Για πολλές ημέρες κυριαρχούσε η εντύπωση ότι οι οριστικές ανακοινώσεις για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο και τις αποκρατικοποιήσεις θα γίνονταν σήμερα Πέμπτη σε ειδική συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου αφού ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου πρέπει να πετάξει την Παρασκευή για την Ουάσινγκτον προκειμένου να συμμετάσχει στην Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Τελικά, ο κ. Γ. Παπανδρέου αποφάσισε ότι αποκρατικοποιήσεις και δημοσιονομικά συνθέτουν βαρύ πολιτικού μενού για μια κοινωνία καταπονημένη από τη λιτότητα και έτσι τοποθέτησε τις αποκρατικοποιήσεις σήμερα και τα δημοσιονομικά αύριο. Το αποτέλεσμα είναι ο υπουργός Οικονομικών να καθυστερήσει μερικές ώρες την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ και να παρακολουθήσει τη σύνοδο προτού καλά – καλά συνέλθει από το τζετ λανγκ. Ευτυχώς δεν θα είναι μόνος του. Στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του ΔΝΤ όπου εικάζεται ότι παραμονεύει ο «Μινώταυρος της αναδιάρθρωσης» ο κ. Παπακωνσταντίνου θα συνοδεύεται από τον επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) καθηγητή κ. Γ. Ζαννιά και την οικονομική του σύμβουλο κυρία Μόνα Παπαδάκου.

**

Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτά που δεν μπορούν να ειπωθούν είναι πιο ηχηρά από εκείνα που λέγονται στη θέση τους για να περνάει η ώρα. Η παραπάνω φιλοσοφία αναμένεται να ισχύσει τόσο για τις αυριανές ανακοινώσεις περί του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου, όσο και για το σημερινό πακέτο αποκρατικοποιήσεων. Μου λένε ότι μετά την απόρριψη του νομοσχεδίου για τα παίγνια από τους βουλευτές του ΠαΣοΚ, ο κ. Γ. Παπανδρέου, επιστρέφοντας από τη Βαρσοβία όπου βρισκόταν, συζήτησε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και συμφώνησαν ότι οι «λυτρωτικές αλήθειες» δεν είναι εφικτό να ακουστούν ούτε αυτή την εβδομάδα. Έτσι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει μια μείωση ελλείμματος κατά 23 δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2015 περίπου ως κάτι «ανώδυνο». Και επιπλέον να βαφτίσει ως «δυναμικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων» ένα «γενικό πλαίσιο» διάθεσης ποσοστού μετοχών δημοσίων επιχειρήσεων σε βάθος χρόνου 1-2 ετών. Μόνο που η τρόικα δεν φαίνεται να έχει ενθουσιαστεί. Και κάποιοι στοιχηματίζουν ότι στις αρχές Μαίου οι γυμνές αλήθειες των εν ψυχρώ ιδιωτικοποιήσεων και των επώδυνων δημοσιονομικών προσαρμογών δεν θα αντέξουν άλλο στο σκοτάδι και θα προτάξουν τα στήθη τους κάτω από τον καυτό ήλιο του ΠαΣοΚ.

**

Ο επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ. Νίκος Φωτόπουλος είναι ο μοναδικός συνδικαλιστής ηγέτης που εκτιμά και παραδέχεται η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Μιλάω σοβαρά. Πηγές μου στη «Δημοκρατική Συμμαχία» με διαβεβαιώνουν ότι η πρόεδρος πιστεύει ότι ο κ. Φωτόπουλος είναι ο μόνος original που μπορεί επάξια να εκπροσωπήσει αυτό που η ίδια αποκαλεί «κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό». Ακριβώς γι’ αυτό η Ντόρα στοχοποιεί τον ίδιο και την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και ζήτησε χθες την επέμβαση της Δικαιοσύνης έτσι ώστε να δοθούν απαντήσεις σχετικά με τη διαχείριση των χρημάτων που έχει λάβει το συνδικάτο από την εταιρεία.

Υπενθυμίζω ότι κατά τη διάρκεια της προχθεσινής επίσκεψης του επικεφαλής των Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημοσίας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή στο κεντρικό κτίριο της ΔΕΗ εκλάπη φάκελος γεμάτος με σχετικά οικονομικά στοιχεία. Η ΓΕΝΟΠ, ασφαλώς, αποφάσισε να καταγγείλει πρώτη την κλοπή. Αναφέρω ακόμα την καταγγελία της Δημοκρατικής Συμμαχίας ότι αν διατέθηκαν 7 εκατομμύρια ευρώ για κοινωνικό τουρισμό στην ΓΕΝΟΠ εντός του 2010 τότε αυτό σημαίνει ότι πήγαν διακοπές … όλοι οι υπάλληλοι της ΔΕΗ. Ο κ. Φωτόπουλος πάντως πιστεύει και διαμηνύει στους συνομιλητές του ότι όλα τα παραπάνω λέγονται προκειμένου να απαξιωθεί η ΓΕΝΟΠ και να διευκολυνθεί το «ξεπούλημα της ΔΕΗ». Συμπέρασμα; Από την κόντρα Ντόρας – Φωτόπουλου κερδίζουν εξίσου και οι δύο. Γιατί να μην την συνεχίσουν;

**

Ο επίτροπος Ενέργειας κ. Γκίντερ Έτινγκερ υπενθύμισε προχθές κάτι που ήταν σχετικά γνωστό, ωστόσο είχε ξεχαστεί από τους περισσότερους. Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν ασφαλίζουν πυρηνικά εργοστάσια. Ο κ. Έτινγκερ ανέφερε την παραπάνω διαπίστωση απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Κρίτωνα Αρσένη, ο οποίος εσχάτως έχει σηκώσει το «πράσινο λάβαρο» κατά της πυρηνικής ενέργειας και ζητεί το κλείσιμο όλων των πυρηνικών εργοστασίων στην Ευρώπη.

Πρόσφατα μάλιστα ο Κρίτωνας μίλησε στο ευρωκοινοβούλιο και είπε απευθυνόμενος στους κκ. Ζοζέ Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ ότι θα έχουν ευθύνη αν γίνει πυρηνικό ατύχημα στην Ευρώπη. Δεν ξέρω πόσο ευθύνη θα έχουν δύο πολιτικοί που βρίσκονται στην «κυβέρνηση» (αλλά όχι στην εξουσία) της Ενωμένης Ευρώπης. Εκείνο που ξέρω είναι ότι μεταξύ 18 και 22 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν στο Κίεβο εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 25 χρόνων από το ατύχημα του Τσέρνομπιλ. Κάτι το οποίο περιέχει υπερβολική δόση τραγικής ειρωνείας αν σκεφτεί κανείς ότι, όπως παραδέχονται ειδικοί επιστήμονες, η Φουκουσίμα θα συνεχίσει για πολύ καιρό να «καπνίζει ραδιενέργεια».