Αν είσθε ένοχος για κατάχρηση, πλαστογραφία, ακάλυπτες επιταγές, οφειλές ακόμη και προς το Δημόσιο, για εκβιασμό, συκοφαντική δυσφήμηση και όλα τα σχετικά, δεν έχετε λόγο να φοβάστε αν πέσετε στα χέρια της Δικαιοσύνης. Μια μικρή ταλαιπωρία, αν τυχόν προφυλακισθείτε, είναι κατά κανόνα το μέγιστο που θα υποστείτε. Αν μάλιστα παραδεχθείτε την ενοχή σας (και έτσι γλιτώνετε από τις αλλεπάλληλες δίκες λόγω αναβολής και το κόστος από δικηγορικές αμοιβές και λοιπά έξοδα, στα οποία μπορεί ενδεχομένως να περιλαμβάνονται και μίζες, όπως υπονοούν οι δικηγόροι σας), τότε η φυλακή που θα σας επιβληθεί είναι απλό χάδι (ιδίως αν από την παραβατική συμπεριφορά σας τα έχετε ως συνήθως οικονομήσει). Είτε παίρνετε ταυτόχρονα αναστολή επιβολής της ποινής είτε πληρώνετε ένα αστείο ποσό (5.000-10.000 ευρώ) και αποδίδεσθε ολόλευκοι στην κοινωνία και κυκλοφορείτε ελεύθεροι για να συνεχίσετε τον παραβατικό πλουτισμό σας, χωρίς μάλιστα να επιτρέπεται να ερωτηθείτε πώς και δεν βρίσκεσθε στη φυλακή, αφού μόλις πριν από μια-δυο ημέρες καταδικασθήκατε, όπως επισήμαινα στη στήλη αυτή στις 20.1.2008.

Ιδού η έγκυρη ανατριχιαστική επιβεβαιωτική καταγγελία που σας είχα προαναγγείλει, του αντεισαγγελέα Εφετών κ. Βασιλείου Φλωρίδη, όπως δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» της 20ής Μαρτίου χωρίς να ενοχληθεί κανείς.

«Με τις αλλεπάλληλες “φιλελεύθερες” τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και ιδίως αυτού του περασμένου Δεκεμβρίου (που είχε εισηγηθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Καστανίδης, με σύμφωνη φυσικά γνώμη και του Πρωθυπουργού ) φθάσαμε πλέον να δικαιούται αναστολή όποιος καταδικάσθηκε και σε ποινή φυλάκισης έως 5 έτη!Και μάλιστα να δικαιούται αναστολή ακόμα κι αν έχει ξαναδικασθεί προηγούμενα σε ποινή φυλάκισης έως ένα έτος!Το δικαστικό μας σύστημα λοιπόν στην ουσία κατάντησε στο να οδηγεί τους πολίτες να προτιμούν τις καταδίκες από την αθώωση.Γιατί είναι πιο φθηνές (!!!). Αφήνει όμως έτσι και τα θύματα αναποζημίωτα. (Διότι αντί ο καταδικασθείς να επιστρέφει τα χρήματα που καταχράσθηκε,πληρώνει απλώς τα έξοδα της δίκης, 250 ευρώ, και την αμοιβή του δικηγόρου του).

«Το ίδιο θα συμβεί» συνεχίζει ο κ. Φλωρίδης «και στην περίπτωση που θα συλληφθεί επ΄ αυτοφώρω ένας διεφθαρμένος υπάλληλος να δωροδοκείται στις σπάνιες περιπτώσεις που ένας πολίτης θα βρει το θάρρος να τον καταγγείλει. Μετά την καταδίκη του ακόμα και σε φυλάκιση 5 ετών θα αφεθεί ελεύθερος πληρώνοντας μόνο τα έξοδα της δίκης».

Αυτό είναι το κράτος δικαίου που διαμορφώσαμε. Ωστόσο έτσι οι πολίτες εθίσθηκαν στην ατιμωρησία, στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή, στη μαζική διαφθορά, στις καταπατήσεις δημοσίων κτημάτων αλλά και σε καθημερινή παραβατικότητα στην εν γένει συμπεριφορά (παραβίαση του κόκκινου φαναριού, μη έκδοση αποδείξεων, δεν πληρώνω- δεν πληρώνω, κατάλυση του κράτους στην Κερατέα, αγνόηση των αποφάσεων των δικαστηρίων από παρανόμως απεργούντες). Και η συγκλονιστική κατάληξη του άρθρου του κ. Φλωρίδη:

« Με μια σειρά και επί πολλά έτη ταξικών και ρουσφετολογικών τροποποιήσεων των ποινικών μας νόμων (τις περισσότερες των οποίων εισηγήθηκαν πανεπιστημιακοί που ασκούν δικηγορία δηλαδή υπέρ τωνπελατών τους ), και με το ψευδοεπιχείρημα ότι δήθεν “θα γεμίσουν οι φυλακές”, φθάσαμε στο σημείο να καταλήγουν στη φυλακή κατά πλειοψηφία φτωχοί άνθρωποι, τοξικομανείς και όσοι δεν έχουν διασυνδέσεις με πολιτικούς ή ισχυρούς. Οσοι δηλαδή δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν μια πολυτελή υπεράσπιση ή την ποινή τους ή δεν έχουν πρόσβαση σε πολιτικό για να τροποποιήσει υπέρ αυτών τον νόμο».

Εικόνα χώρας που λειτουργεί με πρακτικές μαφίας, με την ευθύνη όλων των κομμάτων και ιδιαίτερα των νομικών (πρωτοστατούντων των αριστερών που θα όφειλαν να καταγγείλουν αντί να συγκαλύπτουν ή ακόμη και ανοιχτά να υποστηρίζουν την ανυπακοή και την παρανομία). Πώς θα βγούμε από αυτόν τον βούρκο, όταν η σιωπή και η συγκάλυψη αφήνουν σε άγνοια την πλειονότητα των πολιτών;

jmarinos@tovima.gr
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ