Μικροί και μεγάλοι φόβοι

χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, λιπίδια και άλλοι ανθυγιεινοί δείκτες ξεπέρασαν σε τιμές ακόμα και τα spreads. Κρασιά, τσίπουρα, μπίρες και ούζα καταναλώθηκαν σε ποσότητες αντίστοιχες με τις μίζες για εξοπλισμούς. Αβγά, κουλούρια, κοκορέτσια και ψητά ανατιμήθηκαν σε σχέση με τα λαχανικά όσο και το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ευωδιαστό σύννεφο τσίκνας που σκέπασε τη χώρα απομάκρυνε κάθε φόβο για το ραδιενεργό νέφος της Φουκουσίμα. Η αναδιάρθρωση ξεχάστηκε, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ομοίως, τα ακόμα νεότερα μέτρα που θα επικαθήσουν στα προηγούμενα νέα μέτρα ξορκίστηκαν από τις συζητήσεις. Η ζωή είναι ωραία την άνοιξη και ακόμη ωραιότερη τις ημέρες του Πάσχα. Ακόμη και όταν στα στρατόπεδα δεν σφάζουν αρνιά και δεν μοιράζουν αβγά στους επισήμους για λόγους οικονομίας- στρατόπεδα που θα έπρεπε εδώ και χρόνια να είναι λιγότερα αλλά δεν μειώθηκαν για να τονώνεται η τοπική οικονομία. Οπως δεν μειώθηκαν και οι χωματερές γιατί σε κάθε πόλη και χωριό κρύβεται μια μικρή Κερατέα που τις προτιμά αντί για τις ΧΥΤΥ και τις ΧΥΤΑ.

* Εντάξει, ο καιρός δεν βοήθησε αλλά είναι καλύτερα να φοβάται κανείς ότι μπορεί να βρέξει την ώρα που θα γυρίζει τη σούβλα από το να φοβάται ότι όταν γυρίσει στη δουλειά θα του πουν «απολύεσαι». Είναι χρήσιμοι οι μικροί φόβοι, μας κάνουν να ξεχνάμε τους μεγάλους.

Και στο κάτω κάτω τι σημασία έχει να φοβόμαστε τα χειρότερα όταν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι να τα αποτρέψουμε; Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, τα ελληνικά ομόλογα τα ξεφορτώνονται σαν τις αμαρτίες τους όσοι κάποτε τα είχαν αγοράσει. Φύγαμε για Πάσχα και αφήσαμε τα spreads στις 1.000 μονάδες, γυρίζοντας τα βρήκαμε στις 1.300. Μήπως και οι 300 του Λεωνίδα εγκατέλειψαν τις Θερμοπύλες του Μνημονίου; Ή οι 300 της Βουλής; Η νεκροψία θα δείξει.

Windsor και Τσοχάτζορ

Αλλά ας μην αφήσουμε τις απαισιόδοξες σκέψεις να μας κατακλύσουν· ας σκεφθούμε τα ωραία κόκκινα αβγά που ακόμα στολίζουν τα τραπέζια, τα φιλιά της αγάπης μετά τη Λειτουργία της Ανάστασης που τα αντάλλαξαν όχι μόνο νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες αλλά και πιστεύοντες και μη πιστεύοντες.

* Ας σκεφθούμε πως είμαστε άγγλοι οπαδοί του Οίκου των Ουίνδσορ και ετοιμαζόμαστε να εορτάσουμε τον πριγκιπικό γάμο: «Το νυφικό αναμένεται να είναι φτιαγμένο από σατέν και δαντέλα ιβουάρ χρώματος με μαργαριταρένια κουμπιά,ενώ η ουρά θα έχει μήκος τρία μέτρα.Η Κέιτ θα αφήσει λυτά τα μαλλιά της και θα φοράει τιάρα που ανήκει στα κοσμήματα του βρετανικού στέμματος» διαβάζω στον ιστότοπο του «Βήματος»- σβήνει κάθε φόβο από την ψυχή το θέαμα της παραμυθένιας πριγκίπισσας. Πόσο μας λείπει η βασιλεία στις δύσκολες τούτες ώρες, να οργανώσουμε γάμο και εμείς σαν συνέχεια του Πάσχα, να ξεχάσουμε τα βάσανα με την ελπίδα ότι θα ξεχάσουν και αυτά εμάς.

* Κάνω κλικ παραδίπλα στον ιστότοπο του «Βήματος» και διαβάζω ότι ο Ακης Τσοχατζόπουλος μιλώντας στη Βουλή για την υπόθεση των γνωστών υποβρυχίων (που έγερναν επειδή οι μίζες είχαν τοποθετηθεί από τη μία μόνο πλευρά) μίλησε για «σκευωρία», «βολικούς ενόχους»,«πολιτικές σκοπιμότητες» και «προκατασκευασμένες δήθεν αλήθειες».

Πράγματι, ο γάμος του στο παρισινό «George V» ήταν γάμος χωρικού μπροστά στα συμβαίνοντα στο Λονδίνο· τα σπίτια του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι καλύβες μπροστά στα παλάτια και στα κάστρα της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας. Πώς είναι, λοιπόν, δυνατόν να συστήνεται προανακριτική επιτροπή που θα ασχοληθεί με τις δαπάνες του και τις επενδύσεις του; Γιατί να μην κάνουμε προανακριτική για τα οικονομικά των Ουίνδσορ; Αχάριστη χώρα η Ελλάδα, δεν μπορεί να ανεχθεί υπουργό, και μάλιστα ηγέτη του «πατριωτικού ΠαΣοΚ», να προοδεύει. Για τα βατοπαιδευτικά δεν παραπέμφθηκε κανείς, για τη Siemens ομοίως, στον ιερό τομέα των αμυντικών δαπανών βρήκαν να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους τα κόμματα;

Τι υπάρχει ανάμεσα στα αφτιά των υπουργών;

* Μπορεί και συνωμοσία τουρκική να είναι όλα αυτά, για να υπονομευθεί η μαχητικότητα του στρατεύματος. Γιατί μόλις έμαθε ότι ο «Ακης» παραπέμπεται, έσπευσε να ανακοινώσει την κατασκευή διώρυγας Μαύρης- Ασπρης Θάλασσας παράλληλης προς τον Βόσπορο ο Ταγίπ Ερντογάν. Είναι ήσυχος πια ότι τα ελληνικά υποβρύχια δεν αποτελούν απειλή για τα δεξαμενόπλοια που θα τη διαπλέουν.

* Θυμάμαι τις τυμπανοκρουσίες και τους διθυράμβους του Κώστα Καραμανλή για τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη και τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα που θα εξασφάλιζε στη χώρα, μειώνοντας τη σημασία του Βοσπόρου για τη μεταφορά πετρελαίου. Αντί ελληνοβουλγαρικού αγωγού, τουρκική διώρυγα- πιθανόν και με δύο αγωγούς στο πλάι της, έναν σε κάθε πλευρά.

* Μας βύθισαν στα χρέη ως τον λαιμό- το στόμα έμενε απέξω μόνο και μόνο επειδή μας τάιζαν φούμαρα, τα οποία, ως γνωστόν, βοηθούν όλα τα σώματα να επιπλέουν.

* Αλλά το πρόβλημα που θα δημιουργούσε ο αγωγός στο Αιγαίο, την αύξηση της διέλευσης πετρελαιοφόρων με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται, μάλλον το μεγεθύνει η τουρκική διώρυγα. Ποιος όμως θα θεωρήσει ειλικρινείς τις περιβαλλοντικές ανησυχίες της Ελλάδας αφού σχεδίαζε αγωγό; Στέρνη μου γνώση να σε είχα πρώτη, αλλά είναι μάλλον υπερβολή να απαιτούμε οποιαδήποτε γνώση από τον Κώστα Καραμανλή.

* Την ημέρα που με 226 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 15 ποντιακές του Πιλάτου αποφασίστηκε η σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα έργα, τις ημέρες και τις νύχτες του Ακη Τσοχατζόπουλου συνεδρίασε και το Υπουργικό Συμβούλιο. Για μία ακόμη φορά ο Γιώργος Παπανδρέου προσπάθησε να εμφυσήσει αισιοδοξία και αποφασιστικότητα στους επιτελάρχες του- και να τους προφυλάξει από το «εμπόριο του φόβου» στο οποίο επιδίδονται οι πολιτικοί του αντίπαλοι και τα μέντια.

Το πρόβλημα είναι πως πιο φοβισμένοι και από εμάς είναι οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων. Αυτοί τα εμπορεύονται, δηλαδή τα ξεπουλάνε. Είτε επειδή οι δικές τους αναλύσεις είναι απαισιόδοξες είτε επειδή διαβάζουν στις εφημερίδες και ακούνε στους σταθμούς απαισιόδοξες ειδήσεις- αλλά είναι οι ξένες εφημερίδες και σταθμοί που μεταδίδουν τις κακές ειδήσεις, τα ελληνικά μέντια απλώς τις αναπαράγουν για να μαθαίνουμε και εμείς τι σκέφτονται οι ξένοι.

* Μακάρι να υλοποιήσουν οι υπουργοί την «επίμονη και απόλυτη αφοσίωση στους στόχους» που τους ζήτησε, μακάρι να πεισθούν για την αναγκαιότητα να «δώσουμε όλες μας τις δυνάμειςώστε και τους δημοσιονομικούς μας στόχους να πετύχουμε αλλά και να υλοποιήσουμε κάθε μεγάλη μεταρρύθμισηπου έχουμε υποσχεθεί στους πολίτες». Τα έχει όμως ξαναπεί αυτά και από το ένα αφτί των υπουργών μπαίνουν, από το άλλο βγαίνουν. Ισως επειδή δεν υπάρχει τίποτα ανάμεσα να τα συγκρατήσει.

Δόξα και γελοιοποίηση

Ας μην τους αδικούμε όλους τους υπουργούς: την ίδια ημέρα ξανά, διαβάσαμε ότι η κυρία Μπιρμπίλη συναντήθηκε με το σοβιέτ της Κερατέας και ετοιμάζει μεγάλη μεταρρύθμιση: συζητεί αλλαγή χωροθέτησης της ΧΥΤΥ. Υποθέτω ότι προσπαθεί να διορθώσει την ιστορική αδικία της ήττας του αντάρτικου του ΚΚΕ, της ήττας του αντάρτικου του ΕΛΑ, της 17Ν, του «Επαναστατικού Αγώνα» και των «Πυρήνων της Φωτιάς»- κάποιο αντάρτικο πρέπει επιτέλους να κερδίσει στη χώρα αυτή που τη δημιούργησαν Κλέφτες. Εκατόν ενενήντα χρόνια μετά, ο κλήρος έλαχε στο αντάρτικο της Κερατέας.

* Διατρέχει βεβαίως η κυρία Μπιρμπίλη, που όλους αυτούς τους μήνες των συγκρούσεων κιχ δεν είπε για όσα συνέβαιναν εκεί, τον κίνδυνο να υποστεί την τύχη άλλου αντάρτη, του αρχηγού της ΕΟΚΑ Γεωργίου Γρίβα, όστις «εδοξάσθη κρυπτόμενος και εγελοιοποιήθη εμφανιζόμενος», κατά τη ρήση του Γεωργίου Παπανδρέου Α΄, που ήταν εξαιρετικός στο θάψιμο των αντιπάλων του.

* Δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις να κερδηθεί και το αντάρτικο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, στην οποία επίσης συμπαρίσταται η υπουργός Κλιματικής Αλλαγής ως προς την επιδίωξη της μη πώλησης ποσοστού της από το Δημόσιο. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι η ίδια θεωρεί πως «εδοξάσθη εμφανιζομένη» και να προχωρήσει, όπως και ο Γεώργιος Γρίβας, στην ίδρυση κόμματος όταν τα spreads θα φθάσουν τις 100.000 μονάδες.

Αυτό στην κυνική χρηματιστηριακή διάλεκτο ονομάζεται «σορτάρισμα», ήτοι επένδυση στην καταστροφή, παιχνίδι στο οποίο επιδίδεται όλη η αντιπολίτευση.

* Και μετά λέμε ότι φταίνε οι ξένοι κερδοσκόποι- η πολιτική κερδοσκοπία στη χρεοκοπία είναι που θα τη φέρει έτσι ή αλλιώς, ήτοι θα την καταστήσει «αυτοεπαληθευόμενη προφητεία», όπως λένε ξανά οι κυνικές αγορές.

* Εμείς που δεν είμαστε κυνικοί αλλά ούτε πρίγκιπες έχουμε να μας παρηγορούν, έχουμε μπροστά μας την Πρωτομαγιά να μας βοηθήσει να ξεχάσουμε τα δεινά. Λουλούδια ας μαζέψουμε και ρόδα και κρίνα- μπορεί τα μάγια του Μάη να ξανακατεβάσουν τα spreads στα 1.000 και ακόμα παρακάτω.

Γραμματοκιβώτιο

Τόσα και τόσα έχουν γραφεί για την κατάσταση στη Μανωλάδα και τις συνθήκες δουλείας που επικρατούν εκεί- ώσπου φθάσαμε στον φασιστικό ξυλοδαρμό των συντακτών του «Βήματος». Ισως η κατάσταση να μην είχε φθάσει ως εκεί αν κάποιοι είχαν καλέσει το κοινό να μην αγοράζει «φράουλες Μανωλάδας» από τις λαϊκές αγορές, τα μανάβικα, τα σουπερμάρκετ. Μήπως κάποιοι από τους ευαίσθητους στα θέματα δικαιωμάτων πρέπει να πάρουν την πρωτοβουλία να κηρύξουν «εμπάργκο» στα προϊόντα Μανωλάδας; Μήπως θα έπρεπε η ΕΣΗΕΑ να πρωτοστατήσει, αν πραγματικά την ενδιαφέρει η προάσπιση της ουσίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος; (Πραγματικά)


Αγανακτισμένος Πολίτης, @gmail. com

***

Είθε τω καιρώ αυτώ να συμβεί η θρυλούμενη, εν σώμασι, ανάσταση των νεκρών, στην οποία πιστεύει το 40% των Ελλήνων («Το Βήμα» 24.4.2011). Γηγενείς συν μετανάστες συν επιστρέφοντες μεταστάντες ίσον μιλιούνια. Κανένα πλέον ερώτημα δεν θα μας απασχολείτα του επιούσιού μας θα ανελάμβανε ο Μεγαλοδύναμος, ως φέρων την αποκλειστική ευθύνη της πληθυσμιακής μας έκρηξης. Το γεγονός θα ενείχε και σασπένς: για παράδειγμα, θα συναντούσαμε τον προ(στην εικοστή εβδόμη)πάππο μας!


Γ. Κ., @otenet.gr

***

Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα που δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες της τρόικας, εξακολουθεί να διοικείται από Ελληνες.


Βασίλης Μανιάτης, @hotmail.com

***

Ο Γιώργος Παπανδρέου θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ αναδόμησης του Υπουργικού Συμβουλίου και αναδιάρθρωσης του χρέους. Αν το πρώτο τον φοβίζει περισσότερο από το δεύτερο, σε λίγο δεν θα είναι ούτε τυπικά πρωθυπουργός.


Γ. Αηδονίδης, Αθήνα

***

«Γεωργαλάδες και Σταματόπουλους » αποκαλεί ο βουλευτής Κοντογιάννης όσους κατέκριναν τον Γιώργο Αλογοσκούφη για την Απογραφή. Δεν ξέρω αν το εκτίμησε ο πρώην υπουργός και γαμπρός του Σωτήριου Αγαπητίδη, επίσης υπουργού της χούντας.


Δημήτριος Τσεχίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ