«Εκ νεότητός μου» είναι ο τίτλος βιβλίου του επικεφαλής της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου. Δεν πρόκειται για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ούτε για τις περιπέτειες του μόλις 43 ετών Μάξιμου τη δωδεκαετία του νεοκαραμανλισμού στο κόμμα (1997_2009). Πρόκειται για συλλογή διηγημάτων «για την προσφυγιά, τις στερήσεις και το ασφυκτικά συντηρητικό περιβάλλον της ελληνικής επαρχίας» (όπως λέει ο ίδιος) ανάμεσα στις δεκαετίες του ’50 και του ’90. Η επιλογή των θεμάτων και των δεκαετιών δεν είναι τυχαία. Προφανώς ο Μάξιμος προτίμησε τη λογοτεχνική στροφή στη δεκαετία του ’50 για να συγχρονιστεί πλήρως με το «ασφυκτικά συντηρητικό περιβάλλον» της σημερινής Νέας Δημοκρατίας και να βελτιώσει τις επιδόσεις του στην παραγωγή της πολιτικής που ταιριάζει στο κόμμα.

**

Συνεργάτης μου υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας σε «κυβερνητικό φιλί» ανάμεσα στον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και την κυρία Τίνα Μπιρμπίλη. Το περιστατικό έλαβε χώρα κατά την είσοδο στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου. Ο υπουργός Οικονομικών έπεσε πάνω στην υπουργό Περιβάλλοντος, την αγκάλιασε και την φίλησε. Από ένα τέτοιο περιστατικό δεν θα μπορούσε ασφαλώς να λείψει ο κ. Θ. Πάγκαλος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρενέβη, μπήκε ανάμεσα στους δύο, τους αγκάλιασε και προχώρησαν και οι τρεις στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου δίνοντας την εντύπωση ευτυχισμένης οικογένειας. Άλλωστε θα μπορούσαν να ήταν και οι δύο παιδιά του…

**

Αντίθετα ο νεαρός βουλευτής του ΠαΣοΚ (μια που στην ελληνική πολιτική «νεαρός» θεωρείται όποιος είναι κάτω από 45…) κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος δεν φαίνεται να έλκεται από τις πολιτικές αρετές της κυρίας Μπιρμπίλη. «Ψηφίζω νομοσχέδια της Τίνα τα οποία η ίδια δεν ψηφίζει», φέρεται να είπε με διάθεση φιλοσοφικής ενατένισης σε παρέα βουλευτών. Εννοούσε ότι η κυρία Μπιρμπίλη δεν είναι βουλευτής. Θα έλεγε το ίδιο και για τον υπουργό Οικονομικών που επίσης δεν είναι βουλευτής;

**

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη ομόφωνα τα πρόσωπα που πρότεινε ο κ. X. Καστανίδης για την πλήρωση των θέσεων του Προέδρου και δύο αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, ενός αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, δύο αντιπροέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Γενικού Επιτρόπου Επικρατείας των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων. Ασφαλώς, δεν θα μπορούσε να διαφύγει της προσοχής συνεργάτη μου το γεγονός ότι για την θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου, προτάθηκαν έξι Αντιπρόεδροι εκ των οποίων οι τρεις κυρίες. Πληροφορίες που δ εν επιβεβαιώνονται φέρουν το Υπουργικό Συμβούλιο να «βραχυκύκλωσε» στιγμιαίως από μια εκ των υποψηφιοτήτων για την θέση του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πρόκειται για την Σύμβουλο της Επικρατείας κυρία Αϊρίν-Έβελυν-Μικέλα-Μαίρη Σάρπ, το πληθωρικό όνομα της οποίας προκάλεσε σύγχυση για το ποια από όλες τις κυρίες Σάρπ θα είναι υποψήφια. Δεν υπάρχουν βέβαια πολλές κυρίες Σαρπ, αλλά μία με πολλά ονόματα. Θυμίζω ότι η κυρία Σαρπ ήταν εισηγήτρια του ΣτΕ στην υπόθεση της εκδίκασης προσφυγής πολιτών κατά της συνταγματικότητας του Μνημονίου τον Νοέμβριο του 2010.

**

Έχασε τον βασιλικό γάμο του Ουίλιαμ με την Κέϊτ ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας, ο μοναδικός υπουργός που εκ της θέσεώς του θα μπορούσε να εξασφαλίσει πρόσκληση, εάν το ήθελε. Επειδή ρώτησα, έμαθα ότι κατά την ώρα του μυστηρίου ο κ. Δρούτσας θα βρίσκεται στη Λευκωσία για την άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας, του Ισραήλ, της Βουλγαρίας με τον κύπριο ομόλογό τους κ. Μάρκο Κυπριανού. Σημειώνω ότι ο δικός μας θα συναντήσει και τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια. Δεν ξέρω αν η μελλοντική βασίλισσα της Αγγλίας υποστηρίζει όσο θερμά θα έπρεπε θερμά την επίλυση του κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ωστόσο στοιχηματίζω ότι ο σημερινός γάμος θα έχει θέση στις σημερινές συζητήσεις του κ. Δρούτσα στη Λευκωσία καθώς αποτελεί κεντρικό γεγονός, ιδίως στις χώρες της κοινοπολιτείας, όπως η Κύπρος.