από metereologos.gr
Τρίτη 14 Αυγούστου 2018
 
 

Οι τεµπέληδες της άγονης Ελλάδας

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ατελείωτες οι συζητήσεις για το δηµόσιο χρέος της χώρας. Πολλές οι απόψεις για το πώς φθάσαµε στην ουσιαστική χρεοκοπία.

Περισσότερες οι γνώµες για το πώς θα βγούµε από το αδιέξοδο. Αλλοι προτείνουν επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής, άλλοι µείωση του επιτοκίου, άλλοι «κούρεµα» του χρέους και άλλοι αναδιαπραγµάτευσηµε τους πιστωτές µας. Οι πιο αισιόδοξοι προτείνουν να αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα ελληνικά οµόλογα και να τα αφήσει να ξεχαστούν σε κάποιο ντουλάπι. Οι πιο τολµηροί προτείνουν να αρνηθεί το Ελληνικό ∆ηµόσιο ναπληρώσει, αγνοώντας τις συνέπειες. Οι πιο αφελείς προτείνουν έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και επαναφορά της δραχµής.

Παρά την αξιοσηµείωτη ποικιλία τους, καµία από τις προτάσεις αυτές δεν αντιµετωπίζει τοοικονοµικό πρόβληµα της χώρας. Για να γίνει αντιληπτή η ουσία του προβλήµατος, ας κάνουµε την υπόθεση ότι το δηµόσιο χρέος εξαφανίζεται. Ο καλός Θεός, όπως έριξε το µάννα για να επιβιώσουν οι εβραίοι, έτσι µαζεύει τα κρατικά οµόλογα από τη γη για να σωθούν οι Ελληνες από την οικονοµική καταστροφή. Χρέος, λοιπόν, µηδέν. Ας αναρωτηθούµε τώρα: Τι θα συµβεί τις επόµενες ηµέρες, µήνες και χρόνια; Εχω τη γνώµη ότι ο εχέφρων και αντικειµενικός παρατηρητής θα απαντήσει ως εξής: Ολα όσα συνέβησαν τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια, και µάλιστα σε µεγαλύτερη έκταση.

Συγκεκριµένα, οι συνδικαλιστικές συντεχνίες όλων των χρωµάτων θα αρχίσουν να λεηλατούν τις ∆ΕΚΟ µε µεγαλύτερο πάθος, οι αγρότες θα κλείνουν τους δρόµουςγια έξτρα επιδοτήσεις, οι δηµόσιοι υπάλληλοι θα ζητούν επίδοµα παρουσίας στην υπηρεσία, οι υπάλληλοι της Βουλής θα ζητούν εικοστό πρώτο µισθό και ο κ. Πετσάλνικος θα τους δώσει και εικοστό δεύτερο (στη Βουλή «εργάζεται» το συγγενολόι των πολιτικών), οι πολύτεκνοι θα ζητούν δύο άδειες ταξί και άµεσο διορισµό των τέκνων στο ∆ηµόσιο ανεξαρτήτως ηλικίας, οι γυναίκεςσύνταξη στατριάντα δύο, οι φοιτητές πτυχία χωρίς µαθήµατα και, φυσικά, χωρίς εξετάσεις, κάθε χωριό θα θέλει ΤΕΙ και κάθε πόλη ΑΕΙ, οι εργολάβοι θα θέλουν να γκρεµίσουν και να ξαναχτίσουν την Αθήνα µε κρατική επιχορήγηση, κ.τ.λ. Φυσικά, οι φαύλοι πολιτικοί µας θα ικανοποιούν όλα αυτά τα αιτήµατα διότι έτσι θα πάρουν ψήφους τις οποίες θα µετατρέψουν σε εκατοµµύρια ευρώ. Ετσι µέσα σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα δηµιουργήσει και πάλι ένα τεράστιο χρέος, και πάλι θα βγει στη ζητιανιά.

Ισως όλα αυτά φαίνονται υπερβολικά, αλλά τέτοια και άλλαπαρόµοια συνέβησαν στην όµορφη χώρα µας τα τελευταία χρόνια. Γίνεται λοιπόν φανερό ότι το οικονοµικό πρόβληµα της χώρας δεν µπορεί να λυθεί µε τους διάφορους χειρισµούς του χρέους. Η χώρα χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση των οικονοµικών µηχανισµών, αλλαγή του πλέγµατος των παρεχοµένων κινήτρων και θεαµατική µείωση του µεγέθους του κράτους.

Αν οι πολιτικοί δεν καταλάβουν την κρίσιµη κατάσταση στην οποία έχουν φέρει τη χώρα και δεν δράσουν αποτελεσµατικά, η χώρα θα µπει σε µακρά περίοδο µαρασµού και φτώχειας. Ισως τότε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, σκηνοθέτης της ταινίας «Οι τεµπέληδες τηςεύφορης κοιλάδας», να γυρίσει τους «Τεµπέληδες της άγονης κοιλάδας» ή «Ελλάδας».

Ο κ. Θεόδωρος Π. Λιανός είναι οµότιµος καθηγητής Πολιτικής Οικονοµίας στο Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (4)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Επίδομα. | 23/05/2011 04:51
  Καί λίγα λές.Θά ζητήσουν καί επίδομα διαγραφής χρέους,επίδομα ψυχικής οδύνης γιά όσα περάσαμε κ.λ.π
  Τάκης.Χ.
  απάντηση121
   
   
  Κοινωνικό-ψυχολογικό επανασχεδιασμό που χρειάζεται η ψυχολογία του Έλληνα! | 23/05/2011 01:32
  Συμφωνώ απόλυτα με την υποθετική κατάσταση την οποία περιγράψατε. Αλλά ακόμα κι ο τεμπέλης προστατεύει αυτό που αγαπάει. Κι είναι φανερό πως μαζί με τον κοινωνικό-ψυχολογικό επανασχεδιασμό που χρειάζεται η ψυχολογία του Έλληνα χρειάζεται και η επαναδιδαχή του πώς να αγαπάει την πατρίδα του. 30 χρόνια ακροτήτων και μηδενισμού των πάντων, από τον Χάρρυ Κλυν μέχρι τον Λαζόπουλο, παρέα με τα Ελληνικά ΜΜΕ και την αριστερή κουλτούρα (τραγουδιστές, σκηνοθέτες, ηθοποιούς κ.λπ.) δεν έχουν βοηθήσει μάλλον. Γιατί ούτε οι Αμερικανοί, ούτε οι γερμανοί είναι τίμιοι. Απλά καταλαβαίνουν την αξία της συλλογικότητας και αγαπούν παθολογικά τις πατρίδες τους. Οι Έλληνες διδάχτηκαν να κάνουν ακριβώς το αντίθετο.
  Φώτης
  απάντηση110
   
   
  Εξαιρετικό άρθρο | 22/05/2011 17:13
  Εξαιρετικό άρθρο, μπράβο!!! είναι όμως παρ' όλα αυτά απίστευτο - δεν θα συνέβαινε σε καμμιά σοβαρή χώρα - πώς τόσοι πολλοί που λένε απίστευτες αρλούμπες παρουσιάζονται (όχι μόνο σε σατυρικές εκπομπές με ημιμαθείς) - σε ενημερωτικά τηλεοπτικά παράθυρα και λένε τελείως αφελή πράγματα στα σοβαρά (ή προφανώς με προσωπικές επιδιώξεις, π.χ. εκμετάλλευση δημοσίου χρήματος). Να τα λένε βέβαια, ελευθερία έχουμε (όσο δεν είναι ακόμα τα πάντα κρατικά), αλλά να υπάρχει τουλάχιστον η προειδοποίηση ότι είναι σατυρική η εκπομπή.
  Αναγνώστης
  απάντηση61
   
   
  δάσκαλε που δίδασκες... | 22/05/2011 16:00
  κ. καθηγητά δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί. Στα πανεπιστήμια δουλεύει όλο το συγγενολόι των καθηγητών και είναι εκεί που οι φοιτητές παίρνουν πτυχία χωρίς μαθήματα και εξετάσεις 30 χρόνια τώρα (συμπεριλαμβανομένων και πολλών πολιτικών...). Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον κλπ κλπ
  ανωνυμος
  απάντηση61