Kόκκινο είναι το «πολιτικό ελιξίριο» του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Δεν πρόκειται για το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» αλλά για τον φυσικό χυμό ροδιού. Οι συνεργάτες του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης έχουν εγκαταστήσει γιγαντιαίο πράσινο χειροκίνητο στύφτη στο κουζινάκι του εβδόμου ορόφου του υπουργείου Οικονομικών όπου διατηρεί γραφείο έτσι ώστε να εξασφαλίζεται υπερπαραγωγή χυμού. Ο χυμός ροδιού είναι προφανώς απαραίτητος για την αντιμετώπιση μιας εν δυνάμει πηγής αδυναμίας κάθε κυβέρνησης, που είναι η διαχείριση των αποκρατικοποιήσεων. Μαθαίνω ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης απαίτησε προ ημερών τη σύσταση Επιτροπής Διαφάνειας που θα εγκρίνει κάθε αποκρατικοποίηση, καθώς και τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργικού Συμβουλίου.

***

Οι επί των αποκρατικοποιήσεων υπόλοιποι υπουργοί, δηλαδή οι κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου , Χ. Παμπούκης και οι κυρίες Λούκα Κατσέλη και Τίνα Μπιρμπίλη, συμφώνησαν, αφού αντιλήφθηκαν ότι μόνο η ισχυρή νομική επικύρωση των αποφάσεων αποκρατικοποίησης (από μια επιτροπή συνταξιούχων δικαστικών…) μειώνει τις πιθανότητες σύστασης μελλοντικών Εξεταστικών Επιτροπών. Υπάρχει βέβαια ασφαλέστερη λύση και δεν είναι άλλη από το να μην αποκρατικοποιηθεί τίποτε, η οποία δεν αποκλείω να προτιμηθεί στην πράξη.

***

Yπερβολική αισιοδοξία διακρίνω στη ΝΔ. Διοργάνωση γκαλά σύμφωνα με το αμερικανικό πρότυπο είναι η ριζοσπαστική ιδέα του διευθυντή της ΝΔ κ. Αθ. Σκορδά για την τόνωση του κομματικού ταμείου. Σύμφωνα με την ιδέα αυτή, ο κ. Αντ. Σαμαράς και οι επιφανείς του κόμματος θα παρευρίσκονται σε γεύματα και δείπνα και όποιος κοινός (αλλά ευκατάστατος) θνητός επιθυμεί να βρεθεί δίπλα τους για να πληροφορηθεί τις πολιτικές θέσεις τους θα πληρώνει εισιτήριο. Μια θέση δίπλα στον κ. Σαμαρά π.χ. μπορεί να κοστίζει 3.000 ευρώ, ενώ μια θέση στο τραπέζι του κ. Δ.Αβραμόπουλου ή του κ. Στ.Δήμα θα τιμολογείται προς 2.000 ευρώ. Ωραία εκ πρώτης η ιδέα του κ. Σκορδά, αλλά αμφιβάλλω αν είναι εφαρμόσιμη στην Ελλάδα, αφού οι εκάστοτε ευκατάστατοι κομματικοί φίλοι απεχθάνονται τα γκαλά και ανταλλάσσουν απόψεις με τους πολιτικούς για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή είτε σε ταβέρνες είτε στα σπίτια τους.

***

H κυρία Μαρία Ρεπούση που έγραψε Ιστορία με το βιβλίο Ιστορίας της Στ Δ Δημοτικού τοποθετήθηκε αρμόδια για την Παιδεία της Δημοκρατικής Αριστεράς από τον κ. Φ. Κουβέλη. Ο πρόεδρος του κόμματος εμφανώς προτίμησε να αποστείλει ισχυρό σήμα υπέρ του «αντιεθνικιστικού λόγου». Προβλέπω μάλιστα ότι η κυρία Ρεπούση θα προσδώσει νέο ενδιαφέρον στις συνήθως βαρετές συζητήσεις για την Παιδεία αφού, όπως μαθαίνω, θεωρεί απαράδεκτο οι μαθητές που ακολουθούν το πρόγραμμα του Ιnternational Βaccalaureate στο Νέο Λύκειο να έχουν τα Θρησκευτικά ως υποχρεωτικό μάθημα!

***

Νεανικό ενθουσιασμό διακρίνω στον κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος κατατάχθηκε εθελοντής στη μάχη των αποκρατικοποιήσεων. Μου λένε ότι ο πρώην πρωθυπουργός τηλεφωνεί συχνά στον ειδικό γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων κ. Γ. Χριστοδουλάκη, τον οποίο γνωρίζει από παιδί στα Χανιά, καθώς ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί άριστη σχέση με μέλη της οικογενείας του. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει απίστευτες λεπτομέρειες για τις ΔΕΚΟ, προσφέρει διακριτικά συμβουλές στον Γιώργο και ταυτοχρόνως ζητεί ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος, η οποία με τους ρυθμούς που εξελίσσεται αποκλείεται να ολοκληρωθεί προτού ο κ. Μητσοτάκης κλείσει τα 120.

***

«Θα προχωρήσουμε την αποκρατικοποίηση του Βενιζέλου» είπε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προ ημερών κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, για να προσθέσει αμέσως μετά με νόημα: «Εννοώ του Ελευθέριου…». Εννοούσε προφανώς δύο πράγματα: πρώτον, το αυτονόητο, ότι προωθείται η αποκρατικοποίηση του αεροδρομίου των Αθηνών· και, δεύτερον, το ακόμη πιο αυτονόητο, ότι μπορεί να βγάλει κανείς τον κ. Ευ. Βενιζέλο από το κράτος αλλά όχι το κράτος από τον κ. Ευ. Βενιζέλο.

***

Το πνεύμα της Αγκαθα Κρίστι επισκέφθηκε το γραφείο του υπουργού Οικονομικών τη Μεγάλη Τετάρτη το βράδυ. Ο λόγος ήταν τα μυστηριώδη e-mail που προέβλεπαν αναδιάρθρωση το βράδυ της Ανάστασης. Το οικονομικό επιτελείο ανέλαβε αμέσως να λύσει το μυστήριο. Στο γραφείο του υπουργού οι κκ. Φ. Σαχινίδης και Γ. Ζαννιάς μελετούσαν τα διαγράμματα που έδειχναν ότι το Χρηματιστήριο βυθίστηκε και τα spreads εκτινάχθηκαν αμέσως μετά την κυκλοφορία των e-mail. Ο νομικός σύμβουλος του υπουργού κ. Τάσος Μπάνος ετοίμαζε το αίτημα προς την Εισαγγελία Αθηνών για τη διερεύνηση της υπόθεσης, η κυρία Φιλιώ Λαναρά έγραφε την ανακοίνωση στον Τύπο και ο κ. Παπακωνσταντίνου συντόνιζε. Το αποτέλεσμα της κινητοποίησης ήταν να ανακαλυφθεί υπάλληλος της Citigroup του Λονδίνου που απέστειλε το email. Ο τραπεζικός όμιλος ανακοίνωσε ότι δεν έγινε κάτι μεμπτό. Κάτι μεμπτό έγινε. Αλλά η Ανάσταση μπορεί να περιμένει…

***

«Η Ελλάδα γνωρίζει την Ελλάδα» είναι η νέα καμπάνια του κ. Ι. Ραγκούση. Δεν πρόκειται για πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού αλλά για μια εκστρατεία ενημέρωσης που ξεκινά άμεσα ο υπουργός Εσωτερικών για τη λειτουργία των δήμων. Π.χ., ο κ. Ραγκούσης έκανε τους λογαριασμούς και διαπίστωσε ότι οι δήμοι χρειάζονται 3 δισ. ευρώ για να καλύψουν τις δαπάνες λειτουργίας τους ενώ συγκεντρώνουν έσοδα που ξεπερνούν τα 4 δισ. Είναι ως εκ τούτου «πλεονασματικοί» αν εξαιρεθούν τα συσσωρευμένα δάνεια και οι πολλές αμαρτωλές δημοτικές επιχειρήσεις. Αυτό είναι το καλό νέο. Διότι το κακό νέο είναι ότι αρκετοί είναι τόσο πολύ βουτηγμένοι στα χρέη που μάλλον χρειάζονται… αναδιάρθρωση.

***

Αντιμέτωπος με την οργή των θεών του Ολύμπου βρίσκεται ο υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας. Ο λόγος; Τα έργα που πραγματοποιούνται στο τμήμα της γραμμής του ηλεκτρικού Μοναστηράκι- Θησείο και η απόφαση της διοίκησης του ΗΣΑΠ, που ελέγχεται από τον κ. Ρέππα, να επιχωματώσει και να καλύψει αρχαίο ναό που αποκαλύφθηκε κατά τις εργασίες συντήρησης των γραμμών. Τη «βέβηλη» αυτή πράξη εμπόδισαν προσωρινά έξι πιστοί των Δώδεκα Θεών που παραπέμφθηκαν να δικαστούν από το Αυτόφωρο Μονομελές με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

***

Ταυτόχρονα όμως προσέφυγαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο με αίτημα να σταματήσουν τα έργα κατάχωσης- ενώ κέρδισαν και τα σχετικά ασφαλιστικά μέτρα. Εκκρεμεί δε και προσφυγή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου όπου ζητούν διακοπή της επιχωμάτωσης με επίκληση της προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας. Τι θα κάνει ο κ. Ρέππας για να εξιλεωθεί; Ισως θυσιάσει έναν αμνό παραπάνω στους αρχαιότερους θεούς του τόπου…

***

Ολοι οι πολιτικοί κάνουν Πάσχα εντός Ελλάδος. Ο κ. Γ. Παπανδρέου βρίσκεται στον Πόρο, ο κ. Αντ. Σαμαράς στην Πύλο και ο κ. Κ. Παπούλιας στα Ιωάννινα. Ο κ. Ι. Ραγκούσης στην Πάρο με καλή παρέα, ο κ. Χ. Παμπούκης στην Πάτμο, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στη Σέριφο, η κυρία Λούκα Κατσέλη στην Κεφαλλονιά, ενώ η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου όπως κάθε χρόνο- παραμένει στην Αθήνα. Μόνο ο κ. Π. Ευθυμίου κάνει Πάσχα στις ΗΠΑ, όχι όμως λόγω διακοπών, αλλά επειδή ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ παραδίδει σειρά διαλέξεων για θέματα πολιτικής και στρατιωτικής ασφαλείας σε αμερικανικά πανεπιστήμια, όπως το Ηarvard και το Columbia, ως προσκεκλημένος του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης».

***

Είναι οι ΗΠΑ η επόμενη Ελλάδα; Το ερώτημα φαίνεται ότι απασχόλησε τη συνάντηση του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών κ. Τίμοθι Γκάιτνερ που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, παρουσία του καθηγητή κ. Γ. Ζαννιά και της οικονομικής συμβούλου του υπουργού κυρίας Μόνας Παπαδάκου. Ο κ. Γκάιτνερ εξέφρασε τον θαυμασμό του για τις ελληνικές κυβερνήσεις αφού το ελληνικό χρέος των 340 δισ. ευρώ μοιάζει ανύπαρκτο μπροστά στο αμερικανικό, που ανέρχεται σε 14,2 τρισ. δολάρια.

***

Μόλις τελείωσαν οι φιλοφρονήσεις ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ παρουσίασε το αμερικανικό σχέδιο αποκλιμάκωσης του χρέους με μαθηματικά που θα ζήλευαν ακόμη και διακριθέντες με το Βραβείο Αμπελ. Δυστυχώς, τα προχωρημένα μαθηματικά του κ. Γκάιτνερ μάλλον δεν αρκούν για να εξαφανίσουν το ελληνικό χρέος. Δεν αποκλείω όμως να τα απολαύσουμε σε μία από τις επόμενες παρουσιάσεις της κυρίας Παπαδάκου στο Υπουργικό Συμβούλιο.

***

Γκίνια έφερε στην κυρία Βάσω Παπανδρέου η αποκήρυξη των τυχερών παιχνιδιών, αφού λίγες ημέρες μετά τη δήλωσή της ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα παίγνια παρ΄ ολίγον να εκραγεί το γραφείο της επί της οδού Ακαδημίας. Πράκτοράς μου αναφέρει την εκδοχή ότι έξω από την πόρτα της Βάσως τοποθετήθηκαν αληθινά εκρηκτικά. Δεν προκλήθηκε όμως έκρηξη λόγω προβλήματος στη συνδεσμολογία. Αντίθετα, στο γραφείο της κυρίας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, το οποίο βρίσκεται στην ίδια πολυκατοικία, τοποθετήθηκαν γκαζάκια τα οποία εξερράγησαν. Η πρώην υπουργός της ΝΔ έμαθε για την έκρηξη την επομένη το πρωί από την τηλεόραση. Οι υπεύθυνοι της Αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών αμέλησαν να της τηλεφωνήσουν. Ποια ήταν η αιτία; Ηταν ιδιαίτερα απασχολημένοι να δέχονται τα εκρηκτικά «συγχαρητήρια» της Βάσως για το πόσο καλά ελέγχουν την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ