Mετά τους σπρίντερ Κώστα Κεντέρη και Κατερίνα Θάνου , την εμποδίστρια των 400 μ. Φανή Χαλκιά και τη βαδίστρια Αθανασία Τσουμελέκα, ήρθε η σειρά μιας ακόμη ολυμπιονίκη του ελληνικού στίβου, της άλτριας του τριπλού Χρυσοπηγής Δεβετζή, να στιγματιστεί με τιμωρία για υπόθεση ντόπινγκ κηλιδώνοντας το αθλητικό της μητρώο αλλά και τσαλακώνοντας το κοινωνικό της προφίλ. Συγκεκριμένα, η ασημένια ολυμπιονίκης στην «Αθήνα 2004» και χάλκινη στο «Πεκίνο 2008» μπήκε στη λίστα των τιμωρημένων αθλητών από τη Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου (ΙΑΑF) με διετή αποκλεισμό (από τις 8 Δεκεμβρίου 2010 ως τις 8 Δεκεμβρίου 2012). Η ποινή στην 36χρονη ελληνίδα πρωταθλήτρια επιβλήθηκε γιατί δεν πέρασε από αντιντόπινγκ έλεγχο στις 23 Μαΐου 2009 στη Γιάλτα της Ουκρανίας.
Κατ΄ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει το… δικολαβίστικο «απέτυχε να υποβληθεί σε συλλογή δείγματος» που αναφέρεται στο αιτιολογικό της τιμωρίας. Δηλαδή, τι; Δεν μπορούσε να ουρήσει ή δεν έβρισκαν φλέβα για να της πάρουν αίμα; Οχι, βεβαίως! Πρόκειται για άρνηση ελέγχου ντόπινγκ. Η ίδια η Δεβετζή δήλωσε: «Ηρθε ένας ελεγκτής,χωρίς διακριτικά και χωρίς να μου δείξει ταυτότητα και μου ζήτησε δείγμα,που φυσικά δεν έδωσα.Οι κανονισμοί λένε ότι πρέπει να έχει γυναίκα μαζί του,για να έρθει μαζί μου την ώρα που θα δίνω δείγμα,αλλά ήταν μόνος του. Μετά από μία εβδομάδα ήρθε κανονικά και με ταυτότητα και με γυναίκα και πήρε το δείγμα.Μετά από όλα αυτά,θεώρησε ότι έπρεπε να κάνει αναφορά»
Τώρα το τι ακριβώς συνέβη το γνωρίζει η ίδια η άλτρια. Το θέμα είναι ότι βάσει των διεθνών κανονισμών της ΙΑΑF και της WΑDΑ (Παγκόσμια Υπηρεσία Αντιντόπινγκ) η άρνηση ισοδυναμεί με «θετικό δείγμα» και τιμωρείται. Πάντως, ανάλογες υποθέσεις τελεσιδικούν στο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάννης (CΑS) όπου η Δεβετζή θα πρέπει να αποδείξει τους ισχυρισμούς της. Εκτός και αν δεν σκοπεύει να προσφύγει στο CΑS. Επίσης, οφείλει να μιλήσει καθαρά και ο ΣΕΓΑΣ που δεν μπορεί να βγάζει την ουρά του απέξω αρκούμενος απλώς στο να εκφράζει τη λύπη του με την αιτιολογία ότι την υπόθεση τη χειρίστηκε η ΙΑΑF…
Πώς και γιατί όμως έμπλεξε η Δεβετζή, ενώ ουσιαστικά είχε ήδη αποσυρθεί από την ενεργό δράση; Υπενθυμίζεται ότι μετά την επίμαχη ημερομηνία της 23ης Μαΐου 2009 η τριπλουνίστρια επικαλούμενη πόνους στη μέση δεν πήρε μέρος στα Τσικλητήρεια εκείνης της χρονιάς, ενώ δήλωσε και αδυναμία συμμετοχής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του Βερολίνου τον Αύγουστο του 2009. Εκτοτε την είδαμε και την ακούσαμε να χορεύει στο «Dancing with the stars» του Αntenna, να σχολιάζει στις τηλεοπτικές μεταδόσεις στίβου της ΕΡΤ και να κάνει διαφήμιση ως «Πηγή δύναμης» κτλ.
Τον περασμένο Νοέμβριο όμως η Δεβετζή γνωστοποίησε στον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κ. Βασίλη Σεβαστή ότι επιθυμεί να συνεχίσει την αθλητική καριέρα της εντασσόμενη έτσι στον σχεδιασμό για το 2011, εν όψει και των Ολυμπιακών Αγώνων «Λονδίνο 2012». Ωστόσο η ΙΑΑF έμαθε τα νέα και η υπόθεση της Ουκρανίας, η οποία προφανώς ήταν «παγωμένη» αφού η αθλήτρια δεν αγωνιζόταν, βγήκε από το αρχείο. Μάλιστα η ΙΑΑF έκανε στην άκρη τον ΣΕΓΑΣ και επιλήφθηκε άμεσα η ίδια τιμωρώντας τη Δεβετζή.
Το αν και κατά πόσο η Δεβετζή είχε στόχο τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, στα 38 της τότε, είναι συζητήσιμο… Πάντως, όπως γράφτηκε σε μερίδα του Τύπου, η πρωταθλήτρια επιδίωξε την επανένταξή της στην top λίστα του ΣΕΓΑΣ ουσιαστικά όχι λόγω ολυμπιακών φιλοδοξιών, αλλά επειδή ήθελε να διατηρήσει τα διόλου ευκαταφρόνητα οφέλη από χορηγούς και να εξασφαλίσει τη δυνατότητα συμμετοχής της σε κάποια μίτινγκ, με το αζημίωτο των σχετικών μπόνους φυσικά…
Συνεπώς, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για γκάφα στην οποία υπέπεσε η Δεβετζή, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί αμαυρώνοντας το όνομά της και τη λαμπρή αθλητική καριέρα της- όπως διαβάζουμε και ακούμε όλες αυτές τις ημέρες… Δηλαδή, τι θέλουν να μας πουν κάποιοι και το λένε… μασημένα; Να έμεινε κρυφό- όπως επί της ουσίας συνέβη- ότι υπήρξε παράβαση αντιντόπινγκ κανονισμού και, αφού θα σταματούσε να κάνει πρωταθλητισμό, ούτε γάτα ούτε ζημιά για τη Χρυσοπηγή; Τουτέστιν, να συνέχιζε να απολαμβάνει τα προνόμια (αργομισθία στις Ενοπλες Δυνάμεις κτλ.) που έχει θεσπίσει το γαλαντόμο ελληνικό κράτος για τους ολυμπιονίκες…
Να συνέχιζε δόξη και τιμή, δηλαδή. Διότι και τώρα η υποσμηναγός Δεβετζή θα εξακολουθεί να απολαμβάνει τα ευεργετήματα της πολιτείας, αφού ο νόμος 3833/2010 θέλει «αμετάκλητη καταδίκη» για αφαίρεση των προνομίων – χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει από ποιον (αθλητικό φορέα, όπως είναι εν προκειμένω η ΙΑΑF, ή ποινικό δικαστήριο). Απλώς, στην κοινή γνώμη θα έχει αμαυρωθεί η εικόνα της ιπτάμενης τριπλουνίστριας και πιθανόν θα αποσυρθεί από το προσκήνιο ως διαφημιστική «Πηγή δύναμης, ενέργειας, ευλυγισίας, ισορροπίας κ.ο.κ.», όπως συνέβη και με τη Χαλκιά και τα απροσπέλαστα… αλουμίνια που διαφήμιζε προτού σκάσει η βόμβα της ντόπας!
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ