από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

Ανθρωπολογία της παρακμής

Ανθρωπολογία της παρακμής
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Εικόνα 1

Αεροπορικό ταξίδι από πόλη της περιφέρειας προς Αθήνα. Το αεροπλάνο γεμάτο. Η ώρα της αναχώρησης έχει ήδη περάσει. Ολοι ανυπομονούν. Κανένας δεν ξέρει γιατί δεν αναχωρεί το αεροπλάνο. Από την ενδοσυνεννόηση της αεροσυνοδού ακούγεται: «Μην αναχωρήσετε, έρχεται ο VΙΡ». Σημειωτέον, η αεροπορική εταιρεία είναι ιδιωτική. Στο μικρό αεροπλάνο των 72 θέσεων δεν υπάρχουν διακεκριμένες θέσεις. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι παραπλήσιες. Ο VΙΡ θα πλήρωσε ίδια, λιγότερα ή και καθόλου. Στη βαλκανική τούτη χώρα, ο κάθε αυτοαποκαλούμενος VΙΡ μπορεί να καθυστερήσει αεροπορικές πτήσεις, να στερήσει την έγκαιρη άφιξη σε συνεπιβάτες που πηγαίνουν στη δουλειά τους, σε επαγγελματικά ραντεβού, ή σε ασθενείς που έχουν ραντεβού με τον γιατρό τους. Ο ναρκισσισμός του VΙΡ επιβεβαιώνεται από τη γλοιώδη, αντιεπιχειρηματική συμπεριφορά της αεροπορικής εταιρείας.

Εικόνα 2

Πτέρυγα Θέσεων μεγάλου νοσηλευτικού ιδρύματος της χώρας. Ποιοι νοσηλεύονται στα κρεβάτια των Θέσεων; Κρυπτοϊδιωτικοί άρρωστοι των γιατρών, εφοπλιστές, πολιτικοί και άλλοι επώνυμοι. Πιστεύετε ότι πληρώνουν διαφορετικό κόστος νοσηλείας; Οχι βέβαια! Στο Ελλαδιστάν τίποτε δεν μετριέται, τίποτε δεν αξιολογείται, κανένας δεν νοιάζεται για το δημόσιο χρήμα. Τα αιωνόβια χούγια της καθ΄ ημάς Ανατολής παραμένουν αναλλοίωτα: οι αφεντάδες τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης από τους ραγιάδες.

Εικόνα 3

Διακεκριμένος πολίτης μιας επαρχιακής πόλης έχει ανάγκη να επικοινωνήσει με τον Θεό. Κυριακή πρωί, μπαίνει σεμνά στην εκκλησία. Δίνει τον οβολό του στο παγκάρι, ανάβει το κεράκι του και ήσυχα αποσύρεται σε μια γωνιά να αυτοσυγκεντρωθεί. Ο επίτροπος της εκκλησίας τον αναγνωρίζει και, με αγωνία, τρέχει κοντά του. Με σιγανή φωνή τού υποδεικνύει ότι η θέση του είναι δίπλα στο περίοπτο Δεσποτικό, όχι στην απόμακρη γωνιά. Ο συγκεκριμένος πιστός είναι «επώνυμος», VΙΡ, όχι ένας ανώνυμος προσκυνητής. Στον Οίκο του Θεού, όπου όλοι υποτίθεται πως είναι ίσοι («Ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ Ελλην, ουκ ένι δούλος ουδέ ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ, πάντες γαρ υμείς είς εστέ εν Χριστώ Ιησού») οι διακρίσεις ζουν και βασιλεύουν. Αν οι χριστιανοί δεν είναι ίσοι στην κατ΄ εξοχήν εξισωτική εκκλησία τους, πρέπει να απορούμε που οι πολίτες δεν αντιμετωπίζονται ως ίσοι στην τύποις εξισωτική πολιτεία τους;

Εικόνα 4

Πανεπιστήμιο. Η προσφορά ενός στους πέντε πανεπιστημιακούς είναι απελπιστική. Διδάσκουν λίγες ώρες, κανένας δεν ελέγχει την ποιότητα της διδασκαλίας τους, κανένας δεν αξιολογεί τη μεταδοτική τους ικανότητα. Ερχονται και φεύγουν από το πανεπιστήμιο σαν κομήτες. Οι προϊστάμενοί τους δεν έχουν δύναμη να τους ελέγξουν. Οι «ελεγχόμενοι» είναι οι «πελάτες» τους, αυτοί τους ανέβασαν στον θώκο εξουσίας που κατέχουν. Επιπλέον, εάν κάποιος προσπαθήσει να ελέγξει τον ανεπαρκή (ή παρανομούντα) πανεπιστημιακό, θα βρει σκληρά απέναντί του τους συνδικαλιστές ομοτέχνους του. Η διοίκηση του πανεπιστημίου θέλει να τα έχει καλά με όλους: οι έλεγχοι φέρνουν προστριβές, προσελκύουν την προσοχή των ΜΜΕ, μειώνουν την «αίγλη» των αξιωματούχων και, κατά συνέπεια, τις πιθανότητες αναρρίχησής τους σε άλλες περίοπτες θέσεις. Πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις λοξοκοιτάζουν για μια θέση στην Ακαδημία, στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων, στις ανώτατες θέσεις δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών. Το παράδειγμα του δασκάλου που δεν αφοσιώνεται στο έργο του, αρνείται τους ελέγχους και προετοιμάζει τα επόμενα στάδια της κοινωνικής αναρρίχησής του είναι καταστροφικό και για το πανεπιστήμιο και για τις νεότερες γενιές. Εκπέμπει όλα τα λάθος μηνύματα. Είναι τυχαίο ότι οι ολίγιστοι πανεπιστημιακοί αντιδρούν τόσο λυσσαλέα στην αξιολόγηση; Διαθέτοντας αξιοπρέπεια, δεν θέλουν να δείξουν τη γύμνια τους, οι άνθρωποι!

Εικόνα 5

Δημόσιος υπάλληλος προσέρχεται το πρωί κανονικά στην υπηρεσία του. Παραμένει δυο-τρεις ώρες και αναχωρεί σαν κύριος! Κανένας δεν τον αναζητεί. Κανένας δεν ελέγχει αν έκανε τη δουλειά του. Ηρεμος και ανενόχλητος συνεχίζει τη μέρα του αλλάζοντας δουλειά: είναι έμπορος του ποδαριού. Τρέχει όλη μέρα με μια τσάντα, επισκέπτεται τους πελάτες του, διακινεί το εμπόρευμα. Τιμολόγια και αποδείξεις είναι απαγορευμένες· η διακίνηση μαύρη. Ετσι μαύρο ήρθε στα χέρια του και το εμπόρευμα. Το μεσημέρι, συνάδελφοί του «χτυπάν» την κάρτα του. Είναι όλοι στο κόλπο. Εχουν όλοι συμφέρον από τη δεύτερη δουλειά. Ολοι ικανοποιούνται.

Ο λαθρεπιβάτης υπάλληλος αποζημιώνεται όπως και οι άλλοι, ασχέτως αν η προσφορά στην υπηρεσία είναι μηδενική. Αυτός πλουτίζει, άλλοι πληρώνουν τα σπασμένα.

Βαθιά μέσα μας ξέρουμε γιατί χρεοκοπήσαμε. Δεν χρειαζόμασταν τον Στρος-Καν για να μάθουμε ότι ζούμε «στα σκατά». Χρειαζόμασταν όμως τη χρεοκοπία για να το συνειδητοποιήσουμε.

Ο κ. Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος είναι καθηγητής της Ιατρικής.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (10)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Βρωμερή πραγματικότητα | 09/10/2011 18:27
  Συγχαρητήρια για το άρθρο σας Αυτή είναι δυστυχώς η βρωμερή πραγματικότητα στην χώρα μας.
  Ε. Λαμπράκης
  απάντηση00
   
   
  ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ! | 18/04/2011 19:56
  Κύριε Καθηγητά, καλό το άρθρο σας, αλλά πείτε μας ΕΣΕΙΣ υποθέτω εξαιρείστε απο ολες αυτές τις κατηγορίες.Που ήσασταν ολα αυτά τα χρόνια της διαφθοράς?Τι διδάξατε τους μαθητές σας?Γιατί απο την Ιατρική ξέρουμε πως επιστήμονες οχι γιατροί αλλά πλιατσικολόγοι κλέφτες της δημόσιας περιουσιας εχουν εξέλθει και εξέρχονται των σχολών ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΟΛΟΙ όσοι στρουμπουλούς λογαριασμούς εχουν.ΚΑι θα μας πείτε πως υπάρχουν και εξαιρέσεις φυσικά.ΑΛΛΑ εγώ ο απλός πολιτης του ΤΕΡΑΤΟΣ Ιδιωτικου τομέα που οκτάωρο δεν ξερω τι θα πει ΟΛΑ τα χρόνια που δουλεψα ΓΙΑΤΙ τωρα να πληρώνω τα ΚΛΕΜΕΝΑ -ΚΟΥΒΑΝΕΖΙΚΑ.Πειτε μας ΚΥριε ΚΑθηγητά ΤΙ ΣΟΙ Ιατρική μαθαίνουν ΟΛΟΙ αυτοί που μας ξεζουμίζουν ετσι και αρρωστησουμε.
  ΝΕΟ-ΡΑΓΙΑΣ
  απάντηση41
   
   
  den xerw pws niwthw gia esas | 18/04/2011 16:24
  tosa xronia pou hsastan oloi re gamwto??? den ta vlepate ola auta?? kai lew den ta vlepate giati egw zousa sto exwteriko kai opote erxomoun ekana oti mporousa eilikrina kai kataferna kai pragmata..twra epestrepsa ( an den allaxw gnwmh) kai prospathw na enswmatwthw xwris na xechasw kai auta pou xerw..polu duskolo!! exakolouthw na aporw pws kanenas den antidrouse afthormita kai anthrwpina mprosta se toses aformes..ti upnos htan autos?? ti kalliergeia, morfwsh, anthrwpia, aisthitiki eixate kai exete telika??? pragmatika aporw kai prospathw na sas sugxwrhsw kai na sas agaphsw xana..den xerw an kataferw na xanaagaphsw tous sumpatriwtes mou..lupamai polu mporei na mhn ta kataferw.....
  noname
  απάντηση42
   
   
  Kαι άλλα πολλά! | 18/04/2011 12:43
  Καλό το άρθρο σας, όχι όσο θα έπρεπε καταγγελτικο. Π.χ: Γνωστός αρχιερέας που επιμένει να διαιρεί το ποίμνιό του, αναιρεί από άμβωνος την Δικαιοσύνη υπεραμεινόμενος παρανομίας. Ο ίδιος μετά θάνατο θα ταφεί στο προαύλιο αρχαίας εκκλησίας μεταβάλλοντάς την σε νεκροταφείο αρχιερέων με τα χρόνια. Πλασματικές άδειες από «εργαζόμενους» του παθητικού ευρύτερου δημόσιου τομέα δήθεν για αιμοδοσία, με κόστος σε βάρος άλλων τίμιων εργαζομένων, σε επίγνωση βέβαια διοικήσεων και συνδικαλιστών κάθε χρώματος. Έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης από το αρμόδιο Υπουργείο και τα ΜΜΕ, σε αγαστή, υποθέτω, συνεργασία σιωπής, με το τί έχει γίνει τελικά, αναλυτικά, με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Κ.ά
  Νικόλας
  απάντηση70
   
   
  ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ! | 18/04/2011 08:56
  Αυτά τα παραδείγματα και άπειρα άλλα που ο καθένας μας διαπιστώνει καθημερινά βεβαιώνουν πέραν κάθε αμφιβολίας ότι "εμείς ο απλός λαός" είμαστε που σε πρώτο χρόνο διαφθήραμε το αδύναμο πολιτικό προσωπικό της χώρας μας. Είχαμε χρεωκοπήσει ηθικά και πολιτιστικά εδώ και χρόνια αλλά προτιμήσαμε να βαφτίσουμε "μαγκιά και άνεση" την αδυναμία μας να συγκρουστούμε σε καθημερινή βάση με το λάθος και το παράνομο αντί να επικροτούμε το σωστό και το νόμιμο. Παρόλα αυτά, οι σημερινές και μελλοντικές δυσκολίες σίγουρα είναι μέρος μιας διαδικασίας που θα υποχρεώσει το λαό να επαναπροσδιορίσει τις αξίες, τις προτεραιότητες και τους στόχους του για ένα καλύτερο μέλλον.
  Θεόφιλος
  απάντηση50
   
   
  ΗΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ | 17/04/2011 22:42
  Η ταπεινότητά μου προσυπογράφει τα πιο πάνω σχόλια του κ.καθηγητή και θα είθελα να προσθέσω το γεγονός ότι ο πνευματικός κόσμος δε καταδίκασε τόν άκρατο ανταγωνισμό επίδειξης πλούτου των τελευταίων 15 τουλάχιστον χρόνων . Δεν καταδικάσθηκε απο καν'ένα το γεγονός ότι άνθρωποι των ΜΜΕ και ελάχιστα προσόντα γνώσεων και παιδείας αμοίβονται με δεκάδες χιλιάδες ευρώ το μήνα και τα μέσα στα οποία εργάζονται ή χωροπηδούν στα πρωινάδικα οφείλουν εκατόμμύρια στο δημίσο από φόρους και στα ασφαλιστικά ταμεία απο εισφορές αλλά δεν παύουν να διαλλαλούν καθημερινά για την οικονομική εξαθλίωση των ανέργων και των μικροσυνταξιούχων πουθ το ανάλγητο κράτος δεν ανοίγει τα θησαυροφυλάκεια των τραπεζών να μοιρά
  kωνσταντοπουλος
  απάντηση40
   
   
  ίδιον συμφέρον | 17/04/2011 20:14
  Όταν για ότι κάνεις έχεις στο νου πάνω από όλα το ίδιον συμφέρον καταλήγεις να ανάγεις σε αρετή ότι σε κάνουν ουραγό.
  Lazaros Filippidis
  απάντηση10
   
   
  KTEL... | 17/04/2011 18:35
  Δεν υπάρχει αλληλεγγύη στην Πατρίδα μας πάει και τελειωσε,έκανα κάποτε το λάθος πριν από μερικά χρονια να πάρω το ΚΤΕΛ και να κατεβω στην Αθηνα από την Θεσσαλονίκη, διπλα μου καπνίζανε δυο λεβέντες με μουστάκια,σε παρατήρηση μου οti το Κάπνισμα απαγορεύεται και ότι θα πρέπει να σεβασθούν τον χώρο μου είπανε να πάω να μαζέψω χόρτα,όταν διαμαρτυρήθηκα έντονα στον Οδηγό κινηθήκανε εναντίον μου με άθλιες και πρόστυχες εκφράσεις ,Κανεις! από ολόκληρο λεωφορείο δεν πήρε το μέρος μου,μάλιστα γελούσανε ειρωνικά,Άπαντες..!!!!! Όλοι τους ,Ένοιωσα αηδία Παρακάλεσα τον Οδηγό να με κατεβάσει ήτανε αδύνατον να συνεχίσω το Ταξείδι μου.Kαλά κρασιά.
  Onasis
  απάντηση130
   
   
  μονο λογια; | 17/04/2011 16:00
  αν αυτα που γραφετε ειναι ιστοριες απο το μυαλο σας τοτε ειναι μια απο τα ιδια (καθε μερα τετοιες ιστοριες ο καθενας κατεβαζει απο το μυαλο του), αν ειναι αληθινα τοτε εχετε παει να τα πειτε αρμοδιως ωστε να διορθωθουν; Αν εσεις με τετοια δυναμη δεν το κανετε ποιος θα διορθωσει τα πραγματα; Παντως εγω ως υπαλληλος του ΥΠΟΙΚ διορισμενος απο το διαγωνισμο του 1998 δε γνωριζω υπαλληλοι να φευγουν απο τις 11 το πρωι και να κανουν βολτες..
  εφοριακος οχι λευκος απεργος
  απάντηση210
   
   
  Εικόνα 6 | 17/04/2011 10:46
  Όλοι μαζί οι επιβάτες της ιδιωτικής αεροπορικής διαμαρτύρονται εν χορώ. Όλοι οι υπόλοιποι γιατροί του νοσοκομείου καταγγέλουν ομαδικά τους "συναδέλφους" τους. Όλοι οι πιστοί στην εκκλησία αρνούνται να δώσουν τον οβολό τους εκείνη τη μέρα. Όλοι οι "δάσκαλοι" καταγγέλουν ονομαστικά τους ολιγωρούντες. Ο προϊστάμενος της δημόσιας υπηρεσίας διατάσσει ΕΔΕ και επιβάλλονται οι νόμιμες συνέπειες. Δεν ζούμε στα "σκατά" γιατρέ μου (υποθέτω ότι αυτόν τον τίτλο επιλέγεται ως σημαντικότερο). ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΣΚΑΤΑ!
  Εύη
  απάντηση210