Πριν από μερικά χρόνια η κρατούσα εντύπωση στην κοινωνία ήταν- μεταξύ αστείου και σοβαρού- ότι στην Ελλάδα η μόνη οργάνωση που λειτουργούσε σωστά ήταν η… «17 Νοέμβρη»! Ορισμένοι πρόσθεταν και τις Ενοπλες Δυνάμεις.
Πέρασαν χρόνια για να διαπιστώσουμε ότι η μεν περιβόητη «επαναστατική» οργάνωση ήταν αντάξια των παραδόσεων του θεάτρου σκιών. Παραλλήλως έχει αρχίσει να αμφισβητείται ανοιχτά ο ρόλος του Στρατού ως κοινωνικού εταίρου (δεν αμφισβητούνται βεβαίως το αξιόμαχον και ο πατριωτισμός των Ενόπλων Δυνάμεων).

Οσο φαιδρό όμως είναι να παρακολουθεί κανείς την ηθική, πολιτική και προσωπική απογύμνωση των «ανταρτών», άλλο τόσο ενοχλητικό είναι, τηρουμένων των αναλογιών, να διαπιστώνει κανείς ότι «αναδιάρθρωση» του Στρατού, προφανώς επιτυγχάνεται με ντιρεκτίβα των Βρυξελλών.

Τον Αύγουστο του 1974 ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε αναθέσει στον στρατηγό Σόλωνα Γκίκα (που ήταν υπουργός Δημοσίας Τάξεως στην κυβέρνηση εθνικής ενότητος αλλά είχε διατελέσει αρχηγός της παραστρατιωτικής οργάνωσης ΙΔΕΑ, που είχε γαλουχήσει τους απριλιανούς πραξικοπηματίες) να διώξει τα τανκς από την Αθήνα.

Ο στρατηγός έπεισε τα σταγονίδια της χούντας που παρέμεναν στις Ενοπλες Δυνάμεις να πάρουν τα τανκς και να φύγουν από το στρατόπεδο των Τεθωρακισμένων που ήταν τότε… μέσα στην Αθήνα, στη συνοικία Γουδή.
Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να αποφασίσει ως υπουργός Αμύνης ο Ακης Τσοχατζόπουλος να αρχίσουν τα κλείνουν στρατόπεδα που υπήρχαν μέσα στην πρωτεύουσα- από τη λεωφόρο Μεσογείων ως το Χαϊδάρι κ.λπ. Ηδη τις τελευταίες ημέρες ανακοινώθηκε ότι (προφανώς στο πλαίσιο του Μνημονίου για περιορισμό των δημοσίων δαπανών) καταργούνται διάφορα στρατόπεδα ανά τη χώρα.

Είναι να γελά ή να κλαίει κανείς; – όταν πληροφορείται ότι κλείνει στρατόπεδο στην… Καλαμάτα! Είναι προφανές ότι τα στρατόπεδα πρέπει να είναι στα σύνορα της χώρας και στα μετόπισθεν που καθορίζουν τα αμυντικά σχέδια. Είναι η… Καλαμάτα σύνορα ή μετόπισθεν; Ποιον ξένο εισβολέα θα αντιμετώπιζαν τεθωρακισμένα σταθμευμένα στην Αττική; Φυσικά δεν θα… προλάβαιναν να ξεκινήσουν για τα σύνορα σε περίπτωση κινδύνου.

Ολα τα προαναφερθέντα παρουσιάζονται για να δείξουν πόσο ανοργάνωτη είναι η χώρα μας. Οταν δεν μπορείς, δεν ξέρεις ή δεν θέλεις να λύσεις λ.χ. το πρόβλημα της λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων και της διάταξής τους στον χώρο, δεν είναι ανεξήγητο γιατί παραμένει άλυτο το Χωροταξικό εν τω συνόλω του. Το ζήτημα της οργάνωσης της χώρας είναι ΤΟ πρόβλημα. Οι αναγκαστικές λύσεις που μας επιβάλλουν σε πολλά προβλήματα το Μνημόνιο και η Τρόικα πρέπει να γίνουν αφετηρία για την πραγματική Αλλαγή που προσδοκά ο λαός.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ