Η κάθε κοινωνική οργάνωση έχει την εγκληματικότητα που της αναλογεί. Οι δείκτες διακύμανσης της εγκληματικότητας που παρουσιάζει μια κοινωνία στον χώρο και τον χρόνο, αποτελούν την πλέον αξιόπιστη μονάδα μέτρησης των φαινομένων κοινωνικής παθογένειας.

Το έγκλημα στη χώρα μας αυξάνει με δραματικούς ρυθμούς. Μέσα σε ένα χρόνο διπλασιάστηκαν οι ένοπλες ληστείες, ενώ πρωτοφανή αύξηση καταγράφουν και όλοι οι υπόλοιποι ποιοτικοί και ποσοτικοί δέικτες του εγκλήματος.

Η ανασφάλεια των πολιτών έχει φτάσει σε ανησυχητικούς δείκτες. Οι Ελληνες αισθάνονται απροστάτευτοι. Η χώρα μας βρίσκεται στο έλαιος ληστρικών επιθέσεων επικίνδυνων συμμοριών. Η Ελλάδα φαντάζει ανοχύρωτη χώρα.

Για τον σχεδιασμό μιας ορθολογικής αντεγκληματικής πολιτικής είναι απαραίτητα τα ακόλουθα:

1) Ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου και της λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας ως κατεξοχήν φορέα παροχής ασφάλειας.

2) Η μεταρρύθμιση στη δομή και την οργάνωση του Σώματος.

3) Η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τους πολίτες.

4) Η ποσοτική και ποιοτική καταγραφή της εγκληματικότητας στις πραγματικές της διαστάσεις.

Υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης εγκληματικότητας στη χώρα μας. Απαιτείται, όμως, πρώτα και κύρια μια πολιτική κοινωνικής πρόληψης του φαινομένου και η απομάκρυνσή μας από το απόλυτα κατασταλτικό μοντέλο, το οποίο έχει αποτύχει διεθνώς.

Με άλλα λόγια, πρέπει να περιοριστούν οι παράγοντες κοινωνικής παθογένειας που ενδημούν σήμερα στη χώρα μας και να οικοδομηθεί μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης με κέντρο της τον άνθρωπο.

*** Ο δικηγόρος Αγγελος Τσιγκρής διδάσκει Εγκληματολογία στην Ελλάδα και στην Κύπρο