Το υπουργείο Εσωτερικών έμοιαζε ελαφρώς με το υπουργείο Οικονομικών χθες αφού συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ξένων πρακτορείων ενημέρωσης, όπως το Reuters. Προφανώς η είδηση ότι αυξάνεται ο χρόνος εργασίας στις 40 ώρες στο Δημόσιο, με αφορμή τη χθεσινή κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή από τον κ. Ι. Ραγκούση, συγκαταλέγεται από τα ξένα media στις απίστευτες ειδήσεις, ιδίως όταν αφορά μια χώρα όπως η Ελλάδα. Γεγονός είναι πάντως ότι η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες που αυξάνει τις ώρες εργασίας στο Δημόσιο – άσχετα αν το Ελληνικό Δημόσιο αντιμετωπίζεται, δικαίως ή αδίκως, ως χώρος μόνιμης ξεκούρασης.

**

Τελικώς συμφωνεί ή όχι με την κυρία Τίνα Μπιρμπίλη για το θέμα της «περαίωσης αυθαιρέτων» ο επικεφαλής της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Κ. Καρτάλης; Δεν είναι ευκρινές. Ως γνωστόν η κυρία Μπιρμπίλη τάσσεται κατά της περαίωσης, ωστόσο το θέμα δεν έχει κλείσει αφού οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Εξίσου κατά της περαίωσης τάσσεται και ο κ. Καρτάλης σε συζητήσεις του με βουλευτές. Ωστόσο, ο κ. Καρτάλης διευκρινίζει ότι τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα πρέπει να εισπραχθούν, έστω μειωμένα, αλλά δεν χρειάζεται αυτό να ονομάζεται «περαίωση» και να του αποδίδονται «περιβαλλοντικοί συμβολισμοί». Κοντολογίς τάσσεται υπέρ μιας περαίωσης που δεν θα λέει το όνομά της, και μάλλον προς αυτή την κατεύθυνση θα συνθηκολογήσει τελικώς και η Τίνα. Σημειώνω ότι ουδείς υποστηρίζει την μπουλντόζα στα αυθαίρετα, άρα η διαφωνία γίνεται περισσότερο για τις λέξεις και ελάχιστα για την ουσία.

**

Συνέντευξη στον κ. Ζαν Κατρεμέρ έδωσε χθες ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Πρόκειται για γάλλο δημοσιογράφο της Liberation, ο οποίος «υπέγραψε» και το πρόσφατο πολύκροτο ντοκιμαντέρ του καναλιού Arte για την ελληνική κρίση στο οποίο εμφανιζόταν ο κ. Ντομινίκ Στρος Καν να λέει ότι η χώρα βρίσκεται «μέσα στα σκατά» (προφανώς για να βγει ο ίδιος έξω από αυτά σε περίπτωση που το πρόγραμμα του ΔΝΤ αποδειχθεί ανεπαρκές). Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έχει παραχωρήσει άλλη μία συνέντευξη πέρυσι στον κ. Κατρεμέρ, τον συνεχάρη για το ντοκιμαντέρ, επισήμανε όμως τις διαφωνίες του για ορισμένες όψεις του. Κατά τα άλλα ο γάλλος επισήμανε ότι στο γραφείο του υπουργού δεν έχει αλλάξει ο … καναπές (προφανώς του έμεινε αξέχαστη η ζωηρή απόχρωση ανάμεσα στο κόκκινο και το ροζ του υπουργικού καναπέ) ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου τον διαβεβαίωσε πως όταν κάθεται σε αυτόν τον καναπέ αντιστέκεται σθεναρά και δεν υποκύπτει σε «ροζ όνειρα» περί αναδιάρθρωσης. Ολόκληρη η συνέντευξη οσονούπω στην Liberation.

**

Αποκαλύφθηκε χθες ότι κάθε ημέρα το υπουργείο Οικονομικών αγοράζει από τη δευτερογενή αγορά κρατικά χρεόγραφα χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια που αντλεί από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Υπάρχουν ωστόσο και λεπτομέρειες οι οποίες αποσιωπήθηκαν καταλλήλως, τις οποίες ανακάλυψε συνεργάτης μου. Καταρχάς οι αγορές γίνονται κατ’ εντολήν του κ. Φ. Σαχινίδη, οι συναλλαγές πραγματοποιούνται από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ενώ το πρόγραμμα εποπτεύει ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου.

Χθες, για παράδειγμα, το κράτος αγόρασε χρεόγραφα εξάμηνης διάρκειας ύψους 19 εκατομμυρίων ευρώ, υπήρξε όμως ημέρα μέσα στον Μάρτιο που αγόρασε χρεόγραφα ύψους 800 εκατομμυρίων. Πηγές μου στον τραπεζικό χώρο επιμένουν ότι οι παραπάνω κινήσεις ερμηνεύονται ως «πρόβες» εν’ όψει ευρύτερων κινήσεων επαναγοράς χρέους. Τι είναι αυτό που κερδίζει το κράτος από αυτό το πάρε-δώσε; Ουσιαστικά ανταλλάσσει παλαιό χρέος με επιτόκιο 6% με νέο χρέος με χαμηλότερο επιτόκιο. Επισήμως, συνεργάτες του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου υποδεικνύουν ότι το κέρδος προέρχεται από τη διαφορά επιτοκίου. Ανεπισήμως, όμως, υπάρχει επιπλέον κέρδος. Το παλαιό χρέος δεν έχει μόνο μεγαλύτερο επιτόκιο, αλλά και μικρότερη τιμή από την αρχική του, άρα με λιγότερο νέο χρέος αγοράζεις περισσότερο παλαιό.

Κάπως έτσι η εκτίμηση για το τελικό όφελος είναι ότι το κράτος έχει δώσει 2,5 δισεκατομμύρια που δανείστηκε κατά μέσο όρο με επιτόκιο 4% και αγόρασε χρέος 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που το είχε δανειστεί με επιτόκιο 6%. Έχουμε δηλαδή μια φιλική αναδιάρθρωση (αφού οι κάτοχοι του παλαιού χρέους πωλούν εθελοντικά σε χαμηλότερη τιμή) με οικειοθελές «κούρεμα» περίπου 15% και μείωση επιτοκίου περίπου 2%. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται και ένας τρίτος στόχος: Η κυβέρνηση στηρίζει την αγορά εντόκων συγκρατώντας την άνοδο των spreads στην συγκεκριμένη κατηγορία χρεογράφων. Το καλύτερο; Η επαναγορά χρέους δεν είναι μυστική, αφού αποκαλύφθηκε από την ίδια την κυβέρνηση στη «Διαύγεια». Ως γνωστόν το κράτος δεν μπορεί να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ χωρίς να αναρτά τη σχετική δαπάνη στη «Διαύγεια». Πολύ περισσότερο 2,5 δισεκατομμύρια…