* «Μάτια που δεν βλέπονται» επί εικοσιτετραώρου βάσεως, όχι μόνο δεν λησμονιούνται αλλά και χτίζουν πιο ισορροπημένες σχέσεις από τις σχέσεις εκείνων που συγκατοικούν. Έχει ακουστεί και αυτή η επιστημονική θεωρία. Εν τω μεταξύ, το «και μαζί και χώρια» άρχισε να εφαρμόζεται ευρέως στην Αυστραλία. Άνδρες και γυναίκες με πολύχρονους δεσμούς επιλέγουν να ζει καθένας στο σπίτι του και να συναντώνται στον ελεύθερο χρόνο τους. Πρακτικό ακούγεται, αλλά και ψυχρό, παγωμένο, «εξ αποστάσεως», όχι;

* Το είχαν κάνει παλαιότερα η Σιμόν ντε Μποβουάρ και ο Σαρτρ, θα μου πείτε. Και έχτισαν μια ζωή γεμάτη παράλληλες σχέσεις. Είναι τελικά θέμα επιλογών. (Να αντέχει βεβαίως και η τσέπη. Γιατί άλλο να συντηρείς ένα σπίτι και μία/έναν σύντροφο και άλλο…)

* Πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς, σήμερα το φαινόμενο ενδέχεται να οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια, κατά συνέπεια τους ταιριάζουν περισσότερο αυτού του είδους οι χαλαροί δεσμοί, οι οποίοι τους δίνουν μια αίσθηση (ή ψευδαίσθηση;) ελευθερίας.

* Οκτώ ώρες ύπνου: τόσο χρειαζόμαστε οι περισσότεροι, κατά τους επιστήμονες, για να είμαστε αποδοτικοί στη δουλειά μας και να αισθανόμαστε πάντα σε φόρμα. Υπάρχει όμως και ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων (κάτω του 5%) που χρειάζεται λιγότερες από πέντε ώρες. Είναι εκείνοι που ύστερα, κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, κοιμούνται όρθιοι;

* Έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση; Αν ναι, το καλοκαίρι είναι η εποχή σας. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση, εκείνοι που προσπαθούν να καταπολεμήσουν την υπέρταση τους μήνες του θέρους, έχουν κατά 8% περισσότερες πιθανότητες να την επαναφέρουν σε φυσιολογικά επίπεδα.

* Αντιθέτως, το κρύο προκαλεί τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση.  

* Ας αφήσουμε όμως, μέρες που είναι, τις υπερτάσεις και όλα αυτά τα δυσάρεστα που τρομάζουν και κόβουν την όρεξη. Απολαύστε τον οβελία, καλοπεράστε και θα τα ξαναπούμε από την ερχόμενη Τετάρτη. Καλή Ανάσταση και όλα τα καλά του κόσμου στο σπίτι σας, είτε συγκατοικείτε είτε ακολουθείτε το… αυστραλιανό μοντέλο!

***

Κύριε διευθυντά

Πώς ξεκινούσαν κάποτε οι πολιτικοί τις προεκλογικές εκστρατείες τους; Με επισκέψεις στις εκλογικές τους περιφέρειες, όπου είχαν σίγουρη την αποθέωση. Από πού ξεκίνησε χθες (ανεπίσημα, όπως επισημάνθηκε) τη δική του προεκλογική εκστρατεία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος φέρεται έτοιμος να διεκδικήσει τη δεύτερη θητεία του στον Λευκό Οίκο; Από τα κεντρικά γραφεία του Facebook. Επιχειρώντας, τώρα που τα ποσοστά της δημοτικότητάς του παρουσιάζουν κάμψη, να γοητεύσει τα εκατομμύρια ψηφοφόρων που συχνάζουν στον εν λόγω τόπο κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά και επιβεβαιώνοντας ότι το πολιτικό παιχνίδι μεταφέρεται πλέον για τα καλά στο Διαδίκτυο. Eίναι εξάλλου το Ιnternet, εκτός από εύκολος, οικονομικός, αποτελεσματικός και εξαιρετικά ασφαλής τρόπος για να έρθεις σε επαφή με τους πολίτες, είτε είσαι ο Ομπάμα είτε οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός: το χειρότερο που μπορούν να σου κάνουν οι δυσαρεστημένοι είναι ένα «dislike» και να σε διαγράψουν από φίλο. Ούτε γιουχαΐσματα, ούτε χειροδικίες, ούτε γιαουρτώματα, ούτε μούντζες! Μήπως λοιπόν να ακολουθήσουν το… εκσυγχρονιστικό παράδειγμα του πλανητάρχη και οι έλληνες πολιτικοί που τελευταίως δεν τολμούν να εμφανιστούν σε δημόσιο χώρο τρέμοντας τη λαϊκή αντίδραση; Μια ιδέα ρίχνω…

Μετά τιμής

ΥΓ.: Τώρα καταλαβαίνω γιατί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έκανε τριμερή συνάντηση (με τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο και τον αναπληρωτή υπουργό ΜΜΕ Τηλέμαχο Χυτήρη) το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης με θέμα την προώθηση του τουρισμού μέσω Facebook και Twitter. Τελικά, ο Ομπάμα μάς ακολουθεί!