Αν ορίσεις κάτι σαν πραγματικό, γίνεται πραγματικό στις συνέπειές του. Αν ορίσεις ως πράξη βίας και κίνδυνο για τη δημοκρατία «το γιαούρτι» σημαίνει ότι έχεις αποδεχθεί πως αυτή η δημοκρατία είναι διάτρητη και ήδη πολλαπλά τραυματισμένη.

Η εκρηκτική απονομιμοποίηση και αναξιοπιστία των θεσμών έχει διαμορφώσει τη συλλογική, κυριαρχική αναπαράσταση μιας εύθραυστης δημοκρατίας. Αν είναι έτσι, κι όλα δείχνουν ότι είναι έτσι, τότε η εμμονή στο γιαούρτι, είτε για να το εκτοξεύσεις είτε για να το δαιμονοποιήσεις, θυμίζει τον παλαβό, τον αλλοπαρμένο ή απλώς και μόνο τον κομπογιαννίτη γιατρό που πάει να σταματήσει μια ακατάσχετη αιμορραγία με επιθέματα αραχνοΰφαντης γάζας.

Δεν προέχει όμως να συλλογιστούμε το αίμα και το πώς θα θεραπευτεί; Δεν είναι σχήμα λόγου. Ας σταθούμε στις αυτοκτονίες που για οικονομικούς λόγους δραματικά πολλαπλασιάζονται με ρυθμούς οι οποίοι ακόμη δεν φανερώνονται σε όλη τους τη σκοτεινή και διαταρακτική έκταση. Ας σταθούμε στις πολλαπλές μορφές βίας που ασκεί στον εαυτό του ο απεγνωσμένος σήμερα πολίτης και ας αφήσουμε τη γιαουρτολογία. Μας δείχνουν το φεγγάρι και ο αφελής κοιτάζει το δάχτυλο…

Η νύχτα όμως αυτή κινδυνεύει να είναι χωρίς φεγγάρι και οι αφελείς τα αγαπημένα παιδιά μιας αμήχανης και έμφοβης εξουσίας.

Η κυρία Φωτεινή Τσαλίκογλου είναι συγγραφέας, καθηγήτρια Ψυχολογίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ