* Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 25 χώρες της Ευρώπης, ανάμεσα σε 25.000 νέους και παιδιά, το 38% εξ αυτών, ηλικίας 9-12 ετών, διαθέτει προφίλ σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης. Το ίδιο ποσοστό, για τις ηλικίες 13-16 ετών, ανέρχεται στο εντυπωσιακό 77%.Μη βιαστείτε όμως να χαρείτε για την (έστω από Internet) κοινωνικοποίηση των νέων μας. Κρύβει παγίδες.

* Οπως επισήμανε ηΝίλι Κρους, επίτροπος αρμόδια για τις νέες τεχνολογίες, «πολλά από αυτά τα παιδιά δεν παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθούν». Αυτό επειδή δεν συνειδητοποιούν τους κινδύνους. Και τι προτείνει η ειδικός;

* Η επίτροπος καλεί όλους τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης νατροποποιήσουν τις ρυθμίσεις των προφίλ των ανηλίκων ώστε να μην μπορείκανένας να έχει πρόσβαση σε εκείνα μέσω μηχανών αναζήτησης. Οπως επίσης προτείνει να μην μπορούν να μπαίνουν στα εν λόγω προφίλ εκείνοι που δεν έχουν καταχωριστεί από τα ίδια τα παιδιά ως «φίλοι» τους. Σωστή τη βρίσκω.

* Μαύρα μαντάτα από τη Ρωσία. Ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ παραδέχθηκε ότι παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησής του η μάστιγα των ναρκωτικών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Δήλωσε δε ότι ο επίσημος αριθμός των 650.000 τοξικομανώντης χώρας δεν ανταποκρίνεται επ’ ουδενί στην πραγματικότητα: «Οι άνθρωποι που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών είναι περισσότεροι από 2,5εκατομμύρια. Πρόκειται για τρομακτικό νούμερο. Επιπλέον, το 70% αυτών είναι κάτωτων 30 ετών». Αυτό και αν είναι τρομακτικό!

* Αγωνίες παντού, αγωνίες… πολυτελείας και στο Χόλιγουντ, με την υπόθεση του Νίκολας Κέιτζ να απασχολεί τα διεθνή ΜΜΕ. Διότι ο ηθοποιός όχι μόνο συνελήφθη στη Νέα Ορλεάνη ύστερα από έντονο επεισόδιο με τη σύζυγό του, αλλά και είχε πιει τόσο πολύ ώστε να μην μπορεί να βρει το σπίτι του. Αυτό ήταν και το θέμα που πυροδότησε τον καβγά με τη γυναίκα του. Φαίνεται πως ο Κέιτζ ταυτίστηκε τόσο πολύ με την οσκαρική ερμηνεία του στο «Αφήνοντας το Λας Βέγκας», όπου υποδυόταν έναν αλκοολικό, που δεν μπορεί να ξεφύγει.

***

Κύριε διευθυντά.

Οταν ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος (στο σκίτσο) εκφράζει από άμβωνος τη συμπαράστασή του στον… δοκιμαζόμενο από τη Δικαιοσύνη περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη, δηλώνοντας «αυτή η δοκιμασία μπορεί να τον ενισχύσει και να τον κάνει να σταθεί όπως πάντα δυνατός» έχει επίγνωση τού τι έχει πραγματικά συμβεί; Οτι, όσο και αν τον εκτιμά και όσο και αν τον «ενώνει με ημάς ο κοινός σκοπός για την πατρίδα», ο κ. Ψωμιάδης τιμωρήθηκε για καραμπινάτη ανυπακοή στον νόμο; Βεβαίως, θα μου πείτε, η Εκκλησία δεν είναι εδώ για να κρίνει, αλλά για να συγχωρεί. Ομως αυτό θα έπρεπε να το εφαρμόζει σε όλες τις υποθέσεις (σε πολλές εκ των οποίων ο κ. Ανθιμος έχει εξαντλήσει την αυστηρότητα και την αδιαλλαξία του) και όχι κατ’ επιλογή. Αυτά είχα να πω και ο Θεός να με συγχωρέσει μεγαλοβδομαδιάτικα…

Μετά τιμής

Πανδώρα