Το γεγονός είναι πια αναμφισβήτητο, τουλάχιστον για όσους δεν μεμψιμοιρούν: η οικονομία μας αρχίζει να πηγαίνει καλά και, συνεπώς, η πολιτική που ασκείται βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Αυτό προκύπτει, ανάμεσα σε άλλα, από τις ασφαλείς και ακριβέστατες μετρήσεις των ιθυνόντων του υπουργείου των Οικονομικών, καθώς και άλλων κυβερνητικών παραγόντων. Τα ευρώ θα αρχίσουν σε λίγο, κατά εκατοντάδες εκατομμύρια, να μας πέφτουν στο κεφάλι και από ΄κεί να γεμίζουν τις τσέπες μας. Καιρός ήταν.
Τα ευεργετικά αυτά αποτελέσματα ωστόσο δεν πρέπει να αποκρύψουν το αποτελεσματικό εργαλείο της οικονομικής ανάκαμψης που μας περιμένει. Ο υπουργός των Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου το δήλωσε από το βήμα της Βουλής και το επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία: «η ύφεση ρηχαίνει». Δυστυχώς δεν είναι δυνατόν, για την ώρα, να επιμείνω στην ποιητική ένταση της έκφρασης και στη ρητορική ευστοχία της. Θα ήταν όμως άδικο να αποσιωπήσω το επιστημονικό βάθος της διατύπωσης, το οποίο κινδυνεύει να περάσει απαρατήρητο.
Διακριτικός και σεμνός ως επιστήμων, ο υπουργός δεν επαίρεται πράγματι για την ανακάλυψή του, η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, εισάγει στην περιοχή της οικονομετρίας το ισχυρό θεωρητικό όπλο που θα καταγραφεί στην ιστορία της επιστήμης ως ρηχόμετρο. Το όργανο έχει αποδείξει τις αρετές του για όσους το χρησιμοποιούν, όπως το έπραξαν ήδη οι ιθύνοντες στις Βρυξέλλες, αλλά και για όσους το υποτιμούν, όπως συνέβη στους δύστυχους Πορτογάλους. Το πολύπλοκο ρηχόμετρο δεν αρκείται μόνο στη μέτρηση της απόστασης που χωρίζει τον πάτο της ύφεσης από την επιφάνεια της ανάκαμψης, αλλά μετρά ταυτοχρόνως και την ταχύτητα με την οποία διανύεται η απόσταση αυτή: «αργά αλλά σταθερά».
Το πολύτιμο όργανο βρίσκεται ήδη στο στάδιο της παραγωγής, είναι φορητό και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα διανέμεται δωρεάν στους πολίτες από το υπουργείο Οικονομικών. Οι πρώτοι εκατό θα έχουν την τύχη να παραλάβουν τη συσκευή με ανάγλυφη την υπογραφή του υπουργού.
Ο κ. Γεράσιμος Ν. Βώκος είναι καθηγητής Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ