Θα ήταν ασφαλώς ευχής έργο και οι δύο ελληνικές ομάδες, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, να είχαν προκριθεί στο FINAL-4 της Βαρκελώνης (6-8 Μαΐου), αλλά τελικά μόνο μία, ο Παναθηναϊκός, θα δώσει το «παρών» στην πρωτεύουσα της Καταλονίας.

Οταν έγιναν γνωστές οι διασταυρώσεις της τελικής οκτάδας οι περισσότεροι, μπασκετικοί φίλαθλοι και μη, θεωρούσαν πιο βατή την πρόκριση του Ολυμπιακού που είχε το πλεονέκτημα έδρας απέναντι στην πρωταθλήτρια Ιταλίας Σιένα, πρόβλεψη που ενισχύθηκε και από το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα της σειράς. Στον αθλητισμό όμως και φυσικά στο μπάσκετ οι ανατροπές έχουν τη δική τους γοητεία που οδηγεί είτε σε θρίαμβο είτε σε απογοήτευση.

Επίσης μέσα από την πρόκριση του Παναθηναϊκού και τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού έσπασε ο κανόνας που λέει «είναι σχεδόν ακατόρθωτο όχι όμως αδύνατον, όπως αποδείχθηκε, μια ομάδα τέτοιου επιπέδου να σημειώσει τρεις συνεχόμενες νίκες και να μη χρειαστεί πέμπτος αγώνας».
Ολες αυτές τις ημέρες πολλά ειπώθηκαν και γράφτηκαν, πέραν της περιγραφής και του τηλεοπτικού σχολιασμού των αγώνων, σχετικά με την αγωνιστική εικόνα που παρουσίασαν στο παρκέ οι δύο εκπρόσωποι της χώρας μας στον θεσμό της Ευρωλίγκας, καθώς και για τα αίτια της πρόκρισης και του αποκλεισμού…

Υπάρχει όμως και μια πλευρά που αξίζει να τονιστεί ιδιαίτερα: ο αποκλεισμός της οικοδέσποινας Μπαρτσελόνα με όλες τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν (μη προσέλευση καταλανών φιλάθλων, τραυματισμένο γόητρο της περυσινής κατόχου του τίτλου, αύξηση του αριθμού των φιλάθλων που θα πάνε στη Βαρκελώνη από τις άλλες χώρες της Ευρώπης).

Μια σημαντική παρατήρηση πρέπει να γίνει όσον αφορά την εκτίμηση του αποκλεισμού της Μπαρτσελόνα, ανεξάρτητα της σπουδαίας επιτυχίας του Παναθηναϊκού, και αυτή αφορά τη διάψευση εκείνων που προδίκαζαν με επιχειρήματα και φανατισμό… ότι θα υπάρξει ευνοϊκή μεταχείριση της οικοδέσποινας του εφετινού FINAL-4 από τη διαιτησία και τον παράγοντα έδρα (Βαρκελώνη).

Η μεγαλειώδης και πανάξια πρόκριση του Παναθηναϊκού για δέκατη φορά στην τελική τετράδα και η διεκδίκηση του έκτου τίτλου τις πρώτες ημέρες του Μαΐου είναι ένα γεγονός που αναμφισβήτητα λειτουργεί προς όφελος του κύρους της διοργάνωσης και κατ’ επέκταση της Ευρωλίγκας όσο και αν πονάει τους φίλους μας Ιβηρες…

* Ο κ.
Νίκος Π. Λινάρδος είναι προπονητής μπάσκετ και ως παίκτης αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική Ελλάδας το 1987.