Ομολογώ ότι δεν (πολυ)κατάλαβα τη δήλωση του Γιώργου Καραγκούνη μετά την ήττα των Πρασίνων στον Βόλο από τον τοπικό Ολυμπιακό στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής των πλέι οφ. Είπε, μεταξύ άλλων, ο εκ των αρχηγών του Παναθηναϊκού: «Πρέπει εμείς οι ίδιοι να κάνουμε τα πάντα για την ομάδα, αλλά πρέπει και οι μέτοχοι που έχουν βάλει τα καλά τους λεφτά και έχουν κάνει θυσίες να έρθουν στο γήπεδο έστω και στην ύστατη στιγμή. Πρέπει να στηρίξουν την ομάδα έστω την ύστατη στιγμή,ώστε να μην ασελγεί ο κάθε τυχαίος στο πτώμα της».

Αλήθεια, τι υπονοούσε ως προς τον «κάθε τυχαίο που ασελγεί στο πτώμα του ποδοσφαιρικού Τριφυλλιού»; Αναφερόταν γενικώς στη διαιτησία ή στις ήττες από τις λεγόμενες μικρομεσαίες ομάδες; Αυτό που εικάζω είναι ότι, ορμώμενος προφανώς από το γκολ-οφσάιντ με το οποίο διαμορφώθηκε το τελικό 2-1 της ήττας του ΠΑΟ, ο διεθνής μέσος των Πρασίνων «φωτογράφιζε» ως αυτουργό της ασέλγειας τον Ολυμπιακό Βόλου του φιλάθλου-επενδυτή Αχιλλέα Μπέου. Οπως και να το δει κανείς, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι εδώ υπάρχουν δύο διαφορετικά πράγματα. Από τη μία η «ασέλγεια» (γκολ-οφσάιντ) και από την άλλη το «πτώμα» (η ομάδα του Παναθηναϊκού). Και αν η ήττα στο ματς των πλέι οφ αποδοθεί στον παράγοντα διαιτησία, οι άλλες δύο ήττες- εντός και εκτός έδρας- τις οποίες υπέστησαν οι Πράσινοι από τους Ερυθρόλευκους του Βόλου στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος πού πρέπει να αποδοθούν; Μήπως αποκλειστικά στο «πτώμα»;

Οταν μια ομάδα που θέλει να λέει ότι κάνει πρωταθλητισμό (ΠΑΟ) γνωρίζει τρεις ήττες σε τέσσερα ματς με μιαν άλλη που ξεκινάει στην κούρσα του πρωταθλήματος με πρώτο στόχο να μείνει στη Σούπερ Λίγκα (Ολυμπιακός Β.), ε, τότε κάτι δεν πάει καλά για την πρώτη. Αλλωστε και στον αγώνα των πλέι οφ στον Βόλο, μπορεί τελικά ο τοπικός Ολυμπιακός να κέρδισε με γκολ-οφσάιντ, κυριάρχησε όμως κατά κράτος χάνοντας ευκαρίες για ευρύ σκορ και αναγκάζοντας τον τεχνικό των Πρασίνων Ζεσουάλδο Φερέιρα να τους πει ότι η κάκιστη εμφάνισή τους έκανε τους γηπεδούχους να μοιάζουν με… Μπαρτσελόνα!

Ας μην ψάχνουν λοιπόν ο συμπαθής Καραγκούνης και οι συμπαίκτες του για άλλοθι, είτε στη διαιτησία είτε στην απομάκρυνση των μετόχων- και τη συνακόλουθη μη «προστασία» της ομάδας- είτε και στα δύο μαζί, που ασφαλώς παίζουν και αυτά τον (σημαντικό) ρόλο τους. Οι παίκτες και η τεχνική ηγεσία των Πρασίνων πρέπει να αντιληφθούν ότι πρωτίστως είναι οι ίδιοι που ευθύνονται για τον κατήφορο που πήρε το ποδοσφαιρικό Τριφύλλι, ιδιαίτερα μετά την ομολογουμένως άδικη- ελέω διαιτησίας- ήττα από τον Ολυμπιακό Πειραιώς στο ντέρμπι του αίσχους στο «Γ. Καραϊσκάκης». (Σε 11 αγώνες μετά το παιχνίδι στο Φάληρο, ο Παναθηναϊκός έχει απολογισμό 4 νίκες και 7 γκέλες- 5 ήττες και 2 ισοπαλίες-, έχοντας δεχθεί 14 γκολ!).

Ασφαλώς και υπάρχουν ευθύνες στους (α)μετόχους και στους διοικούντες το ποδοσφαιρικό Τριφύλλι, αλλά τα ματς τα χάνουν οι παίκτες και ο προπονητής, όχι οι παράγοντες. Δεν σας φταίει, κύριοι, ο (υπηρεσιακός) πρόεδρος Δημήτρης Γόντικας, ούτε ο αντιπρόεδρος Τζόνι Βεκρής ή ο Πενθερουδάκης ή η κυρία Λομβάρδου που σε τέσσερα ματς νικήσατε μόλις μία φορά τον Ολυμπιακό Βόλου. Ας μη δαιμονοποιείτε λοιπόν (μόνο) τους άλλους και επικαλείστε κλαψουρίζοντας την απουσία στιβαρής ηγεσίας στην ΠΑΕ. Αν μη τι άλλο, σκεφθείτε μόνο ότι εσεις οι ίδιοι, παίζοντας αισθητά καλύτερα, κερδίσατε 3-0 την ομάδα της Μαγνησίας στο τέταρτο ματς στο ΟΑΚΑ.

Για του λόγου (μου) το αληθές, επικαλούμαι και ένα παράδειγμα από… αλλότρια χωράφια. Οι εν πολλοίς απλήρωτοι βολεϊμπολίστες του Ολυμπιακού Πειραιώς με τη στήριξη ποιας στιβαρής διοικητικής ηγεσίας κατέκτησαν το πρωτάθλημα και μάλιστα με μειονέκτημα έδρας στη σειρά του τελικού με τον Ηρακλή;

Οσο για τον κόουτς Φερέιρα, σίγουρα δεν διαχειρίστηκε σωστά την επούλωση του τραύματος από την απώλεια του τίτλου και τη συνακόλουθη απευθείας συμμετοχή τους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, εμφυσώντας στους παίκτες της ομάδας του νέο ισχυρό κίνητρο. Αντ΄ αυτού μάλιστα ξεκίνησε την «προετοιμασία» από το πόσο άχρηστη και άδικη είναι η διαδικασία των πλέι οφ- που μπορεί να είναι-, λες και δεν γνώριζε ότι αν δεν κατακτούσε το πρωτάθλημα θα έπρεπε να (καθ)οδηγήσει την ομάδα του στην εν λόγω διαδικασία.

Ολοι μαζί λοιπόν (παίκτες, τεχνική ηγεσία, διοικούντες και α-μέτοχοι) στον ποδοσφαιρικό ΠΑΟ, αφού έχρισαν εαυτούς «ηθικούς νικητές» μετά το ντέρμπι της ζούγκλας στο «Γ. Καραϊσκάκης», το έριξαν στην ατέρμονη γκρίνια και στη μεμψιμοιρία, με αποτέλεσμα να οδηγήσουν το Τριφύλλι στην αγωνιστική μιζέρια πριν ακόμη από τη σέντρα στα πλέι οφ. Ας πρόσεχαν. Πρώτα για το «πτώμα» που δημιούργησαν και παράλληλα για την «ασέλγεια από τον κάθε τυχαίο» που αυτό υπέστη…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ