιπο κόσμο και θα γίνουμε κάτι σαν Βόρεια Κορέα της Μεσογείου προφανώς γιατί έτσι κάποιοι θα αισθάνονται εθνικώς υπερήφανοι!
  christos
  απάντηση211
   
   
   
  Λοιπόν... | 30/05/2011 10:44
  1. Οι καταθέτες θα ξυπνήσουν ένα Σάββατο πρωί και θα δουν ότι οι καταθέσεις τους έχουν γίνει δραχμές, θα είναι πολύ αργά για να τις αποσύρουν από τις τράπεζες. 2. Η έκρηκη του πληθωρισμού θα είναι εντελώς άσχετη με την αύξηση των εισαγωγών, που οπωσδήποτε θα συμβεί λόγω της υποτίμησης. Άλλωστε το ζητούμενο είναι ο μηδενισμός του ελλείματος τρεχουσών συναλλαγών. 3. Δε θα μας καίγεται καρφί για αυτές τις χώρες από τη στιγμή που θα έχουμε εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. 4. Ο υψηλός δανεισμός μας κατέστρεψε. Τα υψηλά επιτόκια της δραχμής θα εμποδίσουν περαιτέρω δανεισμό και θα ρίξουν τις τιμές των ακινήτων ώστε να γίνουν ξανά προσιτές στον πολύ κόσμο. 5. Εννοείται τότε ότι δε θα ληρώσουμε το χρέος
  Vas
  απάντηση420
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων