Η τετραήμερη απεργία στον Τύπο και στα ΜΜΕ έδωσε ευκαιρία σε διαδοσίες και κατασκευαστές φημών να διακινήσουν και πάλι επικίνδυνες φήμες.

Από την Πέμπτη το πρωί »τρέχουν» διάφορες φήμες με τη μορφή υποτιθέμενων ειδήσεων. Οτι για παράδειγμα κάτι πολύ σημαντικό πρόκειται να γίνει το Σαββατοκύριακο και γι’ αυτό δήθεν απήργησαν οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι »πουλημένοι» καθώς είναι εν σώματι διευκολύνουν τα δήθεν σχέδια.

Όπως την προηγούμενη φορά με το e – mail της καταστροφής στις 25 Μαρτίου, έτσι και τώρα άρχισε η υπεραπαραγωγή αβάσιμων και αστήρικτων φημών, οι οποίες ετέθησαν σε κυκλοφορία και εξήψαν τη φαντασία των ανυποψίαστων και πολλές φορές ευκολόπιστων πολιτών.

Ευνοήθηκε είναι αλήθεια η διακίνησή τους και από το περιβάλλον πολιτικής αστάθειας που προκάλεσε η αμφισβήτηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για το νομοσχέδιο για τον τζόγο και τα φρουτάκια από τους βουλευτές που μετέχουν στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομίας του ΠαΣοΚ.

Κάπως έτσι κραυγαλέες ψευδείς φήμες όπως αυτές της δήθεν επιβολής φόρου 5% στις καταθέσεις και εκείνες περί μονομερούς αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους έκαναν τον γύρο της χώρας, μεταφέροντας σύγχυση και ανησυχία στο ευρύ κοινό. Γίνεται πλέον φανερό ότι κάποιοι έχουν βαλθεί όντως να ξεπατώσουν τη χώρα και να την οδηγήσουν θέλοντας και μη στον γκρεμό και την καταστροφή.

Ούτε φόρος στις καταθέσεις θα μπει, ούτε μονομερής αναδιάρθωση του χρέους μπορεί να υπάρξει χωρίς οδυνηρές συνέπειες τις οποίες καμία κυβέρνηση δεν δύναται να σηκώσει.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λ. Παπαδήμος, τον οποίο ορισμένοι εμπλέκουν σε υποτιθέμενες τέτοιες συζητήσεις, έσπευσε από τις ΗΠΑ να διευκρινίσει ότι αναδιάρθωση δεν είναι ούτε επιθυμητή ούτε αναγκαία και να δηλώσει ότι χρέος της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα είναι να εφαρμόσει το πρόγραμμα εξυγίανσης, να συλλέξει τους φόρους, να ελέγξει τις δαπάνες και να δημιουργήσει, μέσω των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων, περιβάλλον σταθερότητας και ανάπτυξης.

Αντιστοίχως και ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος κ. Ολι Ρεν ένοιωσε επίσης την ανάγκη να διαψεύσει τη ακατάσχετη σεναριολογία και φημολογία περί αναδιάρθρωσης.

Το κακό είναι πάντως ότι ορισμένοι ανόητοι κυβερνητικοί παράγοντες, που κινούνται και στην αυλή του κ. Παπανδρέου, στην προσπάθειά τους να παραστήσουν τους γνώστες και να βεβαιώσουν τους γύρω τους ότι » είναι μέσα στα πράγματα» μεταφέρουν με ευκολία τις αβάσιμες επιθυμίες τους και επιτείνουν τη σύγχυση. Και αυτό γιατί μπερδεύουν τις έννοιες, μιλάνε για αναδιάρθρωση και έχουν κατά νου την επιμήκυνση του συνόλου του χρέους, αλλά και πάλι δεν κατανοούν ότι ακόμη και η πιθανή επιμήκυνση του ελληνικού χρέους κατά 30 χρόνια δεν μπορεί να προσφερθεί χωρίς κόστος.

Με τον τρόπο αυτό όμως η φημολογία θεριεύει, η συζήτηση ξεφεύγει από την ουσία της που δεν άλλη από την συνεπή εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης και οι όποιες πιθανότητες συνομιλιών για συνολικότερη επιμήκυνση του χρέους υπονομεύονται από το περιβάλλον φημών και δήθεν πληροφοριών.

Ελλοχεύει δε πάντα ο κίνδυνος όλη αυτή τη υπόγεια συζήτηση να επιτείνει την ανησυχία στο ευρύ αποταμιευτικό κοινό, να πεισθούν δηλαδή οι καταθέτες ότι επίκειται κάτι σημαντικό και να δράσουν αγεληδόν υπό το κράτος φόβου και ακατάσχετης καταστροφολογίας.

Αυτή είναι και η σοβαρότερη απειλή στην παρούσα φάση. Κάτι που ο κ. Παπανδρέου οφείλει να κατανοήσει απολύτως και να επιβάλει τουλάχιστον συναντίληψη και ενιαία φωνή στα στελέχη και στους »συγγενείς» – πολιτικούς και φυσικούς – που τον περιβάλλον. Αλλιώς η όλη υπόθεση θα λάβει χαρακτηριστικά αυτεκπληρούμενης προφητείας, με ότι αυτό συνεπάγεται.