Μια εκκωφαντική ανάσα ανακούφισης ακούστηκε χθες το πρωί από τη Βουλή καθώς, παρά τις προβλέψεις των απαισιόδοξων δεν σημειώθηκε νέα σύρραξη ανάμεσα στον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και στους βουλευτές του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠαΣοΚ. Ως γνωστόν η χθεσινή ημέρα ήταν εκείνη κατά την οποία σχεδόν όλοι οι υπουργοί όφειλαν να προσέλθουν στη Βουλή και να επιδείξουν σεβασμό στους βουλευτές μέσα από την παρουσίαση των δράσεων και των προτεραιοτήτων τους.

Μου λένε ότι η συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας με την παρουσία του υπουργού Οικονομικών πήγε καλά για δύο λόγους. Πρώτον, οι βουλευτές είχαν αντιληφθεί ότι μια δεύτερη κόντρα με τον κ. Παπακωνσταντίνου μετά τα παρατράγουδα που προέκυψαν από την απόρριψη του νομοσχεδίου για τα παίγνια την προηγούμενη εβδομάδα θα διαμόρφωνε συνθήκες σοβαρής πολιτικής κρίσης. Δεύτερον, ο υπουργός Οικονομικών είχε αντιληφθεί ότι δεν έπρεπε να προκαλέσει τους βουλευτές και περιορίστηκε σε μια ομιλία με αρκετή … «αναπτυξιακή ζαχαρίνη», αφού δεν ανέφερε σχεδόν τίποτα για την ουσία των μέτρων που θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση 23 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το 2015.

**

Πάντως η κυρία Λούκα Κατσέλη έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη του υπουργείου της κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησής της με τον κ. Γ. Παπανδρέου. Μαθαίνω ότι η υπουργός Απασχόλησης διαβεβαίωσε τον Πρωθυπουργό ότι τα 7,5 από τα 23 δισεκατομμύρια (σχεδόν 1 στα 3 ευρώ της μείωσης του ελλείμματος) θα τα συνεισφέρει το υπουργείο της. Κάποιοι υποψιάζονται ότι η παραπάνω γενναία συνεισφορά ίσως σηματοδοτεί ότι οι προβλέψεις του ενιαίου μισθολογίου για την μείωση μισθών θα μεταδοθεί και στις συντάξεις. Αλλά θα περιμένουμε ως τον Μάιο για να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες…

**

Στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού επιταχύνουν την προετοιμασία εν’ όψει της θερινής περιόδου. Συνεργάτης μου εντόπισε τον υφυπουργό Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδη να προεδρεύει σε χθεσινή σύσκεψη για την επίλυση των νομοθετικών κενών που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία των … χιονοδρομικών κέντρων. Βεβαίως, ο κ. Νικητιάδης μπορεί να ισχυριστεί ότι βρίσκεται μπροστά από την εποχή του, μεριμνά δηλαδή για τον επόμενο χειμώνα.

**

Ένα νέο κόμμα με τίτλο «Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών» και πρόεδρο τον κ. Ι. Δημαρά ιδρύεται την Πέμπτη 14 Απριλίου στο Metropolis Live Stage επί της οδού Πανεπιστημίου. Οι εκλογολόγοι είναι επιφυλακτικοί για το εγχείρημα, αφού αναμένουν να διαπιστώσουν αν ο κ. Δημαράς θα «μεταμοσχεύσει» την απήχησή του σε τοπικές εκλογές στην Αττική σε «εθνική ψήφο». Λένε όμως ότι ο πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ και πρώην υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής θα προσπαθήσει να εκφράσει την «αντιμνημονιακή ψήφο» στις επόμενες εκλογές, όπου θα έχει σκληρό ανταγωνισμό αφού όλοι (συμπεριλαμβανομένων των περισσοτέρων βουλευτών του ΠαΣοΚ) θα επιχειρήσουν να κάνουν το ίδιο.

**

«Κούκο» χαρακτήρισε εμμέσως τον κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ ο κ. Κ. Παπούλιας, όταν αναφερόμενος στις θετικές δηλώσεις για την Ελλάδα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε ότι «ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν κάπως απαισιόδοξος, ίσως γιατί τον είχε επηρεάσει η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τον επισκέφθηκε νωρίτερα για να του μεταφέρει τις ανησυχίες της για την πορεία της χώρας.

**

Ένα χρόνο μετά τις συντονισμένες φήμες ότι η Κίνα θα επενδύσει 25 δισεκατομμύρια ευρώ στην ελληνική αγορά ομολόγων και ως εκ τούτου οι δανειακές ανάγκες του 2010 θα ήταν … εξασφαλισμένες, η μυθολογία του «θείου από το Πεκίνο» εξακολουθεί να αναπαράγεται, λένε πηγές μου στην κυβέρνηση. Οι ίδιες πηγές εμφανίζουν σχετική δυσπιστία επειδή ο κ. Χ. Παμπούκης φέρεται να έχει συζητήσει με τους κινέζους την αγορά ελληνικού χρέους.

Δεν υπάρχει όμως μόνο το χρέος, αλλά και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στο «κινεζικό μενού» του υπουργού Επικρατείας ο οποίος βρίσκεται από το Σάββατο στο Πεκίνο. Με χθεσινές δηλώσεις του στην οικονομική εφημερίδα China Business Herald, o Χάρης καλωσόρισε τη συμμετοχή της Κίνας στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Το καλωσόρισμα βεβαίως είναι συμβολικό και μόνον αφού όπως λένε οι κυνικοί, η φίλη χώρα έχει διάθεση να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας μικρότερη ακόμα και από εκείνη του Κατάρ…

**

Ο υφυπουργός Μεταφορών κ. Σπ. Βούγιας παραδέχεται ότι οι οδηγοί αυτοκινήτων δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υπάρχουσες κυκλοφοριακές ανάγκες «στον βαθμό που επιθυμεί η πολιτεία και απαιτεί η κοινωνία». Ποια είναι όμως αυτή η κοινωνία που επιθυμεί επαρκείς οδηγούς εάν – όπως υπονοεί ο υπουργός – αποτελείται από οδηγούς που θεωρούνται ανεπαρκείς; Απάντηση δεν δόθηκε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας όπου ο κ. Βούγιας ζήτησε την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο εκδίδονται διπλώματα οδήγησης. Το γεγονός ότι το ζήτησε δεν σημαίνει ότι θα γίνει. Το σχέδιο παραμένει ασφαλώς στη σφαίρα των ευγενών προθέσεων. Αν όμως θέλει ο κ. Βούγιας να περιορίσει δραστικά τον αριθμό των οδηγών (ανεπαρκών και μη) που κυκλοφορούν στους δρόμους μπορεί να προχωρήσει σε μια πολύ πιο άμεση ενέργεια: Να προτείνει την κατακόρυφη αύξηση της τιμής της βενζίνης!