Ώστε λαγός η Δαμανάκη! Και τρομοκράτης! Επειδή απλώς είπε ότι κάποιοι πολύ θα ήθελαν να μας πετάξουν έξω από το Ευρώ. Επειδή ζει στην Ευρώπη την απομόνωση στην οποία κινδυνεύουμε να ξαναμπούμε εξ αιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης που για μια ακόμα φορά άλλα (τους) λέει και άλλα κάνει;

Κι όλοι αυτοί που τόσους μήνες μας έχουν πάρει το κεφάλι με το «επαχθές» χρέος που δεν πρέπει να πληρώσουμε ή με το μνημόνιο που δεν πρέπει να εφαρμόσουμε τι περίμεναν; Ότι θα κάνουμε του κεφαλιού μας χωρίς επιπτώσεις; Ή ότι έχουμε τέλος πάντων τέτοια όπλα που θα κάνουμε τους ευρωπαίους να έρθουν να μας παρακαλέσουν να πάρουμε τα δανεικά τους χωρίς κανένα όρο;

Να τα συζητήσουμε όλα χωρίς προαπαιτούμενα και προϋποθέσεις. Μονόδρομοι πράγματι δεν υπάρχουν. Αλλά να μην κοροϊδευόμαστε. Κάθε επιλογή έχει και το κόστος της. Και σε δύσκολους καιρούς το κόστος μπορεί να είναι δυσανάλογα μεγάλο. Αν πιστεύουν κάποιοι ότι θα είμαστε καλύτερα με τη δραχμή να το πούνε. Αλλά βέβαια (οι περισσότεροι) δεν τολμάνε. Γιατί αυτό τουλάχιστον -την τεράστια οπισθοχώρηση που θα σημαίνει για την Ελλάδα- το καταλαβαίνουν. Και θέλουν να μας πείσουν ότι μπορούμε να έχουμε και την πίτα σωστή και τον σκύλο χορτάτο.

Ε λοιπόν αυτό δεν γίνεται. Κι όσο η κ.Μέρκελ κινείται με βασικό κριτήριο το πολιτικό της κόστος στην Γερμανία οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να χαλαρώσουν την πίεση. Που σημαίνει ότι αν θέλουμε να μείνουμε στο Ευρώ πρέπει να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας και να πετύχουμε τα περίφημα «πρωτογενή πλεονάσματα» το συντομότερο δυνατόν. Αυτή είναι η λύση που διασφαλίζει την ανεξαρτησία μας. Διαφορετικά είναι βέβαιο ότι όσο περνάει ο καιρός και το «ελληνικό πρόβλημα» δεν θα λύνεται τόσο περισσότερο θα μπαίνουν οι γνωστοί κύκλοι στον πειρασμό να σταματήσουν την βοήθεια και να μας οδηγήσουν στη χρεοκοπία.

Γιατί βέβαια μπορεί να είναι σωστό το επιχείρημα ότι σε σχέση με τα μεγέθη της Ευρώπης το ελληνικό χρέος είναι μικρό και εύκολα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αν έβαζε για παράδειγμα τα κεφάλαια η Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Λειτουργεί όμως και αντίστροφα: δεν θα τους κόστιζε και τίποτα να μας αφήσουν στην τύχη μας..