Να πάμε σε παύση πληρωμών, είπε με στόμφο ο καθηγητής οικονομικών Κ. Λαπαβίτσας, στη χθεσινοβραδινή εκπομπή «Ανατροπή» του Mega. Λίγο αργότερα ακούσαμε ακόμα και για έξοδο από το ευρώ. Όχι, αυτό δεν το είπε ο οικονομολόγος κ. Λαπαβίτσας, που δεν το δέχεται, όπως διευκρίνισε, αλλά το υποστηρίζουν, λένε, πάρα πολλά μέλη της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το δημόσιο χρέος, στην οποία ανήκει και ο συγκεκριμένος οικονομολόγος.

Η επιτροπή, υποστηρίζουν οι πρωτεργάτες της, θα απαιτήσει να ανοιχτούν οι συμβάσεις, τις οποίες θα μελετήσει για όσο διάστημα χρειάζεται ώστε να διαπιστώσει το ποιoν του χρέους. Μέχρι τότε τι θα γίνει; Κανείς δεν απαντά σοβαρά σε αυτό το ερώτημα. Θα πρέπει να πάμε σε παύση πληρωμών, υποστηρίζουν.

Πώς θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις; Σε αυτό δεν απαντά κανείς. Πώς θα αντιμετωπιστεί η οργή του όχλου και της μάζας; Εκτός και εάν κάποιοι επιθυμούν την αναταραχή για πολλούς και διαφόρους λόγους. Κατανοούν όσοι τα λένε αυτά τi ζημιά προκαλούν στον τόπο και π;vς η μάζα μπορεί να επηρεαστεί; Μπορεί αυτή η ομάδα να διαδραματίσει σοβαρό ρόλο ή κάποιοι παίζουν με τον πόνο μας;

Θα ήταν πολύ ωραίο, για να είναι αληθινό, με μια παύση πληρωμών να διορθωθούν τα πολύχρονα προβλήματα της χώρας, το έλλειμμα και το χρέος. Σε αυτά επί της ουσίας κανείς δεν απαντά. Η ώρα που ο κ. Λαπαβίτσας έλεγε για την παύση πληρωμών ήταν είκοσι λεπτά πριν από τη μια τα ξημερώματα. Ήταν ώρα για ύπνο και για όνειρα… Και μετά… ξυπνήσαμε πάλι στην πεζή πραγματικότητα με τα χρέη και τα ελλείμματα να μας πιέζουν και με την αναδιάρθρωση να είναι προ των πυλών.