Δεν έχει τέλος αυτό το πανηγύρι (μέσα και έξω από τα γήπεδα) της χουλιγκανικής αλητείας όλων των οπαδικών αποχρώσεων. Δυστυχώς όμως, διαχρονικός είναι και ο αυτισμός των (πολιτικών και ποδοσφαιρικών) ιθυνόντων, οι οποίοι κάθε φορά που τα επεισόδια είναι «χοντρά» λεονταρίζουν ότι θα ψηφιστούν καινούργια αθλητικά νομοσχέδια- κάθε αρμόδιος υφυπουργός εξαγγέλλει και το δικό του- και θα ληφθούν μέτρα δραστικά!.. Πέραν όμως του ότι πρόκειται για… παυσίπονα, ούτε και αυτά εφαρμόζονται!

Εκτός από τα πρόσφατα αίσχη στον τελικό του Κυπέλλου (Ατρόμητος- ΑΕΚ, 30/4 στο ΟΑΚΑ), την τρέχουσα περίοδο βιώσαμε ένα μπαράζ χουλιγκανικής βίας (σε πρωτάθλημα και Κύπελλο) από κάφρους οπαδούς των λεγόμενων μεγάλων ομάδων, με αποκορύφωμα τα αίσχη στις ζούγκλες του «Γ. Καραϊσκάκης» (Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός), του ΟΑΚΑ (ΠΑΟ- Ολυμπιακός Βόλου, ΑΕΚ- ΠΑΟ), της Τούμπας (ΠΑΟΚ- ΑΕΚ), του «Χαριλάου» (Αρης- Ηρακλής), του Βόλου (από ΠΑΟΚτσήδες). Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι συλλήψεις και οι καταδίκες φυσικών αυτουργών αποτελούν ανέκδοτο, ενώ η ποινή στις ομάδες ήταν μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών και δύο στους Πράσινους για τα έκτροπα στο ματς με τον Ολυμπιακό Βόλου.

Αξιοσημείωτο είναι και το ότι δεν διακόπηκε ούτε ένας αγώνας, με την αστεία αιτιολογία των θεσμικών παραγόντων ότι λειτουργούν τάχα με τη λογική να αποτραπούν τα χειρότερα… Εστω και αν αυτός έπρεπε να διακοπεί ή ακόμη και να μην αρχίσει καν, όπως παραδέχτηκε- κατόπιν εορτής- ο γγΑ κ. Π.Μπιτσαξής για τον τελικό Κυπέλλου! Παρεμπιπτόντως, στη Γερμανία διακόπηκε στο 88΄ το ματς Σαν Πάουλι- Σάλκε (και μηδενίστηκε η γηπεδούχος) για ένα… πλαστικό ποτήρι με μπίρα που πέταξε κάποιος ανεγκέφαλος στην πλάτη του βοηθού διαιτητή, ενώ ο δράστης συνελήφθη πάραυτα!

Είναι λοιπόν φως φανάρι ότι η ουσιαστική ατιμωρησία εκτρέφει και συντηρεί τη χουλιγκανική βία (όπως και τις εκάστοτε παράγκες της διαφθοράς)… Είναι όμως και προφανές ότι οι ιθύνοντες δεν τολμούν και συνεπώς δεν μπορούν να δρομολογήσουν την κάθαρση. Διότι αν είχαν τη βούληση, τουλάχιστον για τη γηπεδική βία, λύσεις υπάρχουν και είναι απλές.

Γίνονται «χοντρά» επεισόδια στις κερκίδες ή, ακόμη χειρότερα, εισβολή κάφρων στον αγωνιστικό χώρο; Το ματς να διακόπτεται και να μηδενίζεται η ομάδα/δες της οποίας οι οπαδοί προκαλούν τα έκτροπα! Να σταματήσει πλέον το παραμύθι με τη «μη αντικειμενική ευθύνη των ΠΑΕ», ιδιαίτερα για επεισόδια που δημιουργούν οι οπαδικές ορδές στα εκτός έδρας ματς ή στον περιβάλλοντα χώρο των γηπέδων. Να σταματήσουν και αυτοί που καταρτίζουν τον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ να παίζουν με τις λέξεις (και τη νοημοσύνη μας) εξετάζοντας, λέει, αν πρόκειται για επεισόδια «ευρείας κλίμακας» ή «εκτεταμένα»…

Κυρίως όμως οι ομάδες να μην τιμωρούνται μόνο με πρόστιμο- έστω και «χοντρό»- ούτε μόνο με μια-δυο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών αλλά με πολύ περισσότερες συν αφαίρεση βαθμών, ενώ σε χουλιγκανικά έκτροπα μεγάλης κλίμακας η υπαίτια ομάδα να υποβιβάζεται άμεσα. Και φυσικά να συλλαμβάνονται και να φυλακίζονται οι φυσικοί αυτουργοί- οπαδοί ή παράγοντες. Επίσης, ας διακοπεί κάποια στιγμή συνολικά μια εγχώρια διοργάνωση (πρωτάθλημα ή Κύπελλο) και ακόμη ας ανασταλεί η συμμετοχή των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις! Οι Ιταλοί υποβίβασαν κοτζάμ Μίλαν και Γιουβέντους για σκάνδαλα στημένων αγώνων και οι Αγγλοι απαγόρευσαν σε ομάδες βεληνεκούς μιας Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Αρσεναλ κ.ά. να παίζουν στα ευρωπαϊκά κύπελλα για πέντε χρόνια λόγω χουλιγκανισμού.

Ας ληφθούν λοιπόν τέτοια δραστικά μέτρα και στα καθ΄ ημάς και να δούμε τότε πώς οι ίδιες οι ΠΑΕ (και ΚΑΕ, και ερασιτεχνικά τμήματα) θα αναγκασθούν να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με τα πρωτοπαλίκαρα των οπαδικών στρατών και θα κυνηγούν να αποβάλλουν από τα γήπεδα τις χουλιγκανικές συμμορίες που δεν χτυπούν μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά όπου παίζεται μπάλα: στο μπάσκετ, στο βόλεϊ (ανδρών και γυναικών), στο χάντμπολ, στο πόλο!..

Η στήλη προσυπογράφει και άλλα μέτρα που κατά καιρούς ακούγονται (ή και ανακοινώνονται ως απειλές από την εκάστοτε πολιτική αθλητική ηγεσία), αλλά δεν εφαρμόζονται… Να καταργηθούν διά νόμου οι κρατικές επιχορηγήσεις κάθε μορφής προς τις ΠΑΕ: είτε πρόκειται για χαριστικές ρυθμίσεις-διαγραφή χρεών εκατομμυρίων ευρώ, είτε για δημόσιο χρήμα που πληρώνει η ΕΡΤ για τηλεοπτικά δικαιώματα, είτε για χρήση γηπέδων που ανήκουν στη ΓΓΑ, κτλ. Και φυσικά να ανασταλούν ή και να κοπούν οι χορηγίες του ΟΠΑΠ προς τον επαγγελματικό αθλητισμό (πόσω μάλλον που δεν μπαίνουν στο κουπόνι του στοιχήματος ματς που… μυρίζουν από μακριά). Επίσης να σταματήσει η Αστυνομία να διαθέτει (και ο έλληνας φορολογούμενος να πληρώνει) χιλιάδες άνδρες για την τάξη μέσα στα γήπεδα. ΥΓ.: Η δήλωση του προπονητή του Ατρομήτου κ. Γ. Δώνη περί «μπουρδέλου» όσον αφορά το ελληνικό ποδόσφαιρο (αλλά και το ελληνικό κράτος), για την οποία του ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα της ΕΠΟ, μήπως τελικά δεν αποτελεί δυσφήμηση του αθλήματος, αλλά των οίκων ανοχής;