Διαρκή επαφή με τον κ. Γ. Παπανδρέου διατηρούν οι περισσότεροι υπουργοί, ακόμη και όταν βρίσκεται στο εξωτερικό. Η επαφή δεν επιτυγχάνεται μέσω τηλεφώνου ούτε με τηλεπάθεια αλλά με τη διαδικτυακή εφαρμογή Skype. Πρόκειται για το τελευταίο πολιτικό gadget του Γιώργου που έχει σπεύσει να υιοθετήσει σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο. Το Skype επιτρέπει στους χρήστες να συνομιλούν και ταυτοχρόνως να παρακολουθούν ο ένας τον άλλον στην οθόνη του υπολογιστή. Κάπως έτσι ο κ. Παπανδρέου, είτε βρίσκεται στην Ουάσιγκτον είτε στο Βερολίνο είτε στο Καστρί, καλεί όποιον υπουργό θέλει, του ζητεί «να μπει στο Skype» και αρχίζει την κουβέντα. Εννοείται ότι, καθώς δεν υπάρχουν μέτρα ασφαλείας, δεν αποκλείεται κάποιες από αυτές τις συνομιλίες να τις παρακολουθήσουμε στο μέλλον στο Υou Τube, μια άλλη διαδικτυακή εφαρμογή που εκτιμά ο Πρωθυπουργός…

***

Λαμβάνω υπόψη πάντως την πληροφορία ότι ο Πρωθυπουργός δεν προτρέπει τον επικεφαλής της Deutsche Βank κ. Γιόζεφ Ακερμαν «να μπει στο Skype». Γερμανική πηγή μου με διαβεβαιώνει ότι ο κ. Ακερμαν δέχεται συχνά τηλεφωνήματα στο κινητό του από τον έλληνα πρωθυπουργό για ανταλλαγή απόψεων και μάλιστα πέρα από τις ώρες εργασίας. Η σχετική «πρωθυπουργική αδιακρισία» σε ό,τι αφορά την παράβαση του γερμανικού ωραρίου οφείλεται όχι μόνο στην καλή σχέση που έχει αναπτυχθεί αλλά και στο γεγονός ότι λόγω των αδιάκοπων ταξιδιών σε ολόκληρη τη γη ο κ. Παπανδρέου έχει «καταργήσει εσωτερικά» τα όρια, όχι μόνο ανάμεσα στις θρησκείες και στους πολιτισμούς αλλά και ανάμεσα στις χρονικές ζώνες.

***

Καταλλαγή επικρατεί στην Εκκλησία μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του κ. Γ. Καμίνη να μειώσει δραστικά τη «θρησκευτική αδρεναλίνη» του 9,84 ζητώντας από τον δημοτικό ραδιοσταθμό να μη μεταδώσει τη Λειτουργία της Μεγάλης Εβδομάδος (από τη στιγμή που δεν τη μεταδίδει ούτε η κρατική τηλεόραση). Πολλοί θρησκόληπτοι έσπευσαν να κατακεραυνώσουν τον δήμαρχο Αθηναίων. Ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος δίδαξε για μία ακόμη φορά με το παράδειγμά του στους φωνασκούντες τον σωστό τρόπο εκδήλωσης διαφωνίας για θρησκευτικά θέματα. «Κατά τη γνώμη μου, ο κ. Καμίνης έκανε ένα λάθος» φέρεται να είπε με ήπιο τόνο σε συνεργάτες του. «Κάθε άνθρωπος μπορεί να κάνει λάθος». Και έκλεισε τη συζήτηση εκεί. Είμαι σίγουρος ότι ο κ. Καμίνης, όταν διαβάσει αυτές τις γραμμές, θα συμφωνήσει ότι ο κ. Ιερώνυμος διαφωνεί με πολιτισμένο τρόπο, αν και ασφαλώς δεν θα σπεύσει να διορθώσει το υποτιθέμενο «λάθος» του το Πάσχα του 2012.

***

Παρατήρησε συνεργάτης μου ότι η κυρία Μαρίκα Μητσοτάκη διευθέτησε με τον γνωστό «οριστικό» τρόπο της το λεπτό θέμα της επιλογής εκλογικής περιφέρειας από τη θυγατέρα της, πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, και τον υιό της, βουλευτή της Β΄ Αθηνών της ΝΔ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Η κυρία Μαρίκα έπεισε την Ντόρα να συμπεριλάβει τον εαυτό της στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Αθηνών έτσι ώστε η ίδια, που ψηφίζει στη Β΄ Αθηνών, να μη βρεθεί προ του διλήμματος ανάμεσα στα δύο παιδιά της. Φρονώ πάντως ότι οι ψήφοι των γονέων θα μοιραστούν εξίσου, αφού ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος επίσης ψηφίζει στη Β΄ Αθηνών, αποκλείεται να χάσει την ευκαιρία για πρώτη φορά από το 1981 να μην ψηφίσει τη ΝΔ.

***

Δεν υπάρχει ίσως καλύτερο ορόσημο για όσους επιχειρούν να προσδιορίσουν το συμβολικό «τέλος της Μεταπολίτευσης» από την αύξηση των ωρών εβδομαδιαίας απασχόλησης στο Δημόσιο που αποφασίστηκε από τον κ. Ι. Ραγκούση. Το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Μαΐου. Σημειώνω ότι κλείνουν ακριβώς 30 χρόνια από τη θεσμοθέτηση του μειωμένου ωραρίου από τον Γεώργιο Ράλλη και τον κ. Κωστή Στεφανόπουλο. Η τότε απόφαση ήταν η αφετηρία για μια σειρά προνόμια στους δημοσίους υπαλλήλους από την τότε επερχόμενη κυβέρνηση του ΠαΣοΚ. Ενδεχομένως η σημερινή να αποδειχθεί αφετηρία για την ανάκληση των περισσοτέρων από αυτά…

***

Σε έναν χρόνο, δηλαδή στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του 2012, η Κύπρος θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προφανώς προς μεγάλη ικανοποίηση της Τουρκίας. Η επίτροπος Αλιείας κυρία Μαρία Δαμανάκη έσπευσε στη Λευκωσία, συναντήθηκε με τον κ. Δ. Χριστόφια και υπουργούς σε μια προσπάθεια να «κλειδώσει» τα δικά της θέματα ψηλά στην ατζέντα των Κυπρίων. Μαθαίνω λοιπόν ότι κατοχύρωσε η κυπριακή προεδρία να έχει ως εμβληματικό σημείο την προώθηση της βαρύγδουπης (και όχι και τόσο κατανοητής στους αμύητους) «Ολοκληρωμένης Ευρωπαϊκής Θαλάσσιας Πολιτικής».

***

Δεν φταίει ασφαλώς η Μαρία γι΄ αυτούς τους πομπώδεις τίτλους. Αποτελούν διαχρονικό «αξεσουάρ» της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Στην πράξη σημαίνει επιβολή ενιαίων κανόνων για την αξιοποίηση των θαλασσίων πόρων. Δεν ξέρω αν η Κύπρος υπηρετήσει τη «γαλάζια ανάπτυξη», εκτός από την «πράσινη». Το βέβαιον είναι ότι τουλάχιστον θα παριστάνει ότι την υπηρετεί, όπως κάνουν ορισμένες άλλες μεσογειακές χώρες…

***

Η «φιλική αναδιάρθρωση» ξεκίνησε. Μείωση του χρέους κατά 500 εκατ. ευρώ και εξοικονόμηση πόρων από την εξυπηρέτησή του ύψους 60 εκατ. ευρώ ετησίως επέτυχε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης έπειτα από «μυστική συνεννόηση» με την τρόικα και σε συνεργασία με τον επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κ. Π. Χριστοδούλου.

***

Πώς έγινε το «θαύμα»; Το Δημόσιο δανείστηκε με έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου 2,5 δισ. ευρώ με 4% επιτόκιο με τα οποία αγόρασε παλαιότερα γραμμάτια ονομαστικής αξίας 3 δισ. ευρώ (των οποίων η τιμή είχε μειωθεί στα 2,5 δισ.) με επιτόκιο 6%. Δηλαδή, αγόρασε χρέος 3 δισ. δίνοντας 2,5 δισ. εξασφαλίζοντας παράλληλα μείωση επιτοκίου 2%. Οι συνεννοήσεις έγιναν στο γραφείο του κ. Σαχινίδη κατά την προηγούμενη επίσκεψη της τρόικας και κρατήθηκαν μυστικές.

***

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο κ. Κ. Καραμανλής έχει μετανοήσει και ετοιμάζεται να σώσει τη χώρα με νέες ιδέες, νέα αποφασιστικότητα, αλλά δυστυχώς όχι νέους συνεργάτες. Μου λένε ότι μετά τα παρατράγουδα με την «απογραφή» τουλάχιστον δέκα πρώην υπουργοί του κ. Καραμανλή έσπευσαν την Πέμπτη στο γραφείο του στην πλατεία Μαβίλη για να εκφράσουν την υποστήριξή τους. Ανάμεσά τους η κυρία Μαριέττα Γιαννάκου και ασφαλώς ο κ. Ευ. Αντώναρος, ο οποίος έθεσε οικειοθελώς εαυτόν επί της υποδοχής.

***

Αναπάντεχη συνάντηση του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τον κ. Γ. Αλογοσκούφη εντόπισε συνεργάτης μου. Ασφαλώς, η συνάντηση δεν έγινε σε κάποιο εστιατόριο αλλά στον «κόσμο των ιδεών» της οικονομικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2006, όταν κ. Αλογοσκούφης βρέθηκε αντιμέτωπος με εκτροχιασμό του προϋπολογισμού λόγω δικαστικής απόφασης που επιδίκαζε το επίδομα σε πλήθος δημοσίων υπαλλήλων. Πέντε χρόνια αργότερα ο κ. Παπακωνσταντίνου καλείται να αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα, καθώς ο Αρειος Πάγος δικαίωσε πρόσφατα χιλιάδες συμβασιούχους πυροσβέστες που είχαν εξαιρεθεί από την είσπραξη του επιδόματος επειδή συνδέονταν με τον δημόσιο τομέα με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.

***

Το 2006 ο κ. Αλογοσκούφης είχε δηλώσει ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού δεν πρέπει να ανατρέπεται με δικαστικές αποφάσεις. Ο νυν υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται να ταυτίζεται με τη συγκεκριμένη άποψη. Μάλιστα στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης φέρεται να διατύπωσε ερωτήματα σχετικά με τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν δημοσιονομικό κόστος, θέση που όχι περιέργως επικρότησε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος.

***

Ενα αθώο καλαμαράκι που αλίευσαν αθώοι αλιείς σε κάποια θάλασσα στα ανοιχτά της Σενεγάλης ή βορείως της Λιβύης παραλίγο να καταστεί η αιτία για δραματικές αλλαγές στην ελληνική πολιτική ζωή. Τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ, μετά την κατάνυξη του Επιταφίου, ο κ. Αντ. Σαμαράς είχε επιστρέψει μετά της συζύγου του Γεωργίας στο «Costa Νavarino», το μαγευτικό resort της Πελοποννήσου, και βρίσκονταν στο τραπέζι ενός εκ των εστιατορίων με συντροφιά καλών φίλων. Ο συνδυασμός της φλογερής πολιτικής συζήτησης με τη νηστεία των ημερών εξώθησε ανεπαισθήτως τον πρόεδρο της ΝΔ να τρώγει με μεγαλύτερη ταχύτητα και χαμηλότερη προσοχή. Το αποτέλεσμα ήταν ένα αθώο καλαμαράκι να σταθεί στον λαιμό του προέδρου και ο ίδιος, όπως με βεβαιώνει πράκτοράς μου, να κοκκινίσει ελαφρώς προσπαθώντας να υπερβεί μια δυσκολία που όσοι την έχουν υποστεί γνωρίζουν ότι είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη. Θορυβημένος μάλιστα ο μετρ του εστιατορίου, ο οποίος, όπως ήταν αναμενόμενο, είχε αφιερώσει την προσοχή του αποκλειστικά στο προεδρικό τραπέζι, κάλεσε το Κέντρο Υγείας της Πύλου. Τελικώς, ο πρόεδρος δεν χρειάστηκε πρώτες βοήθειες. Μερικά δυνατά χτυπήματα στην πλάτη στάθηκαν αρκετά για να νικήσει ένα ακόμη εμπόδιο στην πάντοτε περιπετειώδη πολιτική καριέρα του. Τι υπέθεσαν όσοι έμαθαν το περιστατικό; Οτι ενδεχομένως οφειλόταν σε «πυκνή αρνητική σκέψη» του κ. Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος σε κάποιο άλλο τραπέζι και σε κάποια άλλη πόλη σίγουρα συζητούσε για την «αποκαθήλωση της απογραφής»…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ